Въпросите за фонда за лечение на деца, които не получиха отговор
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Въпросите за фонда за лечение на деца, които не получиха отговор

След като премиерът Борисов заяви, че службите за "избродирали" операцията във фонда за лечение на деца, а здравният министър Москов за няколко часа смени директора на звеното, държавните институции замлъкнаха по темата

Въпросите за фонда за лечение на деца, които не получиха отговор

Министерството на здравеопазването продължава да не коментира казуса, а останалите институции замлъкнаха след показната акция

Люба Йорданова
11322 прочитания

След като премиерът Борисов заяви, че службите за "избродирали" операцията във фонда за лечение на деца, а здравният министър Москов за няколко часа смени директора на звеното, държавните институции замлъкнаха по темата

© Цветелина Белутова


Планира ли здравното министерство (МЗ) промяна в начина на работа на център "Фонд за лечение на деца"? Какво показа проверката на инспектората на МЗ във фонда? Кога прокуратурата ще опровергае първоначалното си съобщение за данни за получавани подкупи?

Това са само някои от многото въпроси, на които държавните институции отказват да отговорят във връзка със ситуацията във фонда за лечение на деца. При показна акция на ГДБОП и Специализираната прокуратура миналата седмица бяха арестувани всички осем служители на звеното, включително бившият вече директор Павел Александров. След като бяха държани 24 часа в ареста, обвинения бяха повдигнати срещу петима служители, като всички бяха пуснати под гаранция или срещу подписка. Междувременно министърът на здравеопазването Петър Москов назначи само за няколко часа нов директор на фонда - проф. Владимир Пилософ. В деня на акцията пък сайтът на в. "24 часа" разпространи слухове за открити в кабинета на Павел Александров "пликове с пари", внушавайки, че са подкупи от родители на болни деца. Тези твърдения бяха официално опровергани ден по-късно от прокуратурата, но невярната информация вече си беше свършила работата. Премиерът Борисов коментира след операцията, че службите са я "избродирали" и "ако са събрали веществените доказателства такива, каквито твърдят пред мен, че са събрали, пред специализирания съд те ще издържат".

В края на миналата седмица добре осведомени източници на "Капитал" разкриха, че специалните разузнавателни средства, с които прокуратурата и ГДБОП твърдяха, че са получили доказателства за организирана престъпна група във фонда, са се оказали видео материал от кабинета на директора Павел Александров. На видеото се вижда как лекар подава на Александров плик, в който всъщност се намира диск с резултатите от изследванията от скенер на пациент, категорични са източниците. Адвокатката на Александров Диана Ангелова пък заяви пред БНР, че откритите в дома му ценности, които МВР прожектира в специален видео клип, са наследство на съпругата му.

След шумната акция и неуспешните опити на прокуратурата да обясни действията си, държавните институции замлъкнаха по случая. Разследването в момента е във фаза досъдебно производство, като прокуратурата има срок от две години, в който може да внесе обвинителните актове в съда.

След назначаването си новият директор на фонда проф. Пилософ коментира, че според него дарителските кампании в подкрепа на структурата не са достатъчно ефективни и здравното министерство трябва да я управлява, защото така или иначе целият разход идвал от бюджета на МЗ. Изказванията на проф. Пилософ повдигнаха въпроси дали здравното ведомство не планира преструктуриране на фонда. По неофициална информация на "Капитал" още от миналата година има идеи за превръщането му в дирекция на министерството. Попитахме МЗ дали планира промени в правилника на фонда, но не получихме отговори, както и на няколко други важни въпроса (виж карето). Мълчанието на здравното министерство е необяснимо предвид факта, че фондът е второстепенен разпоредител на средства към министъра на здравеопазването. Петър Москов заяви пред журналисти единствено, че не е имал "никакъв изход", освен да смени Александров същия ден, след като спрямо него и колегите му е било повдигнато обвинение за организирана престъпна група. "Моята задача в този случай беше и мисля, че се справихме – да гарантираме работата на фонда и това нито едно дете, нуждаещо се от лечение било по-спешно, било в по-планов порядък, да не може да се компрометира този процес", заяви министърът.

Същият ден обаче второто заседание на Обществения съвет на фонда под новото ръководство не се състоя поради липса на кворум. За да не се бави лечение на децата, решения по молбите им за финансиране ще бъдат взети по мейл - нещо, което беше сред измислените нарушения на бившия директор Павел Александров. (Повече за обвиненията срещу Александров и защо те имат логични обяснения можете да прочете в този текст.)

Въпроси зададе и гражданската организация "Спаси, дари на", която беше възникнала в годините, в които фондът не работеше и на много родители им се налагаше да се обърнат към дарители за помощ за лечението на децата си. До петък под въпросите се бяха подписали над хиляда граждани. "Поради факта, че извършените активни процесуално-следствени действия в ЦФЛД на 20.04.2016 год. нанесоха тежка травма на цялото ни общество, разрушавайки необратимо доверието както във фонда за лечение на деца, така и в цялата ни здравна система, настояваме отговорите на поставените от нас въпроси да съдържат имена и длъжности, за да можем да изискваме от конкретни хора обезщетения, ако потърпевшите от показната акция осъдят държавата в съда в Страсбург", се казва в петицията.

Въпросите към Министерство на здравеопазването, на които "Капитал" не получи отговор

1. Какво показа проверката на Инспектората на МЗ във Фонд за лечение на деца миналата година? Защо докладът от нея не е публичен?

2. Кога проф. Пилософ е бил поканен да заеме поста директор на ЦФЛД?

3. Проф. Пилософ беше председател на работната група, която взе решение да не финансира лечение на няколко деца в "Институт по имунология и клетъчна биология д-р Клер", Мюнхен, в резултат на което фондът беше осъден от родители. Защо въпреки това е избран за поста директор на фонда?

4. Кога и от кого е бил подписан първият договор за наем на апартамент във Франция с Мария Мунош и кои структури на Министерство на здравеопазването използват тези места за настаняване?5. В публични изказвания след назначаването си проф. Пилософ говори за промяна в начина на управление на център "Фонд за лечение на деца". Планира ли МЗ промяна на правилника на фонда и ако да, какви?6. На какъв етап е подготовката за лечението на одобрените на 21 април деца? Тези, които са за лечение в чужбина, заминали ли са вече? Платено и започнало ли е вече лечението на тези, които са одобрени за България?
Въпросите на гражданската петиция, инициирани от "Спаси, дари на"

1. По чий сигнал беше извършена операцията на ГДБОП в Център "Фонд за лечение на деца"?

2. Коя служба или институция подаваше в момента на провеждането на операцията през няколко минути невярна информация към в-к "24 часа", като по този начин внуши на обществото клевети за намерени пликове с пари, за родители на болни деца, които свидетелстват за дадени подкупи и за замесени журналисти в престъпна група?

3. Защо в прессъобщението, публикувано на сайта на Прокуратура на Република България на 20.04.2016 год. в момента на провеждането на операцията (и още стои там), пише като неоспорим факт, че са извършвани длъжностни престъпления и са получавани подкупи? Думата "съмнение" не фигурира в нито едно изречение в прессъобщението, въпреки че все още живеем в държава, в която всеки е невинен до доказване на противното.

4. Кога Прокуратурата ще опровергае първоначалното си съобщение и ще потвърди писмено на сайта на Прокуратура на Република България устното си заявление от 21.04.2016 год., че няма данни за получавани подкупи?

5. При претърсванията в Център "Фонд за лечение на деца" е участвала г-жа Пенка Белева – ръководител на инспектората към Министерство на здравеопазването. В какво качество г-жа Белева е участвала в операцията на ГДБОП?

6. Кой разреши от МВР да бъдат подадени към медиите кадри, снимани в дома на г-н Павел Александров, съдържащи лични данни, които отново негласно внушиха на зрителите и читателите, че сниманите банкноти и монети са резултат на корупция и подкупи? След това недопустимо погазване на Закона за личните данни от страна на МВР, кой ще гарантира неприкосновеността на дома на г-н Александров от посегателства и шантаж?

7. Кой и кога ще се извини на Павел Александров и екипа му за чудовищните клевети за получавани подкупи и изнудване на родители, разпространени в деня на акцията, които бяха отречени от Прокуратурата още на следващия ден?

Планира ли здравното министерство (МЗ) промяна в начина на работа на център "Фонд за лечение на деца"? Какво показа проверката на инспектората на МЗ във фонда? Кога прокуратурата ще опровергае първоначалното си съобщение за данни за получавани подкупи?

Това са само някои от многото въпроси, на които държавните институции отказват да отговорят във връзка със ситуацията във фонда за лечение на деца. При показна акция на ГДБОП и Специализираната прокуратура миналата седмица бяха арестувани всички осем служители на звеното, включително бившият вече директор Павел Александров. След като бяха държани 24 часа в ареста, обвинения бяха повдигнати срещу петима служители, като всички бяха пуснати под гаранция или срещу подписка. Междувременно министърът на здравеопазването Петър Москов назначи само за няколко часа нов директор на фонда - проф. Владимир Пилософ. В деня на акцията пък сайтът на в. "24 часа" разпространи слухове за открити в кабинета на Павел Александров "пликове с пари", внушавайки, че са подкупи от родители на болни деца. Тези твърдения бяха официално опровергани ден по-късно от прокуратурата, но невярната информация вече си беше свършила работата. Премиерът Борисов коментира след операцията, че службите са я "избродирали" и "ако са събрали веществените доказателства такива, каквито твърдят пред мен, че са събрали, пред специализирания съд те ще издържат".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK