Има ли наистина дилема пред Борисов за кандидата за президент

Изказването му е по-скоро тактически ход

Пред активистите на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че е в дилема за президентските избори
Пред активистите на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че е в дилема за президентските избори    ©  Юлия Лазарова
Пред активистите на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че е в дилема за президентските избори
Пред активистите на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че е в дилема за президентските избори    ©  Юлия Лазарова

По време на националната среща на ГЕРБ в неделя Бойко Борисов заяви, че се намира в сериозна дилема как да постъпи за президентските избори през есента. Като причина за трудната ситуация, в която се намира, премиерът посочи факта, че "за най-голямо достойнство на държавния глава се приема, ако след вота избраният за президент се разграничи от партията, която го е издигнала за поста. "Защо ще се блъскаме да стане някой президент от нас и после да се разграничи? Ние сме го избрали, дали сме пари от субсидията, а той да се разграничава от нас.", каза Борисов.

Премиерът не уточни дали иска държавният глава да се избира по нов начин, или дилемата му е свързана с евентуалната подкрепа от ГЕРБ на кандидат от друга политическа формация. Думите му след това обаче бяха изтълкувани и в двете посоки.

Другият начин, по който би могъл да се избира президентът е това да става от Народното събрание. Подобна теза през последните години лансира близкият до ГЕРБ бивш конституционен съдия Георги Марков. Това обаче на този етап изглежда невъзможно, защото промяната на начина на избор на държавния глава минава през промяна в конституцията. Там в чл. 93, ал.1 е записано, че "президентът се избира пряко от избирателите за срок от пет години по ред, определен със закон". Борисов не е съвсем прав и в интерпретацията си, че дадена политическа сила излъчва кандидат за президент, а после той трябва да се разграничи от нея. "Имаме едно тълкувателно решение на Конституционния съд, в което аз съм участвал. Държавният глава няма право да бъде ръководител на политическа сила, но той не е деполитизиран.", казва Георги Марков пред Нова TV през 2014 г.

Думите на Борисов за дилемата му могат да се изтълкуват и като възможност ГЕРБ да подкрепи кандидат на друга политическа сила за държавен глава. Като някои от ГЕРБ виждат това анонс към един от коалиционните партньори на партията от мнозинството - АБВ. От известно време лидерът на формацията Георги Първанов лансира тезата политическите сили да се обединят около една кандидатура за президент. Последно такъв призив Първанов отправи към ВМРО в неделя в качеството си на гост на конгреса на формацията на Красимир Каракачанов. ГЕРБ вече веднъж е предприемал подобен ход. На изборите през 2006 г. партията подкрепи кандидата на "Синята коалиция" за държавен глава Неделчо Беронов, но това тогава не му донесе дивидент.

Въпреки това в ГЕРБ са скептични, че Борисов ще заложи на подкрепа на кандидат за президент, който не е излъчен от партията му. По-вероятно е думите на Борисов, че е в дилема за изборите да е тактически ход. Миналата седмица той официално заяви пред медиите, че нито той, нито председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов ще бъдат кандидатите на партията за президент и обяви, че номинацията на най-голямата партия ще стане ясна през юни. Изявлението му дойде в момент, когато в медиите започна да се лансира името на Цветанов за кандидат за президент.

Твърде вероятно е обаче с оглед на балансите в партията премиерът да отложи обявяването на името през юни. При предишните избори номинацията на сегашния държавен глава Росен Плевнелиев беше обявена официално в началото на септември, двадесетина дни преди началото на предизборната кампания.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Аз предлагам Борисов.Хем нищо няма да зависи от него и няма да пречи на държавата,хем ще може да ходи по света и да се прави на важен.

 • 2
  grayeagle avatar :-|
  grayeagle

  Аз предлагам да е Борисов. Никъде не пише, че не може да съвместява и двата поста, а в краен случай , ще си пусне неплатен отпуск като премиер. Цветанов, предвид напредналите му знания по право / след многобройните беседи в кабинета му с Пеевски, който е доказан специалист- следовател с разгледани 0 преписки/, може да бъде новият Главен Прокурор. Специалност право може да завърши със задна дата или в Шуменския университет/ ковачницата на дпс/ или в небезисвестния " Неофит Рилски, а като последна възможност УНСС.

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Това са елементарни селски хитринки.
  Както и превъртането на името на Цветанов, който е тотално неизбираем дори и от най-захлебените гербаджии. Да, тактика е говоренето на Борисов.
  Показва се ле-е-еко иззад завесата куклата на втория в йерархията и след като се чуват дюдюканията на публиката, кукловодът излиза на сцената замислен и говори в своя си стил: накъсано, без да казва нищо, но оставя впечатление на търсещ решение.

  Решението е близо до ума - Кристалина Георгиева. Хем авторитетна (идва от комисар в ЕС!!!), хем симпатизира на Борисов, хем от баща на нацията няма как да им обърква игрите. Пък и трябва да й се даде реванш заради държавната "подкрепа" на Бокова за ООН.

  Борисов няма намерение да се прави президент. В момента той е силен с 1,2 млн гласоподаватели за герб. В мига, когато изпусне юздите на клиентелистката си партия и ги остави в ръцете на друг, тя ще последва съдбата на НДСВ, а той - тази на Сакса - г-н Никой.

  Борисов иска две неща - никой да не му се бърка и никой да не го разследва. Затова му трябва контрол над изпълнителната и съдебната власт. Президентът този контрол го няма.

 • 4
  lefkovitz avatar :-|
  lefkovitz

  Има дилема - дали ще го подкрепят хамериканците.

 • 5
  gl_avatar avatar :-|
  gl_avatar

  За дървен шоп,
  Дилема нема.
  Тоя само се плаче
  и хвърля прах в очите на хората.

 • 6
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  До коментар [#1] от "Роси":

  ...и да ни излага с просташките си маниери.

 • 7
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  До коментар [#2] от "grayeagle":

  Защо пропускате Библиотекарския?

 • 8
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  [quote#3:"D-r D"]Решението е близо до ума - Кристалина Георгиева. [/quote]Тая тетка надали ще се навие. Заплатата в Комисията на ЕС е много по-висока. А работата - пак толкова, т.е. никаква.[quote#3:"D-r D"]Пък и трябва да й се даде реванш заради държавната "подкрепа" на Бокова за ООН.[/quote]И Кристалинка и Бокова са тетки с богат опит в това да говорят без да казват нищо. Но до там свършва общото - едната не би си жертвала интересите заради другата.

 • 9
  glog avatar :-|
  glog

  Интересен факт: Първите осем коментара са все тип АНТИБОЙКО. В същото време социалните проучвания показват стабилна, при това голяма преднина за ГЕРБ. А тъй като ГЕРБ – това е Бойко, значи тази преднина е и за него. Въпросът е: Кой не е в час? Народът или коментиращите? Или, може би, интересите на коментиращите нямат нищо общо с интересите на народа?

  В казаното от ББ няма нищо тайнствено, така че няма и нищо за разгадаване. Първо, истината е, че избраник на ГЕРБ, президентът сега през цялото време води политика срещу ГЕРБ, в полза на неговия най-голям политически враг, ДСБ. Второ, има слух, че САЩ са си избрали за следващ български президент пак Плевнелиев, и натискат в тази посока, а такива слухове обикновено са верни. Трето, на него очевидно му харесва идеята новият президент да бъде жена, а може би около него няма нищо подходящо, което да е едновременно и свободно. И, четвърто, той знае, че медиите го дебнат непрекъснато и коментират всяка негова дума. Обикновено с отрицателни отзиви за всичко. Та може би нарочно насочва медиите да коментират в тази насока, белким го подсетят как най-полезно за ГЕРБ да си избере подходяща кандидатура за президент.

 • 10
  dka01386530 avatar :-|
  Емил Бубев

  До коментар [#9] от "glog":

  Най после чета анализ, направен в резултат от размисъл, проява на умствена активност, а не от партийни или емоционални пристрастия. Ще добавя, ББ си създаде интересен екип от доста неглупави жени, тежки гафове от които, поне за мен, досега не мога да посоча. И така chercher la femme!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход