Германските инвеститори: Топ проблемите на България са корупцията и образованието
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Германските инвеститори: Топ проблемите на България са корупцията и образованието

Чуждите инвеститори смятат за голям проблем липсата на съдебна реформа, обяви д-р Митко Василев, управител на камарата

Германските инвеститори: Топ проблемите на България са корупцията и образованието

Страната е на абсолютното дъно по прозрачност на обществените поръчки, дори след Албания, Косово и Македония

11534 прочитания

Чуждите инвеститори смятат за голям проблем липсата на съдебна реформа, обяви д-р Митко Василев, управител на камарата

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Над половината от германските компании не предвиждат нито нови инвестиции, нито разкриване на нови работни места през тази година в България.

Бизнес климатът в България остава лош, като по много показатели страната е зад Албания, Косово, Македония. Най-слабите места са корупцията и неприлагането на законите. Това показват резултатите от новата годишна анкета на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК). Тя се прави всяка година в 16 държави от Централна и Източна Европа, като сега са анкетирани общо 1311 компании. За България мнението на тази група е важно, защото те притежават едни от най-големите производствени предприятия в страната.

Второто слабо звено на нашата държава е образованието - и висшето, и професионалното. Новост е последната позиция на страната при обществените поръчки. С администрацията продължава да се работи трудно, констатират инвеститорите.

Единствената положителна новина в сравнение с миналата година е, че през 2015 г. германските инвестиции в България са се увеличили до 176 млн. евро (предходната година те бяха отрицателни - минус 276 млн. евро), а търговският стокообмен между двете страни е достигнал рекордните 6.3 млрд. евро. Въпреки това по-голямата част от германските компании не планират да инвестират или да увеличават служителите си тук през тази година.

Плюс са ниските данъци и цената на труда

Германският бизнес като цяло е сдържано оптимистичен за България като място за бизнес, но ситуацията е по-различна, когато се стигне до оценка на конкретни фактори на бизнес средата. Привлекателността на страната ни като инвестиционна дестинация за германските фирми се ограничава до два основни фактора: ниската данъчна ставка върху печалбата и доходите от 10% и евтината работна ръка. По тези показатели България е на първа позиция в целия регион. Почти 84% от германските инвеститори не съжаляват за избора си да стъпят в страната именно заради тези две условия. Главният управител на камарата д-р Митко Василев допълни, че германските компании в България като цяло плащат на работниците си малко над средната работна заплата в страната.

Допълнително предимство на държавата ни е членството в ЕС. България успява да се изкачи от 14-о до 10-о място за една година по политическа и социална стабилност, но все още остава под средната за Централна и Източна Европа стойност.

Положително влияние за възвръщането на германските инвестиции в България през миналата година е имало разрешаването на отдавна затлачен инвестиционен спор (казусът "Кльостерс – Цемеко"). В резултат Германия стана вторият най-голям инвеститор в България през изминалата година. По данни на камарата около 1500 германски фирми присъстват на българския пазар и са създали общо около 65 хиляди работни места.

За последните десет години търговският обмен между двете страни е скочил над седем пъти. Въпреки това от организацията посочват, че положителната тенденция в стокооборота има своите лимити – германският пазар е заситен и българските компании "не трябва да търсят ниши, а да пробиват на пазара със силни конкурентоспособни продукти".

Многото минуси

Над половината от германските компании не предвиждат нито нови инвестиции, нито разкриване на нови работни места през тази година в България. По-голямата част от тях (57%) оценяват настоящата икономическа обстановка в страната като задоволителна, 29% смятат, че е лоша, и едва 14% отговарят, че е добра. Проблемните сфери в България са добре известни още от предишните проучвания: администрация, образование, правосъдна система, корупция, липса на квалифицирана работна ръка и на прозрачност при обществените поръчки. Точно това са и пречките, които анкетираните определят като изискващи неотложни мерки. Германските предприятия се оплакват често не само от непрозрачното даване на обществени поръчки, но и от разпределението на европейски субсидии. По този повод Василев доуточни, че по принцип законите в България не са лоши, но не се спазват.

Проблем за конкурентоспособността ни спрямо съседните страни се оказва и липсата на добре подготвени кадри. България е оценена като последна и предпоследна по качество на професионалното и академичното образование. ГБИТК работи за въвеждането на елементи от германската система за дуално професионално обучение в България, но Василев обяви, че българският бизнес не е склонен да инвестира в образованието на служителите си.

Още един минус за страната ни е недостатъчно развитата инфраструктура. Дори и по тази показател и въпреки членството си в ЕС България остава изпреварена от страни като Косово и Македония. Така на практика резултатите от проучването на камарата не се различават почти по никакъв начин от тези в предходните години. А това е сигнал, че въпреки постоянното посочване от страна на бизнеса на едни и същи проблеми от години България не ги решава, а предпочита да разчита предимно на ниските си данъци и заплащане на труда за привличане на инвестиции.


4 коментара
 • 1
  hi_hi avatar :-|
  Хи-хи

  Обществото има нужда от всякакъв /коректен/ бизнес. Но същото това общество си е избрало администрация, която няма нужда от такъв. А сега де

 • 2
  cnc31491342 avatar :-|
  Софи

  Не говорете такива работи, че БАЦЕ ще ви обвини в клатене на правителството и сигурността в държавата!

 • 3
  Slick avatar :-|
  Slick

  Сега ше излезе учителя по физическо, подсъдимия, да говори за дестабилизация :)
  А всъщност рибата се вмирисва откъм главата.

 • 4
  palpatin avatar :-|
  palpatin

  До голяма степен заключенията са прави и ги подкрепям. От друга страна някои така наречени немски „инвеститори“ умеят много да критикуват, но им липсва всякаква самокритичност. Пример – преди време наш бивш клиент, германец, „инвеститор“, ни нае да извършим определени услуги. Ние ги извършихме, той отказа да плати с абсурдни аргументи. Действахме цивилизовано – заведохме дело и му запорирахме сметките. В последствие и го осъдихме и чрез принудително изпълнение успяхме да съберем главница, лихви, адвокатски хонорари и съдебни такси. Реакцията му беше да почне да разправя наляво и надясно колко корумпирана била съдебната система и как цялата държава била „мафия“. Сега извинявай, ама и в Германия ако не си заплатиш сметките, ще те осъдят. Но понеже изказването, че държавата била „мафия“ идва от немски „инвеститор“, то се приема изцяло за достоверно, без да се обръща внимание на мотивите му.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK