Парламентът прие експерименталното електронно гласуване от 2018 г.

Няма да се избързва за предстоящите президентски избори, както предложиха от ГЕРБ в началото на седмицата

Бяха приети предложенията на ИК "Гласувай без граници" за въвеждане на електронния вот
Бяха приети предложенията на ИК "Гласувай без граници" за въвеждане на електронния вот    ©  Георги Кожухаров
Бяха приети предложенията на ИК "Гласувай без граници" за въвеждане на електронния вот
Бяха приети предложенията на ИК "Гласувай без граници" за въвеждане на електронния вот    ©  Георги Кожухаров

Късно снощи депутатите гласуваха преходните и заключителни разпоредби на новия Изборен кодекс и приеха първият експеримент с дистанционно електронно гласуване да се проведе на парламентарните избори през 2018 г. Решението беше взето със 118 гласа "за", 6 души от БСП гласуваха "против" и трима се въздържаха. "Всички се притесняваме от начина, по който ще се изгради системата за електронно гласуване. Колеги, всяка новост естествено предизвиква притеснения. Ако не са били хората от пещерите, които да си покажат ръцете извън пещерата, където вали, гърми и падат дървета, къде сега щеше да бъде човечеството", защити електронния вот председателят на парламента Цецка Цачева.

Предложението, което депутатите приеха, беше на Инициативния комитет "Гласувай без граници", който организира кампанията в подкрепа на електронното гласуване преди референдума миналата година. Тогава, въпреки информационната мъгла и незаинтересоваността на големите партии от популяризирането на допитването, активността на референдума беше 39,67% и гласуваха 2,73 млн. души. От тях 1,8 млн. подкрепиха електронния вот. Впоследствие депутатите гласуваха да приемат въвеждането му на първо четене в парламента. В комисия бяха внесени шест проекта за такива промени - на ГЕРБ, РБ, два на "Демократи за силна България", на депутатите от гражданската квота на РБ Мартин Димитров и Петър Славов, както и на АБВ, като между предложенията имаше сериозни разминавания.

Експериментите започват през 2018 г.

В крайна сметка се реши резултатите от пробното електронно гласуване, което започва през 2018 г., да не се зачитат при крайните резултати. Ако след три експериментални провеждания на избора по този начин се докаже, че няма проблеми, Народното събрание ще трябва да го въведе. До 2018 г. ЦИК ще проведе три симулации, в които ще се гласува на измислени избори за несъществуващи партии.

След като преди седмица с гласовете на депутатите от ГЕРБ падна възможността за създаване на многомандатен избирателен район "Чужбина" и беше прието предложение за ограничаване на броя на секциите извън България до тези в консулствата и посолствата, председателят на комисията по правни въпроси Данаил Кирилов предложи в замяна да се ускори провеждането на избори по електронен път. Но министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова и коалиционните партньори на ГЕРБ РБ възразиха на това предложение, защото според тях нито администрацията има технически капацитет да проведе такъв избор, нито има работещ електронен идентификатор. На практика въвеждането на електронното гласуване означава, че до първото му официално провеждане българските граждани ще имат достъп до подобен идентификатор.

Какво се случи с Изборния кодекс?

Приемането на нов Изборен кодекс беше инициирано с идеята вотът по електронен път да бъде внедрен в изборните правила. Но процесът бе узурпиран от предложения на Патриотичния фронт, които отлежаваха в деловодството на парламента с месеци. Това доведе до приемане на редица спорни предложения на ПФ, подкрепени от ГЕРБ, в правна комисия, а част от тях - и в парламента. В комисия беше прието да се забранят социологическите проучвания по време кампания, да се съкрати продължителността на самата кампания, да се въведе задължително гласуване, а санкциите срещу негласувалите да бъде отписване от списъците, както и редица други идеи (за тях можете да четете в новия брой на "Капитал" утре и по-късно днес на capital.bg). След силна обществена реакция повечето предложения бяха смекчени така, че да нямат реален ефект, или изобщо не бяха приети.

Днес на депутатите им предстои да дебатират останалите най-спорни предложения за промени в кодекса - какъв да е броят на секциите в чужбина и дали референдумите да бъдат произвеждани отделно от национални избори или заедно, когато двете съвпаднат в една година.