С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
14 15 апр 2016, 17:45, 25097 прочитания

73% чиста печалба

Само от първата страница на един проект за 3.5 млн. лв. разликата между обявените и пазарните цени е близо 800 хил. лв.

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Част от темата

Тайните на Програмата за селските райони

С малко помощ от приятели

Общините на ДПС са чудесен пример как оскъпени обекти попадат при приятелски компании

Мениджър, инженер и контраразузнавач

Кои са независимите оценители, които са разглеждали общинските проекти във фонд "Земеделие"

Какво има в черната кутия на фонд "Земеделие"

Разследване на "Капитал" показва как фондът е разплатил стотици милиони левове на общини без адекватна проверка и контрол

За някои неща ти трябва специалист. Разчитането на количествено-стойностни сметки (КСС) определено е едно от тези неща. Ето защо, когато "Капитал" се сдоби със стотици такива КСС за многобройни общински проекти, одобрявани от фонд "Земеделие" в последните 6-7 години, прибягна до услугите на човек, който се занимава професионално със строителство и оценяване. Иван Ничев има дълъг опит в строителството и в оферирането на строителни дейности и прие предизвикателството да се опита да оцени със задна дата няколко проекта от всичките, с които разполагаме. Изводите, които си направи от тях, бяха достатъчни за доста смущаващи констатации. Един от проектите например е можело да бъде изпълнен със 72% по-малко пари. Всъщност това е мекият начин да се опише ситуацията. Директният е, че от дейности за 1.1 млн. лева, 800 хил. са чиста... да я наречем "печалба". И това е, без да подлагаме на проверка дали наистина е имало нужда от точно такъв обем дейности, или дали те са реално извършени.

Дъъъъълго село


Един от проектите, които избрахме, беше подмяната на част от водопроводната мрежа на село Дългоделци, община Якимово, близо до Монтана. Още първата позиция предизвика озадачение у нашия експерт - 10 км рязане на асфалтова настилка за цена от 8.18 лв. на метър. Реалната цена за подобна дейност според Ничев е около 1-2 лв., при това той изрази силно съмнение в количеството на тази дейност. Подобна е ситуацията и с развалянето на асфалтова настилка, което според офертата на Дългоделци ще струва над 31 лв. при реални пазарни стойности от 10-12 лв. на квадратен метър.

Но по-голямо учудване у Ничев предизвиква самият изкоп. Според офертната документация около 8100 кубични метра ще бъдат изкопани - 10% ръчно, другото с багери. "Девет лева и 27 ст. струва да го копае и слага отстрани, а 10.59 лв. да го копае и качва на камион. Каква е разликата и защо е този 1.32 лв. повече", учудва се Ничев. Но това е нищо в сравнение с възмущението му от факта, че връщането на тази пръст обратно струва... 14,78 лв. на кубичен метър. Нито той, нито ние можем да си обясним в какво се състои разликата между едната и другата дейност и защо последната струва с почти 5 лева, или 50%, повече. Тук дори не може да бъде предположено, че става дума за нова пръст, защото е изрично записано "засипване с оставената на отвал земна почва".

Така откопаването заедно с извозването, което е 18.23 лв., струва близо 29 лв. на кубичен метър. "Няма такава цена", категоричен е Ничев. Самото изкопаване излиза близо 62 хил. лв., което противоречи на сметките на независимия оценител. "По мои изчисления един багер може да изкопае около 1000 куб.м на ден. Понеже е канал, а не масов изкоп, съм сметнал 20 машиносмени. Една смяна е максимум 600 лв. Дори 30 по 600 са 18 хил. лв.", посочва Ничев.Скандалните неща в тази сметка не приключват дотук. В КСС-то има "доставка и полагане на миоз 10 см под и 10 см над тръбата". Става дума за почти 3500 кубически метра, по 70 лв. "Пясъкът струва между 20 и 25 лв. А миозът е най-дребната фракция, прахолякът от скалната маса", дава сравнение Ничев. Той се съгласява, че може и да струва 70 лв. на куб.м, "ако го карат от 100 км".

Всъщност това е основен проблем на всички сметки, с които "Капитал" разполага. В тях липсват основни неща - разчети за разстояние, вид на материалите, без които на който и да е специалист му е трудно да оцени каквото и да било категорично. Ничев непрекъснато прави уточнение, че оценява въз основа на свои и на колеги данни, но без да може да каже окончателно каквото и да е, защото липсват важни стойности. "Извозване със самосвал - 18 лв. на кубик. Но къде е депото, на какво разстояние? Никой не казва. Например, реална пазарна оферта - от Драгалевци до Враждебна, през цяла София, 10 лв. на кубик", посочва той. Тук е моментът да кажем, че дължината на село Дългоделци е 3 км. Един изкоп, посочва оценителят, зависи от два фактора - цена на горивото и разстояние.

"Капитал" се свърза и с оценителя на конкретната оферта, която не помнеше конкретния случай, но потвърди, че я е оценявала, ако подписът й е отдолу. Проектът е разгледан и експертът е посочил завишения в някои цени. Поисканата начална сума е 3.5 млн. лв. без ДДС, но след корекции стойността пада на 2.5 млн. лв. без ДДС. Въпреки това обаче стойността на поръчката е 3.3 млн. лв., или около 800 хил. лв. повече. Според фонд "Земеделие" оценките са окончателни и задължителни. Оказва се, че консултантите по проекта не са били съгласни с оценките на оценителя. Пред "Капитал" кметът на община Якимово Георги Георгиев обясни, че не е подписал поръчката на тази стойност, защото консултантите по проекта твърдели, че новата сума е твърде ниска. "Изпратих писмо до господин Порожанов с възражения. Така проектът беше преразгледан", обяснява Георгиев. Втората оценителна комисия дава по-висока цена и така обществената поръчка става над 3.5 млн. лева, или повече дори от първоначално исканите. Фонд "Земеделие" потвърдиха, че има втори протокол, който е издаден девет месеца след първата оценка, през декември 2013 г., и в сумата са включени и "непредвидени разходи". Поръчката е възложена в началото на миналата година, като за изпълнител е избрано ДЗЗД "Аква Якимово", в която участват Каро трейдинг и Инфрастръкшън ЕАД.

Фондът, който работи с най-доброто

Ситуацията не е по-различна с други два проекта, които дадохме за независима оценка - спортната зала в Мадан и пътя Сапарева баня - Паничище. Тук Ничев също има забележки, свързани с факта, че липсата на материали прави трудна каквато и да е оценка. "Например, казва се преградни неносещи стени тухлена зидария 25 см за 165 лв." Най-скъпите възможни тухли според него - Wienerberger, са 162 лв. на метър. "Дълбоко се съмнявам, че са ползвали такива", казва той. За да се сравняват труд и материал, обяснява Ничев, трябва да се пишат видовете материали, с които ще се работи. Вътрешна машинна мазилка по стени за 14 лв. на квадрат, колкото е дадена в офертата в Мадан, е по-скъпа от най-добрата, която самият Ничев препоръчва - тази на Knauf.

Други професионалисти в области като дограми и окачени фасади също изразиха недоумение от цените в офертата на Мадан - например топлоизолация 80 мм. ЕPS по 42 лв. на квадрат или жалузи (решетъчни капаци за прозорци) по 1200 лв. (!) на квадрат. Само последното с неговите 32 квадрата излиза почти 40 хил. лв.

Или да вземем разчистването на терена и изваждане на корените на изсечени дървета при пътя между Сапарева баня и Паничище. Това са 19 декара, по 5.24 лв. на декар - над 101 хил. лв. Това е абсурдна цена, казва Ничев. "Най-голямата машина е с 2000 лв. на машиносмяна. Това е работа за не повече от 20-30 хил. лв.", пресмята той.

Трябва да се отбележи, че КСС-тата, подавани от общините, не са съвсем окончателни. Те подлежат на намаляване, ако например изпълнителят реши да ползва други материали или да варира в цената. Но те са определящи за поръчката - изпълнителите подават свои цени по позициите в КСС. Като се има предвид, че поръчките се печелят на цени, близки до обявените, не изглежда много да се променя. Поръчката в Дългополци например, е спечелена на 3.36 млн. лв., само с около 150 хил. лв. по-малко от обявената стойност, която изглежда драматично раздута.

Така по груби сметки, без да задълбаваме в десетките страници позиции, само на първата страница от един-единствен проект (Дългополци), установихме разлика между предложените цени и пазарните от близо 800 хил. лв. Очевидно е, че някаква норма на печалба трябва да има във всяка строителна дейност. Просто изглежда, че в тези финансирани от фонд "Земеделие", понятието "някаква" е доста разтегливо. "Кой ги плаща тези неща, не знам", въздъхна в края на упражнението Иван Ничев. Отговорът, разбира се, е - всички ние.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Седмичен бюлетин за правни новини Седмичен бюлетин за правни новини

Конфликтните теми на седмицата; Съдът на ЕС за правото на обвиняемия да присъства на съдебния процес (по българско дело); Какво е "дикастофобия"

17 фев 2020, 419 прочитания

Уикенд новини: България пита ОАЕ дали Божков е бил освободен; Трети ден спад на ръста на случаите от коронавирус в Китай 1 Уикенд новини: България пита ОАЕ дали Божков е бил освободен; Трети ден спад на ръста на случаите от коронавирус в Китай

И още: Слави Трифонов учреди нова партия; Ремонтът на "Витиня" струва 72 млн. лв.

16 фев 2020, 2411 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Адмиралите са ни скъпи

Бойният флот иска два кораба за лов на подводници, които ще струват минимум 820 млн. лв. И това е само началото.

Още от Капитал
Драмата с ТЕЦ "Марица-изток 2" - дълга, скъпа и опасна

Каквито и действия да се предприемат, те ще бъдат закъснели, ще струват скъпо и може да доведат до нови проблеми в сектора

Спаси ме от коронавируса

По-важно е маските да бъдат носени от болните, а не от здравите хора, защото така се ограничава предаването на инфекцията

(Не)възможната столица на културата

"Пловдив 2019" премина с повече скандали, отколкото културни новини, бе недофинансиран и неглижиран от властта

Зараза за 300 млрд. долара

Китай и страните от региона ще пострадат най-много от вируса, но ако разпространението продължи по-дълго, западните икономики също ще понесат сериозни щети

Порто, Сиза и Елиасон

Музеят Serralves в Порто отбелязва своята 20-годишнина с изложби на архитекта Алваро Сиза и на артиста Олафур Елиасон

Wi-Fi free

Все повече хора искат да преодолеят зависимостта си от технологиите. Бизнесът харесва това.

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10