Когато финансовият надзор не е приоритет
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Когато финансовият надзор не е приоритет

Срещу Стоян Мавродиев имаше обвинения, че е превърнал КФН в ЕООД

Когато финансовият надзор не е приоритет

Процедурата за избор на нов председател на КФН е на път да излезе извън законовите срокове

Велина Господинова, Николай Стоянов
15668 прочитания

Срещу Стоян Мавродиев имаше обвинения, че е превърнал КФН в ЕООД

© Надежда Чипева


България е парламентарна република. Народното събрание трябва да е гарант на върховенството на закона. Само че, когато става дума за регулатори, то все по често не го спазва.

Според Закона за Комисията за финансов надзор (КФН) процедурата за избор на новия председател на регулатора трябваше вече да е започнала. Изборът на нови членове на комисията се провежда не по-рано от три месеца и не по-късно от един месец преди изтичането на мандата на действащите членове. Шестгодишният мандат на председателя на КФН Стоян Мавродиев изтича на 16 юни, което според закона означава, че до същата дата на месец май парламентът вече трябва да е избрал наследника му.

Като се има предвид обаче, че на депутатите им предстои да излязат в десетдневна великденска ваканция до 8 май, а процедурата по приемането на правилата за избор на председател на регулатора, внасянето на кандидатурите, изслушването им в парламентарната бюджетна комисия и накрая гласуването в пленарната зала отнема поне три седмици, едва ли е възможно парламентът да излъчи наследник на Мавродиев в указания от закона срок.

Това нямаше да е толкова голям проблем, ако смяната не е належаща по твърде много линии. Комисията е в непълен и доста компрометиран състав от дълго време. Същевременно от нея се очаква да направи мащабна проверка и стрес тестове в застрахователния и пенсионния сектор, които общо управляват над 10 млрд. лв. активи. Регулаторът я отложи, въпреки че имаше законово задължение да я приключи до август. А новият председател, ако не бъде избран бързо, ще трябва да поеме поста насред сложната процедура без никакво време за навлизане и реагиране, ако нещо не е подготвено както трябва.

Все още разговори няма

Въпреки това все още няма започнали разговори по темата. Дебатът (и традиционно съпътстващият го политически пазарлък, въпреки че по идея постът трябва да е експертен) не само не е започнал в управляващото мнозинството, но това не е на дневен ред дори вътре в ГЕРБ, която най-вероятно ще излъчи кандидата за председателския пост на КФН. Пред "Капитал" председателят на парламентарната група на най-голямата партия Цветан Цветанов заяви, че сега за ГЕРБ приоритет са промените в изборния кодекс. Председателят на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянов също каза, че до този момент конкретни имена за поста в средите на управляващите не са обсъждани.

По всичко личи, че и при избора на председател на КФН, подобно на останалите регулатори, ще има забавяне. От тях най-фрапиращ е случаят с избора на председател и членове на Комисията за защита на конкуренцията, чийто мандат изтече в края на септември миналата година. Но по различни причини изборът на новия състав на регулатора беше дълго отлаган от ГЕРБ, а в началото на март по искане на премиера Бойко Борисов започналата най-после в парламента процедура беше спряна. При КФН подобно забавяне обаче би имало пагубен ефект. Провеждането на стрес тестовете от непълния състав на комисията, в който едва двама членове биха били в мандата си, може да компрометира цялата проверка.

Защо оставка

В опит да предизвикат дебат по въпроса депутати от ДСБ и гражданската квота на Реформаторския блок поискаха миналата седмица оставката на сегашния председател на КФН Стоян Мавродиев заради отлагането на стрес тестовете на пенсионните и застрахователните дружества. "Има обосновани обществени съмнения за работата на тези дружества, което след фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) прави задължителна проверката им", каза Мартин Димитров. Към това лидерът на ДСБ Радан Кънев добави, че ситуацията поражда огромни рискове за финансовите интереси на всеки български гражданин.

Пред "Капитал" той припомни, че депутатите от ДСБ и гражданската квота на РБ искали оставката на Мавродиев многократно. "На първо място заради пълната парализа на работата на комисията множеството сигнали от професионалните общности за, меко казано, нередности в работата на регулатора, както и за ролята във фалита на КТБ, където за съжаление анкетната парламентарна комисия сложи чадър върху изключително съществената вина на комисията", каза Кънев.

Към това лидерът на ДСБ прибави и факта, че в продължение на година Мавродиев отказва да попълни състава на ключовия регулатор. Според закона за КФН председателят на регулатора трябва да предложи останалите четирима членове на парламента и депутатите да ги гласуват. Мандатът на единия зам.-председател на КФН, който ръководи управление "Осигурителен надзор" - Ангел Джалъзов, е изтекъл още в средата на юли 2014 г., но Мавродиев така и не е предложил досега нов човек за поста. Така в момента проверката на пенсионните компании се води от изпълняващ длъжността, при това чиято оставка беше поискана от всички дружества от сектора още преди година. Неговата несменяемост си има обяснение и то е близостта му с Мавродиев - Джалъзов е щатният му заместник, когато председателят отсъства, и беше единственият заместник, който не влезе в открит конфликт с него, когато останалите го обвиниха, че е превърнал регулатора в ЕООД.

Няма предложен нов член и на мястото на подалия през ноември 2014 г. оставка бивш зам.-председател Николай Попов, който ръководеше управление "Надзор на инвестиционната дейност". Вместо това неговите задължения е поел Владимир Савов, който едновременно с това е и член. "Ясно е, че в момента избор на нов председател на КФН наближава. Като гледаме забавянето на избора на КЗК, искането на оставката на г-н Мавродиев сега не е закъсняло, защото е явно, че и една година след това той може да си стои без ръководство, както си е и досега", казва Кънев.

Каква процедура

По тази причина от опозицията от РБ считат, че процедурата за избор на председател на КФН трябва да бъде максимално публична и отворена.

"Трябва да има достатъчно дълъг период на публичност на кандидатите. Те трябва да бъдат проверени внимателно от всички държавни контролни органи, включително комисията за конфликт на интереси и комисията за проверка на имуществото, защото става дума за една от най-чувствителните позиции. Трябва да се даде възможност за номинации от професионалния сектор, както и да не се провеждат евтини парламентарни договорки от типа "за мен председател, за теб зам.-председател", защото виждаме до какво водят те", казва Радан Кънев. Опозицията в РБ ще настоява и всяка парламентарна група да заяви публично мотивите си за номинацията на даден кандидат.

Депутати от РБ посочват като друга причина за искането на оставката на председателя на КФН появилите се слухове, че Стоян Мавродиев лобира да бъде предложен отново за поста.

Опозицията от РБ обаче за пореден път остана самотна в искането си за оставка на Стоян Мавродиев. Нито ГЕРБ, нито останалите формации от управляващото мнозинство - Патриотичния фронт и АБВ, взеха отношение по въпроса.

За и против Мавродиев

Неофициално депутати от ГЕРБ прогнозират, че е малко вероятно Мавродиев да бъде предложен отново за поста, защото според тях той не се ползва с подкрепата на премиера Бойко Борисов. Те припомниха, че Мавродиев беше избран на поста по време на първия мандат на Бойко Борисов заради конфликта си с тогавашния вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков. Тогава той беше депутат и за да не създава напрежение между групата и финансовия министър, компромисно беше избран начело на регулатора.

Източници от ГЕРБ обаче твърдят, че зад него стои Цветан Цветанов. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ избегна въпроса има ли вероятност формацията да предложи Мавродиев отново за поста. Председателят на КФН се ползва и с подкрепата на ДПС, с чиито депутати Мавродиев работеше добре по време на управлението на бившия премиер Пламен Орешарски. Същевременно обаче тогавашният финансов министър Петър Чобанов, който сега е в редиците на движението, няма никакви причини да питае топли чувства към Мавродиев. Сегашният председател на КФН буквално го избута от този пост през 2009 г., като със законови поправки прекрати предсрочно мандата му. Поради пълното мълчание по темата обаче никой от депутатите от ГЕРБ не се наема да каже как ще се развият нещата около избора на председател на КФН.

От РБ също изчакват ГЕРБ да ги покани за разговори. Засега в средите на блока и по-специално в една от партиите - ДБГ, се обсъжда името на Бисер Манолов, но не за председател, а за един от зам.-председателите на КФН. Той беше кандидат на формацията на Меглена Кунева за управител на БНБ, но не събра необходимата подкрепа. Пред "Капитал" депутатът Димитър Танев уточни, че той е едно от възможните предложения, защото разговори с него все още не са водени, както на този етап няма и разговори с ГЕРБ по темата.

България е парламентарна република. Народното събрание трябва да е гарант на върховенството на закона. Само че, когато става дума за регулатори, то все по често не го спазва.

Според Закона за Комисията за финансов надзор (КФН) процедурата за избор на новия председател на регулатора трябваше вече да е започнала. Изборът на нови членове на комисията се провежда не по-рано от три месеца и не по-късно от един месец преди изтичането на мандата на действащите членове. Шестгодишният мандат на председателя на КФН Стоян Мавродиев изтича на 16 юни, което според закона означава, че до същата дата на месец май парламентът вече трябва да е избрал наследника му.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  djb95 avatar :-|
  djb95

  Стоян Мавродиев от Хасково.
  Тинко Гарев , дясна ръка на Брендо, от Хасково
  Кръстьо Гарев , братовчед на Тинко,лежал в затвор в Италия за дрога,от Хасково
  Мавродиев и офшорки на Брендо
  Брендо от Тополовград доХасково
  ......

 • 2
  briton avatar :-|
  briton

  Този господин председател на КФН е толкова голяма наглост! Нещо като да се избере Цветан Василев за управител на Българска Банка за Развитие.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK