С малко помощ от приятели

Общините на ДПС са чудесен пример как оскъпени обекти попадат при приятелски компании

Кметът на Джебел Бахри Юмер е сочен за близък до много от фирмите, изпълнявали проекти на общините
Кметът на Джебел Бахри Юмер е сочен за близък до много от фирмите, изпълнявали проекти на общините    ©  Юлия Лазарова
Кметът на Джебел Бахри Юмер е сочен за близък до много от фирмите, изпълнявали проекти на общините
Кметът на Джебел Бахри Юмер е сочен за близък до много от фирмите, изпълнявали проекти на общините    ©  Юлия Лазарова

Когато нагласяш поръчка, я нагласяш за някого. Да приемем за момент, че е възможно поръчките да са нагласени още когато са измислени - т.е. още когато една община кандидатства във фонд "Земеделие" и знае на кого иска даде парите. Това значи, че още с подаването на първата количествено-стойностна сметка общината знаеq че някой ще се възползва от тези изкривявания в цените и този някой ще е точно определен.

Сега да предположим къде би работила най-добре тази схема? Логичното предположение би било - в партия, която е така подредена и толкова добре смазана машина, че има механизъм, по който фирмите около нея, през кметовете, до централната власт печелят поръчки и разпределят парите. С други думи, в бастионите на ДПС.

Една от най-странните поръчки в списъците, с които "Капитал" разполага например, е тази за спортната зала в Мадан и игрища в още няколко населени места в общината. Поръчката е подадена за 5.46 млн. лв., като в папката с документите по нея има коригирани количествени сметки, а в протокола има въведени коригирани надолу цени, след които стоят имената на оценителите. Коригираната цена е 5.12 млн. лв. Протоколът не е подписан и очевидно не е финален. Датата му на създаване е 27.10.2012 г. В друга папка, с име "Коригирани протоколи", обаче стои друг протокол, създаден ден по-късно - на 28.10.2012 г., в който ревизираните надолу цени са махнати, а оригиналните стойности на Мадан са одобрени. Попитахме фонд "Земеделие" за тази особеност. Оттам обясниха, че става дума за открити "технически грешки", без да уточняват какви са те. Интересно е обаче как тези грешки са допуснати от всички оценители, при това с доста конкретни стойности, които са намалени, а ден по-късно - възстановени.

Така или иначе, проектът на Мадан е одобрен не само в пълната му стойност, но и малко отгоре (както е традиция при поръчките на фонд Земеделие) - на 5.57 млн. лв. (6.58 млн. лв с ДДС). Това е в топ 3 на най-скъпите единични проекти, одобрявани от фонда изобщо. Дори бърз преглед на одобрената количествено-стойностна (КСС) сметка показва, че има най-малкото неясноти, а най-вероятно - силно завишени стойности (виж текста )

Поръчката е спечелена и изпълнена от "Герт груп" ООД. Това е фирма от кръга около ДПС, която редовно печели поръчки в района. От 2013 г. насам тя има над 30 млн. лв. спечелени от общини като Ардино, Момчилград, Мадан, Джебел и също така няколко проекта, дадени от спортния министър в кабинета "Орешарски" Марияна Георгиева. Не е тайна близостта на Георгиева с бившия вече председател на ДПС Лютви Местан, в чийто кръг, според източници на "Капитал", се намира и "Герт груп". Тази връзка минава през несменяемия кмет на Джебел Бахри Юмер, който е близък със собственика на "Герт груп" Тунджай Бахри Гюлер, потвърди източник на "Капитал". Фирмата стана известна в цялата страна именно с поръчка на Джебел, когато за ремонта на местното училище условията бяха така променени, че да може да се вземе с висока цена, но извънредни условия на труд. Тогава "Герт груп" даде гаранции за извършване на изкопни работи при минус 45-50 градуса и дебелина на снежната покривка от 3-4 метра, както и при силни земетресения.

Или да вземем друг чест изпълнител на проекти за пътища по Програмата за селските райони - "Сенстрой" на Сенай Тасим. Тасим също е считан за близък на Бахри Юмер. Проектите се изпълняват в общините на ДПС в региона на Източните Родопи, най-често в консорциуми. Справка в регистъра на обществените поръчки показва, че от 2013 г. насам дружеството е предпочитаният изпълнител за инфраструктурни проекти в Джебел, Ардино, Черноочене и други общини в Източните Родопи. Общо четири поръчки са в консорциум – за рехабилитация на пътища в Ардино, Мадан, Момчилград и Кирково. В три от проектите (Ардино, Момчилград и Мадан) "Сенстрой" участва в консорциум с "Нар" ООД. Проверка показва, че "Нар" ООД също е предпочитан изпълнител при проекти за пътища в бастионите на ДПС. Трите проекта са на обща стойност около 16 млн. лв. В Кирково пък консорциумът е с друг познат играч - тогавашният близък до ДПС и Делян Пеевски банкер Цветан Василев. Партньор на "Сенстрой" стават "Интегрирани пътни системи" и "Инфраструктурна компания", които са свързвани с Василев и финансирани от КТБ.

Интересно при тези проекти е оценката. И в четирите КСС-та оценителната комисия е била съставена от един човек, което по правилата на фонда е недопустимо. В три от тях (Мадан, Кирково и Момчилград) в тази роля влиза водещият експерт Красимир Димитров (виж тук), а в Ардино това е Владислав Колев. Оказва се, че за изпълнението на едни и същи строителни дейности, един и същ оценител може да одобри различни цени. Така например развалянето на един кубичен метър от съществуващия в Ардино път е струвал 26 лв. В Кирково цената е 10 лв. на квадрат, а в Момчилград тя е вече 53 лв. Подобни вариации в цените на "Сенстрой" за четирите проекта за едни и същи услуги се откриват в поне 30 случая, като в почти всеки от тях цената е по-висока спрямо средната за такъв тип дейност – в някои случаи и в пъти. Така например в Ардино доставката на един тон натрошен битумизиран камък струва 195 лв., но в Мадан тя е вече 135 лв. Нови тръбни водостоци в Кирково струват 180 лв. на метър, в Момчилград са 148 лв., а в съвсем различни проекти цената им варира под 100 лв. Кубичен метър насип с камъни в Ардино е 63.5 лв., в Мадан – 30 лв., а в Момчилград – 21.60. Както оценители посочват, напълно възможно е тези стойности да са реални, но тъй като в КСС-тата няма посочени качества на материалите или разстоянието, от което ще се докарват, това е трудно да се прецени.

Всички тези дейности в близки една до друга общини са изпълнени от един и същ изпълнител на драстично различаващи се цени. "Сенстрой", разбира се, печели и четирите поръчки с цена, почти идентична с тази на оценителната комисия. В резултат на което приходите му за следващата година - 2014 г., се удесеторяват - от 900 хил. на 10 млн. лв., а печалбата се вдига почти 20 пъти - от 182 хил. на 3.4 млн. лв.