Борисов греши за милиардите, които ще пестим от "Хан Аспарух"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Борисов греши за милиардите, които ще пестим от "Хан Аспарух"

Noble Globetrotter II е последно поколение сондажен кораб, който оперира от 2013 г.

Борисов греши за милиардите, които ще пестим от "Хан Аспарух"

Дори да бъдат открити огромни залежи на нефт и газ, те няма да са безплатни

33374 прочитания

Noble Globetrotter II е последно поколение сондажен кораб, който оперира от 2013 г.


Около 150 млн. евро ще струва първият сондаж в "Хан Аспарух".

"България може да си спести до шест милиарда долара годишно, ако започне да добива свой газ и нефт." Икономическото откритие, според което за една нощ България ще се превърне в Кувейт на Балканите, беше направено от премиера Бойко Борисов (цитиран от БТА) по време на официалното представяне на сондажния кораб Noble Globetrotter II, който ще бъде използван за дълбоководните сондажи в най-перспективния български блок "Хан Аспарух" за търсене и проучване на въглеводороди. Ден по-рано премиерът изчисляваше, че страната ни ще спестява годишно по 4-5 млрд. долара след откриването на залежите.

При потребление от около 2.5 млрд. куб. метра годишно на природен газ, каквото страната има, разходите за руски газ са 750 млн. долара (според средната продажна цена на природния газ за периода на вход, която е 514.19 лв. за 1000 куб. метра, приравнени спрямо вчерашния курс на долара). Ако към тях се прибавят и разходите на "Лукойл Нефтохим" за нефт и мазут, които според финансовия им отчет за 2014 г. са 3.8 млрд. долара (спрямо курса на долара към края на 2014-а ), то общо разходите за нефт и газ в страната са доста по-малко от заявените от премиера.

Дори в блок "Хан Аспарух" да бъдат открити огромни количества, които да бъдат изнасяни, то страната ни ще получава от тях само концесионната такса, а останалите приходи ще са за консорциума, в който влизат Тоtal, Repsol и ОMV, които разработват потенциалното находище.

Предстоящият сондаж

В следващите 4-5 месеца проучвателният сондаж "Полшков-1" (POL-1), който френската Total в консорциум с Repsol и ОMV ще направят на територията на блок "Хан Аспарух" в Черно море, ще покаже какви действително са залежите. Според запознати източници сондажът ще струва около 150 млн. евро. През 2017 г. предстои да бъде направен и втори такъв сондаж, който ще е наполовина по-евтин. Сондажният кораб Noble Globetrotter II, който ще осигури тези проучвания, беше представен във вторник по време на официална церемония в Бургас, на която присъства голяма част от българското правителство. Самият добив може да се очаква между 5 и 10 години след като бъде направено откритието за залежи, като основните надежди са за нефт, а не толкова газ, коментираха източници.

Търгът за избор на сондажния кораб завърши през септември миналата година, като от консорциума, ръководен от Total, избраха съоръжението на американската Noble Drilling Holding LLC. Още тогава от компанията разпространиха информацията, че Noble Globetrotter II е последно поколение сондажен кораб с динамично позициониране, който оперира от 2013 г. Корабът разполага с двойна мултифункционална кула, която позволява едновременно провеждане на няколко операции, и също така е пригоден за по-лесно преминаване под моста на Босфора. Преди да пристигне за сондажа в Черно море, корабът е бил на друг проучвателен терен в Западна Африка. Сондажът, който предстои, трябваше да бъде направен още през 2015 г., но драстичното поевтиняване на петрола в световен мащаб забави плановете на компанията.

Тези скъпи сондажи

Проучвателните сондажи са едни от най-скъпите операции по търсенето и проучване на нефт и газ, като за наема на сондажния кораб се плаща на ден. От консорциума обаче не посочват каква е общата сума, която ще платят. Това, което е сигурно, е, че сондажът в "Хан Аспарух" ще бъде много по-сложен от този в съседното румънско находище "Нептун", където бяха открити залежи за 83 мрлд. куб. метра. Причината е, че там сондажът беше с обща дълбочина от три километра (от които един километър воден слой). Докато сондажът на френската компания ще достигне дълбочина от 5.6 км, което допълнително ще оскъпи процедурата. Самият сондаж ще е на 128 км източно от Варна.

Инвестицията в "Хан Аспарух"

Цялата инвестиция, която консорциумът, ръководен от френската компания, пое ангажимент да осигури в блок "Хан Аспарух " през 2012 г., е на стойност 1 млрд. евро. Освен това на правителството беше предоставен рекордният бонус от 40 млн. евро за получаване на разрешението за търсене и проучване. Ежегодно държавата получава и такса площ в размер на 1.138 млн. лв., което за пет години прави над 5.7 млн. лв.

От 2012 г. в блока бяха направени най-мащабните 3D и 2D сеизмични проучвания съответно върху 7740 кв.км и 3000 км. Благодарение на тези данни е избрано и точното място за сондажа, който ще даде допълнителна информация за потенциалните залежи на нефт и газ.

За извършването на сондажа беше изградена и логистична база, разположена в пристанище "Леспорт" - Варна, в която се складира сондажното оборудване. Обслужването на тази база се осъществява от консорциум между българската "Бон Марин" и испанската Geodis, с които консорциумът има сключен договор.

Около 150 млн. евро ще струва първият сондаж в "Хан Аспарух".

"България може да си спести до шест милиарда долара годишно, ако започне да добива свой газ и нефт." Икономическото откритие, според което за една нощ България ще се превърне в Кувейт на Балканите, беше направено от премиера Бойко Борисов (цитиран от БТА) по време на официалното представяне на сондажния кораб Noble Globetrotter II, който ще бъде използван за дълбоководните сондажи в най-перспективния български блок "Хан Аспарух" за търсене и проучване на въглеводороди. Ден по-рано премиерът изчисляваше, че страната ни ще спестява годишно по 4-5 млрд. долара след откриването на залежите.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

37 коментара
 • 1
  chicago514 avatar :-|
  chicago514

  Нека първо се открият залежи за промишлен добив,пък тогава със сметките.

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Борисовото приказване е безсмислено да се коментира - едно, че жонглира с измислени цифри, и второ - гази фактите като булдозер.

  Ако сондажите докажат наличие на въглеводороди в достатъчно за добив количество, то добитото ще е собственост на консорциума, който разработва находището. За мечтания си хъб БГ ще трябва да купува на борсови цени...

  Къде Борисов видя милиардите келепир?

 • 3
  smahnat avatar :-|
  Дъската ми хлопа

  Дълбочината на сондажа в нашия шелф е 5 км срещу 3 км за румънците, защото вече си знаем, че на тази дълбочина при нас газ няма. Справка - проучванията от 2002 - 2004 година; накрая ще се окажем с 300 млн минус, а не с 5 млрд мечтани.

 • 4
  minderbinder avatar :-|
  Майндърбайндър

  Изглежда похарчихме 3-те милиарда от спряната контрабанда и вече чакаме 6 от нефт и газ.

 • 5
  alexi avatar :-|
  Ал Бънди

  Капитал, сериозно ли пишете такива глупости? Много почвате да смъквате нивото :(

  България ще печели много повече от концесионните такси! Първо фирмите които добиват нефта ще са регистрирани в България и ще плащат данък печалба в България. Заплатите, осигуровките, ДОД и т.н. които плащат след служителите също ще влизат в българския бюджет. Парите, които изкарват скъпо платените служители добиващи нефт също ще бъдат харчени основно в България генерирайки приходи от ДДС, данък печалба, осигуровки и т.н.

 • 6
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Абе ,кой ще прави такива сметки. Важно е, че тези безмислици ни правят щастливи.

 • 7
  cintaksis avatar :-|
  cintaksis

  Бензин, мазут, откривайте там нещо, че да има икономика и приходи. И да е държавно , а не да се прибира лъвският пай от частни лица.

 • 8
  moj1429501891398266 avatar :-|
  Радко Колев

  Все едно като пусна тото-фиш, да почна да разпределям джакпота, който я дойде при мен, я не. Та и Борисов. Размечта се как ще продаваме газ и нефт, как ще се пълни хазната с милиарди, как ще станем като Кувейт. Айде Боко, по-кротко. За такива кати него си имаме поговорка: "Рибата в морето, той вече слага тигана".

 • 9
  hi_hi avatar :-|
  Хи-хи

  Ми те всичките лъжат. Вчера простите калинко-журналя вече Добиваха газ дажа. Мутрата обича подмазвачите. Освен това, каквото и да изкарат ще го изнесат със сандъци

 • 10
  tralala2010 avatar :-|
  tralala2010

  Величеството беше казал "Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме", но не казва, че в България се произвеждат мляко, сирене и кашкавал, въпреки , че като отидеш в магазина ти искат пари за тях... а и че в страни като Дания или Германия тези продукти са по-евтини отколкото у нас и е на сметка да ги внасяме от там.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.