Ветото и това, което имаме като мнозинство

Позицията на управляващите за оспорените от президента изборни текстове остава неясна до гласуването в сряда

Твърде вероятно е ГЕРБ да подкрепят ПФ срещу президента и после да внесат нови промени.
Твърде вероятно е ГЕРБ да подкрепят ПФ срещу президента и после да внесат нови промени.    ©  Цветелина Белутова
Твърде вероятно е ГЕРБ да подкрепят ПФ срещу президента и после да внесат нови промени.
Твърде вероятно е ГЕРБ да подкрепят ПФ срещу президента и после да внесат нови промени.    ©  Цветелина Белутова

Ден преди парламентът да гласува ветото на президента Росен Плевнелиев върху текстовете от Изборния кодекс, с които се ограничава откриването на секции в чужбина, в парламентарното мнозинство все още няма яснота дали ще го подкрепят, или отхвърлят. Лек пробив имаше в парламентарната правна комисия във вторник, която подкрепи позицията на президента за ревизиране на спорните текстове, но членовете на комисията от ГЕРБ и РБ побързаха да се застраховат, че гласуването им "въздържал се" е, защото няма позиция на мнозинството.

Очакванията, че управляващите най-после ще я избистрят по време на срещата на председателите на парламентарните групи от ГЕРБ, РБ и ПФ час след като правната комисия се произнесе не се оправдаха. След консултациите от председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов се разбра, че в мнозинството са спокойни за мнозинството си и, че имат "единни позиции" по спорните текстове в Изборния кодекс. А също и, че в сряда сутринта, преди гласуването в пленарната зала, ще има още консултации.

Какви са единните им позиции обаче Цветанов не пожела да уточни с обяснението, че първо всяка една от партиите трябва да представи договореното пред парламентарните си групи. Подобни аргументи изтъкнаха съпредседателите на ПФ Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, както и съпредседателят на РБ Найден Зеленогорски. Пред "Капитал" Каракачанов каза, че искането на фронта за отхвърляне на ветото на президента си остава непроменена.

Яснота какво са се договорили управляващите и как ще гласуват в пленарната зала ветото на президента нямаше и след заседанията на парламентарните групи. Депутати от ГЕРБ вдигаха рамене и нямаха отговор на въпроса дали утре ще подкрепят оспорените от държавния глава текстове, а от обясненията им се разбра, че по време на заседанието на групата са получили същите обяснения - мнозинството е стабилно, ще има еднинна позиция на партиите подкрепящи властта.

Цветанов, спрян отново от журналистите в повторен опит да се разбере позицията на ГЕРБ за ветото и какво точно е договорено по текстовете за секциите в чужбина, отговори с обтекаемото клише, че "се стремят да се запази стаблилността" и "че решенията ще са в интерес на всички граждани". Попитан дали от ПФ са преосмислили острата си позиция срещу президентското вето, Цветанов каза: "Патриотичният фронт, както и Реформаторският блок, които подкрепят управлението, и разбира се - ГЕРБ, се отнасяме изключително сериозно към всички теми, които се обсъждат. Недейте да смятате, че вземането на решенията, когато бъдат оповестявани публично, са функция на нещо елементарно."

На въпрос как депутатите от ГЕРБ ще гласуват в сряда след като правната комисия днес подкрепи ветото, Цветанов отговори, че "при гласуването в залата ще вземат предвид политическото решение, което е взето на тристранния формат", защото от ГЕРБ искат "стабилността да бъде устойчива и това минава през парламентарно мнозинство, в което са трите основни партии в коалицията".

Неофициално депутати казаха, че има постигната договореност да се приеме вариант, според който във всички държави да се разкриват 40 секции. Броят ще е един и същ, за да няма обвинения в неравнопоставено положение. Пак неофициално народни представители твърдят, че най-вероятно ветото ще бъде отхвърлено. След заседанието на парламентарната група Цветанов проведе разговор и с лидера на БДЦ Красимира Ковачка. Депутатите от формацията на Христо Ковачки също не знаеха каква позиция ще има партията им относно ветото и твърдяха, че тя ще се изясни в сряда сутринта преди гласуването.

Цветанов обаче беше категоричен, че партиите, които формират мнозинството, ще гласуват по един и същи начин по оспорените от президента текстове. А на въпрос откъде ще дойдат останалите гласове до необходимите от 121, той отговори така: "Нека утре да мине гласуването и ще можем да си отговорим на този въпрос".

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Пореден напън да се удържи

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Пореден опит да се удържи властта на всяка цена. КС ще има мтого работа покрай любителското законотворчество.

 • 3
  ivan_petrov2010 avatar :-|
  Иван-Петров

  До сега в една страна можеше да се гласува в над 100 секции, а в друга - само в посолства и консулства поради местните закони - имаше крещяша неравнопоставеност. Ветото на президента връща това положение и не може да претендира че е в името на равнопоставеността. С новия закон пак има неравнопоставеност в името на компромиса, но е много по-малка. Най-равнопоставени българските избиратели в чужбина щяха да са ако се гласуваше само в българските мисии там.

  Усилията и средствата, които българският избирател в чужбина трябва да вложи, за да отиде до избирателната секция може да са големи. Усилията и средствата, които българският данъкоплатец трябва да вложи, за да открие секция близо до всеки избирател в чужбина са също големи. Къде е балансът и урежда ли се той конституционно?

  Както и да се направи избирателния закон, винаги някои ще трябва да изминат до избирателните секции 50 метра, други 5 километра, а трети - над 500 километра. Колко е разстоянието, над което е нарушено конституционното право на гласуване?

  Ако група българи е решила да посети Мачу Пикчу на изборния ден и поиска там да се открие избирателна секция, трябва ли да го направим? До къде е границата, до където сме задължени от Конституцията и от къде нататък не сме?

  Правото да се гласува е лично право и може да бъде дадено на гражданите от българската Конституция. Възможността обаче да се осигури избирателна секция близо до всеки по света не може да бъде конституционно гарантирана, защото зависи от много фактори - чуждо законодателство, желанието на чуждата държава да гарантира сигурност, възможност на българската държава да осигури законно протичане на процеса на чуждата територия, цената, която трябва да се плати и пр.

  А иначе който и закон да вземете ще откриете такива, които го поддържат и такива, които са против, дори са готови да протестират. Това е една от особеностите на демократичното общество. В Северна Корея всички са доволни от законите и никой не протестира.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход