Ще ви покажем среден пръст, защото ни е златен
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ще ви покажем среден пръст, защото ни е златен

Конструкторите на новото парламентарно мнозинство

Ще ви покажем среден пръст, защото ни е златен

Парламентът отхвърли ветото на президента, под влиянието на Патриотичния фронт. Освен подигравка с българите зад граница, това е показателно за бъдещето на кабинета "Борисов".

Велина Господинова
19935 прочитания

Конструкторите на новото парламентарно мнозинство

© Цветелина Белутова


"Мнозинството е стабилно и продължаваме напред". Така председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обобщи ситуацията, след като управляващите успяха да съберат мнозинство от 135 депутати, коeто дружно отхвърли ветото на президента Росен Плевнелиев върху текстовете от Изборния кодекс. Така депутатите одобриха отново драстичното намаляване на възможността за разкриване на секции в чужбина. В подкрепа на приетите от парламента промени гласуваха депутатите от ГЕРБ, част от Реформаторския блок (РБ), Патриотичния фронт, БДЦ и "Атака". 27 народни представители - 18 от ДПС, трима от РБ и шестима независими, бяха против спорните текстове и "за" ветото на президента. Трима реформатори се въздържаха. Депутатите от БСП и АБВ не участваха в гласуването.

Гласуване на инат

Така ГЕРБ и партиите от РБ в управляващото мнозинство се подчиниха на Патриотичния фронт, които поставиха задължителното условие за отхвърляне на ветото на президента, за да продължат да подкрепят правителството на Бойко Борисов. Настояването на патриотите за бламирането на държавния глава на всяка цена беше по една единствена причина. Тя беше обяснена от съпредседателя на фронта Красимир Каракачанов от парламентарната трибуна, по време на дискусията за оспорените от Плевнелиев текстове от Изборния кодекс.

Каракачанов разказа, че по време на консултациите по спорните текстове е присъствал и секретарят на президента, който не е имал възражения по окончателната редакция на промените. След това самият Каракачанов поискал среща с президента, за да му обясни аргументите на фронта за предложението гласуването в чужбина да става само в дипломатическите и консулските служби, а секции да се разкриват само в градовете с над един милион жители, при подадени 100 заявления. И понеже такава не се състояла, а на следващия ден от президентството било съобщено, че държавният глава ще наложи вето на текстовете, то трябва да бъде отхвърлено.

Накратко - понеже президентът не е уважил Каракачанов, сега стотици хиляди българи са заплашени или да не могат да гласуват, или да го правят по-трудно. Нещо повече - изказването на Каракачанов беше придружено от обичайните обиди към протестиращите българи от чужбина, че "не представляват никого освен себе си." Обида беше отправена и към българските изселници от Турция, които според съпредседателя на фронта си били тръгнали от България сами и заплашвали, че "ще се върнат с танкове".

Причината за това гласуване може и да е битова, но последствията са показателни за това, което ни очаква като управление до края му. То показва, че цената на оцеляването на правителството ще е ГЕРБ да се съобразява с патриотарския популизъм и да подкрепя идеите на разнопосочните си партньори, независимо от това колко са безумни. Гласуването е показателно и за надеждата, която може да се възлага на десните партии във властта, да бъдат спирачка пред прекомерните залитания на мнозинството.

Заради ината на патриотите, всяка една от партиите си намери удобното обяснение за бламирането на държавния глава. Независимо че депутатите от ГЕРБ не участваха в дискусията по ветото с малки изключения и то под формата на реплики, от седмица от формацията на Борисов се оправдават с дъвката за "стабилното управляващо мнозинство". А след прегласуването на законопроекта за Изборния кодекс, Цветанов обясни, че президентът има право да оспори закона, но "България е парламентарна република и парламентът избира правителството."

Съпредседателят на РБ Найден Зеленогорски пък обясни от парламентарната трибуна, че ще гласува за отхвърлянето на ветото, защото само така ще може да се внесе нов законопроект за промяна на Изборния кодекс и да се поправят и други спорни текстове и да се прокарат нови. Иначе трябвало да се променят само оспорените от държавния глава текстове. Към управляващото мнозинство бяха привлечени и БДЦ, които по принцип подкрепят ГЕРБ, и националистите на Волен Сидеров, с когото Каракачанов се среща на няколко пъти, за да го убеждава да се присъедини към мнозинството.

Има ли гаранции

След бламирането на президента, от заявеното намерение на управляващите за внасяне на нов законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс се разбра, че те имат намерение да внесат поправки отново само на тези текстове, които са оспорени от президента. ГЕРБ, РБ и ПФ са се договорили да се даде възможност да се разкриват до 35 секции в чужбина извън консулските и дипломатическите представителства, при подадени 60 заявления за гласуване. Другата промяна, която се готвят да внесат е за избор на кметове на малките населени места, което предвижда кметове да се избират в села с 350 жители, вместо 400.

От мнозинството увериха, че имат готовност да внесат поправките веднага, след като промените в Изборния кодекс бъдат публикувани в Държавен вестник. Няма гаранции обаче, че договореното ще бъде гласувано до президентските избори, защото новият законопроект трябва да бъде приет в следващите два месеца до лятната ваканция на депутатите през август. След това няма да има време, защото ще започне предизборната кампания за президентския вот.

По тази причина отхвърлянето на ветото на държавния глава може да се определи като демонстрация - на патриотите да се наложат на всяка цена, заради "златният" им пръст за мнозинството. Поведението пък на партията, която издигна Плевнелиев за президент, е знак за загубата на подкрепа към държавния глава.

Опозицията

Гласуването на депутатите от опозицията от БСП и АБВ също беше по сметка. Първоначално те бяха на позицията, че ще подкрепят ветото на президента, защото са против приетите промени в Изборния кодекс. А и защото си мислеха, че така ще създадат интрига в мнозинството. Ветото беше подкрепено в правната комисия от Филип Попов. След като обаче в сряда сутринта се разбра, че от мнозинството са постигнали съгласие и ще бламират президента, социалистите прецениха, че подкрепата им за ветото ще е подкрепа за Плевнелиев. Както обясни депутатът от БСП Георги Божинов, "утрото се оказало по-мъдро" за социалистите. По тази причина заеха най-лесната позиция - да не участват в гласуването. Същото направиха и от АБВ.

Така в подкрепа на оспорените от президента текстове гласуваха само от ДПС, ДСБ и шестимата независими народни представители от формацията на Лютви Местан ДОСТ.

Президентът ще сезира Конституционния съд

Малко след като парламентът отхвърли ветото на президента от прессекретариата на държавния глава разпространиха следната позиция:

За огромно съжаление 43-ото Народно събрание, отхвърляйки наложеното вето върху текстове от Изборния кодекс, заложи на политиката на противопоставяне дори и когато това е за сметка на Конституцията и основни демократични права на гражданите. Днешното решение на Парламента представлява пореден случай, в който българските депутати дадоха превес на партийните си интереси пред конституционните права на българските граждани. Президентът не приема тезата, че политически цели в една демократична и правова държава могат да бъдат постигани със средства, различни от конституционно установените или че правата на една група български граждани могат да бъдат противопоставени на правата на други граждани.

Държавният глава нееднократно посочи, че наложеното от него вето не е акт на противопоставяне, а шанс да се приемат такива текстове, гарантиращи вече извоювани от гражданите права, което да доведе до позитивни резултати и да повиши активността на гласувалите наши сънародници зад граница на последните избори. Вместо тези граждани да бъдат насърчавани за още по-активно участие, с днешния акт 43-ото Народно събрание ги отдалечава от родината. Гражданите очакват от политиците да получават все повече възможности да влияят върху процесите на вземане на решения в държавата, а не да бъдат ограничавани правата им.

Държавният глава нееднократно е посочвал колко е важно в настоящия геополитически момент всяка от парламентарно представените политически сили да работи за стабилност, но е твърдо убеден, че това няма как да бъде постигнато, пренебрегвайки Конституцията. По тази причина президентът смята да изпълни поетия към българските граждани ангажимент и да сезира Конституционния съд с надеждата, че българската демокрация разполага с институционалните механизми да гарантира правата на гражданите, където и да са те по света.

"Мнозинството е стабилно и продължаваме напред". Така председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обобщи ситуацията, след като управляващите успяха да съберат мнозинство от 135 депутати, коeто дружно отхвърли ветото на президента Росен Плевнелиев върху текстовете от Изборния кодекс. Така депутатите одобриха отново драстичното намаляване на възможността за разкриване на секции в чужбина. В подкрепа на приетите от парламента промени гласуваха депутатите от ГЕРБ, част от Реформаторския блок (РБ), Патриотичния фронт, БДЦ и "Атака". 27 народни представители - 18 от ДПС, трима от РБ и шестима независими, бяха против спорните текстове и "за" ветото на президента. Трима реформатори се въздържаха. Депутатите от БСП и АБВ не участваха в гласуването.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

31 коментара
 • 1
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko

  "Политическата класа срещу народа". Работата почва да мирише на бой!

 • 2
  vxa15365434 avatar :-|
  Сатана Ликующий

  Политическата каста ....

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Противно е да те управляват хора, които с ясно съзнание газят Конституцията и се оправдават с желанието си да векуват във властта.

  Агонията на това правителство е мъчителна, както е винаги, когато Борисов усеща, че властта му се изплъзва. Щом опря до барековите боклуци, краят им се вижда.

 • 5
  K2 avatar :-|
  K2

  Пръста го показват от дълго време.Сега започнаха да го размахват.

 • 6
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател

  До коментар [#3] от "Windom Earle":

  http://www.segabg.com/pic/12136/804477-l.jpg

 • 7
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател

  Тази безпринципна коалиция, днес се провали на матурата:
  http://www.segabg.com/pic/12135/804341-l.jpg

 • 8
  cinik avatar :-|
  cinik

  Преди 2 месеца ЦвъЦвъ и ББ се хвалеха колко са принципни и и как няма да променят Изборнен кодекс в навечерието на избори. После от нищото се промъкна някаква малка поправчица за Слави Трифонов. Вдигна се шум, аха това предложение потъна в комисиите, оказа се обаче, че българите в чужбина не могат да гласуват. После пак совалки, нищо не излезе. После го гласуваха, следва вето. Сега прегласуват ветото, но веднага щом излезе Държавен вестник, щели да ремонтират целия ИК. Междувременно президентът сезира и Конституционният съд, ще чакаме неговото решение.

  И така от "не е време за промени" стана така, че накрая ще си отменят летни отпуски, за да си насмогнат на всичките еквилибристики. Положението с парламента все повече напомня на онези паралелки, които педагогическият съвет е принуден да разформирова поради "виска концентрация на ученици с лошо поведение и слаб успех", "лош микроклимат и несходство на характери" и др. такива, които водят до "неспособност за провеждане на нормален учебен процес".

 • 9
  niksan1 avatar :-|
  niksan1

  До коментар [#3] от "Windom Earle":

  Българите в чужбина да си налягат парцалите, да нямат претенции, да не паразитрат, ако искат да гласуват да се приберат в страната ...
  Абе, тебе от коя болница са те изпуснали ? Знаеш ли какво би се случило, ако 2 милиона българи наистина се върнат в България и към местната безработица се добавят и те ? А отказваш ли се от 3 милиарда долара годишно, които същите българи изпращат в България и с помоща на които, вероятно ти плащат пенсията или помощите, ако още не си пенсионер ?

 • 10
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko

  До коментар [#3] от "Windom Earle":

  Баце (или како) има Българи в чужбина, дето са над нивото на твоя мироглед. Аз съм инженер в Германия и познавам много други, които печелят колко и доста повече от мен. Не висим на социални системи, нито чужди, нито българска и не живеем в мухлясали мазета. За какво да се връщаме в България? За да са щастливи малките злобни човечета, дето "сакат на Вуте да му е зле" за да се чувстват нормално?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Новата трибуна

Новата трибуна

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK