Предкризисната красавица и Доган
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Предкризисната красавица и Доган

Отсраняването на Лютви Местан създаде криза в ДПС

Предкризисната красавица и Доган

Изборът на Мустафа Карадайъ за председател е знак за сериозни проблеми в ДПС

Велина Господинова
25152 прочитания

Отсраняването на Лютви Местан създаде криза в ДПС

© Капитал


Слуховете за залез на Движението за права и свободи са толкова стари, колкото и самото то. Но за последните две години движението понесе силен удар след мощното си навлизане във властта през 2013 г., образът на Делян Пеевски съвсем замаца всякакви либерални претенции, а изгонването на доскорошния председател на партията Лютви Местан отново поставя екзистенциални проблеми пред него. Този път заплахата за разцепление изглежда по-сериозна, а в самото ДПС очевидно има объркване и притеснение, което е нагледно демонстрирано от трудността да се избере нов лидер, който да изпълнява заръките на почетния лидер Ахмед Доган. Мустафа Карадайъ, който се очаква да поеме поста, е очевиден компромис, който показва кризата в ДПС.

Когато преди девет години Ахмед Доган разви теорията си за кризите по време на конгреса на тогавашния си коалиционен партньор - НДСВ, едва ли е предполагал, че след време и той може да се озове в подобна ситуация. Тогава в качеството си на председател на ДПС той нарече началото на разпада на НДСВ с метафората "предкризисна красавица". "Когато има разминаване между виртуалния и реалния статус на една политическа сила, на прага обикновено се появява една "предкризисна красавица", която поставя недвусмислено въпроса "или - или", каза Доган. И даже сподели с тогавашните си партньори опита си: "В подобни ситуации съм действал поливалентно и конкретно, а в други случаи почти нежно, но и радикално - култивирал съм неразорани целини само и само да поникнат нови рози, на чийто аромат съм се уповавал", каза поучително Доган.

В неделя на националната си конференция ДПС обаче едва ли ще има рози.

Виртуалните кризи в ДПС

Оттогава досега под ръководството на Доган ДПС премина през поредица от кризи: в сарая, където живее почетният председател, се самоуби при странни обстоятелства един от най-доверените му хора в партията Ахмед Емин; в медиите изтече информация за консултантски договор на почетния председател на ДПС в размер на 1.5 млн. лв; след това дългогодишната му дясна ръка в движението Касим Дал беше изключен и основа своя партия - НПСД.

Първите две кризи удариха личния статус на Доган. Независимо че едва ли някога ще се разбере какво точно се е случило в т.нар. сарай в столичния квартал "Бояна" между почетния председател на ДПС и покойния Емин, инцидентът шокира активистите на ДПС най-малкото поради факта, че това стана на място, където живее Доган. Случаят с хонорара на почетния председател пък беше доказателство, че Доган "не само разпределя порциите" (по думите му), но и взема лично за себе си, което, ако не е отвратило част от избирателите на движението, то най-малкото е предизвикало съмненията им в почтеността на почетния председател на ДПС.

На първите избори формацията на Дал отклони от ДПС гласове, но недостатъчно, за да може да се говори за разцепление на движението.

Бегъл поглед върху резултати от последните три парламентарни избора все пак показва отлив на гласове от ДПС. През 2009 г. гласовете за движението бяха 610 591, от тях 94 000 от чужбина, значителна част от които от Турция. На парламентарните избори през 2013 г. ДПС отбеляза значителен спад - 400 466 гласа, като вотът от чужбина, включително и от Турция, беше 60 000 гласа. Тогава формацията на Дал, която се яви на вота заедно с НДСВ, спечели от Турция малко под 9000 гласа. На последните избори гласовете за движението бяха 487 000, 60 000 от тях от чужбина.

Реалната криза

И докато през всичките тези кризи Доган и ДПС минаха без видими щети, а загубата на гласове беше компенсирана с ромски вот, от Нова година ситуация се промени и "предкризисната красавица" почука и на вратата на ДПС. Бруталното изключване на Лютви Местан създаде криза, от която поне засега в ДПС не дават признаци, че имат план как да излязат.

Първо, отстраняването на Местан създаде лидерски проблем в партията, от който ясно се видя, че движението е в невъзможност да излъчи подходящ кандидат за поста. По различни причини. Соченият за най-приемлив председател на движението, депутатът Тунчер Кърджалиев, не пожела да заеме поста по семейни причини. На другите двама потенциални кандидати - Четин Казак и Рушен Риза, им липсваше "лична мотивация".

Кандидатурата на единствения засега номиниран за поста на предстоящата в неделя национална конференция на ДПС - Мустафа Карадайъ, е спорна. Като такава я определят част от депутатите от ДПС. Тя може да се възприеме като спорна и от по-голямата част от партията, доколкото Карадайъ е представител на българомохамеданите, а не на турския етнос. Независимо че при тайното гласуване по време на сбирката при Ахмед Доган в сарая в понеделник той получи гласовете на 14 от областните председатели на движението срещу 7 за Рушен Риза и 6 за Четин Казак. Твърде вероятно е част от подкрепилите Карадайъ да са го направили по-скоро заради това, че Доган стои зад него, отколкото поради лично убеждение.

Изборът на Лютви Местан начело на ДПС преди три години също беше спорен вътре в партията, защото немалка част от активистите не го харесваха, но беше по-скоро знак извън движението. Местан беше приемлив вариант за председател след формалното оттегляне на Доган за партиите в парламента. Той беше приемлив и за Европейската либерална демократична партия, чийто член е ДПС.

В този смисъл изборът на Карадайъ за председател може единствено да се разчете като роля на администратор, чрез който Доган ще свежда нарежданията си до депутатите и структурите на партията.

Второ, скандалът с изключването на Местан и начина, по който беше замесено името на Турция, както и забраната на Доган да посещава страната затвориха окончателно засега вратата на ДПС към Турция. Знак в тази посока беше масираното присъствие на представители на три от основните партии в Турция на учредителния конгрес на формацията на Местан ДОСТ. Освен на управляващата на премиера Давутоглу и на двете основни опозиционни формации - Народнорепубликанската партия и Партията на националистическото действие, с които ДПС поддържа тесни контакти. На форума на Местан присъстваха и представители на изселнически дружества, между които най-голямото - "Балгьоч", което има значително влияние върху българските турци, които живеят в югоизточната ни съседка.

Трето, в ръководството на партията на Местан са депутатите Хюсеин Хафъзов, Шабанали Ахмед и Айдоан Али, които са свързани с мюфтийството, а това не е никак маловажен факт.

"Или - или" ситуацията

Оценките на част от депутатите на ДПС за кризата и щетите, които може да понесе движението от нея, са различни. Според по-оптимистично настроените поне засега разцепление в партията няма. В новата формация на Местан има бивши областни председатели на ДПС от Ловеч, Добрич и Силистра, но за реално разцепление не може да се говори, казват от ръководството на движението. Пресмятат и че на страната на Местан може да застанат 3-4 кметове на общини и около десетина общински съветници. Други са на мнение, че демонстрираната от лидера на ДОСТ близост с Турция може да му изиграе лоша шега и не виждат заплаха от факта, че част от имамите по места са на страната на Местан.

Има и такива, които казват, че новата партия ДОСТ би могла да има успех, ако има избори сега, и колкото по-далеч са те във времето, толкова подкрепата за ДОСТ ще отшумява. По тази причина в движението не изключват вариант Местан да се кандидатира за президент, за да измери подкрепата за формацията си. Сред депутатите от ДПС обаче има и песимисти. Част от тях считат, че сред избирателите на движението има протестен вот, който ще се пренасочи към ДОСТ. Според изчисленията им той е между 15 и 20% от електората на ДПС. Засега според тях може и да няма отлив на членове, но причината да е в изчакването на някои да видят как ще тръгне формацията на Местан. Определено в ДПС има несъгласни с новогодишната реч на Доган, която беше насочена срещу Турция. Според тях не е за пренебрегване фактът, че Местан се ползва с подкрепата на изселническите дружества, защото сънародниците ни в Турция могат да окажат влияние на роднините си в България.

Категоричен отговор за мащаба на кризата в ДПС и дали Местан може да разцепи движението не дават и социолозите. Изследване на социологическата агенция "Екзакта" отпреди учредяването на ДОСТ показа, че около една трета от избирателите на ДПС се колебаят дали да не подкрепят новата формация на Лютви Местан. Подобна нагласа отчете и "Галъп" в проучването си, което беше публикувано веднага след учредителния форум на партията. Нещо повече - то измери 2% подкрепа за ДОСТ от всички избиратели, което е добър старт за една нова формация. И ако не за разцепление, то е знак за ерозия в ДПС.

Слуховете за залез на Движението за права и свободи са толкова стари, колкото и самото то. Но за последните две години движението понесе силен удар след мощното си навлизане във властта през 2013 г., образът на Делян Пеевски съвсем замаца всякакви либерални претенции, а изгонването на доскорошния председател на партията Лютви Местан отново поставя екзистенциални проблеми пред него. Този път заплахата за разцепление изглежда по-сериозна, а в самото ДПС очевидно има объркване и притеснение, което е нагледно демонстрирано от трудността да се избере нов лидер, който да изпълнява заръките на почетния лидер Ахмед Доган. Мустафа Карадайъ, който се очаква да поеме поста, е очевиден компромис, който показва кризата в ДПС.

Когато преди девет години Ахмед Доган разви теорията си за кризите по време на конгреса на тогавашния си коалиционен партньор - НДСВ, едва ли е предполагал, че след време и той може да се озове в подобна ситуация. Тогава в качеството си на председател на ДПС той нарече началото на разпада на НДСВ с метафората "предкризисна красавица". "Когато има разминаване между виртуалния и реалния статус на една политическа сила, на прага обикновено се появява една "предкризисна красавица", която поставя недвусмислено въпроса "или - или", каза Доган. И даже сподели с тогавашните си партньори опита си: "В подобни ситуации съм действал поливалентно и конкретно, а в други случаи почти нежно, но и радикално - култивирал съм неразорани целини само и само да поникнат нови рози, на чийто аромат съм се уповавал", каза поучително Доган.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

15 коментара
 • 1
  emilm13 avatar :-|
  emilm13

  Ало, "Капитал", защо ви е страх да наречете нещата с истинските им имена, а пишете общи приказки?! ДПС се създаде от ДС и КГБ, за да разцепи дясното пространство, като защити интересите на Русия и Турция. Провалът на руско-турската комбина срещу България налага промяна и на ДПС. Това дали ще има протурска партия (ДОСТ) е ясно - ще има, защото Турция има достатъчно средства, а нашите политици четат трудно Конституцията, която забранява парии на етническа основа. По-интересно е коя от "кремълските" партии ще обере парите (т.е. гласовете) - Атака, ДПС, БСП.

 • 2
  z.123.c.976.9 avatar :-|
  z.123.c.976.9

  С Москва и Анкара зад гърба, на д-р Доган му беше лесно да си играе на парадигми и други шикалки, сега времената са други, и се видя че Доганът е гол.

 • 3
  moon744 avatar :-|
  moon744

  КАРАДАЙЪ е хубаво, българско име. И за фамилия става. Този, който го носи, говори тромаво, зле и неуверено български. Време е да стане шеф на парламента, та да знаем откъде сме. Ашколсун! В България не останаха българи, така че - давайте!

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Как ще се казва наместникът на Доган няма никакво значение, защото той не е и няма да е същностна политическа фигура, а по-скоро радио точка. При последната рокада във върха на ДПС отчетливо се видя синдрома "Трайчо Костов". Доган е отличен стратег независимо дали това харесва или не на облъчваната десетилетия маса. Той успя четвърт век да направи ДПС желана политическа любовница на всички докоснали се до властта партии . Нито ФД, нито Виденов, нито Костов, нито царя, нито Станишев, а най-малко Борисов се замислиха, че ДПС е красива и удобна, но прекалено скъпа любовница. Вторачени във властта и в келепирите й българските партии изоставиха смесените райони във феодално владение на ДПС, а хората станаха негови крепостни. Тези райони само географски са част ог БГ. Там няма трудово законодателство, права и свободи, ако не си за ДПС. Това население няма чувството,че живее в България, а в някаква Депесария и е принудено заради единия хляб да изпълнява волята на феодала: да му дава гласа си, да си натиска парцалите, да му благодари, че го има. Тези наши сънародници со доведени до нивото на стадо. Цяло щастие е, че Доган не прокарва турскота политика, защото тогава не само десетина циганки в Пазарджик щяхо да нахлузят бурки, а в целите Родопи жените щяха да ходят като пингвини. Слепотата и плиткоумието на българските политици им пречи и сега да видят, че Местан не е рицарят, който ще изгони ДПС ш ще освободи робите му, а е проводникът на неоосманистката Ердоганова политика. Ако тази определено етническо и уахаритска партия бъде регистрирана, очаква ни реална загуба на Кърджалийско.

 • 5
  poluvishist avatar :-?
  полувишис

  Карадайъ е българин мохамеданин, а не български турчин?

  брей! сега уверено мога да заявя, че 90% от българите са неверояно тъпанарски, продажен и скапан народ.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.