Патриотичните игри на Борисов

Въпросът е готови ли са от ГЕРБ да платят цената за гласовете на ПФ

Симеонов и Каракачанов бяха основни действащи лица при промяната на изборните правил
Симеонов и Каракачанов бяха основни действащи лица при промяната на изборните правил    ©  Надежда Чипева
Симеонов и Каракачанов бяха основни действащи лица при промяната на изборните правил
Симеонов и Каракачанов бяха основни действащи лица при промяната на изборните правил    ©  Надежда Чипева

От първоначалното възмущение на Бойко Борисов към Патриотичния фронт малко след изборите през в 2014 г. до настоящото му фамилиарно отношение към съпредседателя на фронта Валери Симеонов мина само година и половина. В този период формацията се превърна от неотговаряща на "евроатлантическата ориентация на ГЕРБ" в пазител на стабилността на коалицията, както стана ясно тази седмица около споровете с приемането на Изборния кодекс.

Ефектът от тази трансформация доведе до по-силна роля на патриотите в управлението, къде видимо, къде не. И причината не е само в коалиционните сметки на ГЕРБ. Често ПФ се оказваха най-удобният параван, зад който да бъдат прокарвани политики на партията на Бойко Борисов, понякога полезни, друг път не. Това беше най-видно с промените в изборния кодекс, но политическото дуо на Националния фронт за спасение на България (НФСБ) и ВМРО се оказа играч във външната политика на страната, енергетиката и дори политиката по миграция на правителството.

Това ли са ми партньорите

При съставянето на правителството и управляващото мнозинство в Народното събрание след парламентарните избори в края на октомври 2014 г. Борисов се опита да елиминира Патриотичния фронт (ПФ) от бъдещата коалиция. В опит да разубеди Реформаторския блок, които най-много настояваха за включването на патриотите в мнозинството, лидерът на ГЕРБ доведе в парламента дори председателя на Европейската народна партия Джозеф Дол. "Не можем да защитаваме популизма и това да е изключително важно за България", каза тогава председателят на европейската десница. Изявлението на Дол дойде на фона на скандалното изказване на Валери Симеонов от парламентарната трибуна по време на тържественото откриване на новия парламент. В него лидерът на НФСБ обяви част от приоритетите на патриотите в Народното събрание - в училищата да има час по патриотизъм и физическо възпитание всеки ден, 6-годишните деца да минават през изпит по български език и ако не го издържат, да преминават обучение, платено от родителите им, както и заявката, че фронтът ще настоява да се върнат по южната граница ракетите "земя-земя". "След това изказване ми се обадиха евроатлантическите колеги с въпрос "Това ли са новите ви партньори", възмути се Борисов.

Тогава реформаторите гледаха на патриотите като на политическата сила, която ще възстановява баланса в мнозинството, след като Борисов включи в него и формацията на бившия президент Георги Първанов - АБВ.

Внезапната любов между Борисов и Симеонов

Внезапната любов на премиера към Патриотичния фронт е свързана най-вече със сложната ситуация в управляващото мнозинство. След решението на лидера на ДСБ Радан Кънев да излезе в опозиция гласовете на реформаторите, на които ГЕРБ може да разчита в парламента, са значително по-малко. Те са почти разделени по равно - 13 на 10 в полза на подкрепящите управлението формации.

Депутати от мнозинството намекват, че заради сложните взаимоотношения между лидерите на партиите от десния съюз, както и постоянните опити за извиване на ръце от страна на другия партньор - АБВ, свързани със социалната политика или с конкретни кадрови назначения в администрацията, Борисов се опитва неофициално да преформатира мнозинството в парламента и да разчита на гласовете на Патриотичния фронт. В отношенията между двете партии в коалицията - НФСБ и ВМРО, също има напрежение, но парламентарната група изглежда доста по стабилна от тази на РБ.

Другата формация, на която ГЕРБ все повече разчита за подкрепа в парламента, е БДЦ. Депутатите от парламентарната група много често гласуват заедно с ГЕРБ в пленарната зала. Независимо че общият брой на депутатите от формацията на Борисов, ПФ и БДЦ е 115, тези гласове са напълно достатъчни да се гласуват законопроектите, дори и някои от тях да не бъдат одобрени от останалите партньори от мнозинството РБ или АБВ.

