Duty free арест
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Duty free арест

Единият от задържаните, Иван Жиков, пред 2-ро РПУ

Duty free арест

Как полицаи от 2-ро РПУ пренаписаха закона и извършиха арест за административно нарушение

61621 прочитания

Единият от задържаните, Иван Жиков, пред 2-ро РПУ

© Цветелина Белутова


"Това правителство трябва с много вдигната глава да обяснява как се бори с корупцията при контрабанда, защото основното на корупцията са парите", похвали се преди няколко месеца премиерът Бойко Борисов. Мантрата за борбата с контрабандата е лайтмотив на управляващите. И няма лошо. Има обаче един въпрос, който виси във въздуха - доколкото контрабандата е престъпление, а организираната - тежко престъпление, защо няма задържани и обвинени за "събраните милиарди."

Всъщност не сме прави. Задържани има. Историята, която ще ви разкажем, показва нагледно как МВР се бори с контрабандата и спазва правата на гражданите.

Иван и Христо се прибират от пътешествие в Турция. На границата спират в duty free магазина. Шофьорът на автобуса си накупува няколко стека цигари, неговия пример следват и по-голямата част от останалите пътници. Нашите герои са далеч по-скромни и се ограничават само с по един.

Пристигат на Централна автогара в София. Започват да разтоварват своя багаж, когато в един момент до тях се приближават двама полицаи от 2-ро РПУ. Забелязват двата стека цигари в ръцете им и им съобщават, че нямат право да притежават такова количество и са извършили престъпление. На въпрос на Иван "А какво можем да направим в този случай", единият полицай е категоричен: "Няма какво да направите, вие сте арестувани."

Да те арестуват за администативно нарушение

Иван и Христо са отведени в ареста. Предложено им всеки от тях да плати по 50 лв. за фиш, издаден от мобилен екип на Агенция "Митници", и да бъдат пуснати да си ходят. Двамата обаче нямат толкова пари в себе си и така единственият изход от цялата ситуация (според полицията) е да им бъде съставен акт, а впоследствие и наказателно постановление и да платят предвидената в закона глоба от 2 хил. лв. Това обаче не може да се случи до следващата сутрин, когато Икономическа полиция ще бъде на работа.

Питат дали не може да оставят личните си данни и актът да им бъде изпратен по пощата. "Не, защото шефът сега е много зает и не може да се занимава с вас", е отговорът на един от дежурните униформени служители. Така двамата прекарват в претъпкана килия близо 14 часа. Спят прави, а на въпрос дали могат да си вземат топли дрехи им е отвърнато с "Още малко и ще поискате да ви настаним в хотел". Няма дори тоалетна хартия, а обяснението за това е, че предишен арестант се опитал да се обеси с нея.

Малкото и голямото незнание

Ignorantia legis neminem excusat гласи основополагащият правен принцип, според който незнанието на закона не може да бъде извинение за действията на някого. А в конкретния случай се оказва така, че никой от участниците не познава закона. От една страна, Иван и Христо не знаят, че имат право да внасят само до две кутии цигари от трети страни.

И докато Иван и Христо не са юристи и не се очаква от тях да познават в детайли всеки закон, същото далеч не може да се каже за полицаите, които ги арестуват. Оказва се, че те дори не познават основния закон, регулиращ тяхната дейност – Закона за МВР. Същият въвежда изискване, че едно лице може да бъде задържано, ако за него има данни за извършено престъпление. В конкретния случай обаче става въпрос за извършено административно нарушение, а не на престъпление. Със същия аргумент полицията може да реши да ви задържи за 24 часа, защото пресичате неправилно. И да ви остави в ареста, защото катаджията още не е на работа.

Всъщност няма изискване в закона фишът да се плаща на място. В казуса на Иван и Христо обаче става въпрос за неплатен акциз, който варира според броя държани от тях късове цигари. Така например при открити шест кутии у тях хипотезата за фиша ще е приложима, но при 10 не. Така се оказва, че размерът на глобата ще зависи изцяло от решението на униформените служители какъв брой цигари ще решат да отчетат като открити у двамата.

Съдът: Няма основание за задържане

Двамата са пуснати на следващия ден. Те обжалват пред Административен съд в София за отмяна на наложените им заповеди за задържане. И двете заповеди са отменени, а констатацията на съда е категорична: "Налице е разминаване между посоченото правно основание – наличие на данни, че задържаното лице е извършило престъпление и посоченото в заповедта фактическо основание – притежание на акцизни стоки без акцизен бандерол – един стек цигари, доколкото същото не е въздигнато от закона в престъпление и това обстоятелство се потвърждава от съставения акт за установяване на административно нарушение."

"Капитал" изпрати въпроси до СДВР за това дали е честа практика за административни нарушения да се извършва задържане за 24 часа, дали са предприети мерки във 2-ро РПУ за преодоляване на констатираните от съда противозаконни практики и колко от обжалваните заповеди за задържане, издадени то СДВР и столичните РПУ, са били отменени през последната година. До редакционното приключване на броя отговор не беше получен.

Изочници на "Капитал" от МВР коментираха, че арестът е изцяло в резултат на помпането на статистиката: "Тогава когато не искаш или не можеш да хванеш едрите риби, пълниш статистиката с дребни. Това важи за абсолютно всички престъпления." Според друг източник под района на 2 РПУ се намират складовете, които захранват търговците на цигари на Женския пазар (който е под района на 3 РПУ) и симулацията на дейност цели именно прикриване този факт.

Сега Иван и Христо оспорват наложените им наказателни постановления в съда, завели са и искове за съответно 1000 и 1500 лв. за обезщетение срещу 2-ро РПУ. Така се оказва, че заради чиновническо-полицейската авантюра да се демонстрира фиктивна борба с контрабандата в България чрез задържането на двама души на автогарата държавата в крайна сметка ще трябва да плати 2500 лв. от джоба на данъкоплатците. Заедно с адвокатското възнаграждение тази сума достига 3500 лв. Които можеха да бъдат спестени, ако полицията можеше да прави разлика между административно нарушение и извършено престъпление.

"Това правителство трябва с много вдигната глава да обяснява как се бори с корупцията при контрабанда, защото основното на корупцията са парите", похвали се преди няколко месеца премиерът Бойко Борисов. Мантрата за борбата с контрабандата е лайтмотив на управляващите. И няма лошо. Има обаче един въпрос, който виси във въздуха - доколкото контрабандата е престъпление, а организираната - тежко престъпление, защо няма задържани и обвинени за "събраните милиарди."

Всъщност не сме прави. Задържани има. Историята, която ще ви разкажем, показва нагледно как МВР се бори с контрабандата и спазва правата на гражданите.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

41 коментара
 • 1
  cambodja avatar :-P
  Jekata

  Мдаа, седят на пусия, имам чувството и в извънработно време. Да не говорим, че под Мрз по селата пускат кокошкари, а в Столицата няколко км преди да паркирам рейса се разтоварване мастърбоксове, а на крайна гара са чисти като сълза.

 • 2
  vasco avatar :-|
  vasco

  Пак добре, че не са опандизили целия автобус!

 • 3
  oziris7 avatar :-|
  oziris

  Каква умопомрачителна липса на ред и законност.

 • 4
  uli01310814 avatar :-|
  Winter Mute

  Полицаите са цигани, в бяла кожа. Толкова тъпи тюфлеци, че за друга работа не биха ги наели. Като кучета са. Примери - безброй, всеки може да ви разкаже поне три подобни случая. А отидете в друга Еропейска държава - Германия, Чехия, Франция - всичките са стройни, един и същи ръст, еднакви килограми, с униформи по мярка (не дебел с дълги ръкави и дългуч с къси) и като ги попиташ нещо - вежливо ти отговарят и помагат. Тукашните ядът банички, чоплят семки и се занимават с обикновения човечец който има страх от тях - а самите те бягат и се крият от мутри с черни мерцедеси и се правят, че не виждат престъпленията им. Цигани смешни са БГ полицаите. С изключение на шепа съвестни и интелигентни хора, де.

 • 5
  misho73 avatar :-|
  misho73

  " ... ако полицията можеше да прави разлика между административно нарушение и извършено престъпление. ..."

  което щеше да е реалистично, ако полицаите не бяха сред най-тъпите парчета в държавата. Едно че образователната система бълва (според ПИЗА) функционално неграмотни хора, второ че най-долния сегмент, т.е. откровените тъпанари по традиция стават някакви държавни служители, като най-най-тъпите - ченгета. Като за капак, ръководството им е сред най-корумпираните и долни същества на тази планета. И най-големия началник - пазвантина Ткивоч е илюстрация на всичко сбъркано в държавното управление на територията.

 • 6
  misho73 avatar :-|
  misho73

  " ... чрез задържането на двама души на автогарата държавата в крайна сметка ще трябва да плати 2500 лв. от джоба на данъкоплатците ..."

  Разбира се, шефа на районното ще получи часовник за награда от някой по-горен урод, вместо да бъда сериозно наказан за това че подчинените му олигофрени са арестували невинни граждани. Именно невинни, защото в случая са нарушители, а не престъпници. Едното има вина, другото - отговорност.

  Аз лично бих ги съдил за по-голяма сума. Предполагам че и техните искове ще се увеличат след тръгване на делото. Играят с малка сума заради таксите. Замирише ли на решение, предполагам че се покачат. Има и европейска директива за дължимите в такива случаи суми и те са много над цитираните. А решенията трябва да изпратят за Коледа на недоразумението Бъчварова или както так се казваше невнятната женица дето я сложиха за шеф на орките.

 • 7
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#1] от "Jekata":


  [quote#1:"Jekata"]седят на пусия, имам чувството и в извънработно време[/quote]

  За тях работно е времето в което взимат подкупи, така че си е все работно ... :-) Подозирам че някои от тях са еволюирали да взимат подкупи и докато спят :-) Всъщност по храстите има и такива екземпляри, днес по "Господарите" показваха едни такива хубавци от Враца.

  По моята класация ченгетата са някъде между педофилите и изнасилвачите на бабички. В живота си съм виждал не повече от трима истински полицаи. Останалото е гнусна паплач орки-крадци.

 • 8
  misho73 avatar :-|
  misho73

  " ... Според друг източник под района на 2 РПУ се намират складовете, които захранват търговците на цигари на Женския пазар ... "

  Този източник се нарича елементарна, очеизваждаща логика. МВР се занимава не с борба, а с организиране на иначе стихийната битова и икономическа, пък и тежка престъпност. Няма банда в последните 20 години (и то за тежки престъпления!) в която да няма бившо или действащо ченге. Истинската мафия е от шеф на районно нагоре, като главата на камората е Тиквоча. А данъчните осигуряват "гръб". Припомням че по данни на сметната палата, Тиквата има спестени 11 хиляди лева. Вервайте :-)

 • 9
  liksen avatar :-|
  liksen

  "Източниците" на "Капитал" обаче, не знаят ли кои са тези полицаи, които са написали незаконните заповеди за арест, макар да са написани на тях. Или знаят, но ги прикриват, както и началникът на Второ РПУ. Има ли превишаване на служебните задължения, злоупотреба с власт, което е престъпление?! Защо трябва да се прикриват престъпниците в униформи - заради точно това облекло, което им плащаме ние ли?!
  Още колко заповеди се отменят, а колко други не са обжалвани, "източниците" на "Капитал" могат лесно да намерят, но могат ли да видят, освен че НИЕ плащаме за това, извършителите от МВР дали са наказани, дори със забележка?!

 • 10
  nhq1462017716495801 avatar :-|
  Mancho Manev

  Това е толкова смешно, че чак е тъжно... Поставете се на мястото на тези две момчета. Нощ в ареста, с няколко кутии цигари! Пореден пример за"интелигентостта" на Българската полиция.....
  или както е казал един велик българин:
  Мале мале, колко мъка има по този свят :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK