Държавата оскъпява търговията с горива
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Държавата оскъпява търговията с горива

Държавата оскъпява търговията с горива

Приходната агенция ще иска нови банкови гаранции за месечни сделки над 25 хил. лв. Това ще изтласка малките от пазара

Вера Денизова
23899 прочитания

© shutterstock


Държавата ще изисква от търговците на горива обезпечения, ако направените от тях продажби надхвърлят 25 хил. лв. за месец. Те могат да са под формата на банкова гаранция, пари по сметка или държавни ценни книжа и ще са в размер на 20% от сделките, но не по-малко от 50 хил. лв.

Това предвиждат промените в Закона за ДДС, които Министерството на финансите публикува в сряда на сайта си. Целта им е да увеличат постъпленията от ДДС в бюджета. Но освен това ще пренаредят дистрибуцията на горива и най-вероятно от пазара ще отпаднат малките играчи. Търговци не изключват новото изискване да се отрази и на крайната цена предвид немалкото пари, които държавата ще блокира.

Предложението е поредна мярка, която затяга пазара на горива. Годишно потреблението на течни горива в страната е около 3.5 млрд. литра, което по груби изчисления е 7 млрд. лв. Тоест търсените гаранции ще са за огромни суми.

Кой е засегнат

Новите изисквания са за цялата верига за търговия с горива. Обезпеченията са със срок една година и ще се предоставят на Националната агенция за приходите (НАП). Тя от своя страна ще е длъжна да създаде електронен публичен регистър, в който ще се вписват идентификационни данни за лицата, предоставили обезпечение, размерът му и срокът на действие. В мотивите е посочено, че целта е "да се осигури правна сигурност за получателите по доставки на течни горива, че техните доставчици са обезпечили задълженията си за ДДС и в случаите на укрит данък от доставчик претенцията на държавата да не бъде насочена към получателя по доставката".

Търговците, които към датата на влизане в сила на промените отговарят на условията, ще са длъжни да предоставят пред НАП обезпечения в едномесечен срок. Например, ако една компания е сключила сделки за 300 хил. лв., ще трябва да ги обезпечи пред НАП с 60 хил. лв. Ако следващият по веригата ги закупи за 400 хил. лв., обезпечението, което ще дължи, вече ще е 80 хил. лв. Приходната агенция ще може да тегли сумите от гаранциите по сделките, за които установи, че не са декларирани от търговеца, като така се надява да пресече измамите с фиктивните фирми.

Търговец на едро коментира, че това е мярка за изсветляване на сектора, която ще има благоприятен ефект за фиска от гледна точка на постъпления от ДДС. Според него има твърде много играчи на пазара, като някои от тях продават на нереално ниски цени. Друг е въпросът, че ще промени изцяло начина на дистрибуция на горива - ще изчезнат някои малки играчи, ще се скъси и веригата на доставките. В момента тя включва поне няколко търговеца, докато се стигне до бензиностанцията. Не е изключено новата регулация да се отрази и в крайната цена на горивата.

Според данъчни консултанти в проекта не е описано и по какъв ред НАП ще освобождава обезпеченията. Посочено е единствено, че това ще става, ако съответният търговец се дерегистрира по ДДС. При такава процедура обаче задължително се минава и през данъчна ревизия, която може да продължи с години.

Защо се прави

Според анализ на данъчните щетите за бюджета от сделки с течни горива растат всяка година. Така от 55 млн. лв. през 2013 г. те достигат до 109 млн. лв. през миналата година. Укриването на косвения данък според НАП става чрез няколко схеми: като се регистрира нова фиктивна фирма само за определена сделка, при документални сделки между свързани лица, при покупка с фалшиви документи или фактуриране на по-малки от реалните количества.

От НАП ще могат да прекратяват регистрацията по ДДС на компании, които не са предоставили в срок или в пълен размер исканото обезпечение. В проекта са предвидени и глоби или имуществени санкции в размер на 25% от дължимата гаранция, но не по-малко от 10 хил. лв.

Обсъждането на текстовете ще продължи до 1 юни, след което трябва да се внесат за одобрение в Министерския съвет.

Държавата ще изисква от търговците на горива обезпечения, ако направените от тях продажби надхвърлят 25 хил. лв. за месец. Те могат да са под формата на банкова гаранция, пари по сметка или държавни ценни книжа и ще са в размер на 20% от сделките, но не по-малко от 50 хил. лв.

