Вътрешните врагове в ГЕРБ
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Вътрешните врагове в ГЕРБ

На десетата година от създаването на ГЕРБ отношенията между първия и втория в партията започнаха да охладняват

Вътрешните врагове в ГЕРБ

Бойко Борисов ще се опита да намали конфликтите в собствената си партия, които в последните месеци стават все по-силни

Велина Господинова
21842 прочитания

На десетата година от създаването на ГЕРБ отношенията между първия и втория в партията започнаха да охладняват

© Цветелина Белутова


Темата накратко

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов свиква на национална среща министрите, депутатите, областните координатори и представителите на партията в местната власт в неделя. Събитието идва в момент, в който в иначе монолитно изглеждащата формация се появиха пукнатини, които започнаха да разтърсват управлението.

- Битката на Цветан Цветанов, човек номер 2 в ГЕРБ, срещу вътрешния министър Румяна Бъчварова

- Опитът на част от партийните среди да катурнат директора на ДФ "Земеделие" (ДФЗ) Румен Порожанов, който се ползва с личната подкрепа на Борисов

- Обвиненията и контраобвиненията за това кой е назначил обвиненото в корупция ръководство на ДАИ, намеците за пари в куфарчета

- Всичко това показа, че в управляващата партия текат гнойни процеси

- На втората година от втория си премиерски мандат Борисов е на път да се озове в ситуацията, в която преди време се оказа един от предшествениците му - Иван Костов.

"Най-големият враг на ГЕРБ е самият ГЕРБ". Това каза Бойко Борисов през юни 2013 г. пред кметовете, общинските съветници, областните координатори и депутатите на партията. Тогава ГЕРБ спечели изборите, но загуби властта и имаше риск част от местните партийни структури да се преориентират към новите силни на деня.

Почти три години след това, вече в качеството си на премиер, Борисов отново свиква актива на ГЕРБ в същия състав на национална среща в неделя. И има всички основания да повтори пак фразата си от 2013 г., че най-големият враг на ГЕРБ е самият ГЕРБ. В последните няколко месеца в иначе монолитно изглеждащата партия се появиха пукнатини, които започнаха да пречат на управлението. Битката на Цветан Цветанов, човек номер 2 в ГЕРБ, срещу вътрешния министър Румяна Бъчварова, опитът на част от партийните среди да съборят директора на ДФЗ Порожанов, който се ползва с личното благоволение на Борисов, обвиненията и контраобвиненията за това кой е назначил компрометираното ръководство на ДАИ, намеците за пари в куфарчета показаха, че в управляващата партия текат гнойни процеси. И ако се съмнявате в това, твърденията на премиера за някаква конспирация срещу кабинета (в която са омешани Македония, бежанците, хибридните войни, свободата на словото, правата на човека) само потвърждават дълбоката несигурност, която е обхванала ръководството на ГЕРБ.

В конфигурацията на сегашното управление несигурността досега традиционно идваше от Реформаторския блок. Нарастващите напрежения в ГЕРБ засега не заплашват стабилността на правителството, но ако проблемите не се решат сега, след време ситуацията може да излезе извън контрол.

Скандалите

За последните четиринадесет дни се случиха два корупционни скандала, които разтърсиха ГЕРБ и доведоха до изключването на трима активисти на партията. Двама от тях заемаха високи постове в средния ешелон на изпълнителната власт, а третият - в местната. Вече втора седмица в медиите изтичат документи за злоупотреби в държавен фонд "Земеделие" по европейската Програма за развитие на селските региони и предизвикаха проверка на ДАНС и прокуратурата. Разкритията доведоха до уволнението на началника на сектор в дирекцията, която договаря средствата по програмата, Янаки Червеняков и сериозно разклатиха стола на директора на фонда Румен Порожанов.

Покрай бламирането на промените в Закона за МВР от оглавяваната от Цветан Цветанов комисия по вътрешна сигурност се заговори за напрежение между председателя на парламентарната група на ГЕРБ и министъра на външните работи Румяна Бъчварова.

Преди това депутатите от ГЕРБ изненадващо показаха мускули и потърсиха сметка на премиера защо все още в министерствата и в бордовете на държавни фирми има представители на излязлата в опозиция партия на Радан Кънев - ДСБ. От формацията намекват, че Борисов е бил запознат с плановете на народните представители да прочетат декларацията срещу оставането им на постовете, но призивът им към него да дойде в парламента и да даде обяснение пред депутатите по въпроса го е изненадал.

Преди това Борисов на два пъти постави в конфузна ситуация депутатите си, като буквално им нареди да отменят две решения, които те прокараха в пленарната зала. Едното беше закриването на временната комисия, която трябваше да установява дали има намеса на Русия и Турция във вътрешната политика на България. А другото беше свързано с прекратяването на процедурата за избор на нов състав на Комисията за защита на конкуренцията.

Всичко това извади на показ междуличностни конфликти в ГЕРБ, разминавания в политиката между парламентарната група и правителството, както и ставащите все по-сложни отношения между депутати и отделни членове на кабинета. Борисов засега успешно парира всякакви опити за вътрешнопартийни и междуличностни битки, като прави всичко възможно те да не стават публични, но замитането им под килима може да му изиграе лоша шега.

Гаргамел преследва Борисов

На втората година от втория си премиерски мандат Борисов е на път да се озове в ситуацията, в която преди време се оказа един от предшествениците му - Иван Костов. В края на 1999 г. в качеството си на министър-председател той направи промени в кабинета си и освободи от изпълнителната власт фигури, които обаче бяха ключови в партията. Като в същото време отряза тотално достъпа им до всякакъв властови ресурс. Последвалите трусове в редиците на СДС не доведоха до падането му от власт, но предизвикаха разцепление в синята партия и на практика я унищожиха.

Разбира се, ситуацията в ГЕРБ е коренно различна от тази в тогавашния СДС, но симптомите на началото на края на разпада на синята партия отпреди шестнадесет години с обвиненията в клиентелизъм на партийни активисти, междуличностните битки и противоречията между отделни ключови фигури по оста изпълнителна, законодателна и партийна власт са все по-отчетливи и в редиците на ГЕРБ.

Кой е виновен

Двата корупционни скандала - този с ареста на директора на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов, в чийто дом полицията откри 170 000 лв. и още 400 000 лв. в дома на тъста му, и изключването от партията на председателя на общинския съвет в Девня Васил Койчев, за когото разследване на "Нова тв" установи, че съпругата му е прехвърлила фирмата си на социално слаб човек от Варна, за да не плаща данъци на общината в размер на 70 000 лв., показаха две неща. Едното е механизмът на назначенията на активистите на ГЕРБ по различните нива на изпълнителната власт и другото - дефекти при кадровия подбор на хората на ГЕРБ в местната власт.

От обясненията на министъра на транспорта Ивайло Московски, към чието министерство е Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация", се разбра, че предложението за назначението е дошло от плевенския депутат от ГЕРБ Владимир Николов след провала по думите му на "няколко опита да бъдат привлечени други хора". Признанието му обаче дойде, след като в ГЕРБ започнаха публично да се обвиняват взаимно кой е виновен за назначението му. Първо независимият депутат Георги Кадиев замеси в скандала името на председателя на парламента Цецка Цачева, която също е от Плевен. Цветан Цветанов пък се опита да хвърли вината върху вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, като каза, че ако тя не се била противопоставила на назначението на близкия до него бивш директор на ГДБОП Станимир Флоров на поста, нямало да се стигне до такива "корупционни практики" в агенцията. Бъчварова му отговори, че никога не е имала отношение към назначението на Флоров, а и е нямала правомощия да го прави. В размяната на реплики се намеси премиерът Борисов, който заяви, че лично той е спрял назначението на Флоров, защото към оня момент срещу него имаше образувано досъдебно производство за корупция.

Депутати от мнозинството обаче изтълкуваха опита на Цветанов да използва ситуацията около скандала с бившия директор на агенцията като двоен удар за разчистване на лични сметки освен с Бъчварова и с Цецка Цачева, която най-вероятно е била наясно с назначението на съгражданина си и с която отношенията на Цветанов от доста време са също обтегнати. Според депутати още от началото на работата на парламента заради желанието му да заеме поста председател на Народното събрание. Това обаче не стана, защото към оня момент срещу него имаше няколко дела на прокуратурата.

Атаката на Цветанов към Бъчварова заради несъстоялото се назначение на Флоров беше логично продължение на бламирането на законопроекта за МВР във водената от него комисия по вътрешна сигурност и показа още един симптом - че личната битка на председателя на парламентарната група на ГЕРБ може да създаде проблем в прокарваната от правителството на Борисов политика. Неслучайно Борисов реагира веднага, като публично удари още един шамар на Цветанов. "Цветанов няма как да е кандидат-президент на ГЕРБ, защото просто няма да бъде избран, веднъж, и втори път, той тежи на мястото си, където е в момента", каза той в предаване по ТV+. С което Борисов пресече в зародиш лансираната първо в кафявия сайт ПИК кандидатура на Цветанов за президент на предстоящите през есента избори за държавен глава.

Докъде ще стигне охладняването на отношенията между Борисов и Цветанов, който, освен че е председател на парламентарната група, е и ключов фактор в партията, е трудно да се прогнозира. Това първо ще проличи по гласуването на промените в Закона за МВР, зад които Борисов даде да се разбере, че стои. Тази седмица те бяха одобрени от правната комисия в парламента, а най-вероятно ще минат и при гласуването на първо четене в пленарна зала. Истинският тест обаче ще бъде дали законопроектът ще претърпи драстични промени между двете четения, каквито закани отправи Цветанов.

Тогава всъщност ще стане ясно и дали той има влияние и върху депутатите от парламентарната група, ако все пак се опита да наложи прекрояване на законопроекта.

Мъртвото вълнение в групата на ГЕРБ

Засега недоволството на народните представители от определени министри и някои назначения е сведено по-скоро до тих ропот. Публична тайна е, че те не одобряват част от реформата на министъра на здравеопазването Петър Москов, но гласуваха в пленарна зала предложените от него законодателни промени, защото Борисов ясно заяви, че стои зад министъра. Покрай скандала във фонд "Земеделие" стана ясно и че в групата на ГЕРБ не одобряват назначението на Порожанов за директор на фонда. Недоволството им идва от това, че той отказва да контактува с депутати от ГЕРБ и според тях политическата му подкрепа идва лично от премиера. Заради проблемите между част от депутатите и Порожанов миналата година имаше брожение в групата на ГЕРБ и част от тях обмисляха да поискат среща с Борисов по въпроса.

Тази неделя премиерът вероятно ще се опита да отправи две послания към активистите на ГЕРБ. Първото ще е свързано с корупцията и колко неприемливо е това по средните и ниските етажи на властта, а второто ще е свързано с вътрешните конфликти и опитите на Цветанов да стане отново фактор във властта през парламентарната група на управляващите. Разбира се, Борисов едва ли разчита само на публичното обръщение към партийния актив, но сигурното е, че за пръв път, откакто е в голямата политика, започва сериозна битка вътре в ГЕРБ.

Темата накратко

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов свиква на национална среща министрите, депутатите, областните координатори и представителите на партията в местната власт в неделя. Събитието идва в момент, в който в иначе монолитно изглеждащата формация се появиха пукнатини, които започнаха да разтърсват управлението.

- Битката на Цветан Цветанов, човек номер 2 в ГЕРБ, срещу вътрешния министър Румяна Бъчварова

- Опитът на част от партийните среди да катурнат директора на ДФ "Земеделие" (ДФЗ) Румен Порожанов, който се ползва с личната подкрепа на Борисов

- Обвиненията и контраобвиненията за това кой е назначил обвиненото в корупция ръководство на ДАИ, намеците за пари в куфарчета

- Всичко това показа, че в управляващата партия текат гнойни процеси

- На втората година от втория си премиерски мандат Борисов е на път да се озове в ситуацията, в която преди време се оказа един от предшествениците му - Иван Костов.

"Най-големият враг на ГЕРБ е самият ГЕРБ". Това каза Бойко Борисов през юни 2013 г. пред кметовете, общинските съветници, областните координатори и депутатите на партията. Тогава ГЕРБ спечели изборите, но загуби властта и имаше риск част от местните партийни структури да се преориентират към новите силни на деня.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

54 коментара
 • 1
  evpetra avatar :-?
  evpetra

  Не мога да скрия, че злорадствам. Интересно, какво ли ще стане. Най-вероятно е обаче Цв. Цв. да подвие опашка, защото иначе ще започнат пак едни дела...

 • 2
  Hepo avatar :-|
  Hepo

  До коментар [#1] от "evpetra":
  Така е.

 • 3
  arnautsky avatar :-?
  arnautsky

  Взимам пуканките...

 • 4
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko

  Като се оядат и накрадат, решават, че са много велики, защото много са откраднали, загубват реална представа за нещата и започват да се ядат едни други. Няма лошо. Простотията и злобата на Цв.Цв. в този случай може да свърши нещо полезно за България (като разбие ГЕРБ). От мен чипс към пуканките....

 • 5
  bramasole avatar :-|
  bramasole

  До коментар [#1] от "evpetra":

  "Най-вероятно е обаче Цв. Цв. да подвие опашка"
  Не бих била такъв оптимист... скорпионите жилят, когато са в ситуация на самоотбрана. С поведението си Председателят на парлам. група на ГЕРБ напоследък демонстрира самочувствие, което едва ли се дължи единствено на скромните му ментални възможности.
  ПП: Аз ще пия сокче без пуканки, но ще се наслаждавам на представлението, изразявано със звучната стара българска дума "позорище".

 • 6
  shtavesht avatar :-|
  shtavesht

  докъде стигнахме, да гледаме внимателно изтрещяванията на някакви неуки примитиви, попаднали в публичното пространство, понеже бидейки естествени популисти и лъжци, вършат добра работа на някакво измекярско статукво. ББ и ЦЦ са най-простите хора, попадали в публичното пространство на България. а вие ги анализирате и обсъждате?

 • 7
  antipa avatar :-P
  D-r D

  Дали това не е началото на очаквания край на герб?

 • 8
  antipa avatar :-P
  D-r D

  Дали това не е началото на очаквания край на герб?

 • 9
  florencia avatar :-|
  Nina Kercheva

  Не очаквам нищо добро за БГ , само ще бъде весело за някои.....

 • 10
  mils5656 avatar :-|
  mils5656

  Единствено далаверата от раздаваните порции ги държи там , те затова бяха тези заеми ! Че иначе заради вицовете на Баце ли ще го следват и ще го подкрепят ? Или заради идеите му ? А какви бяха те ? Някой знае ли ? Десен комунист, мразещ честните и свестните и приятел с червените чугуни и аверите им от сараите с пауните ! Тоже и с мутрите и всякакви бандюги ! Това е ГЕРБ на изключителния "политик" Бойко умното !


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK