Alix Partners: Цветан Василев е източил КТБ

Според международната разследваща компания събираеми са едва 750-800 млн. лв. кредити

Според разследването на Alix Partners има ясни доказателства, че г-н Василев, управителният съвет и редица служители и свързани лица са получили и използвали средства от банката, като цяло финансирайки "лични" бизнес сделки
Според разследването на Alix Partners има ясни доказателства, че г-н Василев, управителният съвет и редица служители и свързани лица са получили и използвали средства от банката, като цяло финансирайки "лични" бизнес сделки    ©  Надежда Чипева
Според разследването на Alix Partners има ясни доказателства, че г-н Василев, управителният съвет и редица служители и свързани лица са получили и използвали средства от банката, като цяло финансирайки "лични" бизнес сделки
Според разследването на Alix Partners има ясни доказателства, че г-н Василев, управителният съвет и редица служители и свързани лица са получили и използвали средства от банката, като цяло финансирайки "лични" бизнес сделки    ©  Надежда Чипева

В доклада на международната компания се отправят и критики към одитора KPMG, и към БНБ за тяхното бездействие.

"Нашият анализ на търговската дейност на КТБ от 2009 г. насам показва широкото използване на кредитите към клиенти кредитополучатели като канал за финансови средства, за да бъдат неправилно и/или неправомерно извлечени от банката. Изглежда, тези средства са били използвани в повечето случаи в полза на реалния мажоритарен акционер в банката г-н Василев, неговите съучастници и свързани лица."

Това гласи основната констатация в доклада на Alix Partners, който беше разсекретен чрез законови промени и във вторник беше публикуван от синдиците на фалиралата банка. А присъдата е: "Въз основа на нашето разследване има ясни доказателства, че г-н Василев, управителният съвет и редица служители и свързани лица (като директори на и акционери в кредитополучателите) са получили и използвали средства от банката, като цяло финансирайки "лични" бизнес сделки. Методите, използвани за извличане на средствата от банката, са били избрани и изградени с цел объркване/прикриване на крайната цел на изтеглените средства, като са оставили банката в значителен риск, че тези средства никога няма да бъдат погасени."

Според експертите на международната разследваща компания "банката също се занимава и/или е ангажирана в редица инвестиционни решения и търговски дейности, които не са били в полза на собствените финансови интереси на банката, но са предназначени за подпомагане на г-н Василев, неговите сътрудници и свързаните лица". По техни изчисления на няколко пъти "тези дейности са довели до значителна сума средства, които изтичат от КТБ и които сме разгледали в контекста на процеса по възвръщането".

Негативна прогноза

Докладът дава и доста песимистична оценка за възможностите да се възстановят тези суми. Макар да признават, че прогнозата е спекулативна предвид голямата несигурност, те оценяват като постижими в 12-месечен период 600 - 650 млн. лв. плюс около 150 млн. лв. от заеми на малки търговски дружества и други. "В допълнение може да има някои по-нататъшни значителни парични постъпления от лихвите върху потенциалния собствен капитал в БТК и събиране чрез започване на съдебен процес по отношение на г-н Василев и други трети страни", се казва още в доклада.

Специални секции са поверени на няколко големи проекта, финансирани от КТБ, като "Петрол", "Сръбската фабрика за стъкло", "Рубин", БТК, "Русенска корабостроителница", Domtech ("Техномаркет" и "Домо"). Според Alix Partners перспективите за възстановяване на кредитния портфейл са допълнително занижени, тъй като над половината кредити са били предоставени на дружества, свързани с Цветан Василев пряко или чрез ТЦ-ИМЕ, и до каналите за финансиране. Те са оценени на обща стойност 2.5 млрд. лв.

"Тези заеми обикновено имат много ограничен, ако изобщо имат такъв, потенциал за възстановяване, тъй като повечето от кредитополучателите имат неработещи предприятия, има малко/невалидни обезпечения и кредитните схеми често са били използвани, за да се погасят или обслужат други кредити към КТБ, за предоставяне на допълнителен капитал на банката от втори ред или предоставяне на кредитиране на лица, които не са клиенти на банката", се коментира в доклада.

И още критики към БНБ

Наред с констатациите за източване на банката не липсват и критики към българските институции, към одитора KPMG и към БНБ за тяхното бездействие. "Налице са множество от това, което наричаме "Червени флагове", които са очевидни при предоставянето на кредитите и оперирането със сметките на клиентите кредитополучатели, които можеха да бъдат забелязани или от компетентен и безпристрастен кредитен екип, и/или от компетентен управителен съвет, и/или от външните одитори, и/или евентуално от БНБ", констатират AlixPartners, като изреждат част от вече известните практики в КТБ: финансиране на новосъздадени дружества без надлежни обезпечения, използване не по предназначение или за изплащане на лихви по вече усвоени кредити.

За пореден път се посочва и че пари с произход от банката са използвани, за да се върнат в нея под формата на подчинен срочен дълг и така да я подкрепят капиталово. А по отношение на взаимосвързаността между кредитополучателите е посочено колосално дърво от свързани дружества. Според анализа КТБ има и основания за съдебни дела срещу одитора KPMG, като такъв иск вече има заведен от синдиците в Софийския градски съд, но той е за неизпълнени ангажименти по одит след затварянето на банката.


24 коментара
 • 1
  lefkovitz avatar :-|
  lefkovitz

  Пак абсолчтно безкритично се публикуват недоказани твърдения на една фалшива фирма. Та нали ТЦ ИМЕ е в ръцете на Теодора Танева и Бисер Лазов! Да ви е известно, че ТЦ ИМЕ притежава 33% от Виваком, а Бромак Телеком, собственост на Бромак - още 43%. Нетна стойност 500 млн евро. Къде са те сега? Нали никой не реагира на търга на Спас Русев. Къде е правителството сега, когато двата клана на мафията спират сделката за Дунарит? Стига с тези манипулации!

 • 2
  cipura avatar :-|
  BgMafia

  Не че нещо ..но

  Защо е на български ? Къде е английската версия ?
  Къде са клетвените декларации на преводачите ?

  Знаем им номерата на управляващите...

 • 3
  leslin avatar :-|
  leslin

  Мисля че има достатъчно данни за хора във затвора.Още ли няма осъдени?Или няма институции,няма я държавата.

 • 4
  chichka avatar :-|
  chichka

  Как познах преди часове, че ще ни залеят с "доклада на Аликс..." дето е регистриран от българи след решението на НС и закрит ден след доклада!!! Този български Аликс... няма нищо общо с оригиналния английски Аликс Партнерс!

 • 5
  bonzoo avatar :-|
  Vladimir Todorakov

  Снимката кърти мивки :) "цялостен принос" :)))

 • 6
  alex_yordanov avatar :-|
  alex_yordanov

  Интересно!!!!
  А къде в доклада мога да намеря информация за финансовите операции на "Нова българска медийна група холдинг" АД?
  Няма данни и за вестниците „Монитор“, „Телеграф“ и „Политика“!!!

 • 7
  boian.ikonomov avatar :-|
  jgold

  И къде е бил регулаторът? Искров, Кордовска къде са? Димитър Костов още е в БНБ и отговаря за банковия надзор?! Крадецът си е в Белград и нашата прокуратура прави всичко възможно да не го върнат в България.
  А всички ние платихме откраднатите пари.
  И апропо, какво стана с анулирането на прихващанията и възстановяването на обезпеченията по "платените" с прихващане кредити (Гриша Ганчев - Петрол; Сталийски - Рубин; Богомил Манчев - ....). Естествено нищо. А и квесторите, които са освобождавали обезпечения, какво ли правят?
  Е въпросите са риторични - всички цитирани по-горе са участвали пряко, или непрояко в кражбата и сега всичко ще бъде покрито.
  Баламите платиха сметката!

 • 8
  dimitrov21 avatar :-|
  дурак

  [quote#7:"jgold"]И къде е бил регулаторът? Искров, Кордовска къде са? Димитър Костов още е в БНБ и отговаря за банковия надзор?! Крадецът си е в Белград и нашата прокуратура прави всичко възможно да не го върнат в България.
  А всички ние платихме откраднатите пари. [/quote]

  задаваш си добри въпроси..но отговорите са лоши..

  Ако Василев е престъпник...и се разхожда свободно из БеОграда...
  значи проблемът е другаде....

  Василев Не е престъпник..иначе да са го гръмнали..ако е засегнал чужди интереси !

  въпр е да НЕ се повтори случаят КТБ ...а Рискът това да стане ....не е малък ..


  http://www.capital.bg/biznes/finansi/2016/05/02/2751950_bnb_edna_banka_e_narushavala_sistemno_zakona_za/

 • 9
  nickolaystoyanov avatar :-|
  Николай Стоянов

  До коментар [#6] от "alex_yordanov":

  Всъщност макар и не много подробно, но го има, макар и при серията преводи от български на английски и обратно да е станало "Ню Бългериан Медия Груп Холдинг"

 • 10
  dimitrov21 avatar :-|
  дурак

  [quote#9:"Николай Стоянов"]Всъщност макар и не много подробно, но го има, макар и при серията преводи от български на английски и обратно да е станало "Ню Бългериан Медия Груп Холдинг"[/quote]

  дали някои са "се изгубили в превода" - няма значение...

  парите ги няма , както и Виновник няма....в смисъл субект , който да Върне парите...

  макар че от друга страна . КТБ трябва да има и Вразумяващ Ефект..хора-вярващи в "Чудото живот от Лихви"

  трябва да се наказват


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход