Горанов е готов да оттегли пенсионните поправки, ако обществото е против

Според проекта частните пенсии ще отиват в общ пул и няма да може да се наследяват

Финансовият министър Владислав Горанов обяви, че ако обществото е против, ще изтегли поредният проект за поправки в пенсионния закон, с който се посяга върху частни спестявания.
Финансовият министър Владислав Горанов обяви, че ако обществото е против, ще изтегли поредният проект за поправки в пенсионния закон, с който се посяга върху частни спестявания.    ©  Цветелина Белутова
Финансовият министър Владислав Горанов обяви, че ако обществото е против, ще изтегли поредният проект за поправки в пенсионния закон, с който се посяга върху частни спестявания.
Финансовият министър Владислав Горанов обяви, че ако обществото е против, ще изтегли поредният проект за поправки в пенсионния закон, с който се посяга върху частни спестявания.    ©  Цветелина Белутова

Финансовият министър Владислав Горанов обяви пред mediapool.bg, че е готов да оттегли проекта за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), ако в обществото надделеят аргументите "против".

В петък вечерта ведомството му пусна за обществено обсъждане проект, в който урежда фазата на изплащане на пенсиите от частните фондове. В него не се предлагат гъвкави схеми за изплащане на пенсиите, а остава в сила сегашният текст, според който вторите пенсии са само пожизнени. Затова се предвижда средствата да бъдат прехвърляни в общ пул, от който да се плащат пенсиите на осигурените, а при тяхната смърт те няма да могат да бъдат наследявани.

Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


30 коментара
 • 1
  kla1409930709376068 avatar :-|
  Alex Delta

  Този нагловат младеж за пореден път ми напомня за СЕРВИТЬОРСКИЯ номер от един стар виц "АКО МИНЕ".
  Е, не мина с първия вариант за пенсинните фондове, с данъка "градинка", но той все така опитва да ни бърка в джобовете и гърлата, и в суматохата по празници и почивки, току виж нещо "мине"

 • 2
  kalnik avatar :-|
  Калник

  "Единствената възможност част, а не цялата партида да се наследява, е, ако пенсионерът се е осигурявал на максимума и по партидата са натрупани твърде много средства."

  Значи, ако се осигуряваш на максимума се натрупват "твърде много средства" и няма да можеш да ги ползваш всичките?! WTF? Да ви заседне в гърлата алчни дано!

 • 3
  orchis avatar :-|
  orchis

  Интересно дали има позитивни отзиви за тази велика идея?

 • 4
  dorn avatar :-|
  dorn

  На челото си има белег от сериозен удар ( може да се е наранил и като дете ) и явно това се е отразило сериозно. Предполагам че коефициента на министъра за емоционална интелигентност клони към нула.

 • 5
  kireto avatar :-|
  Кирето

  Естествено,че повечето работещи млади да против. Прави ми впечатление, че през известен период от време се пробват да докопат партидите на хората.Само че вече е все по-трудно се откликва на пошлият принцип "дайте да дадем"...

 • 6
  nnikolov_bg avatar :-|
  Никола Николов

  Ако правилно съм разбрал, лицето от снимката иска да направи от втория стълб нов солидарен фонд, от който тези, които са внесли по-малко да продължават да получават пенсия за сметка на, тези които имат по-големи партиди или са починали преждевременно. С други думи да вземем от богатите за да дадем на бедните. Колко благородно! Със същия успех финансовият министър може да предложи, всички пари от банковите сметки, които са над определена сума и тези на починалите да отиват за подкрепа на социално слабите. С това предложение Горанов може би щеше да блесне на конгес на БКП, но историята взе друг курс и сега просто се излага.

 • 7
  chichka avatar :-|
  chichka

  Горанов хвърли голям камък в блатото ЧПФ! Добре се разбълника и.... замириса! Сега ще оттегли предложението. Но тези които днес гласовито защитават ЧПФ, особено неспециалистите по темата... само след 4 години ще реват на умряло, когато трябва да се плащат първите пенсии. Тогава ще са още по-гласовити и ще упрекват държавата защо не е взела мерки, ще се натискат да се закачат на НОИ за пълна пенсия..... голям филм ще бъде. Четете:
  https://lchristoff.wordpress.com/2016/04/04/10-%D1%84%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B5-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82-%D0%B4%D0%B0-%D0%B7%D0%BD/

 • 8
  prx15601314 avatar :-|
  prx15601314

  следващата стъпка ще е ... пак обединяване на ДОО и ДЗПО. защо ли ги разделиха изобщо

 • 9
  wtz53314030 avatar :-|
  wtz53314030

  Не съм специалист, но зная че има нещо грешно и сбъркано. Ако държавата иска да избегне предстоящите събития след няколко години, нека използва разумни пазарни средства, регулации и тестове - като този който КФН не проведе. Всеки разумен човек, с малко математика може да посмята и да разбере, че този УПФ не може да му достави отгоре... много..или нещо въобще. При сметка от 2 кофички кисело мляко на месец, граничи с безумие. Ако си се осигурявал на мин.заплата и или нещо ... колкото да не е подозрително - това е положението. Друг е въпроса - за натрупаните пари - колкото толкова - това е което си натрупал - решаваш след като се пенсионираш... толкова време по толкова пари, като свършат няма. Оставаш с държавната. Какво значи пожизнена.. нали са "твои" тези пари? Като свършат пожизнено някой ще ти плаща пари - все едно да кажеш - на банката пожизнено да ти плаща лихва, нищо че сметката е празна?Пожизнено само на само държавното.... Ама не е хуманно? Е, хуманно или не - значи може едни сега да плащат, други не...? Ще кажете - човешко е леко да поизлъжеш. Е, ми ... същото - както казват старите хора - Научил се поп на варен боб, свършил се боб - отучил се поп. ...

 • 10
  hm avatar :-|
  хм

  няма такава държава.

  вместо да изрежат привилегиите на стотиците хиляди (!!!!) привилегировани (комунистически функционери, милиционери и чиновници), те посягат на личните спестявания.

  предложенията на тъмно, без обосновка, без обсъждане.

  КФН къде спа при стотиците сигнали за сделки със свързани лица?

  на мавъра явно не му остава време явно от офшорките на Брендо.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход