Има ли нужда от личен лекар

Здравната система е конструирана така, че първото й ниво е затънало в бумащина, неплатена работа и недоверие

Ако поне веднъж сте чакали с часове за преглед в коридор с възрастни хора, родители и малки деца, повечето от които кашлят (и докато закъснявате за работа), със сигурност сте стигали до въпросите за какво ми е личен лекар и за това ли плащам здравни вноски.

Циниците биха ви казали, че е здравословно разочарованието от здравната система да започва отрано - още от опашката пред кабинета на първото звено в системата. Но нека не бъдем цинични, а прагматични и да видим има ли смисъл от това звено и какъв е той.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
70 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  fred avatar :-|
  Fred
  • - 6
  • + 15

  Идеята е добра но реализацията е отвратителна. На практика личният лекар се е превърнал в един чиновник претоварен да въвежда данни в компютъра и нямащ време да отдели внимание на пациента. При съвременното високо ниво на специализация и необходимост от специализирано оборудване той не е и в състояние да извърши преглед на необходимото високо ниво. Превърнали са го в нещо подобно на полицай който стои на кръстовището и пуска движението в различни посоки, нищо повече. Имам усещането,

  Нередност?
 • 2
  fred avatar :-|
  Fred
  • - 6
  • + 6

  [quote#1:"Fred"]Имам усещането, [/quote]
  Имам усещането, че чрез системата на лимити на направленията главната им задача е да не пускат пациенти към специалистите и от там към болниците, така касата да икономисва пари.

  Накратко ползата от тях е доста съмнителна но бюрокрацията която се вкарва в системата е огромна. Могат и да останат, особено като се има предвид че огромната част от разходите на НЗОК не са при тях. Но определено не трябва да са единствената възможност да се получи специализирана медицинска помощ. И най-важното, трябва силно да се намали бюрокрацията при тях. Срамота е при съвременното ниво на технологиите те да използват компютрите единствено като пишещи машини.

  Нередност?
 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 7
  • + 21

  Великолепен и правдив анализ. Поздравления за г-жа Николова.

  Всъщност, ако разширим темата, когато става реч за здравеопазването в БГ, заглавието трябва да бъде: "Има ли нужда от лекар". Съдейки по множеството хейтърски коментари по време на лекарските протести, българският гражданин в мнозинството си гледа на лекаря като на личен враг и грабител.
  Той е склонен да даде в автосервиза каквато му поискат сума, за да му постегнат колата, но когато опре да плаща за собственото си лечение, започва да вика, че бил здравно осигурен и някой си бил длъжен да го лекува безплатно...

  Гробното мълчание, с което обществото подмина лекарските протести, без изобщо да се потруди да разбере за какво са, говори за самоубийствена апатичност.
  Прочетете отново: имате право срещу редовно плащаната си здравна вноска САМО на 1 (едно) кръвно изследване годишно и то ако сте между 46 и 65 г, САМО на 1 (едно) направление за преглед при специалист, жените САМО на един преглед при мамолог на две години, ако са на възраст 50 - 69 г., а мъжете за уролог по същата схема.

  Лекарските протести бяха и за по-голяма достъпност на пациента до лечение в доболничната помощ за сметка на касата.
  Апатията на обществото към собственото му здраве циментира практиката доболничната помощ да остане недофинансирана, да липсва профилактика, а големите пари да се превъртат през фармацевтичните компании и големите болници, където нищо не е безплатно и който не може да си го позволи - да мре.
  От около 4 000 000 000 лв бюджет на НЗОК за 2015 г на 4515 общопрактикуващи лекари са платени 180 000 000 лв, а на фарма компаниите - над 2 000 000 000 лв.

  Това е "реформата" на Москов.

  Нередност?
 • 4
  shok84 avatar :-P
  shok84
  • - 22
  • + 15

  Ей, вие ги направихте нископлатени страдалци тези джипита...май пропускате факта,че именно те са галениците на фармацевтичните фирми и са затрупани от всякакъв тип "подаръци" и екскурзии.

  Нередност?
 • 5
  just avatar :-|
  just
  • - 4
  • + 21

  Най-после една статия която казва истината. За съжаление Бг пациентите не обичат фактите, но те са ясно посочени в статията, за ОПЛ се дават 5% от здравния бюджет, това е смехотворна сума. В същото време разходите са над 3 милиарда годишно. Няма по-евтино звено в здравеопазването от доболничната помощ-ОПЛ. Така драги пациенти са оргнизирани най-добрите здравни системи-в Германия, Франция, Холандия, Швейцария.. да не изброявам повече. ОПЛ е пазителя на здравната система, звеното което поема на първа линия огромната вълна от пациенти и преценява какво да достигне и къде в болничната помощ.
  За съжаление касата е орязала възможностите на ОПЛ да изпълняват ефективно своята функция. Прочетете внимателно, имате по ЕДНО направление на 2 ГОДИНИ и по една кръвна картина годишно на пациент, това не е само подигравка с вас, това е гавра. За сметка на това ви лъжат безобразно че нямало ограничение за направления-нагла лъжа. За това стачкуваха ОПЛ, но вие не ги подкрепихте, напротив бяхте срещу и сте срещу тях.

  Нередност?
 • 6
  dr_doolittle avatar :-|
  Dr_Doolittle
  • - 7
  • + 17

  В UK по данни от регистъра на BMC (British Medical Council) лекарите им като съотношение са 52 % GP и 48% тесни специалисти. Нейно Величество Кралицата преди няколко години каза пред Кралския Колеж на Общо-практикуващите лекари (Royal College of General Practitioners RCGP) ,че са най-важната част от британската здравна система. Самата та има личен лекар (GP) - Dr. Timothy Evans при възможностите да си наеме цял влак тесни специалисти. Тук цари неуважение към ОПЛ който е преминал за 6г следване + 6 години специализация (минимум) поне 160 изпита и тестови оценявания, а нахалния пролетариат има претенции да бъде прегледан на 5тата минута от професор по тясната специалност по оплакванията му и то.....безплатно. Да направим сравнения:
  Както и друг път съм писал имам записани като пациенти 2 семейства британски пенсионери установили се трайно в България. Винаги разговаряме и какво мислят за тукашната здравна система и какви сравнения правят с Великобритания. Те винаги ми казват ,че бюрокрацията с която се сблъскват в НЗОК е чудовищна , тях ги водят в моята листа като НЕОСИГУРЕНИ и когато ги изпратя за консултация винаги имат проблеми в други звена. Виждат бумащината при ОПЛ, тесни сециалисти и болници с очите на европееца, а не на съветския гражданин. Те не могат да разберат защо трябва например след като ги изпратя на специалист , той да ги връща обратно при мен за направление за хоспитализация вместо да им издаде той този документ и постъпят в болница, те не разбират защо НЗОК има медикаменти , които не могат да се изписват на 3 месеца или по-дълго, а пациентът трябва да натоварва с посещения личния лекар всеки месец. Те не разбират зашо трябва да се подписват 2 пъти в амбулаторния лист след като това е един документ. Въпреки всичко те са ми казвали ,че преглъщат всички недостатъци само защото тук могат да ми се обадят по всяко време за съвет и записване на час в деня на обаждане, нещо което не става според тях в UK, където ако не се запишеш при GP-то до 9.00 ч за утрешния ден, ще чакаш може би още 2-3 дни за преглед.
  Аз също правя сравнения: британският пациент идва точно навреме (вече 85% от пациентите ми идват със записан час, нежелаещите да правят това чакат да минат всички записани ). Британския пациент НИКОГА не иска направление, никога не прави коментари по работата на лекаря, уважението е потресаващо за нашите балкански ширини. Той си казва оплакванията и очаква аз да предложа решение, което той да приеме или не приеме, но никога не казва .’четох в интернет, че…’ или това ‘лекарство не е за мен’. Описва оплакванията си точно и без увъртания за разлика от българина който отговаря с неясни и уклончиви думи като че ли е задължен да не казва истината смотолявайки нещо неясно. Не е нормално анамнеза на английски език да ми е по-ясна от тази снета на български език , нали? .Ами точно това се случва.
  Цитат: ‘здравната система съвсем не е ориентирана към профилактика’
  Здравната система макар и бедна е достатъчно ориентирана към профилактика откъм регламент и законодателни решения. ТЯ ПРОСТО НЕ СЕ СПАЗВА ОТ ПАЦИЕНТИТЕ. Едва 10-15 % от населението над 18 г възраст отиват на годишен профилактичен преглед при ОПЛ. Обемът на този преглед малко се различава от този на Канадския панел профилактични дейности при 50 пъти по-голям бюджет за здравеопазване на човек , недостатъците идват от там –по-малък обем изследвания , не е решена АГ профилактиката при всички лицемерни загрижености на чиновници от МЗ например за женското здраве. В момента няма как да дадеш направление на жена за цитонамазка и профилактичен преглед. Личният лекар трябва да пише някаква диагноза със здравен проблем за да издаде направление. На тези които казват , това не е профилактика ще кажа : НЯМА В КАНАДА ПРОФИЛАКТИЧНО ЕХОГРАФСКО ИЗСЛЕДВАНЕ ОТ ТИПА ' Ей така да се видя целия' както е свикнал Бай Ганя и жена му, въпреки ,че Канада,Холандия и Дания са страните с най-голените здравни бюджети. Просто няма такива екстри за които се претендира тук да са 'Ама пълни изследвания искам'.....


  Нередност?
 • 7
  damianrm1 avatar :-P
  damianrm1
  • - 13
  • + 9

  Тоя личен лекар-НИЩО не върши, и не само в БГ! Хайде някой, да ми обясни- как личния лекар ще ти направи диганостика, като тя за средни/тежки ситуации се прави с поне 20 вида машини, всяка струваща > 1 000 000 лв. За какво ми е да ходя при някой, той да ме препраща, отивам в болницата, там си имат всякакви кабинети и ако съм объркал първо в кой влезам, влизам после в правлния.

  След като за първи път от 20 год. имах 1 месец болничен, спрях да се осигуявам за болничен, след като съм здраво осигурен изрядно на 100%, но за една от най-стандартните операции си платих 2000 лв - мнението ми е категорично-НИЩО от здравните ми вноски не ползвам, а на личен лекар НЕ СЪМ ХОДИЛ, 2 опита имам и да чакам 2 часа с 10 бабички, платих си по 50-100 лв. за консултация в частна болница ...

  Нередност?
 • 8
  damianrm1 avatar :-P
  damianrm1
  • - 6
  • + 3

  от 4 лични познати които имам - за раждане, операция- първия път по пътеката която им се полага като осигурени минаха, след това-след като ги объркаха, втори път си правиха операции в частна клиниката, едната раждала едва не умря от немарливост - следващото раждане - в ЧАСТНА клиника.

  Пиша го всеки да знае-по безплатните пътеки се ходи, само ако примерно кръвта ти изтича и умираш след часове, в ВСИЧКИ други случай - отидете си платете на частно, където ще ВИ оправят. 100% съм убеден в това, ако има разлика, то е изключение и игра на руска рулетка да отидеш на общо основание да се лекуваш ...

  Нередност?
 • 9
  jessie... avatar :-|
  Jessika
  • - 1
  • + 9

  Доста песимистичен анализ, но очевидно правдив.

  Обаче - изтъква се, че пациентите трябва да протестират и да се борят за правата си. Само че, самите пациенти не знаят точно за какво да се борят, малцина са тези, които могат да направят сравнение със здравните системи в "белите" страни. Останалите понят само соца и как зависехме от т.нар. районен лекар, който ни беше зачислен, без възможност за избор. По-доброто лечение зависеше само от връзки и подкупи.

  Нередност?
 • 10
  jessie... avatar :-|
  Jessika
  • + 7

  [quote#6:"Dr_Doolittle"]не е решена АГ профилактиката при всички лицемерни загрижености на чиновници от МЗ например за женското здраве. В момента няма как да дадеш направление на жена за цитонамазка и профилактичен преглед. Личният лекар трябва да пише някаква диагноза със здравен проблем за да издаде направление.[/quote]

  Добре де, как тогава се извършва ежегодния профилактичен преглед при гинеколог (+ цитонамазката) ?
  В Германия това се подразбира от само се бе си, просто отиваш един път годишно при гинеколога си и той прави всичко необходимо. Няма нужда от напр<вления или каквото и да било от личния лекар.

  Нередност?
Нов коментар