🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бюджетната комисия одобри първия заем за безплатно саниране

Държавата предоставя гаранция за 150 млн. лв., които Банката за развитие на Съвета на Европа ще даде на ББР

Към момента са подписани 1468 договора, а извършените ефективни разплащания от страна на банката към изпълнители са за 26 млн. лв.
Към момента са подписани 1468 договора, а извършените ефективни разплащания от страна на банката към изпълнители са за 26 млн. лв.
Към момента са подписани 1468 договора, а извършените ефективни разплащания от страна на банката към изпълнители са за 26 млн. лв.    ©  Надежда Чипева
Към момента са подписани 1468 договора, а извършените ефективни разплащания от страна на банката към изпълнители са за 26 млн. лв.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Цялостната програма за саниране е на стойност 1 млрд. лв., а парите ще се връщат от бюджета.

Българската банка за развитие (ББР) е една идея по-близо до взимането на 150 млн. лв. външен заем, с които да финансира Национална програма за енергийна ефективност. Почти единодушно депутатите от бюджетна комисия одобриха държавната гаранция, която ще бъде издадена във връзка с рамковото споразумение за заема между "Българска банка за развитие" АД и Банката за развитие на Съвета на Европа. Окончателното одобрение трябва да бъде дадено от парламента. Тази процедура трябва да бъде повторена при всеки следващ транш. В закона за бюджета за 2016 г. е записано, че държавата има право да издаде гаранции по заемни споразумения на ББР до валутната равностойност на 1 млрд. лв.

Първият заем е за 10 години, като е договорен 3-годишен гратисен период за погасяването му. "Заемните средства се отпускат на траншове при плаващ или фиксиран лихвен процент", обясни Кирил Ананиев, зам. финансов министър. Парите ще се връщат изцяло от бюджета, като според него за тази година са предвидени 100 млн. лв. "Смятам обаче, че тази сума няма да бъде постигната", обясни той и добави, че към този момент държавата не е извършвала плащания към ББР.

Как върви програмата

По време на дебатите присъстваше и Билян Балев - един от тримата изпълнителни директори на банката за развитие. От данните, които той изнесе, стана ясно, че до момента в банките са постъпили заявки за саниране на 1905 сгради от цялата страна. Подписани са 1468 договора, а извършените ефективни разплащания от страна на банката към изпълнители са за 26 млн. лв. "Общо поетият ангажимент към днешна дата е за около 61 млн. лв.", добави Балев.

ББР плаща едва в края на завършените проекти. В сумата на разплащанията обаче влизат както ефективната работа на строителните фирми, така и чисто консултантската – свързана с обследване, изготвяне на инвестиционен проект и издаване на разрешение за строеж. По думите на Балев към момента нито една фирма не е заявила искане на оборотни средства, въпреки че има такава възможност. "В първата фаза поръчките са за няколко хиляди лева и там реално няма необходимост от оборотни средства. Това е чисто консултантска работа. Във втората част, където е самото изпълнение, фирмите явно са намерили начин да се финансират в самото начало", добави изпълнителният директор.

В интервю за "Капитал" зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков каза, че средният брой апартаменти в сградите, подали заявления, е 74, а средната разгъната застроена площ (РЗП) - 5665 кв.м. Според него на база данни от кметовете в програмата ще се включат над 1200 сгради.

Край на безплатния обяд

Правителството смята програмата за успешна и предвижда през 2017 г. да бъде заделен още 1 млрд. лв. за саниране, отново със заемни средства. Този път обаче държавата планира да поеме само някакъв процент от разходите, а собствениците да участват със собствени средства. "В началото беше важно да дадем тласък и добър пример за сдружаването на собствениците и колективното решение на общи проблеми", обяснява Нанков.

Все още не е ясно каква част ще е съфинансирането, като според зам.-министъра това е политическо решение. "Когато има съфинансиране, собствениците са много по-стриктни при изпълнението на проектите, избират икономически най-изгодния вариант и като цяло това ще е подходът в бъдеще", добавя той.

През 2011 г. стартира схемата "Подкрепа за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради", която беше финансирана с европейски средства. Първоначално идеята беше собствениците да финансират 75% от енергийното обновяване на апартаментите, а останалото да се поеме по програмата. Интерес обаче почти липсваше. Впоследствие самоучастието беше намалено до 50%, но в крайна сметка програмата не предизвика интерес, а парите бяха прибавени към голямата безплатна програма.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев
  • - 1

  Само да не се окаже, че Водстрой изведнъж фалира и повлича със себе си ББР и държавната гаранция...

  Нередност?
Нов коментар