🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кабинетът отпусна още 40 млн. лв. за пътни ремонти

Парите ще се дадат без търг на фирмите за зимно и текущо поддържане

Само в рамките на месец кабинетът даде над 130 млн. лв извън предвидените в бюджета на пътната агенция.
Само в рамките на месец кабинетът даде над 130 млн. лв извън предвидените в бюджета на пътната агенция.
Само в рамките на месец кабинетът даде над 130 млн. лв извън предвидените в бюджета на пътната агенция.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Само в рамките на месец кабинетът даде над 130 млн. лв извън предвидените в бюджета на пътната агенция.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

След като осигури 100 млн. лева за пътни ремонти, които ще се възложат без търг на вече избраните фирми за зимно и текущо поддържане, правителството отпусна в сряда още почти 32 млн. лева със същото предназначение. Новата сума е основно за рехабилитация на отсечки в Северозападна България - първокласния път Видин - София (Е79), Видин - Димово, както и четрилентовия обход на Враца в посока Видин. Почти 13 млн. лева от заделената сума е за ремонт на инфраструктура в област Хасково. Парите отново са предназначени за превантивен ремонт - изкърпване и преасфалтиране, което ще се извърши от пътните фирми с 4-годишни договори за поддръжка на областни пътни управления. Отделно от тази сума правителството предостави целево 6 млн. лева на Бургас за ремонт на обходния път на града.

"Както обещах миналата седмица, благодарение на спестените пари от възможността да се гласува на национални избори и референдум заедно днес правителството осигури още 31.9 млн. лв. за ремонта на пътища в Северозападна България и в област Хасково", написа в профила си в социалните мрежи премиерът Бойко Борисов.

240 км за изкърпване

Отпуснатите в рамките на месец над 130 млн. лева са извън предвидените в бюджета на пътната агенция и ще стигнат за ремонт на близо 240 км пътища втори и трети клас, обясни след правителственото заседание регионалният министър Лиляна Павлова. Допълнителните средства правят възможна рехабилитацията на цялото трасе по направлението Видин – Враца, което ще улесни транзитния трафик от Дунав мост, посочи министърът. "Освен това напълно ще бъде завършен участъкът Видин – Димово и ще се прекрати 4-годишната драма с разрушения път през Димово. Ще се ремонтира пътят Враца - Криводол и ще се улесни достъпът до Белоградчишките скали", добави тя. Павлова се надява цялото трасе от Видин до София да бъде завършено до края на годината.

Хасково и Разград сред приоритетите

Почти 13 млн. лв. от заделената сума е за ремонт два пътя в област Хасково с обща дължина 40 км (Книжовник - Стамболово - Голям извор и Светлина - Минерални бани - Караманци). Втори много важен приоритет в програмата на правителството е Разград, тъй като това е областта с най-лоши пътища, обясни Павлова. За ремонт са предвидени отсечките Разград - Попово, Разград – Търговище, както и няколко важни пътни направления в областите Плевен, Ловеч и във Велико Търново.

Тази година ще се ремонтира и обходът на Бурас, като за целта правителството е отпуснало целево 6 млн. лв. "Обектът е важен, за да може целият трафик от магистрала "Тракия" към нашето Черноморие да не влиза в града", каза министърът.

11 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 10
  afanko avatar :-(
  afanko

  Понеже съм имал възможност да работя с фирмата, поддържаща хасковска област мога спокойно да кажа, това са пари на вятъра!

  Омръзнахте ми! Не искам да харчите мите пари!

  Нередност?
Нов коментар