Новият брой:
Продаден ли е мачът за еврото

Гласуването вече е граждански дълг, освен право, реши парламентът

Референдумите вече няма как да се провеждат на същия ден като изборите, а МИР-Чужбина няма да има

Представителите на ДСБ и гражданската квота на РБ, както и депутатите от Патриотичния фронт бяха най-активни по време на дебатите по изборния кодекс.
Представителите на ДСБ и гражданската квота на РБ, както и депутатите от Патриотичния фронт бяха най-активни по време на дебатите по изборния кодекс.
Представителите на ДСБ и гражданската квота на РБ, както и депутатите от Патриотичния фронт бяха най-активни по време на дебатите по изборния кодекс.    ©  Надежда Чипева
Представителите на ДСБ и гражданската квота на РБ, както и депутатите от Патриотичния фронт бяха най-активни по време на дебатите по изборния кодекс.    ©  Надежда Чипева

Задължително гласуване, референдуми в различни дни от изборите и отпадане на предложението за район "чужбина" са трите основни промени, които бяха приети от парламента по време на гласуването на избирателния кодекс днес. Кодексът влезе в залата само ден, след като излезе от правна комисия, и за 4 часа депутатите успяха да гласуват само шест параграфа (от общо 88). Ето какво решиха депутатите за правата и задълженията на българските граждани по време на избори.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  subaru avatar :-|
  subaru
  • + 5  Дори тоталитарната държава не посмя да направи гласуването задължително.Ако КС бъде сезиран и спази върховенството на закона тази норма щебъде обявена за противоконституционна. С всички произтичащи от това политически последици за партиите, които не се съобразиха с Конституцията. Защото:
  Конституция на Република България:
  Чл. 42. (1) Гражданите, навършили 18 години, с изключение на
  поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода, имат право да избират държавни и местни органи и да участват в допитвания до народа.
  чл. 52. (1) Основните права на гражданите са неотменими.
  Правото на граждание да избират държавни и местни органи и да участват в допитвания до народа е едно от неотменимите техни права. Така е според Конституцията на Република България действаща в момента.
  Само записването в закон/кодекс, че гражданите са "задължени"да избират държавни и местни органи и да участват в допитвания до народа, без промяна на Конституцията по съответния ред/с квалифицирано мнозинство или с ВНС - въпросът е дискусионен и е много вероятно неговото разрешаване да бъде свързано и с решение на КС/ ще бъде противоконституционно.
  За "дерегистрирането" от избирателните списъци изобщо не трябва да се коментира. Законодателят със законова норма те лишава от възможността да изпълниш законовото си "задължение", което сам ти е вменил!!!! "Параграф - 22" на Хелър ряпа да яде.
  Очевидна интелектуална и всякаква друга импотентност. Всички приказки, че подновяването на регистрирането в избирателните списъци ще става след подаването на някакви молби от "дерегистрирания" не са нищо друго освен подигравка с гражданиге - избиратели и данъкоплатци, на която те ще отговорят подобаващо. По балкански.
  "Правото" за това е "право" - можеш да се възползваш или не от
  него. Изборът е на съответния индивид. Абсолютен юридически, логически и житейски нонсенс е, когато едно "неотменимо" гражданско "право" прогласено в Конституцията като такова , бъде превърнато в "задължение" със законова а не с конституционна норма. Тук обаче ще се отвори друг голям проблем. Чл. 42. (1) от Конституцията трябва да придобие следния вид: - "Гражданите, навършили 18 години, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода, са длъжни да избират държавни и местни органи и да участват в
  допитвания до народа." Все едно четеш Оруел.
  Чл. 52./1/ От Конституцията - "Основните права на гражданите са неотменими." или трябва да бъде отменен/което автоматично подлага на огромно съмнение демократичността на Основния закон/ или текстът му трябва да придобие следния вид - "Някои от основните права на гражданите са отменими. Кои са те се определя със закон." Звучи абсурдно и гротескно. Това е първият, конституциония аспект на въпроса.
  Вторият аспект, е когато конституционният проблем вече е решен и "правото на гражданите да избират държавни и местни органи и да участват в допитвания до народа " се е превърнало в конституционно, а не законово "задължение на гражданите да избират държавни и местни органи и да участват в допитвания до народа".
  Това ще породи други много важни проблеми, които също трябва да намерят решение:
  - Задължителното гласуване не означава задължително гласуване за някой от регистрираните за изборите политически субекти/както бе анонсирано от някои политически сили/, а задължително влизане в тъмната стаичка. Там какво ще направи гражданинът - избирател никой не е в състояние да му диктува, каквото и да е записано в който и да е закон, вкл. и в Конституцията. В бюлетината също. Пускането на недействителна бюлетина или бюлетина "против всички", когато задължително имащите право на глас са отишли до урните може да предизвика такива проблеми, чийто последици са трудно предсказуеми.
  - Неизпълнението на определено задължение от гражданина, вече задължен да избира, трябва да е съпроводено със съответна адекватна санкция, която да бъде както достатъчно мотивираща за гражданите да изпълнят това вече свое задължение, така и гарантирано да бъде нейното налагане. Екзотичното и опасно нормотворческо решение "дерегистриране" вече е на хоризонта. Примерът с неспазването на "мъртвите" текстове за забрана на
  тютюнопушене на обществени места/вкл. и стадиони!!!/ е за учебник, как не трябва да са изготвят и приемат закони, защото невъзможността от ефективното им прилагане, води единствено до формиране на допълнителен и до затвърждаване на вече съществуващия правен нихилизъм в обществото.
  Много по - добре би било преди избори със закон да бъде въведена т. нар. "активна регистрация" за тези които желаят да гласуват - да осъществят "неотменимото си право"/отпадат "мъртвите души"/. Заслужава специален дебат и възможноста, когато са гласували по - малко от 51% от имащите "право" глас или вече "задължените" да гласуват граждани/дори и тогава такъв вариант е възможен,същото се отнася и за референдумите/ да се обявяват за недействителни. Това ще направи значително по - отговорни политиците към българските граждани, както и самите граждани към проблемите на обществото и управлението.

  Нередност?
 • 2
  tucker_case avatar :-|
  tucker case

  добре де... задължително... не съм сигурен, че разбирам логиката, нито дали е конституционно и прочее... ма да оставим това... задължително и толкоз...
  ок, ма като е задължително или ще трябва да е винаги в определено време и място (което засега не съм чул да е така) или всеки път ще трябва да ме информират кога, къде и как да избирам... инак как да знам, че трябва да си свърша задължението...? и информирането трябва да е лично, щото не всеки винаги има достъп до обществена комуникация... и с потвърждение, че съм информиран и съм разбрал същината на задължението ми, щото може да съм сляп, глух или да не разбирам езика на информацията... да ме намерят където и да съм, да ми доставят информацията и да си земат потвърждението... нещо хич не ми се верва, че страхотно организираната и никога не грешаща българска администрация е в състояние да направи таквоз нещо...
  с други думи похвално усилие, ама според мене и един студент по адвокатство може да го обори тоз закон в съда... сега, в кой съд и дали изобщо има съд в милата мамковина е съвсеееем друга тема...
  в общи линии пак стигаме дотам отдето тръгнахме - милиционерско-рушняшко-комунистическата мафия има власт и не иска да я дава... :)

  Нередност?
 • 3
  panta_rhei avatar :-|
  Nedyalko Lazarov
  • + 1

  Задължителното гласуване е точно толкова "противоконституционно", колкото или по-малко от задължителното здравно и пенсионно осигуряване, задължителните имунизации, флуорирането на питейната вода или задължителното ходене на училище.
  Демокрацията не осигурява автоматично абсолютни свободи, а винаги балансира личната свобода с лична отговорност, както и благото на обществото като цяло.
  Задължителното гласуване има толкова очевидни преимущества, че е трудно да се разбере как някой здравомислещ човек може да го отхвърля.
  1) Обезсмисля купуването на гласове;
  2) Изважда от парламента или маргинализира екстремистките (Атака) и "специални интереси" ( етнически - ДПС, ДОСТ; икономически -БДЦ) партии и,
  3) По този начин, като осъществява натиск за окрупняване върху малките политически субекти, води до по-голяма политическа стабилност.
  Всеки разбира се може да избере да пусне празна бюлетина и това само по себе си гарантира конституционните му права.
  Раздялянето на референдумите от националните избори е очевидно съшит с бели конци опит на ГЕРБ да ги изключи като оръжие и последно средство в борбата срещу монополизираната от тях власт. Друг е въпроса, какво точно място заема С. Трифонов - човек с несъмнени заслуги в тоталното изпростяване и вгаменяване на българския народ във всичко това.

  Нередност?
 • 4
  hni17472340 avatar :-|
  hni17472340

  Няма проблеми да намина и да не избера никой от тези които искат да ни крадат

  Нередност?
 • 5
  ohw1459150140493194 avatar :-|
  Todor Nikolov

  Ако съм на почивка в чижбина? На преход в планината? На круиз в морето? Или просто съм махмурлия този ден, или ми прилошее и не мога да гласувам - глоба ли ще плащам?

  Нередност?
Нов коментар