🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Столичната община събра повече заради имотния пазар

При събираемостта на такса смет има 4% спад, а ръстът при автомобилния данък е символичен

Най-добре се е събирал данъкът за придобиване на имущество, като тук водеща роля имат недвижимите имоти. Изпълнението спрямо плана е на 113%, или събрани 88 млн. лв.
Най-добре се е събирал данъкът за придобиване на имущество, като тук водеща роля имат недвижимите имоти. Изпълнението спрямо плана е на 113%, или събрани 88 млн. лв.
Най-добре се е събирал данъкът за придобиване на имущество, като тук водеща роля имат недвижимите имоти. Изпълнението спрямо плана е на 113%, или събрани 88 млн. лв.    ©  Анелия Николова
Най-добре се е събирал данъкът за придобиване на имущество, като тук водеща роля имат недвижимите имоти. Изпълнението спрямо плана е на 113%, или събрани 88 млн. лв.    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Капиталовата програма е с 15% по-малка от планираното.

Собствените приходи на Столичната община през 2015 г. са нараснали с над 10% спрямо предходната година. Данните за касовото изпълнение на бюджета показват, че от всички видове данъци, такси, глоби и др. в местния бюджет са постъпили общо 557 млн. лв. От отчета се вижда, че допълнителните приходи са постъпили благодарение на по-високите цени на имотите и по-големия брой сключени сделки през миналата година.

За разлика от имуществените данъци обаче при останалите изпълнението не е толкова добро. Отчетът показва, че приходите от такса смет намаляват с 4.2% на годишна база и падат под 180 млн. лв. При данъка върху превозните средства има минимално увеличение до 60 млн. лв.

Данъци и такси

Сравнявайки отчета за изпълнението на бюджетите през 2015 и 2014 г., се вижда, че по отношение на такса смет общината изостава както спрямо миналата година, така и спрямо плана си (виж таблицата). Едно от обясненията в отчета е, че намалява отчетната стойност на фирмените имоти и подадените декларации, на база на които се определя таксата. Като положителни мерки в посока повишаване на събираемостта е записано, че вече има практика общински служители да установяват контакт с длъжниците, за да им се напомня, че имат неплатени задължения.

При данъка върху превозните средства има увеличение с около 2 млн. лв. на годишна база. Това според Столичната община се дължи на законодателните промени, които дадоха възможност информацията за регистрираните превозни средства да се подава автоматизирано от КАТ.

Най-добре се е събирал данъкът за придобиване на имущество, като тук водеща роля имат недвижимите имоти. Изпълнението спрямо плана е на 113%, или събрани 88 млн. лв. Този данък зависи основно от броя и размера на сключените сделки, а те са повече заради раздвижването на пазара на недвижими имоти през 2015 г.

В анализ на Министерството на финансите, с който "Капитал" разполага, е посочено, че близо половината общини в България пропускат да съберат една трета от начислените на жителите си данък сгради и такса смет. Сред тях е и Столичната община, при която процентът при данъка върху недвижимите имоти намалява до 66.8%. Т.е. реално местната власт може да събира значително повече приходи, но не успява да администрира процеса.

За какво харчи общината

Официалните числа показват, че капиталовата програма на общината е с около 15% по-малка спрямо предходната година. Непълното усвояване на европейските пари е причината общото изпълнение на бюджета да бъде само 932 млн. лв., или 81.5% от планираното. През 2015 г. усвоените европейски пари по проекти са достигнали 325.9 млн. лв., което е с около 150 млн. лв. по-малко спрямо година по-рано. Инвестираните собствени средства за миналата година се оценяват на 153 млн. лв., или с около 100 млн. лв. по-малко.

В отчета са дадени няколко примера, които показват защо капиталовата програма не е изпълнена спрямо плана. Така например 54.8 млн. лв. не са дадени за нови трамваи и автобуси, тъй като обжалване е забавило сключването на договорите. Отложени са разходи за рехабилитация на улици, за които са били предвидени 20 млн. лв. Близо 10 млн. лв. по проекта за интегрирана система за управление на отпадъците са били отложени за 2016 г. Договор за 13.5 млн. лв. по проект "Интегриран градски транспорт" не е бил подписан след намаляване на обхвата на проекта.

Извън инвестициите най-големите разходи на общината са свързани с издръжката на общинските училища и детски градини, за които са похарчени 312 млн. лв. На Центъра за градска мобилност са дадени близо 95 млн. лв. за финансиране на преференциални пътувания и компенсации. Близо 100 млн. лв. са стрували дейностите, свързани с чистотата - поддържане на зелени площи и градини в междублоковите пространства. За сметоизвозване и почистване на пътища през 2015 г. са отделени 90 млн. лв.

Все още няма коментари
Нов коментар