Нов дворец за господаря

Морският сарай на Доган край Бургас е автентична илюстрация на превзетата държава

   ©  Георги Кожухаров
   ©  Георги Кожухаров

Историята на разточителния във всички аспекти строеж в крайморски парк до Бургас - от придобиването на терена (виж "Досието на имота"), през финансирането на строителството до издаването на разрешителните за него и последващите услуги, е разбираем за всички разказ.

"Морският сарай на Доган", както го наричат вече не само местните жители (виж "Храмът на Хермес в Росенец, Бургаско"), е една от по-видните материализации на схемата КТБ - най-големия банков обир, заложил бомба в публичните финанси, а с покриването на щетите за милиарди бяха натоварени данъкоплатците.

Начинът, по който е възникнал луксозният комплекс, го прави автентична илюстрация на превзетата отвътре държава. В нея политическата корупция достига нивата на монархическото "държавата – това съм аз", така че институциите й служат де факто не на легитимния си работодател - обществото, а на скрити от очите му господари. Често това подчинение бива оформяно и де юре - с лобистки промени в правилата. Най-важното обаче е практическото съгласие на гражданите.

Фотогалерия: Сараи на брега

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Цялата галерия

При такъв "договор" всяка прищявка на господаря става закон, както разкрива сюжетът на новопостроения дворец (виж Хронологията на събитията). Главният герой в него е фирмата "Хермес Солар"- собственик на комплекса и един от многобройните канали, през които е консумирана нечистата връзка на ДПС с фалиралата банка и държавата (виж "В морфичан резонанс с КТБ и властта"). Местни органи на управлението са в ролята на обслужващ персонал (виж "Със специалното съдействие на бургаския кмет").

В миманса е безмълвната публика, чийто конституционно гарантиран достъп до плажа на нос Чукалята в Росенец е отрязан, а най-вероятно ще плати и сметката на сарая.

Не ви пожелаваме приятно четене, защото не е измислена приказка с щастлив край. Поуката обаче си заслужава.