Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
6 5 май 2016, 17:11, 17455 прочитания

Решението е окончателно

Как починалият бивш зам. главен прокурор Камен Ситнилски не получи справедливост

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Казусът "Ситнилски" приключва така, както и започна - скандално

Обратно на практиката си, ВАС прие, че наследниците на бившия зам. главен прокурор нямат интерес да жалят уволнението му от ВСС

12 ное 2017

"Дневник": Законови промени предвиждат децентрализация на прокуратурата

На главния прокурор ще са подчинени само административните ръководители на отделните прокуратури, но не и отделните прокурори

от Дневник,8 май 2016

Петчленните състави във ВАС се подбират според важността на казуса и страните

Съставът по делото за освобождаване на следователя Петьо Петров е определен извън правилата

15 апр 2016

Неприключено по давност

Сенките на две полицейски убийства от края на 90-те продължават да тегнат над съдебната система
26 фев 2016

Без дебат и след тайни договорки парламентът избра съдебни инспектори

Промените в конституцията дадоха ключови правомощия на Инспекторатa към ВСС

18 фев 2016
На 23 юли 2013 г. сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС) осъмва облепена с некролози. На тях стои снимката на члена на съвета от прокурорската квота Камен Ситнилски. На практика обаче той си беше съвсем жив. Лъженекролозите всъщност бяха част от масираната кампания срещу висшия магистрат, която течеше от известно време.

Три години по-късно Камен Ситнилски, чиято кариера в прокуратурата е белязана от много противоречиви моменти, изненадващо почина, без да успее да изчисти името си и да получи правосъдие. Казусът с гоненията срещу бившия заместник на Борис Велчев е изключително показателен за безграничната власт на главния прокурор, която излиза много над пределите на подопечната му институция.

Кой е Камен Ситнилски?
Кариерата му започва в началото на 1975 г., когато е назначен за следовател към прокуратурата в Самоков. После работи в Централната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни в София. През следващите няколко години минава през софийските районна и градска прокуратура, а 10 ноември 1989 г. го заварва в Главна прокуратурата.

През 1992 г. Ситнилски е освободен от поста по времето на главния прокурор Иван Татарчев. През следващите 12 години работи като юрисконсулт и адвокат, за да бъде върнат в държавното обвинение по предложение на Никола Филчев през 2004 г. Новоизбраният главен прокурор Борис Велчев пък избира Камен Ситнилски за свой заместник. Като такъв той извършва проверка на мандата на Филчев.

За периода 2004 - 2012 г. Ситнилски успява да се наложи като една от силните властови фигури в държавното обвинение. Нещо, което се вижда много ясно след оттеглянето на Борис Велчев като главен прокурор. Тогава Ситнилски е номиниран от трима свой колеги за член на ВСС от прокурорската квота. Много преди избора му в държавното обвинение се знаеше, че той със сигурност ще бъде избран - както и се случи в действителност.

Да не си съгласен с Цацаров
Съставът на ВСС, в който Ситнилски влезе, беше внимателно подбран, така че да гарантира избора на Сотир Цацаров за главен прокурор. Самият Ситнилски обаче е след членовете на съвета, издигнали конкурентна кандидатура - на Галина Тонева. Това е първото видимо противопоставяне между бившият заместник на Борис Велчев и бъдещия главен прокурор.

През 2014 г. Камен Ситнилски разказа пред "Капитал", че многократно се е опитвал да помага на Цацаров със съвети и идеи за управлението на прокуратурата, но това е било отхвърлено от главния прокурор, който решил, че "му се бъркат в работата". Нетърпящият критика нов главен прокурор не желаел да допусне това. Нещо повече, източник на "Капитал" от държавното обвинение разказа, че бившият зам. главен прокурор е запазил влиянието си и в прокуратурата, което още повече вбесявало Цацаров.

В началото на 2013 г. се заражда един сюжет, който ще бъде използван от главния прокурор и мнозинството във ВСС, за да се саморазправи с Камен Ситнилски и групата около него. Някъде по това време Цацаров се среща в София с Миглена Тянкова, председател на Окръжния съд в Хасково. След разговора тя се обажда на окръжния прокурор в града Иван Ванчев (който е от близкото обкръжение на Ситнилски), чийто телефон към онзи момент се подслушва от ГДБОП. Тя споделя с хасковския прокурор, че е говорила с Цацаров във връзка с водените преписки срещу него и че няма от какво да се притеснява, защото главният прокурор ще разформирова отдела, който води проверките. Нещо, което се случва и в действителност. През януари 2013 г. Цацаров стартира реорганизация на Върховната касационна прокуратура, като започва с ключовия отдел "Инспекторат", ръководен от Малена Филипова, който е закрит. От години тази структура се възприема като склад за висящи производства срещу съдии и прокурори, които се използват за шантаж. След тази среща и след като е уведомен за прихванатия разговор, директорът на ГДБОП Станимир Флоров споменава на главния прокурор за разговора между Тянкова и Ванчев - нещо, което Цацаров възприема като опит за изнудване и го изгонва от кабинета си.

Следва опит на Цветан Цветанов да защити шефа на антимафиотите, който по това време е негова дясна ръка. Вътрешният министър на ГЕРБ решава да напомни на главния прокурор, че е избран с негова протекция, но това води до окончателното обтягане на отношенията между него и ръководителя на държавното обвинение. През пролетта на същата година, когато правителството на ГЕРБ вече е паднало, срещу Цветанов и Флоров ще бъдат образувани досъдебни производства.

По същото време в медиите изтичат фрагменти от подслушани от ГДБОП разговори на прокурора Иван Ванчев, датиращи от лятото на 2012 г. Те са изпратени от анонимен мейл, като дългият преразказ показва как Камен Ситнилски, Иван Ванчев, апелативният прокурор на Бургас Емил Христов, апелативният прокурор на Пловдив Румен Боев (също член на ВСС от този състав) и други магистрати строяват редиците за предстоящия избор на членове на ВСС от прокурорската квота.

Този контролиран теч на информация поставя началото на откритата атака срещу Камен Ситнилски. Пред ВСС бяха организирани митинги, в които участваха ученици (които искаха оставката на магистрата, но когато той мина покрай тях, не можаха да го разпознаят) и ползващият се тогава с прокурорска протекция контрапротестиращ Бисер Миланов-Петното. Акциите бяха активно отразявани, разбира се, от медиите на Делян Пеевски и телевизиите на Цветан Василев. Всъщност случващото се пред ВСС беше умален мащаб на сюжета с контрапротестиращите, многократно разиграван по време на протестите срещу кабинета "Орешарски", набиращи сила по това време. В синхрон със случващото се действаха прокуратурата и мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС). Срещу Иван Ванчев и Емил Христов бяха възобновени стари дела (някои от които за деяния отпреди 10 години) и по искане на Сотир Цацаров двамата бяха отстранени от длъжност от ВСС. Решение, което беше отменено впоследствие от ВАС като незаконно. Срещу Ситнилски пък бяха образувани две дисциплинарни производства - заради това, че е лобирал за избора си за член на съвета, и за това, че е оказвал натиск на прокурорката Ася Петрова, която наблюдаваше делото срещу групата за поръчкови убийства "Килърите".

Атаката обаче не стресна Камен Ситнилски и той продължи да се опитва да налага близки до него прокурори. Именно такъв беше случаят с районния прокурор Руси Алексиев, който беше кандидат за ръководител на ключовата Софийска градска прокуратура. Този факт явно преля чашата и през есента на 2013 г. Ситнилски беше отстранен като член на съдебния съвет.

За да уволним Ситнилски, е достатъчно да унижим прокуратурата
Дисциплинарно производство срещу Камен Ситнилски - за това, че е лобирал за избора си, е нагледен пример за границите, които съдебният съвет е готов да прекрачи, за да стигне целите си. Основните двигатели на проверката, а след това на дисциплинарното производство срещу Ситнилски, са двама от най-верните на главния прокурор Цацаров членове на съвета - председателят на етичната комисия Ясен Тодоров и Галя Георгиева (която освен проверяващ е и сред авторите на предложението за образуване на дисциплинарно производство срещу Ситнилски, а впоследствие е и член на дисциплинарния състав). За да могат да боравят със специалните разузнавателни средства (за които изрично е записано, че не могат да бъдат използвани в дисциплинарно производство), от разговорите на прокурора Ванчев и уличаващи според тях Камен Ситнилски двамата успяха да получат допуск до класифицирана информация. През цялото време Тодоров и Георгиева получават логистична подкрепа от главния прокурор, който им осигурява достъп до оперативни дела и преписки, за да могат да съберат доказателства срещу бившия зам. главен прокурор.

По делото са изслушани 36 души, като 30 свидетелстват в полза на Ситнилски, а шест - срещу него. Очаквано дисциплинарният състав дава вяра само на последните шест, които свидетелстват как са се чувствали принудени да гласуват за Ситнилски. Така например прокурорът от Софийската районна прокуратура Антон Ефтимов казва, че не е имало нито един честно избран делегат, а колегата му Светломир Хиков (общото между двамата е и обвързаното им с ДС минало - първият е агент, а вторият - щатен служител) казва, че е бил заставен да посочи определен прокурор за делегат. Фрапиращи са показанията на прокурор Силвия Соколова, че откакто е прокурор, не знае някой да не е изпълнил устни указания или молба на началника си.Друг от свидетелите срещу Ситнилски - Люба Кабзималска, впоследствие е назначена за зам. районен прокурор, а по-късно е избрана и за съдебен инспектор като номинация на ДПС. Обрисуваната от свидетелите картина повдига много по-сериозни въпроси от това дали един кандидат за член на ВСС е лобирал за поста си (между другото по време на избора от съдийската квота Цацаров също даваше нареждания за това кои делегати могат да си тръгнат и кои не), защото показват нагледно духа на раболепие в държавното обвинение.

Целта оправдава средствата
В крайна сметка предложението на дисциплинарния състав до пленума на ВСС е Ситнилски да бъде уволнен. Според Закона за съдебната власт за освобождаване на член на съвета са необходими гласовете на повече от 2/3 от членовете на съвета (т.е. 17). По време на гласуването на решението тази бройка не беше достигната, защото 16 бяха "за", петима "против", а трима се въздържаха. Тогава в движение лобито на Цацаров във ВСС измисли нов прочит на закона - уволнението на член ВСС всъщност е двуактно действие - първо се взима решение за налагане на дисциплинарно наказание, което става с обикновено мнозинство, а вторият път, когато съдът потвърди наказанието, вече със 17 гласа на съвета бива освободен.

Съвсем очаквано през май 2014 г. това решение беше отменено от тричленен състав на ВАС (с 2 на 1 гласа), който прие, че "тезата за двуфазността на производството е напълно лишена от правна логика и от практическо приложение", и даде пример за нейната абсурдност - "остава напълно неясен от правна страна въпросът за правното действие и последиците на дисциплинарното уволнение, както и за статута на изборния член на ВСС, на когото е наложено дисциплинарно наказание освобождаване от длъжност, но по отношение на когото все още не е прието решение за предсрочно освобождаване от длъжност". Решението на ВАС беше звучен шамар за мнозинството в съвета. Нещо повече - един по един балоните около сюжета "лобиране за избор на ВСС" започнаха да се пропукват. Делата срещу Емил Христов и Иван Ванчев щяха да бъдат прекратени, освобождаването им от длъжност - отменено от съда.

Тупане на топката по ВАС-ки
Оттук насетне всички усилия щяха да бъдат насочени към тупане на топката. И ВСС, и прокуратурата обжалваха решението на тричленния състав пред горната инстанция - петчленен състав. Формирането на последния съдийски панел е сюжет в сюжета. За председател бе избран ръководителят на Втора колегия във ВАС и зам.-председател на съда Боян Магдалинчев. Докладчик е съдия Анна Димитрова, а членове - Донка Чакърова, Еманоил Митев и Андрей Икономов. Според публикации този начин на формиране на състава е в нарушение на вътрешните правила в съда. Или казано по-друг начин - съдиите са подбрани така, че да гарантират резултат (практика, която се наблюдава и по други ключови дела - за Банско, за Петьо Петров-Еврото). Нито съдебният инспекторат, нито ВСС обаче откриват проблем в тези практики.
Логично петчленният състав отменя решението на долната инстанция, като връща делото за ново произнасяне. Следва нова половин година (през която Ситнилски е отстранен). Нов, "правилен", тричленен състав отхвърля жалбата на Ситнилски (съдията Николай Гунчев остава на особено мнение) и делото отива отново на петчленен състав на съда, където трябва да се реши окончателно.

Тук на ход идва зам.-председателят на съда Боян Магдалинчев, който прави предложение за образуване на тълкувателно дело (абсолютно основание за спиране на всички висящи дела, засягащи материята), с което върховните съдии трябва да изяснят дали когато отменят решения на ВСС за налагане на дисциплинарна санкция на съдия, прокурор или член на ВСС, съдът може да връща с указания делото на съдебния съвет, за да поправи пропуските си. Тълкувателното дело е забавено с близо половин година и тепърва ще бъде разглеждано по същество (първото заседание по него е насрочено за юни).

Няма Ситнилски, няма проблем

Смъртта на Камен Ситнилски обаче обезсмисля всички тези процесуални гимнастики, в които беше впрегнат огромен медиен и институционален (на ВСС, прокуратурата и ВАС) ресурс той да бъде държан в изолация, за да може абсолютната власт на главния прокурор да бъде упражнявана безпроблемно.
Година и половина преди края на мандата на настоящия състав на съвета и в законодателния вакуум (министерството на правосъдието все още не е внесло втория пакет от промени в закона за съдебната власт, които да уредят процедурата за избор на членове на съвета) не е ясно дали ще се стигне до избор на наследник на Ситнилски.

Но това не е най-важното в случая. Защото въпреки всичките безобразия, които казусът роди и които показват системни проблеми, за авторите им едва ли ще има последствия. Защото какъвто и да е бил Ситнилски приживе, едно е сигурно - той не получи правосъдие.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: Чуждите инвестиции растат, Орбан и Борисов имат различия за мигрантите, а напрежението между Патриотите нараства Вечерни новини: Чуждите инвестиции растат, Орбан и Борисов имат различия за мигрантите, а напрежението между Патриотите нараства

И още: Латвия получи двоен банков удар; Най-богатият бизнесмен в Чехия купува "Нова телевизия"; Утре ще стане ясно кой ще е новият председател на ключовия Софийски градски съд

19 фев 2018, 786 прочитания

Борисов и Орбан - приятели, но с различни интереси Борисов и Орбан - приятели, но с различни интереси

Унгарският премиер дойде в София да търси подкрепа за контраплан за миграцията. Борисов избегна ясен отговор

19 фев 2018, 1027 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
По един закон на ден

Новите правила за оценка на въздействието трябва да увеличат качеството на нормативните актове за сметка на количеството. Въпросът е как ще се прилагат

За един феодализъм става дума

Делото срещу кмета на Септември

Градус за фондовата борса

Един от най-големите производители на пилешко ще прави IPO на БФБ

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Ясен Гюзелев, художник: "Опитвам се да живея почтено"

До 1 март галерия "Арте" представя графичните картини на Гюзелев

Ново място: Carve Indoor Ski, Board & Bar

Алтернативна на сухата и безснежна зима - първият български спортен център за ски и сноуборд на закрито

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 7

Капитал

Брой 7 // 17.02.2018 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: Чуждите инвестиции растат, а Орбан и Борисов имат различия за мигрантите

Емисия

DAILY @7PM // 19.02.2018 Прочетете