Новият брой:
Какво се случва в държавата

Специална комисия ще определя работоспособността на хората с инвалидност

Втора комисия след медицинската експертиза ще решава какъв труд могат да полагат те

От социалното министерство уточняват, че това е първоначален документ и ако се постигне "сближаване на различните гледни точки", ще се пристъпи към изработване на необходимата нормативна база
От социалното министерство уточняват, че това е първоначален документ и ако се постигне "сближаване на различните гледни точки", ще се пристъпи към изработване на необходимата нормативна база
От социалното министерство уточняват, че това е първоначален документ и ако се постигне "сближаване на различните гледни точки", ще се пристъпи към изработване на необходимата нормативна база    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
От социалното министерство уточняват, че това е първоначален документ и ако се постигне "сближаване на различните гледни точки", ще се пристъпи към изработване на необходимата нормативна база    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Специална комисия ще определя работоспособността на хората с процент инвалидност. Това е записано в работен документ на Министерството на труда и социалната политика, който ще бъде обсъждан през следващите месеци. Това на практика е втората част от промените в пенсионната система, които би трябвало да решат донякъде проблема с огромния брой фиктивни пенсии и източването на бюджета на общественото осигуряване през тях. В състава на постоянно действащите регионални комисии за експертиза на работоспособността (КЕР) ще има лекари, социални работници и представители на Националния осигурителен институт (НОИ). Осигурителният институт ще е органът, който ще контролира трудовата комисия.

От социалното министерство правят уточнението, че това е първоначален документ и ако се постигне "сближаване на различните гледни точки", ще се пристъпи към изработване на необходимата нормативна база. Целта, обявена в началото на годината от социалните партньори, е преди лятната ваканция на Народното събрание необходимите законодателни промени да са внесени в парламента и да започнат да действат от началото на 2017 г.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  big_al avatar :-P
  BIG AL
  • - 1
  • + 3

  Калфин , на всички в АБВ им давам от раз , поне 50% - за умствена инвалидност : алкохолна, "хотелиерска " , русофилска ,тежка , инвалидност .., ако зависеше от мен ..:))
  А и с по една инвалидна пенсия - ПО - евтино ще ни струвате - на бюджета ::))

  Нередност?
 • 2
  dif1455294438488718 avatar :-|
  Boriana Holevich

  Време е правителството да спре спекулациите в публичното пространство, че хората с увреждания в нашата страна са необичайно много.
  По данни на Европейската комисия и Европейския форум на хората с увреждания 80 милиона граждани на ЕС са с различен вид и степен на увреждане. Те представляват 15% от населението на общността. По данни на НОИ към 30.09.2015 в България картината в цифри е следната:
  Инвалидност поради общо заболяване-450 836
  Военна инвалидност-2 787
  Социална пенсия за инвалидност, получавана като водеща-48 427
  Социална пенсия за инвалидност, изплащана към друг вид пенсия /тази добавка представлява 25% от социално инвалидната пенсия и е в размер на 27-30 лв./ - 445481. Тази добавка е спряна от 01.01.2015 г, така, че през следващите три години всички лица със срочно решение на ТЕЛК ще загубят това право, а те са 65-70% от всички хора с увреждания, включени в системата на НОИ.
  Пенсии за трудова злополука и професионална болест -9 333
  Крайно време е правителството да събере кураж да изрече истината :Въпреки дълбока криза в системата на здравеопазването и лошия стандарт на живот, въпреки че България е страната с най-висока смъртност в Европа, броят на хората с увреждания у нас е значително под средните нива за Европа.

  Нередност?
 • 3
  dif1455294438488718 avatar :-|
  Boriana Holevich

  Отнемането на инвалидни пенсии на хората с увреждания, които работят е противоконституционно!
  В реформата, предложена от управляващите в системата на ТЕЛК се прекарва идеята за ограничаване или отнемане на правото на пенсия в случаите, когато хората с увреждания получават доходи от трудова дейност. В Конституцията на РБ България обаче, правото на пенсия, при възникване на определени обстоятелства, предвидени в Закона за пенсиите, е гарантирано като вид осигурително право, без упражняването му да е поставено в зависимост от упражняването на друго основно право, каквото е правото на труд. При настъпване на определени условия, правото на пенсия възниква в цялото свое съдържание, вкл. от гледище на размера на дължимата пенсия. В Конституцията не се съдържа никакво основание, което да оправдава каквото и да било ограничение на правото да получаване на пенсия при възникване на условията ,определени в Закона за пенсиите. Правото на обществено осигуряване е отделно конституционно право и се гарантира и защитава от Конституцията самостоятелно, както и правото на труд. УПРАЖНЯВАНЕТО НА ВСЯКО ОТ ТЕЗИ ПРАВА НЕ Е ПОСТАВЕНО В ЗАВИСИМОСТ ОТ УПРАЖНЯВАНЕТО НА ДРУГОТО. Подобен казус е разглеждан от Конституционния съд през 1997г. и решението е обнародвано в ДВ бр.89 от 07.10.1997.

  Нередност?
 • 4
  dif1455294438488718 avatar :-|
  Boriana Holevich


  П Р Е Д Л О Ж Е Н И Я
  На Сдружението на лекарите от ТЕЛК –София за реформа в системата на медицинската експертиза на работоспособността

  На 2 и 3 април се състоя среща на Сдружението на лекарите от ТЕЛК -София във връзка с предстоящата реформа в системата. Категоричното становището на колегите беше, че предложената от управляващите реформа ще е пагубна за хората с увреждания. В реформата, предложена от управляващите в системата на ТЕЛК се прекарва идеята за ограничаване или отнемане на правото на пенсия, когато хората с увреждания получават доходи от трудова дейност. В Конституцията на Република България обаче, правото на пенсия при възникване на определени обстоятелства е гарантирано, като вид осигурително право, без упражняването му да е поставено в зависимост от упражняването на друго основно право, каквото е правото на труд. При настъпване на определени условия, правото на пенсия възниква в цялото свое съдържание, вкл. от гледище на размера на дължимата пенсия. В Конституцията не се съдържа никакво основание, което да оправдава, каквото и да било ограничение на правото за получаване на пенсия при възникване на условията, определени в КСО. Правото на обществено осигуряване е отделно конституционно право и се гарантира и защитава от Конституцията самостоятелно, както и правото на труд. Упражняването на всяко от тези права не е поставено в зависимост от упражняването на другото. Подобен казус е разгледан от Конституционния съд през 1997 г и решението е обнародвано в ДВ бр.89 от 07.10..1997г
  Излязохме със следните конкретни предложения, които ще внесем в Здравното и Социалното министерство.
  Съгласни сме, че вместо да се отпускат минимални пенсии за хората с увреждания, те трябва да бъдат интегрирани в обществото. Интеграцията обаче означава осигуряване на специализирано обучение за придобиване на специфични умения, осигуряване на достъпна среда и комфорт, и най вече осигуряване на приспособени работни места, съобразени със специфичните увреждания. Отнемането на инвалидните пенсии, преди да бъдат изпълнени тези условия, може да се нарече само с една дума ГЕНОЦИД !!!
  Реформата в сферата на инвалидността е необходима, но трябва да бъде насочена най-вече към социалното включване на хората с увреждания в обществото чрез отстраняване на социалните бариери пред тях, които очевидно съществуват. Това изисква адекватни на потребностите на хората с увреждания политики в множество сфери и области.
  Реформите в системата на медицинската експертиза трябва да са насочени към улесняване, а не към затрудняване на пациента. Такива реформи вече са започнати. През лятото на 2014 г. бяха закрити специализираните ТЕЛК – очна, белодробна и психиатрична и бяха назначени съответни специалисти към ТЕЛК –общи заболявания, което съкрати с месеци времето за освидетелстване на болните и доведе до премахване на прословутите опашки пред специализираните комисии и еднократно свидетелстване на пациента за всичките му заболявания. Вече е разработена и единна електронна система за нуждите на ТЕЛК, която е в процес на внедряване. Внедряването й допълнително ще облекчи достъпа на болните до ТЕЛК и НЕЛК и ще даде възможност на контролиращите органи във всеки момент да имат поглед върху работата на ТЕЛК.
  Реформата трябва да продължи последователно в синхрон със здравната реформа като се вземат предвид следните предложения:
  -ТЕЛК не би трябвало да определя процент намалена работоспособност, а процент вид и степен на увреждане и да посочва противопоказаните условия на труд, които биха влошили здравословното състояние на лицето. Това в никакъв случай обаче нe би трябвало да води до отнемане на инвалидната пенсия. Същевременно противопоказаните условия на труд трябва да се определят от специализирана комисия от лекари с опит в експертизата и клинична специалност каквито в момента са ТЕЛК и НЕЛК, като всеки се изказва в своята област, а не от социални работници, лекари по трудова медицина или други „специалисти” и чиновници. Безумна е идеята социални работници без медицинско образование и лекари по трудова медицина без клинична специалност и клиничен стаж за определят специфичните нужди на хората с увреждания. Никой социален работник не знае какво е болест на Чандлър ,болест на Крон, болест на Пертес и т.н. Как тогава ще решава от какво се нуждае пациента, какви са противопоказаните условия на труд за заболяването му и какво трудова дейност би могъл да упражнява. Към момента в ТЕЛК работят шестима лекари с различни клинични специалности и по 10 години клиничен стаж и всеки се изказва в своята област относно противопоказаните условия на труд за съответното увреждане. Разделянето на системата за оценка на уврежданията влиза в противоречие с модела на Международната класификация на човешкото функциониране, уврежданията и здравето/ICF/ на Световната здравна организация, приета през 2001 г. от всички държави, членки на ООН, която определя увреждането като комплексен феномен и съчетава медицинския и социалния подход в една концепция и следва да се извърши едновременно от мултидисциплинарен експертен екип.
  В КСО е записано:
  “Пенсии за инвалидност
  Кога лицата имат право на пенсия за инвалидност?
  Лицата имат право на пенсия за инвалидност, когато са загубили напълно или частично работоспособността си завинаги или за продължително време.
  Пенсия за инвалидност се определя на лица с 50 и над 50 на сто трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане."
  Би трябвало да се промени текста и да пише само „вид и степен на увреждане”. Такава промяна ще даде възможност човек и със сто процента вид и степен на увреждане да работи според възможностите и квалификацията си, спазвайки противопоказаните условия на труд , посочени в експертното решение.
  - ускоряване на въвеждането на електронна здравна карта, която ще дава най-ясна представа за здравословното състояние на пациента.
  - засилване на контрола с наличния ресурс чрез преразглеждане функциите на картотеките за медицински експертни досиета в посока работещите там лекари, със стаж и опит в експертизата, да оказват допълнителен контрол и да имат право да обжалват експертните решения на ТЕЛК.
  - преразглеждане на Наредбата за медицинска експертиза на работоспособността, включително сроковете на инвалидизиране като се даде възможност за определяне на пожизнен срок за заболявания и състояния при които не се очаква подобрение, изключване от наредбата на състояния които реално не водят до инвалидизиране и завишаване на процентите при сериозни заболявания и тежки увреждания.
  - включване в състава на ТЕЛК на кариерни консултанти, познаващи добре пазара на труда за насочване на хората с намалена неработоспособност към конкретно работно място, съобразено със специфичните им потребности, посочени от лекарите и съдействие за назначаване на работа.
  - засилване на контрола чрез включване в състава на ТЕЛК на лекари-представители на НОИ на ротационен принцип, така че да имат пряк контакт с пациентите и да имат право да подписват решенията на ТЕЛК „с особено мнение”, което автоматично да ги насочва за преразглеждане от НЕЛК
  - създаване на Наредба за експертиза на вид и степен на увреждане при деца съобразена със спецификата на заболяванията и протичането им в детска възраст.
  - въвеждане на задължителни разумни срокове за освидетелстване както от ТЕЛК така и от НЕЛК в рамките на 3/три/ месеца от постъпване на документите.
  С цел намиране на полезните решения, настояваме в създадената работна група да бъдат включени наши представители, както и представители на Национално представените организации на хората с увреждания .
  Сдружението на лекарите от ТЕЛК –София
  Председател: Боряна Янакиева Холевич – Маджарова
  Секретар: Ваня Петрова Симова

  Нередност?
 • 5
  dif1455294438488718 avatar :-|
  Boriana Holevich

  "Специална комисия ще определя работоспособността на хората с процент инвалидност. " Това е меко казано слабоумно. Питам как социалната комисия ще определи работоспособността на човек със записано в експертно решение на медицинска комисия, че страда от болест на Чандлър, болес на Клон, Болест на Осгут -Шлатер и т.н. ,след като т.нар. "специалисти" в тази комисия, без медицинско образовяние, изобщо няма да знаят какво е това заболяване и как ще преценят какво може човек с такова заболяване може да работи.

  Нередност?
Нов коментар