Гръцката "Актор" ще дострои пътя Димитровград - българска граница

Договорът е със сръбската инфраструктурна компания и е за 17.2 млн. евро

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Отсечката трябваше да се построи от българската "Трейс груп холд", но договорът с тях беше прекратен заради забавяне.

Сръбската държавна магистрална компания Koridori Srbije е избрала гръцката Aktor SA ("Актор") за дострояването на пътя от Димитровград до българската граница. Договорът е за 2.106 млрд. динара, или 17.2 млн. евро, става ясно от сайта на сръбската структура. Изпълнителят има 300 дни срок, за да изгради 5.8 км магистрален път и 7 моста с дължина от 20 м до 500 м. Проектът ще бъде финансиран с част от заема от 275.2 млн. евро, отпуснат от Световната банка за изграждането на магистрала, която да дублира международния път Е80, свързващ Ниш с България.

Кандидатите

Търгът за пътя до българската граница беше обявен през януари и е привлякъл седем кандидата: българската "Хидрострой", консорциум между "Евро - Асфалт", Сараево и "Инграп Омни", Белград, испанската "Конструксионес Рубау", гръцката "Терна", "Актор", "Интеграл инженеринг", Босна и Херцеговина, австрийската "Щрабаг" и "Войводинапут", Сърбия. Изискванията към тях бяха да имат приходи за последните три години от поне 30 млн. евро, както и да разполагат с финансови средства от поне 6 млн. евро.

Избраният изпълнител "Актор" е част от холдинга Elkator, чийто основен акционер е един от най-големите строителни предприемачи в Гърция – Леонидас Боболас. През март 2015 г. Боболас беше арестуван от гръцката полиция с обвинения за укриване на данъци и плати глоба от близо 2 млн. евро.

У нас "Актор" работи по лот 4 на "Струма" и завода за преработване на отпадъци край София. Отсечката от "Струма" се забави над година и проектът на практика беше довършен от благоевградската "Агромах", тъй като пътната агенция и гърците не се разбраха кой за какво е виновен.

Три за късмет

Подобен е случаят с пътя от Димитровград до Калотина - това е трети опит за успешно приключване на строежа. Строителството първоначално беше възложено на австрийската компания "Алпине", която обаче обяви банкрут през 2013 г. и не можа да построи отсечката. След това пътят отиде при българската строителна компания "Трейс груп холд", изпълняваща редица инфраструктурни поръчки в Сърбия и Македония. Срокът за изпълнение беше 450 дни, а стойността на договора – близо 18.5 млн. евро. Към октомври миналата година обаче работата беше изпълнена на едва 13%. Директорът на сръбската компания Koridori Srbije обяви, че ще прекрати договора с "Трейс", като заканата беше изпълнена още същия месец.

От границата с България при Калотина магистралният път би трябвало да продължи към София и оттам да се свързва с магистралите "Тракия", "Хемус", "Струма" и "Марица". Към момента обаче все още няма готов проект за отсечката, като към края на миналата година пътната агенция беше на финала с избора на проектант за 16-километров участък от пътя между с. Храбърско и Северната скоростна тангента. Все още няма осигурено финансиране за скоростен път от София до Калотина.

6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  alabalko avatar :-|
  alabalko

  Странно, машините на трейс работеха до преди няколко дена по отсечката. Актор бяха по-навътре в страната в посока Ниш.

  Нередност?
 • 2
  forza avatar :-|
  forza
  • - 3

  Да повторим за неразбралите:

  1. У нас:
  У нас "Актор" работи по лот 4 на "Струма" и завода за преработване на отпадъци край София. Отсечката от "Струма" се забави над година и проектът на практика беше довършен от благоевградската "Агромах", тъй като пътната агенция и гърците не се разбраха кой за какво е виновен.
  (бел.м. - но гърците си взеха почти всички пари)

  2. В Сърбия:
  лед това пътят отиде при българската строителна компания "Трейс груп холд", изпълняваща редица инфраструктурни поръчки в Сърбия и Македония. Срокът за изпълнение беше 450 дни, а стойността на договора – близо 18.5 млн. евро. Към октомври миналата година обаче работата беше изпълнена на едва 13%. Директорът на сръбската компания Koridori Srbije обяви, че ще прекрати договора с "Трейс", като заканата беше изпълнена още същия месец.

  Вселенските некадърници Трейс така и не са вдянали, че там не е като тук и дори и да си спечелил по оня начин поръчката, това не значи, че не трябва да си свършиш работата като хората.

  Нередност?
 • 3
  korektor avatar :-|
  korektor
  • - 3
  • + 5

  Босилеград, капитал, Босилеград....

  Нередност?
 • 4
  v_v avatar :-|
  v_v
  • - 3
  • + 2

  Димитровград!???? Тая си плаче за уволнение. Пълно падение. Това донякъде обяснява комбинации като Стивън Ганев.
  ЗАСРАМЕТЕ СЕ!

  Нередност?
 • 5
  nv avatar :-?
  nv
  • + 3

  До коментар [#3] от "korektor":

  Не Босилеград, а Цариброд. Босилеград е в другия български анклав (срещу Трън), и си се казва Босилеград и на сръбски.

  Нередност?
 • 6
  Consumer avatar :-?
  Consumer
  • + 1

  А нашите красавци кога ще почнат участъка до Калотина?

  Нередност?
Нов коментар