Със специалното съдействие на бургаския кмет

Със специалното съдействие на бургаския кмет

Димитър Николов помага по различни начини за строежа, а думата контрол е забравена

37519 прочитания

© Цветелина Белутова


В тази глава: Община Бургас се грижи за необезпокояваното изграждане на сарая, като ограничава достъпа до имота. Строителните разрешитлени са издадени за рекордно кратки срокове, а автор на проекта е известният от "Дюнигейт" архитект Калин Тихолов, който замалко да стане министър в кабинета "Орешарски". В момента кметът на Бургас търси заем, с който да изгради канализация и водопровод за Росенец.

Отделянето на парцелите около нос Чукалята и разработването на подробен устройствен план (ПУП) започва две години преди "Хермес Солар" да купи имота. През април 2012 г. свързаната с "Лукойл" фирма "Стрейтлайн" прави искане до Община Бургас за изготвяне на ПУП, който обхваща терените на Чукалята, тези около източната страна на нефтената база и пътя, отвеждащ до носа.

Взето присърце искане

Срещу отговарящото на искането предложение на кмета Димитър Николов (от ГЕРБ) се противопоставя тогавашният областен управител Константин Гребенаров (също от ГЕРБ). Той обръща внимание, че начинът, по който са определени границите на парцелите, на практика блокира достъпа до държавен имот - пристанището на нос Чукалята. Възраженията на Гребенаров не са взети предвид, а изолацията му в ГЕРБ се задълбочава, след като година по-рано Цветан Цветанов отказа да подкрепи кандидатурата му за кмет на Созопол и партията застана зад противоречивия Панайот Рейзи.

"Нямам спомен за този случай. Това е рутинна процедура и явно отделът за държавна собственост си е свършил работата, като се е опитал да защити държавния интерес. Между другото винаги, когато е имало спор между областна управа и местна власт, сме излизали прави", коментира Константин Гребенаров пред "Капитал".

В края на март 2013 г., месец след като първият кабинет на Бойко Борисов подава оставка, бургаският кмет Николов внася предложение до общинския съвет за одобряване на план за регулация и застрояване с отредени 18 различни поземлени имота. Сред тях са и двата, върху които е разположен сараят. Единият е със статут "за водна спортна база", а другият - "за водна спортна база и брегоукрепване." В края на годината новите терени са вписани в Имотния регистър.

Така общинският съвет в Бургас (доминиран от ГЕРБ) приема предложения от "Стрейтлайн" устройствен план на лесопарка "Росенец" и така блокира достъпа до носа. Година по-късно - през март 2014 г., свързаната с "Лукойл" фирма продава имота на "Хермес Солар".

Светкавично "да" от РИОСВ

В края на май 2014 г. "Хермес Солар" подава заявление до Регионалната инспекция по околната реда и водите в Бургас с инвестиционно предложение "Изграждане на сграда за водна спортна база и басейн". РИОСВ е под шапката на екоминистерството, което от години е под контрола на ДПС - повечето официално. За по-малко от седем работни дни директорът на инспекцията Антоний Иванов изготвя становище, че не е необходима процедура по оценка за въздействие на околната среда, в което е записал: "Обектът попада в защитена зона Бакърлъка за опазване на дивите птици, но инвестиционното предложение "не е в противоречие" с режима й, както и че при реализацията му "няма вероятност от отрицателно въздействие върху посочената по-горе защитена зона".

И разрешително за строеж

Две седмици по-късно фирмата подава документи до общината за издаване на разрешение за строителство на "сграда за водна спортна база". Проектант е арх. Калин Тихолов, който година по-рано беше предложен от ДПС за министър на новоизобретеното в кабинета "Орешарски" министерство на инвестиционното проектиране, но заради силната обществена реакция кандидатурата му беше оттеглена. Арх. Тихолов е водил листата за общински съветници на ДПС в Несебър. Той е автор и на предизвикалите скандали устройствени планове на Царево и Несебър и е един от основните герои в избухналия в началото на 2013 г. "Дюнигейт"

Скоростта, с която община Бургас издава строителните книжа за проекта на "Хермес Солар", също е впечатляваща - точно след седем работни дни е дадена зелена светлина пред строежа, който е възложен на "Главболагстрой".

От едно съдебно решение на Административен съд - Бургас се вижда, че докато е движел проекта, срещу Тихолов е започнала данъчна ревизия заради засечен превод от 7 млн. долара между българско дружество и регистрирана на Британските Вирджински острови офшорка.

Контрол ли? Какво беше това?

В края на 2014 г., когато грубият строеж изглежда завършен, сайтът "Биволъ" обръща внимание, че на няколкостотин метра от имота е поставена бариера "от съображения за сигурност". От сайта подават сигнал и до ДНСК, тъй като централната част на строежа видимо надхвърля максималната височина на кота корниз според строителното разрешително. От строителния регулатор отговарят, че въпросната част е "издатина" и няма нарушение, като уточняват, че надзорът за законност - предвид факта, че строежът е четвърта категория, е в компетенциите на местната власт.

Отваряме скоба: през 2012 г., при първото правителство на Бойко Борисов, беше приета промяната в ЗУТ, която прехвърли контрола върху законността на най-масовото строителство - на обществени, административни и жилищни сгради, на общините, които издават и разрешителните за строеж. Възраженията, че това е явен конфликт на интереси, останаха "глас в пустиня".

Наред са парите от ЕС

През май 2014 г. кметът Димитър Николов внася нова докладна записка в Общинския съвет, с която иска разрешение общината да кандидатства в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) на екоминистерството за европейско финансиране на изграждането на водоснабдяване и канализация на лесопарк "Росенец". Мотивът е, че на територията му има ведомствени почивни бази и зона за обществен отдих, чиито отпадни води се събират в септични ями, повечето от които са изградени в непосредствена близост до плажната ивица. Зоната, която ще бъде канализирана, обхваща парцелите точно под яхтения клуб на новоизрасналия сарай. Видно от регистъра за европроекти на ПУДООС, бюджетът на проекта е за 3.39 млн. лв., а от оперативната програма е одобрен 1 милион.

През повечето време от 2001 г. досега ПУДООС се контролира от ДПС и е възприемано като касичка на партията (бащата на управителката на "Хемрес Солар" Карамфил Каров също е получавал финансиране от предприятието). През него се кандидатства за финансиране по европрограмата "Околна среда". До август 2014 г. тя се ръководи от Спиридон Александров, който днес е в управлението на фирмата на Румен Гайтански-Вълка "Кристална вода" (виж "В морфичен резонанс с КТБ и властта). За нея източници от строителния бранш и политическите среди спекулират, че ще заеме позициите на фирмите на Пеевски след оттеглянето му.

През февруари 2016 г. кметът на Бургас Димитър Николов бе удостоен с награда за принос в местното самоуправление от Института за изследване и развитие на лидерството в информационна среда (с ръководител Димитър Иванов) към Университета по библиотекознание и информационни технологии (УНИБИТ). На същата церемония със знак за лидерство "Стефан Стамболов" беше удостоен и Ахмед Доган.

В тази глава: Община Бургас се грижи за необезпокояваното изграждане на сарая, като ограничава достъпа до имота. Строителните разрешитлени са издадени за рекордно кратки срокове, а автор на проекта е известният от "Дюнигейт" архитект Калин Тихолов, който замалко да стане министър в кабинета "Орешарски". В момента кметът на Бургас търси заем, с който да изгради канализация и водопровод за Росенец.

Отделянето на парцелите около нос Чукалята и разработването на подробен устройствен план (ПУП) започва две години преди "Хермес Солар" да купи имота. През април 2012 г. свързаната с "Лукойл" фирма "Стрейтлайн" прави искане до Община Бургас за изготвяне на ПУП, който обхваща терените на Чукалята, тези около източната страна на нефтената база и пътя, отвеждащ до носа.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • xki52318522

  Безочлива сган !

 • 2
  fio41315648 avatar :-|
  fio41315648

  Е, поне знаем какво и къде може да се запали. Пък и един сигнал до европейската комисия, за какво се ползват евросредства също ще помогне.

 • 3
  krastitel avatar :-?
  krastitel

  Кметът на ГЕРБ в Бургас - библиотекар.

 • 4
  briton avatar :-|
  briton

  За съжаление бургазлии това не ги интересува. Те виждат какво кметът прави за града, по подобие на БиБи за София и целокупна България и това е достатъчно да си кажат "абе да, сгафил е тук и там, но пък виж колко неща направи".
  Принципността отива по дяволите, стига да хвърлиш малко хляб (и зрелища) в гърлата на хората.

 • 5
  irons avatar :-|
  irons

  Само да спомена, същата тази община 6 месеца не ми подписва готова заповед за изработване на ПУП (при положителен протокол на ЕСУТ). Законният срок е 14 календарни дни.

  Сега разбрах, с какво са били заети.

  Бежанците от Беломорска Тракия, преминали стотици километри и заселили се около Бургас, сигурно яростно се въртят в гробовете си. Ние, техните наследници, стягаме багажите си, за да напуснем завинаги тази прокълната територия, нямаща вече нищо обко с държава.

  О да, Бургас си има едни пасарелки, с които "засенчи" Сингапур ... само че по тъпота.

 • 6
  irons avatar :-|
  irons

  ПС: "За по-малко от седем работни дни директорът на инспекцията Антоний Иванов изготвя становище, че не е необходима процедура по оценка за въздействие на околната среда".

  А мой клиент, за една промяна на предназначение на помещение (нещо, за което малоумно се иска становище то РИОСВ), ще чака сега един месец.

  Уелкъм то дъ Султанейт ъф Доган.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход