Корнелия Нинова е новият лидер на БСП
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Корнелия Нинова е новият лидер на БСП

"Няма да ви разочаровам, няма да ви предам. Ще направим партията единна и сплотена зад лявата идея. Заедно, всички, ще я направим силата, която ще обедини България", каза Корнелия Нинова на делегатите и гостите на конгреса. Тя пое председателското място след балотаж срещу Михаил Миков, който спечели с 395 на 349 гласа.

Корнелия Нинова е новият лидер на БСП

Михаил Миков подава оставка и като председател на парламентарната група на партията, за да може новото ръководство да наложи политиката си в Народното събрание

Мартин Димитров
28697 прочитания

"Няма да ви разочаровам, няма да ви предам. Ще направим партията единна и сплотена зад лявата идея. Заедно, всички, ще я направим силата, която ще обедини България", каза Корнелия Нинова на делегатите и гостите на конгреса. Тя пое председателското място след балотаж срещу Михаил Миков, който спечели с 395 на 349 гласа.

© Надежда Чипева


"На горещия стол седна Корнелия Нинова. Но на този стол се сяда лесно, но и лесно се пада. Бих я посъветвал да подбира емоциите си и да внимава с подбора на обкръжението си" - с тези думи актьорът и член на Националния съвет на БСП Стефан Данаилов представи новия председател на БСП Корнелия Нинова. В кратка, изключително емоционална, но пряма и критична към партията реч, Данаилов обяви новия ѝ лидер. "Няма да ви разочаровам, няма да ви предам. Ще направим партията единна и сплотена зад лявата идея. Заедно, всички, ще я направим силата, която ще обедини България", така се обърна самата Корнелия Нинова към делегатите на 49-ия конгрес на БСП след официалното обявяване на резултатите.

Малко по-рано, в другия емоционален момент от конгреса на БСП, Нинова бе посрещната с червени рози, викове "Победа" и скандиране "БСП" минути преди да бъдат обявени официалните резултати от избора на нов лидер на партията. Слуховете явно вече се бяха разпространили сред делегатите - Нинова бе спечелила с 395 гласа срещу 349 на втория тур срещу досегашния лидер Михаил Миков. Изненадващият за много наблюдатели и делегати обрат дойде след тягостен и скучен първи ден на лошо организираната конференция на столетницата.

Михаил Миков пък обяви, че подава оставка като председател на парламентарната група на партията, за да може новото ръководство да наложи политиката си в парламента. Пред журналисти Нинова обяви, че ще смени Изпълнителното бюро на партията, но не се нае да каже кой ще назначи за заместник-председател. Тя обяви също, че няма да се кандидатира за президент.

Нинова става първата жена-лидер на партията в нейната 125-годишна история. Тя се превърна в лицето на "опозиционното крило" в БСП в последните месеци, като обяви, че ще организира вътрешнопартиен референдум, който да определи отношението на партията към АБВ. В разгара на предконгресната надпревара Нинова даде интервю за "Капитал", което можете да прочетете тук.

Нинова бе посрещната с червени рози, викове "Победа" и скандиране "БСП" минути преди да бъдат обявени официалните резултати от избора
Фотограф: Надежда Чипева

Изборни договорки и сметки

След закритите заседания от първия ден отвод си дадоха всички кандидати за лидерския пост, с изключение на петима - доскорошния вече председател Михаил Миков, най-сериозния му конкурент – депутата Корнелия Нинова, бившия организационен секретар Красимир Янков, дългогодишния лидер на социалистите в Пловдив Георги Гергов и депутата и шеф на организационния отдел на партията по времето на Сергей Станишев Валери Жаблянов.

Изборът за председател започна малко след 23 ч. в събота вечер, а първите предварителни резултати от първия кръг станаха ясни в малките часове на 8 май, неделя. Изборът е преминал без сигнали за манипулация, споделиха пред "Капитал" няколко делегати на конгреса и депутати. След първия рунд Михаил Миков спечели 329 гласа, а Корнелия Нинова – 280. От тримата отпаднали кандидати Красимир Янков спечели 77 гласа, Георги Гергов – 55, а Валери Жаблянов бе подкрепен само от 10 делегати.

До последно не бе ясно кого ще подкрепят тримата кандидати, които отпаднаха на първи тур. В партията се носеха слухове, че Нинова е обещала зам.-председателското място на Красимир Янков срещу неговите гласове. В последните няколко часа преди финалното гласуване в неделя Георги Гергов обяви пред журналисти, че ще призове неговите гласоподаватели да гласуват за Корнелия Нинова. "Трябва да има промяна", заяви Гергов.

Вътрешнопартийни борби

"Спрете се! Ако не ви харесва нашият, левият, автентичният за БСП път към демократичен социализъм - махнете се от него! Не ни се пречкайте в краката!", написа във Facebook страницата си депутатът и една от знаковите фигури на "автентичното ляво" в партията Таско Ерменков. Малко по-рано той оттегли кандидатурата си в полза на настоящия председател Миков. От другата страна на барикадата застана бившият министър на енергетиката Румен Овчаров, който призова делегатите на БСП "да гласуват за промяната". Пред Нова телевизия Овчаров заяви, че промяната в БСП е въпрос на политика, а не е въпрос на лични емоции, защото за две години сегашното ръководство не е променило тенденциите за спад в подкрепата към партията, не е формулирало опозиционност. Същото направи и депутатът Кирил Добрев, който се оттегли от надпреварата в полза на "промяната с нежно име".

"Мачът не е платен, аз не се договарям отзад, крайно време е да се спре с интригите". Това е заявил бившият вече председател на БСП Михаил Миков пред делегатите на закритото заседание, на което петимата кандидати са защитили програмите си. Миков е казал това като реплика на твърдението на бившия председател на БСП-Пловдив и конкурент за лидерското място Георги Гергов, който е заявил, че "май вече сме си го избрали".

БСП срещу либерализма и десните

Безспорно най-запомнящата се част от конгреса бе речта на Стефан Данаилов. "Искаше ми се интересът на медиите да беше провокиран от нашите програми и политики, а не от това кой ще стане председател", започна речта си актьорът. Той продължи с критичен тон към Миков заради лошата организация на конгреса, но и с предупреждение към Нинова. "Искрените ми страхове са какво ще се случи утре. Дали ще можем да се погледнем в очите?", запита делегатите Данаилов и предупреди за още разцепвания на партията. Данаилов пожела не само да се критикуват реформите, но и да се предлагат истински алтернативи. "Нека да си позволя една еретична мисъл", каза накрая той: "Какво би било, ако конгресът възприеме едно правило – при провал на партията на избори председателят на партията благодари и се оттегля?"

Болната демокрация, разрушителният неолиберализъм и липсата на вътрешнопартийно единство в БСП бяха пък трите акцента в продължилото близо час експозе на доклада на Михаил Миков пред делегатите на конгреса в събота.

Болната демокрация, разрушителният неолиберализъм и липсата на вътрешнопартийно единство в БСП бяха трите акцента в продължилото близо час експозе на доклада на Михаил Миков пред делегатите на конгреса в събота.
Фотограф: Надежда Чипева

"Навлизаме в 125-ата си годишнина като основна опозиционна алтернатива на властта. Дългата ни история е част от нашата легитимация да направим заявка за бъдещето. Наша е задачата да кажем, че налаганият с десетилетия ултралиберален модел у нас има алтернатива, да очертаем тази алтернатива и да бъдем неин основен носител", заяви Миков в своята реч, в която акцентира на проблемите в страната, които според него са продукт на т.нар неолиберален модел на управление, липсата на алтернатива и десните партии.

Той обърна специално внимание на "нашите бивши другари, които напуснаха партията и започнаха нови проекти. Питам ви – ако те наистина имат нашите принципи, защо са ни напуснали?". Той индиректно атакува и идеята на Корнелия Нинова за вътрешнопартиен референдум по въпроса с коалиция с АБВ, но обяви, че в партията винаги има място за хората с леви убеждения. "Тези, които искат да работят искрено за лявата идея, са винаги добре дошли при нас", заключи Миков.

Речта на бившия лидер на БСП Сергей Станишев пък бе отразена едва от една трета от делегатите, а най-аплодираното изявление бе кратката реч на руски език на депутата от руската Дума и партия "Справедлива Русия" Александър Тарнавский.

Речта на лидера на ПЕС и бивш председател на БСП Сергей Станишев не предизвика ентусиазъм сред делегатите на конгреса
Фотограф: Надежда Чипева

С лоша организация и поглед в миналото

Конгресът на социалистическата партия започна с кратък филм за 125-годишната ѝ история. На фона на полу-документални, полу-художествени кадри вървеше женски глас зад кадър, който прочете декларация "125 години БСП". В декларацията основната кауза на партията бе определена като "социалистическото проеобразуване на българското общество". Основните теми във видеото (и декларацията) бяха героичната антифашистка съпротива на комунистите преди 1944 г., изграждането на модерната българска държава след 9 септември и провалът на неолиберализма след 1989 г., за който БСП обвинява десните партии в страната. Това, което липсваше в декларацията, обаче е визията за промяна на БСП и алтерантивата, която тя предлага. Декларацията бе приета от делегатите на конгреса само с няколко гласа против и без никакви дебати.

Организацията на конгреса бе под всякаква критика. Още на сутринта на първия ден се образуваха дълги опашки от хора пред рентгените, осигурени от НСО, през които трябваше да се мине, за да се влезе в НДК. Но държавните охранители бяха забравили за работещия денонощно литературен клуб "Перото", през който всеки можеше да влезе непроверен. Заседанието, на което кандидат-лидерите трябваше да представят концепциите си, трябваше да бъде затворено за журналисти, но заради лошата организация част от него се предаваше на живо по "Канал 3".

"Ние изгонихме журналистите, изгонихме гостите, и започнахме закрито заседание. Оказа се обаче, че комисиите, които трябваше да докладват на това заседание, не са готови. Започнаха изказвания, които никой не чу, не разбраха и някои от делегатите", заяви бившият министър на енергетиката Румен Овчаров пред "Нова телевизия". "Такава слаба организация като на тази конференция няма", коментира един от делегатите в началото на втория ден. Той се оплака, че делегатите са били държани "почти като арестанти" пред зала 6, където се провеждаше тайното гласуване и че от невнимание са отпаднали имената на петима кандидати за ръководния орган на партията.

В най-силната реч на конгреса актьорът Стефан Данаилов предупреди новия председател на БСП да внимава кой поставя в обкръжението си
Фотограф: Надежда Чипева
Михаил Миков обяви, че си подава оставката от председателското място в парламентарната група на партията, за да позволи на Нинова да прокара политиките си
Фотограф: Надежда Чипева

"На горещия стол седна Корнелия Нинова. Но на този стол се сяда лесно, но и лесно се пада. Бих я посъветвал да подбира емоциите си и да внимава с подбора на обкръжението си" - с тези думи актьорът и член на Националния съвет на БСП Стефан Данаилов представи новия председател на БСП Корнелия Нинова. В кратка, изключително емоционална, но пряма и критична към партията реч, Данаилов обяви новия ѝ лидер. "Няма да ви разочаровам, няма да ви предам. Ще направим партията единна и сплотена зад лявата идея. Заедно, всички, ще я направим силата, която ще обедини България", така се обърна самата Корнелия Нинова към делегатите на 49-ия конгрес на БСП след официалното обявяване на резултатите.

Малко по-рано, в другия емоционален момент от конгреса на БСП, Нинова бе посрещната с червени рози, викове "Победа" и скандиране "БСП" минути преди да бъдат обявени официалните резултати от избора на нов лидер на партията. Слуховете явно вече се бяха разпространили сред делегатите - Нинова бе спечелила с 395 гласа срещу 349 на втория тур срещу досегашния лидер Михаил Миков. Изненадващият за много наблюдатели и делегати обрат дойде след тягостен и скучен първи ден на лошо организираната конференция на столетницата.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

21 коментара
 • 1
  Clint_Eastwood avatar :-|
  Clint_Eastwood

  "най-аплодираното изявление бе кратката реч на руски език на депутата от руската Дума и партия "Справедлива Русия" Александър Тарнавский."

  Толкова за промените, новия лидер и новата посока.

 • 2
  vmihaylov avatar :-|
  Venelin Mihaylov

  Как да повярвам на БСП, че могат да управляват държава, при положение, че огранизацията на едно двудневно събитие е непосилна задача за тях?

 • 3
  balaban avatar :-|
  balaban

  тази кака ще успее да забави малко свободното падане, но само толкова.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK