Софийската градска прокуратура е шампион по оправдателни присъди
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Софийската градска прокуратура е шампион по оправдателни присъди

В доклада на прокуратурата не присъства никаква съществена информация относно дейността на създаденото от Сотир Цацаров междуведомствено звено "Антикорупция".

Софийската градска прокуратура е шампион по оправдателни присъди

Това показва доклад за дейността на прокуратурата за 2015 г.

15611 прочитания

В доклада на прокуратурата не присъства никаква съществена информация относно дейността на създаденото от Сотир Цацаров междуведомствено звено "Антикорупция".

© Велко Ангелов


18,8% от делата, внесени в съда от прокурори от Софийска градска прокуратура (СГП) са приключили с оправдателни присъди. Това показва доклад на прокуратурата, отчитащ дейността ѝ за цялата 2015 г. Според същия документ броят на лицата, получили оправдателна присъда в национален мащаб е под 3% от всички, стигнали до съда.

Подобни високи стойности на оправдателните присъди отчитат и окръжните прокуратури в Перник (18,8%), Монтана (12,9%) и Габрово (12,1%). СГП отчита и ръст в оправдателните присъди и спрямо 2014 г., като тогава той е бил 12,4%.

СГП, която единствена е компетентна да води значителна част от делата за корупция срещу представители на високите етажи на властта и магистрати, отчита лоши резултати и по този критерий. През 2015 г. съдилищата са издали общо 312 присъди по дела за корупционни престъпления. По тях оправдателните присъди са 79, като 32 са по производства, образувани от СГП. Това звучи особено стряскащо на фона на това, че едва една четвърт от всички корупционни дела са били разглеждани от СГП или СРП.

Същевременно окръжната прокуратура в София-град далеч не е най-натоварената в страната. Средният брой наблюдавани досъдебни производства от един прокурор в СГП е 46,8 при 42,4 средно за страната. Най-натоварени са окръжните прокуратури в Бургас и Хасково, които отчитат съответно по 75,5 и 74,6 дела на един наблюдаващ прокурор. Най-големият следствен отдел в България – този на СГП - отчита натовареност под средната, като най-висока такава има в следствените отдели в Благоевград и Кърджали.

През 2015 г. сериозно е спаднал и броят на обвинителните актове, които всички прокуратури са внесли в съда. До съд са стигнали едва 17.9 хиляди от всички разследвания при 19.7 хиляди през 2014 г. и 21.9 хиляди през 2013 г.

Ще борим корупцията или не съвсем

В доклада са описани и мерките, с които през 2015г. прокуратурата се е опитала да увеличи разкриваемостта на престъпленията, свързани с корупция по високите етажи на властта. Те включват създаването на специализираното звено "Антикорупция", но в доклада липсва отчет на извършеното от него през изминалата година. Посочена е единствено справочна информация за това как то извършва цялостната си дейност, като например "Определянето на делата за корупция по високите етажи се извършва съобразно законовите критерии за определяне на длъжностните лица, заемащи висши държавни длъжности (ЗПИЛЗВДД) и утвърдения за нуждите на отчетността в ПРБ Единен каталог на корупционните престъпления."

В действителност звеното беше създадено по идея на главния прокурор Сотир Цацаров като контрапункт за създаването на независима антикорупционна институция по румънски модел. Сред най-големите успехи на учреденото през април 2015 г. междуведомствено звено до този момент могат да се посочат единствено строгата му конспиративност, две оправдателни присъди (една от които за изкълчен пръст на следовател) и заловени изнудвачи, представящи се за прокурори.

Докладът на държавното обвинение отчита също и конкретни предприети мерки за повишаване на ефикасността при работата по дела за корупционни престъпления и такива, насочени срещу организираната престъпност. Те са в отговор на препоръките на Европейската комисия от мониторинговия доклад от 2014 г. През 2015 г. държавното обвинение е взело присърце констатациите на ЕК и по този повод е съставило "Единен каталог на корупционните престъпления", извършило е опис на делата за корупция в СГП и е анализирало съдебната практика по казусите, свързани с корупционни престъпления и организирана престъпност. Създало е и правила за действие между ВКП и ВАП при наличие на данни за корупционно престъпление. "Дейностите по тези мерки следва да осигурят своевременно приключване на делата, пълнота на разследването и ефективен механизъм за оказване на засилена методическа помощ и контрол от страна на апелативните прокуратури и ВКП" е заключението на доклада. Те обаче едва ли са се оказали особено ефективни, предвид факта, че в доклада си от 2015 г. Европейската комисия препоръча външен одит на прокуратурата, който се очаква да започне в края на месец май.

По-малко обезщетения по ЗОДОВ

През 2015 г. прокуратурата е отчела сериозно намаление на присъдените обезщетения за граждани по ЗОДОВ. За незаконосъобразни свои действия държавното обвинение е осъдено да изплати 2.5 млн. лв. Това е с повече от милион лева по-малко спрямо отчетените 3.7 млн.лв. за 2014 г. За сметка на това обаче общият брой на лицата, осъдили прокуратура, леко се повишава спрямо предходни години - 308, при 298 през 2014 г. и 280 през 2013 г. От влезлите в сила решения 210 са на основание оправдаване на подсъдим с влязла в сила присъда, а 83 са за прекратено наказателно производство. Останалата част са за незаконно задържане под стража, за вреди от правото на разглеждане на делото в разумен срок и за изпълнение на наказание над определения от съда срок или размер.

18,8% от делата, внесени в съда от прокурори от Софийска градска прокуратура (СГП) са приключили с оправдателни присъди. Това показва доклад на прокуратурата, отчитащ дейността ѝ за цялата 2015 г. Според същия документ броят на лицата, получили оправдателна присъда в национален мащаб е под 3% от всички, стигнали до съда.

Подобни високи стойности на оправдателните присъди отчитат и окръжните прокуратури в Перник (18,8%), Монтана (12,9%) и Габрово (12,1%). СГП отчита и ръст в оправдателните присъди и спрямо 2014 г., като тогава той е бил 12,4%.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  arnautsky avatar :-?
  arnautsky

  Така,така,щом няма реформа е нормално.
  Не е цаца,а е кит.

 • 2
  misho73 avatar :-|
  misho73

  1. 97% осъдителни присъди е чудовищно много. Само от това число следва да заключим че съд няма, защото на практика внесе ли прокурор обвинителен акт, то винаги печели. 3% оправдателни присъди е вид рядко изключение.
  2. Корупцията в прокуратурата се състои в две-три неща, а именно:
  а). задържане на лични/фирмени активи без основание и изчакване потърпевшия да "кихне" (това не се обжалва в съд, сега го гледаме със съпругата на шефа на онзи фонд);
  б). прекратяване на дела след "кихане";
  в). завеждане на дела с цел "удряне" или за да "се сети" по кухи обвинения, които пак после се прекратяват.
  3. Специализираното звено е с цел закрила на корупцията, очевиден факт.
  -------------
  Комунистическа прокуратура тип "Вишински", тежка корупция, чудовищна некомпетентност, нарушени човешки права и закрила на истинските престъпници. Общо взето Цацаратура.
  ------------
  ЗОДОВ не работи. Съда активно пази гърба на престъпната прокуратура, като лишава потърпевшите от справедливост и компенсация за "удрянията", които са сред любимия арсенал на прокурорите-рекетьори.
  -----------
  Болния човек на БГ е прокуратурата. Тя на практика е всевластна структура и не контролирана от никого, дори от съда?!? Общо взето СИК и ВИС-2 сега мутираха в прокуратура. Другото име на мафията.

 • 3
  misho73 avatar :-|
  misho73

  БГ беше милиционерска държава. Сега е прокурорска. По същество и преди 10-ти и сега, най-властна е мафията, която облечена в некотролируема власт (преди ДС, сега Прокуратура) от името на държавата разпределя всички финансови потоци, вместо да е невидимия нощен страж на икономиката. Съвсем очевидно е че прокуратурата има собствен икономически интерес, което господа е вид псувня от гледна точка на демокрацията и пазарната икономика. Затова сме и най-бедните галоши в ЕС и задълго ще останем такива. А Тиквоча завърши метаморфозата на полу-феодалната държава в изцяло феодална. И част от феодите/бароните са в прокурорски тоги.
  Д..пе да ви е яко, драги поданици на кочината. Оставихме 2-3 хиляди извратеняци да ни яхат вече 70 години. Не народ, а мърша. Факт.

 • 4
  serafin avatar :-|
  serafin

  До коментар [#2] от "misho73":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++
  И за двата Ви поста.

  Ще си позволя са добавя, че допълнителна смазка в перфектно действащата машина налива и манталитета на голяма част от съдиите, които се изживяват като "защитници" на интереса на държавата.
  От лично впечатление е.
  Съдиите, които споделиха това гениално прозрение бяха искрено учудени от реакцията ми и въпроса ми: Значи ако аз споря с държавата и работата стигне до съд е безсмислено да упорствам, защото вие току що ми заявихте, че защитавате държавния интерес, следователно аз съм дефинитивно осъден, а държавата оправдана????
  Като с пренебрежение ми беше заявено, че не съм юрист и не ги разбирам тези работи....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK