С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
4 12 май 2016, 18:34, 7202 прочитания

Синдикът на ТВ7 – контролирал бушон от КТБ (обновена)

Иво Георгиев е бил директор в "Инвестмънт Проджектс" АД, през което са били пренасочвани пари от КТБ

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Назначеният от Софийски градски съд синдик на TV7 – Иво Лъчезаров Георгиев е бивш член на съвета на директорите (от март 2011 до юли 2014 г.) в дружеството "Инвестмънт Проджектс" АД. За същата компания доклада на AlixPartners констатира, че е куха фирма, през която са били насочвани средства от кредити от КТБ.

"Инвестмънт Проджектс изглежда е Канал за финансиране, като не докладва оперативни приходи и отчита само други текущи активи и дългосрочен дълг. Нейните активи изглеждат само вземания, получени от трансферите към свързани лица и е малко вероятно да бъдат възстановени", се посочва в одитния доклад.


Нещо повече – "Инвестмънт Проджектс" е било използвано и за финансирането на самата КТБ. От AlixPartners констатират, че превод от 5 млн. лв. "е бил финансиран от кредитите на Риъл Естейт Проджектс и Инвестмънт Проджектс. Бил е използван за финансиране на търговските дейности на Краун Медия, TV Седем, Балкан Българска Телевизия и Ноу Фрейм Медия България".

Краун Медиа ЕАД е офшорният собственик на TV7. "Ноу Фрейм Медия България" пък e наименованието на продуцентската фирма на Николай Бареков, която отговаряше за предаването "България без цензура". Куриозното в случая е, че делото за несъстоятелността на TV7 беше образувано именно по искане на "Ноу Фрейм Медия".

Иво Георгиев беше потърсен от "Капитал", но отказа да коментира с аргумента, че досега не е получавал никаква информация за това, че е бил назначен от съда за синдик.Иво Георгиев е вписан в списъка на синдиците на 14 май 2014 г. , като от 2011 г. е бил адвокат. Адресът му на изпълнение на дейността - ул. Хубча 8 съвпада с множество фирми, свързани с Цветан Василев. През 2012 г. той представлява фирмата на банкера "Вивес" при общото събрание на акционерите на "София - БТ"

Съдът има пълна свобода на преценка при назначаването на синдика коментираха пред "Капитал" преподаватели по търговско право от Софийския университет. Изискванията, на които той трябва да отговаря са изброени в Търговския закон -да не е осъждан, да не е съпруг на длъжника или на кредитор и да няма родство с тях по права линия, по съребрена линия - до шеста, а по сватовство - до трета степен, да не е кредитор в производството по несъстоятелност, да не е невъзстановен в правата си несъстоятелен длъжник и да не се намира с длъжника или с кредитор в отношения, които пораждат основателно съмнение за неговото безпристрастие.

Съдът може по всяко време да смени синдика без да се обосновава. Юристи коментираха, че е напълно възможно съдът случайно да е избрал този синдик.

Магистрати коментираха, че съдията по делото - Валерия Братоева се ползва с изключително добро име в системата. Тя влиза в конкурс, а след това е била преподавател в Националния институт на правосъдието.

"Капитал" изпрати въпроси до Софийския градски съд.

Отговорът на Софийски градски съд

Публикуваме отговорa на Софийски градски съд без съкращения

Съгласно чл. 666 ТЗ съдът назначава временния синдик с решението за откриване на производството по несъстоятелност, ако той отговаря на изискванията по чл. 655 и е дал писмено съгласие, като разпоредбата на чл.628, ал.4 ТЗ предвижда възможност с молбата по чл.625 ТЗ кредиторът да посочи лице, отговарящо на условията на чл. 655, ал. 2, което съдът назначава за временен синдик, ако бъде открито производство по несъстоятелност.

В производството по търг. дело №4260/2014 г. на СГС, ТО, VІ-16 състав присъединените кредитори не са се възползвали от правото да предложат назначаването на конкретно лице за временен синдик, което е наложило съдът да избере такъв на напълно случаен принцип от списъка на лицата, които могат да бъдат назначавани за синдици, утвърден от министъра на правосъдието и обнародван в "Държавен вестник", което предполага да отговаря на установените в закона изисквания и преценката за това е от компетентността на административен орган – министъра на правосъдието. При назначението съдът е съобразил единствено факта, че Иво Георгиев е вписан въз основа на Заповед № ЛС-И-545 от 14.05.2014 г., обнародвана в Държавен вестник бр.44 от 2014 г., което по презумпция предполага по-ограничен кръг на производствата по несъстоятелност, в които Георгиев да осъществява функции на синдик (участието в такива би могло да съставлява пречка за изпълнение на възложените функции в производството по несъстоятелност на "ТВ Седем" ЕАД) и обстоятелството, че същият в относително близък период от време – през 2014 г. успешно е положил изпит за придобиване на квалификация.

При назначаването на временен синдик съдът не разполага с възможност за извършването на специална проверка за наличие на отношения, които биха могли да се разглеждат като препятстващи синдика да осъществи функциите си, съобразно изискванията на ТЗ, а по делото не са налице доказателства в тази насока. Нормата на чл. 656, ал.2 ТЗ предвижда при назначаването му синдикът с писмена декларация с нотариална заверка на подписа да декларира наличието на условията и липсата на пречки по този закон, участието в търговски дружества като съдружник, акционер, изпълнението на длъжности ликвидатор, синдик и други платени длъжности. Такава декларация към настоящия момент не е представена, съответно съдията-докладчик не е имал задължение, нито възможност да установи тези обстоятелства, за да извърши преценка дали да назначи лицето за временен синдик или не.

Временният синдик, за какъвто Георгиев е назначен, има строго рамкирани и ограничени правомощия, уредени в чл.668 ТЗ, като същият би изпълнявал длъжността, ако волеизяви да встъпи (който факт към момента не е осъществен), до избирането на синдик от първото събрание на кредиторите, свикано на 07.06.2016 г. от 14,30 часа в Съдебна палата, гр. София, бул. "Витоша" №2, СГС.

Освобождаването на временния синдик се извършва при наличие на предвидените в чл.667 ТЗ хипотези - при условията на чл. 657 ТЗ и при назначаване на синдик, избран от събранието на кредиторите.
Към настоящия момент не е налице нито една от двете хипотези, включително публикации в медиите не могат да обосноват предпоставките на чл.657, ал.2 ТЗ, които визират неизпълнение на задълженията от страна на временния синдик или действия, с които да застрашава интересите на кредитора или длъжника.

Към настоящия момент временният синдик не е встъпил в изпълнение на функциите си и това е бъдещо несигурно събитие, съответно немислимо е да е обективирал действия, с които да застрашава интересите на кредиторите, тъй като такива изобщо не е извършил в производството или пък да е в неизпълнение на задълженията му по чл.668 ТЗ, тъй като такова изпълнение не е започнало.

В заключение, извършеният избор на временен синдик, за който съдът не е разполагал с доказателства да е свързан по някакъв начин със страни в производството по несъстоятелност, нито са му били известни фактите на приключило участие на Георгиев в съвета на директорите на "Инвестмънт Проджектс" АД и факти за дейността и търговските отношения на посоченото дружество, сам по себе манифестира напълно случайния характер на назначаването.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: Водната криза в Перник се задълбочава, парламентът имитира активност по избора на Цацаров за КПКОНПИ 1 Вечерни новини: Водната криза в Перник се задълбочава, парламентът имитира активност по избора на Цацаров за КПКОНПИ

И още: Обменът на данни между НАП и чуждите данъчни служби от ЕС още е спрян; Съдът назначи техническа експертиза по делото на Мая Манолова за касиране на изборите в София

21 ное 2019, 596 прочитания

Чистенето на София през 2020: по-скъпо, но почти същото Чистенето на София през 2020: по-скъпо, но почти същото

Над 217 млн. лв. ще бъдат похарчени за почистването на столицата догодина, а такса "Смет" няма да се вдига

21 ное 2019, 485 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Образованието е по-голям проблем за бизнеса от демографията

В икономиката има "резерв" от 200 хил. души, които нито искат да работят, нито да учат

Още от Капитал
Трудни времена за SoftBank

След фиаското с WeWork империята на Масайоши Сон има нужда от промяна

Тази карта ми излезе златна

Защо лихвите по кредитни карти не падат и как да платим по-малко по тях

Раждането на 5G в България

2020-а ще бъде годината на едни от най-големите търгове за честоти досега, даващи началото на изграждането на 5G мрежа

Пресъхналият Перник

Приблизително 60 хил. души ще бъдат засегнати от бъдещия воден режим в област Перник

20 въпроса: Силвия Великова

Казва, че не знае какво е рутина. И това личи от факта, че толкова години тя не е загубила хъса да задава въпроси

Приемно село

"Резиденция Баба" изпраща на село млади хора, които в продължение на три седмици опознават местните и техните традиции

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10