Образованието е по-голям проблем за бизнеса от демографията

В икономиката има "резерв" от 200 хил. души, които нито искат да работят, нито да учат

Освен квалификация при много от младите хора липсват трудови навици
Освен квалификация при много от младите хора липсват трудови навици
Освен квалификация при много от младите хора липсват трудови навици    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Освен квалификация при много от младите хора липсват трудови навици    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Проблеми на предприемачите са липсата на хора, финансирането и бюрокрацията.

Липсата на образовани, квалифицирани и дисциплинирани кадри е най-големият проблем пред предприемачеството в България. Това е изводът от дискусия на тема "Демографската ситуация в България – изчезващ вид ли са младите предприемачи", организирана от Българската стопанска камара, Института за изследване на населението и човека към БАН и Националната асоциация на младите предприемачи. Експертите се обединиха около тезата, че липсата на подготвени хора е дори по-голям проблем за бизнеса, отколкото намаляващото население. Без образовани и квалифицирани хора фирмите не могат да разширяват своята дейност, а ниският стандарт на живот не може да създаде достатъчен пазар за продукцията на бизнеса.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  dgerald avatar :-|
  dgerald
  • - 3
  • + 9

  Аз предлагам да се спрат социалните плащания, пък да видим 'резерва" какво ще прави.

  Нередност?
 • 2
  dreamer79 avatar :-|
  атанас
  • + 1

  До коментар [#1] от " dgerald ": Ами... За съжаление примерно половината от резерва да са роми. Етнически българи младежи, които не почват работа, защото не са те за хамали или пък за 500лв, са достатъчно, щом говорим за примерно 40-50% от хора между 20 и 30. Или ромите преди 30г са били мнозинство и сега децата им са 50% от младежите? Резерв са и хора, които завършват средно, но са функционално неграмотни, после не ходят редовно на работа, имат ниска поризводителност и т.н. Роми ходят да кандидатстват за места с търсена квалификация? За хамали няма кой да се оплаква, че не знаят кандидатите. Роми завършват толкова масово средно, че да ги визират като неграмотни след взета диплома за средно? Тия неучещи и неработещи даже не получават често помощи- за безработен пак се иска преди това да си имал стаж, а и живееш при мама и тати в домакинство, българин под 30 рядко се жени, та и спиране на помощи ще накара примерно 20-30% от младите неработещи да помислят, че вече нямат доход... Айде да се поспрем с това, че проблемите са само при ромите. Българите като етнос и ние си възпитахме лошо децата и статиите за лоши кадри обикновено визират българи на по 20-30. Ромските деца ще са 40-50% от младите при демографските тенденции след примерно 30г.

  Нередност?
 • 3
  nikolavj avatar :-|
  Никола Йорданов
  • + 2

  Бонусът присъствие изобщо не е нещо странно. Консултирах една чуждестранна фирма с производство в България и те го въведоха. Който не отсъства - без значение дали предупредил или не, с болничен или не - получава бонус в края на месеца. Може да са пари, може да е добавка към отпуската.
  Без да изпадам в патетика или пък да подценявам другите фактори - заплащане, общи условия на труд и т.н. - смятам, че повечето работодатели трябва да се замислят за СМИСЪЛА.
  Хората ходят на работа, за да осъществят важни за тях цели. Трябва да има хоризонти и ценности в разговора, а не само "поставяне на условия," свързани с пари и присъствие.
  И това важи за ВСЯКАКВИ видове заетост. Дори и временна, доброволна или ниско платена.

  Нередност?
 • 4
  z_zafirov avatar :-|
  The_Curious
  • + 1

  [quote#3:"Никола Йорданов"]Хората ходят на работа, за да осъществят важни за тях цели. Трябва да има хоризонти и ценности в разговора, а не само "поставяне на условия," свързани с пари и присъствие. [/quote]

  Точно - нещото, което като че ли липсва при голяма част от БГ работодателите, но в различна степен го има при чуждите аутсорсващи тук и някои местни.
  Според мен по-голям проблем е липсата на мотивация, но не само от работодатели/пари, а от липсата на перспектива и бъдеще, които се усещат в среда на лична несигурност, не-гарантирана неприкосновеност на собственоста, ненормална право-раздавателна система (различните практики по сходни казуси, в различните обвинителни и съдебни региони), дискредитирани здравна, образователна и изпълнителна власти.
  Малко са хората, които биха потърсили посока и вървяли, ако не виждат светлина на надеждата в тунела.

  Нередност?
 • 5
  z_zafirov avatar :-|
  The_Curious

  ПП Според мен, по-страшното тепърва предстои и то не е толкова демографията, колкото напускането на все пак можещите (или искащите да се научат) в посока страни с по-нормална икономическа среда. Вина за това нямат работодателите, а тези, които формират правилата за тази среда.

  Нередност?
 • 6
  zangief avatar :-|
  zangief
  • - 1
  • + 1

  "Много млади хора завършват средното си образование, но те са неграмотни"
  Ми кфи да са като ги обучават ора взимащи 300 лева - наречени учители.

  Нередност?
Нов коментар