С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
59 24 апр 2016, 17:17, 23327 прочитания

Финансовото министерство с нов удар по частните пенсии

Предложението на практика зачерква смисъла на личното спестяване и вкарва натрупаните суми от осигуровки в солидарен модел

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Според проекта Комисията за финансов надзор ще може да затегне контрола върху инвестициите в свързани лица, ако, разбира се, иска да го направи.

Финансовото министерство за втори път от началото на сегашното управление иска да направи осигуряването в частен пенсионен фонд неатрактивно. Изненадващо и без обсъждане в петък вечер беше качен проект за промени на Кодекса за социално осигуряване (КСО), който на практика зачерква смисъла на личното спестяване и вкарва натрупаните суми от осигуровки в солидарен модел, т.е. мека форма на държавното НОИ.

Това удря правата на 3.5 млн. души, или почти всички работещи, чиито наследници вече няма да имат възможност да получат неизплатените като пенсии суми по партидите им. Родените след 31 декември 1959 г. задължително внасят 5% от заплатата си в частен фонд и натрупаните суми за 16 години са 7.7 млрд. лв. От края на 2015 г. задължението отпадна, като вече може цялата осигуровка да ходи в НОИ, макар засега преместването да не е масово. Ако новата промяна бъде приета, смисълът да се трупат средства по индивидуална сметка на финала изчезва, защото всичко отива в общ пул. И дори да имате солидни лични натрупвания, излишъкът след смъртта ще отива не при наследниците, а за станалите дълголетни осигурени, внасяли по-малки суми. С други думи - обезсмисляйки личното спестяване, Министерство на финансите побутва клиентите на частното осигуряване към държавното, а с това и натрупаните на сметките им пари. Ако в НОИ изненадващо потекат милиони, те ще отидат към сегашните пенсионери и така в държавата краткосрочно ще има пари за повече друго харчене.


Извън тази едра промяна в текстовете има две други важни групи новости. Първата опитва да реши проблема с инвестирането на средствата от вноски в свързани дружества, което е забранено по закон. Макар да не е официално призната, практиката е валидна за 3-4 пенсионни дружества от деветте на пазара.

Другата група засяга самите управляващи дружества: към тях се поставят много нови условия - от капитал през изисквания към мениджмънта. Тук огромният риск е, че се дава право на регулатора Комисията за финансов надзор (който далеч не е доказал, че контролира качествено) да отнеме лиценз дори само за едно нарушение. Това поставя под въпрос избора ви на фонд и устойчивостта на модела.

Един за всичкиВ ключовата редакция се урежда фазата на изплащане на пенсиите - нещо, което беше належащо и за което настояваха самите пенсионни компании. Според мотивите на проекта партидите от допълнителното задължително пенсионно осигуряване след пенсиониране ще се прехвърлят в общ пул, от който ще се изплащат пенсиите на всички осигурени и индивидуалните партиди на практика няма да важат. Всичко това се прави и за да бъдат избегнати рисковете от неблагоприятна инвестиционна дейност на дружеството, пише в мотивите. Така, вместо да се реши въпросът защо регулаторът е допуснал тези лоши вложения, тежестта нечестно се пренася върху осигурените.

Промяната ще облагодетелства тези, които са внасяли по-малки суми, както и тези, които живеят по-дълго след пенсиониране, но е изцяло в ущърб на хората, осигурявали се на максимума и живели кратко. Ако се приеме, че работещ се пенсионира на 65 г., а средната продължителност на живота е около 75 години, ще има и много граждани, които ще надживеят този срок. Вместо да получават втора пенсия в размера само на това, което са спестили обаче, те ще продължат да имат второ обезщетение за старост за сметка на останалите. Така, ако пенсионерът има събрани по партидата си например 20 хил. лева и почине скоро след пенсия, наследниците му няма да могат да получат сумата. В проекта все пак има разписан начин малка, а не цялата част от събраното по лична сметка да отиде при наследници, като основното условие е натрупаната сума да е огромна, което ще е рядък случай.

Засега от пенсионните фондове, изглежда, не се противят на предложението. Мотивът им е, че общият пул е единственият начин да бъде уредено пожизненото изплащане на пенсии, а не пенсионерите да получават известен период обезщетение за старост, а в най-късните им години да останат без втора пенсия, тъй като парите им са свършили.

Законът в момента предвижда фондовете да изплащат само пожизнени пенсии. Вариантът може да бъде да се даде право на избор на всеки дали да влиза в пула, или да си избере да получи цялата сума или срочна пенсия, която да се наследява. Такова право в проекта не е предвидено.

Реакциите по предложенията още са малко, защото проектът е обемен и изисква осмисляне.

Социалният министър Ивайло Калфин съобщи в събота пред "Дарик радио", че не е запознат със законопроекта, защото той касае инвестиционната дейност на пенсионните фондове, по която водещо е финансовото ведомство, и не вярва, че се премахват индивидуалните партиди. Той коментира, че няма как да не се наследяват парите от партидите, защото "това са частни вноски, които се наследяват".

От пенсионните компании все още се запознават с проекта и не поискаха да коментират с имената си по същество, а само най-общо (виж позицията на Даниела Петкова).

Затягане за фондовете

Проектът предвижда прелицензиране на дружествата, ако искат да могат да участват и във фазата на изплащане, смяна на управителните им органи и нови изисквания към акционерите, нови условия за работа и инвестиции, увеличаване на глобите, както и много по-бързи възможности Комисията за финансов надзор (КФН) да отнема лицензите на пенсионните дружества.

Всички фондове, които искат да изплащат пенсии, а не само да натрупват партиди на работещи, трябва да подадат документи за разширяване на лиценза им по новия проект. С частичен лиценз ще останат само дружествата, които събират вноски, но няма да плащат пенсии, като при навършване на възраст на клиента им партидите му ще се преместват в друго с пълен лиценз или в животозастраховател. Останалите трябва да увеличат капитала си от 5 на 7.4 млн. лв. Освен това трябва да натрупат допълнителни резерви, за да отговарят на граница на платежоспособността, която обаче ще се определи в наредба от КФН и не е ясно какви допълнителни средства трябва да отделят дружествата и техните акционери.

Според проекта се въвеждат увеличени изисквания към акционерите и управителните съвети. В управителните и надзорните съвети на фондовете една трета от членовете трябва да са независими (такова изискване има за бордовете на публичните дружества). Самите директори трябва да доказват почтеност и добра репутация, като за това е предвидено КФН да събира неясно какви документи.

Проектът предвижда между четири и пет пъти увеличаване на глобите за нарушение, а освен това да се отнема лицензът на дружество при налагане на една принудителна административна мярка.

"Всичко това фигуративно задължава изпълнителните директори да ходят с лиценза в джоба, защото той може да им бъде отнет за несъществени нарушения, които ще се определят допълнително от КФН", коментира участник на пазара, пожелал името му да не се споменава.
Ограничения за инвестиции

- Проектът прави опит да реши проблема с инвестициите в свързани лица, като дава изключителни права на КФН да забележи или не подобно нарушение. За целта се прецизират понятията за група, контрол, предприятие майка и дъщерно дружество. Предвид че регулаторът досега отказва да признае проблема, е спорно доколко това ще е сполучливо.
- Законът въвежда оценка от КФН не на целия портфейл, а на отделна инвестиция - заместник-председателят на КФН може да изпрати външен експерт, който да оцени отделна инвестиция на дружеството и да я забрани.
- В проекта се въвежда забрана за инвестиции в недвижими имоти. Фондовете могат да го правят индиректно чрез български дружества със специална инвестиционна цел, но няма да могат да инвестират в европейски дружества. Дава се десетгодишен срок да се ликвидират настоящите инвестиции в имоти.
- Пенсионните фондове ще могат да участват в първични публични предлагания на акции и облигации
- Ограничават се репо сделките само до ДЦК и само за три месеца, при това насрещната страна ще може да е само банка.
За фондове

- Управляващите пенсионното дружество трябва да имат опит в структура с подобни мащаби и да бъде гарантирана тяхната почтеност, надеждност и добра репутация, за което КФН ще събира данни. Освен това през последните три години не трябва да са имали административни наказания за нарушение на кодекса и други закони.
- Дружествата вече ще се управляват от двама изпълнителни директори или прокурист, които нямат право да работят друго, освен да са директори и да преподават
- В управителното тяло една трета от местата ще се заемат от независими членове
- Акционерите на дружеството също трябва да притежават добра репутация и да нямат просрочени данъчни задължения към държавата и общините. Всеки, който поиска да придобие над 20, 33 или 50% от акциите, трябва да поиска разрешение от КФН
Да влязат застрахователите

- Пенсии ще могат да изплащат и животозастрахователни компании, като пенсионните фондове ще могат да прехвърлят партидите към тях при настъпване на пенсионна възраст. Това не е истинска конкуренция, защото, ако се увеличава изборът, то трябва да има алтернатива и при самото инвестиране.
Честите промени носят несигурност

Даниела Петкова, председател на съвета на директорите на най-големия пенсионен фонд - "Доверие"

Фотограф: НАДЕЖДА ЧИПЕВА

"Отново ни изненадват със съществени промени в нашата дейност, които за пореден път се подготвят на тъмно и в тайна от бранша, което също се превръща в традиция. Периодът за обществено обсъждане също е по време на празници и това означава, че няма да има достатъчно време за него. Честата промяна в законодателството на КСО, той беше променен 45 пъти в рамките на последните шест години и има трети проект за съществени промени в работата на втория стълб за последните две години, създава правна несигурност в уредбата на една и съща група обществени отношения. Считам, че всичко това нарушава важни и общи правни принципи и характеристики на правовата държава съгласно съдебната практика на Европейския съд за правата на човека и по-конкретно - приетият принцип за законността, който включва прозрачен, демократичен и плуралистичен законодателен процес и принципа на правната сигурност, който изисква разпоредбите да са ясни и предвидими и да не се променят ретроспективно", каза Даниела Петкова, председател на съвета на директорите на най-големия пенсионен фонд - "Доверие".

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Съдът окончателно отказа регистрация на партията на Слави Трифонов 3 Съдът окончателно отказа регистрация на партията на Слави Трифонов

Шоуменът обяви, че ще създаде нова партия с име "Има такъв народ"

21 яну 2020, 1073 прочитания

Вечерни новини: Съдът отказа да регистрира партията на Слави, СЗО свиква среща заради вируса в Китай Вечерни новини: Съдът отказа да регистрира партията на Слави, СЗО свиква среща заради вируса в Китай

И още: Иран потвърди, че е изстрелял две ракети по сваления украински самолет, Китай осъди бившия президент на Интерпол на 13 години затвор

21 яну 2020, 1110 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Доган си върна властта в ДПС и официално

Председателят на европейските либерали обяви Мустафа Карадайъ за новия председател на партията, още преди той да бъде избран

Още от Капитал
Два милиарда евро бонус за енергийния преход

България ще получи субсидия от ЕС, за да се справи с последиците от закриването на въглищните централи

Първи борсов тест за 2020

Интересът към предложените 14% от акциите на "Телелинк" в края на януари, ще е показателен за апетита на инвеститорите

Най-печелившите взаимни фондове за 2019 г.

Българските инвестиционни схеми реализираха много успешна година, а чуждите борси са основният източник на печалби

Защо свърши водата

ВиК дружествата в България дълги години се управляват безотговорно, зад това вероятно стои корупция и некомпетентност на места, затова и се стига до кризи

Кино: "Бомба със закъснител"

Сексизъм, мълчание и опълчване във Fox News

Зеленият път

Как неизползваните жп линии в София може да се превърнат във велоалеи и пешеходни зони

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10