Показателно беше гласуването на кандидатите за Съвета за електронни медии тази седмица в парламента. Депутатите от ГЕРБ подкрепиха внесената от Красимира Ковачка кандидатура на Розита Еленова за член на съвета. Народни представители твърдят неофициално, че тя всъщност е кандидатура на ГЕРБ, внесена от БДЦ.

На каква цена

За сегашната ситуация с хаоса около приемането на спорните поправки в Изборния кодекс, в която изпадна ГЕРБ, и необходимостта според Борисов "да се съобразява с коалиционните си партньори от ПФ" има няколко обяснения. Едното е, че ГЕРБ сами се вкараха в капана на патриотите. Целта на партията на Борисов беше да прокара текста, който отменяше задължението, ако има избори и референдум в една и съща година, те да се провеждат заедно. Притеснението на ГЕРБ беше, че ако допитването и президентските избори се проведат в един и същи ден и Слави Трифонов реши да участва във вота за държавен глава, по този начин той може да привлече доста избиратели. За тази цел обаче се наложи заедно с този текст да се разгледат и останалите 11 предложения за промени в Изборния кодекс на останалите парламентарни групи, които отлежават в парламента от доста време. Показателно беше, че дори след като ГЕРБ подкрепи една от най-спорните поправки на патриотите в правната комисия - задължителното гласуване, депутати от формацията на Борисов твърдяха, че това се прави заради необходимостта промяната на времето на провеждането на референдума да бъде придвижена по-бързо и че при гласуването в пленарната зала този текст ще отпадне.

Твърде вероятно е ГЕРБ да са си правили и друга сметка - покрай промените в изборния кодекс да прокарат и някои спорни поправки на патриотите, които обаче и те подкрепят. Както се получи с опита да се ограничи гласуването в чужбина само в посолствата и консулствата, чиято цел беше най-вече да се редуцират до минимум гласовете от Турция. Това предложение на ПФ всъщност събра конституционно мнозинство в парламента.

При тази ситуация големият въпрос пред ГЕРБ е каква цена са готови да платят за гласовете на патриотите. Фронтът има само подкрепяща роля в коалицията и не участва пряко в изпълнителната власт, но с увеличаването на тежестта на гласовете им може да поставят на дневен ред и увеличаване на ролята на формацията в кабинета. Досега опитът е по-скоро негативен.

Засега представител на ВМРО оглавява Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Другата сфера, където патриотите имат позиции, е енергетиката. Директорът на Националната електрическа компания Петър Илиев е назначен по тяхно предложение, а Патриотичният фронт беше инициаторът на "Временна анкетна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката в Република България".

Докато за ДАБЧ не се чува почти нищо, то в сферата на енергетиката ПФ успя да вдигне доста пушилка. Първоначално докладът на временната комисия, която се председателства лично от Валери Симеонов, успя да намери нарушение в почти всяка сфера, постепенно разкритията й започнаха да се изпаряват. Симеонов на практика беше обвинил стотици фирми във ВЕИ сектора в нередности, но така и нищо не се доказа. Проверките на Агенцията за държавна финансово инспекция, Агенцията за устойчиво енергийно развитие и ДАНС намериха проблеми в по-малко от една дузина фирми, за които тепърва ще се доказва дали има нарушения. Заплахите, че ще бъдат разваляни договорите на ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3", също минаха в историята и бяха заменени с препоръки за по-пазарна система за подкрепа.

Докато течаха шумните нападки от страна на Симеонов обаче, ГЕРБ успя да промени енергийните закони, така както беше замислено. В резултат на това проблемната НЕК започна да се стабилизира и като цяло енергийният сектор получи глътка спокойствие и сигурност. Докато в средата на миналата година изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев пророкуваше, че едва ли не държавната компания ще фалира в резултат на новия ценови модел, то сега той вече рядко взима думата.

Дори обаче да не се стигне до пряко участие във властта чрез министерски кресла, патриотите ще продължават да отстояват програмата си, в която има, меко казано, неприемливи неща. А и за да запазят електората си, ще трябва периодично да поставят на дневен ред исканията си, които председателят на ЕНП Жозеф Дол нарече популистки. А пък Борисов ще трябва да отговаря на въпроса това ли са партньорите му.