Това предвиждат промените в Закона за ДДС, които Министерството на финансите публикува в сряда на сайта си. Целта им е да увеличат постъпленията от ДДС в бюджета. Но освен това ще пренаредят дистрибуцията на горива и най-вероятно от пазара ще отпаднат малките играчи. Търговци не изключват новото изискване да се отрази и на крайната цена предвид немалкото пари, които държавата ще блокира.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

12 коментара
 • 1
  xpirate avatar :-|
  xpirate

  МММ елиминираме малките играчи....

 • 2
  dun avatar :-|
  dun

  аха - в момента който свободния пазар започна да сваля огромните за българите цени наложени от монопола на руската мечка ето какво прави държавния апарат който сме назначили и издържаме с НАШИТЕ ПАРИ за да защитават НАШИТЕ ИНТЕРЕСИ!
  това е просто последния детайл от пъзела който подреждат всички правителства, без изключение, от началото на прехода ... други такива детайли довели до факта че българските граждани с най-ниските заплати в Европа плащат едни от най-скъпите автомобилни горива в Европа са целенасоченото унищожаване на железопътната услуга и приоритетните инвестиции в пътната инфраструктура...

 • 3
  drbbbb avatar :-(
  Tru Soulja

  При първото правителство на ГЕРБ , продаде складовете на Лукойл , а сега продължават по същия начин да ни цакат и да си отгледат монополи , а бе РазБойко , тъкмо икономиката пое малко въздух заради цените , вие пак ще я задушите , гербери некадърни пак ще паднете от власт.

 • 4
  valliee avatar :-|
  vallie

  В тоя бизнес няма малки. Всички са милионери. 25 хиляди са смешни пари за тях.

 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Драги специалист-икономисти и репортари: банковите гаранции не водят до блокирани средства. Единствено се повишават разходите за банкови услуги. Това по никакъв начин не застрашава дейността на фирмите, само им разширява малко разходите и гарантира някаква събираемост.

  Чии интереси защитавате? Да не роним после крокодилски сълзи за износа към Сингапур и Гибралтар?

 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  "Търговците, които към датата на влизане в сила на промените отговарят на условията, ще са длъжни да предоставят пред НАП обезпечения в едномесечен срок. Например, ако една компания е сключила сделки за 300 хил. лв., ще трябва да ги обезпечи пред НАП с 60 хил. лв. Ако следващият по веригата ги закупи за 400 хил. лв., обезпечението, което ще дължи, вече ще е 80 хил. лв."

  Единствените, които реално ще трябва да вложат истински средства - въпросните 60-80 хил. са кухи фирми, създадени вчера и нямащи възможност и исторически приходи за да получат банкова гаранция. Такива фирми съвсем логично са обект на съмнение така или иначе. Въпросните малки играчи са на пазара отдавна и могат преспокойно да уредят тези средства без да ги влагат реално. Сама по себе си способността на банките да защитават приходите си е допълнителен гарант за превенция на злоупотребите.

 • 7
  pavel_p avatar :-|
  pavel_p

  Правилното заглавие на статията трябваше да е "Държавата въвежда превантивна мярка за ДДС измами с Горива"......... С въвеждането на 20% гаранция, ще се прекрати Източването на ДДС от Кухите фирми.......

 • 8
  pavel_p avatar :-|
  pavel_p

  Всичко това се прави заради многото случаи на данъчни измами с горива.При първата схема се използва регистрация по ДДС на нови фирми, които извършват фиктивна дейност до момента, в който трябва да внесат данъка. Те не могат да бъдат открити на адресите им и се превръщат в "липсващи търговци", като събирането на ДДС от тях е почти невъзможно. Втората схема е чрез покупки на горива, за които се дават фалшиви фактури от фиктивни доставчици, които също не могат да бъдат открити на посочените от тях адреси. Тези покупки се правят с цел неправомерно приспадане на данъчен кредит и отчитане на разходи. А резултатът е загуби за бюджета от възстановен ДДС. При третата схема се правят доставки между свързани лица, с цел източване на ДДС. При четвъртата се фактурират по-малко горива от реалните с цел намаляване размера на дължимия данък.Копирано от standartnews.com

 • 9
  lusilu avatar :-P
  lusilu

  До коментар [#5] от "Георги Георгиев":

  До коментар [#6] от "Георги Георгиев":

  До коментар [#7] от "pavel_p":

  До коментар [#8] от "pavel_p":

  Не им обяснявайте, то прекрасно си е описано в статията ма кой да чете !

 • 10
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#9] от "lusilu":

  Прекрасно си е описано в статията за хора, които имат финансова грамотност. Въпроса е, че самата тя е написана тенденциозно, което много ясно си личи по заглавието.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK