Спадът на чуждите инвестиции се забавя
28 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Спадът на чуждите инвестиции се забавя

Най-много се инвестира в търговия и ремонт на автомобили и мотоциклети

Спадът на чуждите инвестиции се забавя

През първото тримесечие в България са вложени общо 371.3 млн. евро, или с 36.6% по-малко от предходната година

12893 прочитания

Най-много се инвестира в търговия и ремонт на автомобили и мотоциклети

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Инвестициите в дялов капитал се увеличават с 50%.

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ), които са дошли в България през първото тримесечие, са общо 371.3 млн. евро, показват предварителните данни на БНБ, които подлежат на няколко ревизии през годината. При сравнение със съпоставимия период на 2015 г. се вижда спад от 36.6%. Въпреки че има намаление, то е значително по-малко, отколкото беше през първите два месеца на годината – над 80%. Трябва да се има предвид, че това е сравнение между неревизирани и ревизирани данни. При използване на първичните данни за миналата година се вижда, че дори има леко покачване сега – с 54 млн. евро.

При данните за чуждите инвестиции ревизиите имат огромно влияние, тъй като не всички данни от фирмените отчети са налични към момента на публикуване на статистиката. Това се вижда ясно от данните към февруари, които първоначално показаха, че общата стойност на инвестициите е едва 81 млн. евро (83% годишен спад), а първата актуализация показва, че сумата е двойно по-голяма (19% годишен ръст).

Добрите новини

Освен че първата ревизия вероятно също ще покаже ръст на инвестициите през първото тримесечие, има и още един фактор, който буди оптимизъм. През първите три месеца все още трябва да се отчита ефектът "Лукойл Нефтохим". Рафинерията завърши своята инвестиция (общо 1.5 млрд. долара за три години) през май 2015 г. