Всички срещу затварянето на секции в чужбина

Срещу спорните изборни промени се обявиха студенти в чужбина, неправителствени организации и дори премиерът

"Компенсацията" за изборните ограничения в чужбина - форсирането на електронния вот, може да доведе до проблеми заради липсата на време за подготовка
"Компенсацията" за изборните ограничения в чужбина - форсирането на електронния вот, може да доведе до проблеми заради липсата на време за подготовка    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
"Компенсацията" за изборните ограничения в чужбина - форсирането на електронния вот, може да доведе до проблеми заради липсата на време за подготовка
"Компенсацията" за изборните ограничения в чужбина - форсирането на електронния вот, може да доведе до проблеми заради липсата на време за подготовка    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

През 2011 г. български студенти във Великобритания успяват да инициират създаването на първите две изборни секции извън Лондон – тези в Глазгоу и Дънди. Александър Колев, тогава студент - първокурсник по статистика, си спомня как е търсил българските си състуденти почти човек по човек, за да събере пословичните 100 подписа, нужни за създаването на секция. През същото преминава и Живко Желязков, тогава второкурсник по право в Дънди.В крайна сметка и двете инициативи успяват и дават възможността на около 300 души да подадат своя вот. Нито Живко, нито Александър си правят илюзии, че гласовете в секциите им са били ключови за крайния резултат в изборите. Но от три през 2011 г. секциите стават 13 за парламентарните избори през 2013 г. и цели 40 за тези от 2014 г. На последните избори там гласуват почти 5900 души. Миналата седмица почти всички партии с огромно мнозинство гласуваха секции извън посолства и консулства вече да не могат да бъдат създавани. Като "компенсация" по предложение на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов и на председателя на правната комисия към парламента Данаил Кирилов въвеждането на електронното гласуване може да се "форсира" още за президентските избори тази есен.

Тези прибързани и необмислени решения навлякоха на депутатите гнева на много активни студенти, които се чувстват обвързани с процесите в страната. Заедно с редица неправителствени организации те вече четвърти ден изпращат протестни писма, като част от тях искат президентът да наложи вето на промените.

"На нож" срещу депутатите

От инициативния комитет "Гласувай без граници" - водещата организация, която популяризира позицията за електронно гласуване на последния референдум, смятат, че "форсирането" на електронния вот може да доведе до проблеми заради липсата на време за подготовка. А те могат да разрушат крехкото доверие в новата технология. "Предупреждаваме, че прибързаното и необмислено форсиране на процеса ще доведе до предизвестен провал, а това рискува да затвори завинаги страницата с електронното гласуване", пише в позицията си председателят на комитета Мануела Малеева.

Десислава Христова от комитета коментира пред "Капитал", че подобно решение прекъсва "и без това крехките връзки с диаспората". По думите й на последните избори на 80% от вота в чужбина е извършен в секции извън посолства и консулства, а повечето разкрити секции са довели до увеличение на гласувалите в САЩ и Западна Европа. На изборите през 2014 г. в САЩ и Западна Европа гласуват с 66% повече души от 2013 г. "Направените крачки за мобилизация и активност бяха прекършени и зачеркнати", заключва тя.

Безспорно студентите, участвали в създаването на секции, се чувстват най-разочаровани от промените в Изборния кодекс. От асоциациите на българските студенти в Оксфорд и Кеймбридж вече излязоха с официални позиции, в които искат от президента да наложи вето на промените.

Разочаровани

"Българската общност в чужбина активно лобираше и се надяваше на нов избирателен район "Чужбина" така, че да получат истинска възможност за изразяване на конституционното си право, а вместо това правото на глас беше ограничено", възроптава Живко Желязков, който е участвал в създаването на две избирателни секции – освен тази в Дънди той е помогнал за създаването на секция и в Маастрихт по време магистратурата си. "Явно статуквото в България изключително много се страхува от тези млади, образовани и трудни за повлияване българи", заключва той.

"Решението за мен е необосновано, нелогично и нередно", смята студентът в Единбургския университет Ангел Игнатов. Заедно с 300 други студенти живее и учи в шотландската столица и ако реши да гласува на следващите избори, това би означавало да пропътува 600 км и да загуби 2 дена - нещо, което малко хора могат да си позволят.

Проблеми ще имат дори и живеещите в Лондон, смята журналистката и студентка в английската столица Жулияна Боянова. Тя казва, че ако ѝ се наложи да ходи да гласува в секцията в посолството, ще трябва да пътува час и половина само в едната посока. "През 2013 г., когато гласувах за пръв път, чаках 7 часа в дъжда. Имаше много хора от съседни градове, майки, които хранеха децата си на ръце. След като отвориха новите секции, този поток се преразпредели", разказва тя.

Проблеми и извън Острова

И студентите във Великобритания не са единствените разочаровани. "Преди само 2-3 години десетки мои приятели, студенти из Европа и САЩ, бяха организатори на изборни секции, аз самият прекарах над 10 часа като изборен наблюдател в посолството ни в Берлин. Влага се невероятно много физическа и емоционална енергия в запазването на елементарни граждански права. Отнемането им е подигравка", казва Александър Найденов, който завършва университета "Хумболд" в Берлин и е съосновател на проекта за социално предприемачество "Обединени идеи за България".

Красимир Гаджоков, който живее и работи от години в Канада и отдавна подкрепя инициативите за създаване на район "Чужбина", също е разочарован. "Години наред се борим за тази възможност. Сега парламентът реално отблъсна голяма и динамична част от нашата диаспора", казва той.

"Усещането е като на кръстопът - в едната посока екстремната ненавист към подиграващите се; в другата посока нежеланието да се занимаваш с тази бутафорна държавност", заключва Александър Найденов. Така смята и Жулияна Боянова: "Аз лично съм адски омерзена. Тъкмо завършвам и не знам дали искам да съм част от тази реалност на недообмислени решения и стремеж към провал".

Борисов е готов да препоръча на ГЕРБ да преразгледат поправките

Бойко Борисов заяви, че е готов да препоръча на депутатите си да ревизират някои от текстовете в кодекса предвид предстоящата му (26 април) среща с парламентарно представените партии, които подкрепят правителството. "Не само съм склонен, но ако беше правителство на ГЕРБ, въобще нямаше да ги приемем", заяви премиерът, цитиран от "Фокус". Той заяви, че започва да му омръзва да поема цялата тежест за всяко решение, както и от непрестанните закани на една или друга формация за излизане от коалицията, ако не получи това, което иска. И призова ПФ "да си защитят пред обществото задължителното гласуване".
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


17 коментара
 • 1
  krastitel avatar :-P
  krastitel

  Борисов на 360 градуса в огледалния свят

 • 2
  svoboden avatar :-|
  svoboden

  Абсолютно са прави тези от чужбина, че не е достатъчно да могат да гласуват по постоянен адрес, трябва да се бръкнем всички и да им осигурим секции, където пожелаят. Друг е въпроса, ако някой от Петрич отиде на море до Шабла примерно, че трябва да се прибере..дано не се сети да поиска да му открият секция в Констанца за по близо, че трябва и това да платим.

 • Jessika

  Младите хора с право са възмутени. Дано депутатите преосмилят глупостта, която сътвориха.

 • 4
  azlikaram avatar :-|
  azlikaram

  До коментар [#2] от " svoboden ": Ти, който си платен за да очерниш всичко българско, ти най-малко можеш да кажеш, че плащаш за нещо! Жалко, че не ви затварят на топло...драскачи на глупости...

 • 5
  bobinews avatar :-|
  bobinews

  голяма драма.. нали ще има секции в посолства/консулства? След като толкова много държат да гласуват - ще се разходят до съответното място. А и друг е въпроса доколко изобщо трябва да имат право да гласуват - след като живеят и работят в чужбина да гласуват за чуждите правителства/президент.. Но едва ли някой ще им даде такова право..

 • 6
  gancho avatar :-|
  gancho

  Ето как и за кого са гласували, в подбрани от мен СИК, на парламентарните избори 2014 живеещите българи в чужбина. И хъшовете ни са гербери и депесари:
  Лондон, Тотнъм СИК № 320900029
  ГЕРБ - 488 гласа РБ - 68 гласа БСП - 21 ДПС - 4 гласа ПФ - 56
  Атверпен СИК № 320600016
  ГЕРБ - 125 гласа РБ - 31 гласа БСП - 10 ДПС - 120 гласа ПФ - 15
  Гент СИК № 320600021
  ГЕРБ - 187 гласа РБ - 33 гласа БСП - 5 ДПС - 174 гласа ПФ - 19
  Париж СИК № 325400405
  ГЕРБ - 247 гласа РБ - 153 гласа БСП - 45 ДПС - 101 гласа ПФ - 38
  Страсбург СИК № 325400406
  ГЕРБ - 136 гласа РБ - 75 гласа БСП - 20 ДПС - 2 гласа ПФ - 12
  Марсилия СИК № 325400407
  ГЕРБ - 95 гласа РБ - 26 гласа БСП - 6 ДПС - 51 гласа ПФ - 2
  Стокхолм СИК № 325800423
  ГЕРБ - 166 гласа РБ - 89 гласа БСП - 18 ДПС - 92 гласа ПФ - 16
  Палма де Майорка СИК № 321700101
  ГЕРБ - 387 гласа РБ - 37 гласа БСП - 13 ДПС - 16 гласа ПФ - 50
  Милано СИК № 321800132
  ГЕРБ - 329 гласа РБ - 67 гласа БСП - 11 ДПС - 5 гласа ПФ - 33
  Атина СИК № 321100066
  ГЕРБ - 371 гласа РБ - 68 гласа БСП - 39 ДПС - 0 гласа ПФ - 65
  Франкфурт СИК № 325300390
  ГЕРБ - 306 гласа РБ - 164 гласа БСП - 27 ДПС - 53 гласа ПФ - 40
  Москва СИК № 324300197
  ГЕРБ - 69 гласа РБ - 45 гласа БСП - 74 ДПС - 9 гласа ПФ - 17
  Лос Анджелис СИК № 324400206
  ГЕРБ - 120 гласа РБ - 95 гласа БСП - 8 ДПС - 0 гласа ПФ - 12
  Чикаго СИК № 324400212
  ГЕРБ - 52 гласа РБ - 44 гласа БСП - 3 ДПС - 0 гласа ПФ - 8
  Куинс, Ню Йорк СИК № 324400428
  ГЕРБ - 103 гласа РБ - 52 гласа БСП - 12 ДПС - 0 гласа ПФ - 12
  Детройт, Мичиган СИК № 324400218
  ГЕРБ - 87 гласа РБ - 32 гласа БСП - 4 ДПС - 0 гласа ПФ - 9
  Ниш СИК № 324800244
  ГЕРБ - 74 гласа РБ - 11 гласа БСП - 1 ДПС - 0 гласа ПФ - 6
  Скопие СИК № 323000161
  ГЕРБ - 80 гласа РБ - 19 гласа БСП - 12 ДПС - 1 гласа ПФ - 43
  Кейптаун СИК № 324100195
  ГЕРБ - 44 гласа РБ - 16 гласа БСП - 3 ДПС - 0 гласа ПФ - 6
  Никозия СИК № 322400148
  ГЕРБ - 30 гласа РБ - 429 гласа БСП - 11 ДПС - 17 гласа ПФ - 46
  Лисабон СИК № 324000193
  ГЕРБ - 117 гласа РБ - 37 гласа БСП - 10 ДПС - 0 гласа ПФ - 21
  Атина СИК № 321100066
  ГЕРБ - 371 гласа РБ - 68 гласа БСП - 39 ДПС - 0 гласа ПФ - 65

 • Viliana Penovska

  До коментар [#5] от "bobinews":

  Да се разходят до секциите??!! А ако живеят на 500 или 600 км. от там, хм? Вие наистина го вземате като разходка на една ръка разстояние?! Вие, ако сте от Варна, а ще трябва да гласувате в София, ще биете ли целия път за да гласувате?! Защо не помислите, че тези хора работят там и изпращат пари на близките си в България за да преживяват!

 • 8
  subaru avatar :-|
  subaru

  "Всички срещу затварянето на секции в чужбина"
  Особено някои служби за сигурност в чужди държави.

 • 9
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Едва ли за 5900 гласуващи си заслужава да се трошат пари и да се "откриват" 40 секции в, например Англия!!!
  На който му се гласува в чужбина, да се отправи към консулството...... :-)

 • 10
  hope2000 avatar :-|
  hope2000

  До коментар [#9] от "boby1945":

  Не знам дали сте роден/а през 45, но ако сте жалко, защото изказванията Ви са безкрайно инфантилни. Учещите в чужбина са бъдещето на тази държава, където успяхте да унищожите всичко, включително и образованието. Пребиващите постоянно в чужбина също са бъдещето на България, защото те помагат на много фронтове, което нямаше как да стане ако не им стискаше да се мръднат от родното блато. Трябва да ги молите да гласуват, за да се измъкне България от блатото, в което я вкарахте. Изборите в БГ са доста платени, на нас няма как да ни влияят обаче и ги е страх. И за да не подценявате силата на 2 млн. сънародници в чужбина Ви предлагам да прочетете едно образователно четиво: http://offnews.bg/news/Analizi_289/Kogato-rumanskiiat-premier-ostavi-naroda-si-bez-glas-chetivo-za-de_628282.html


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход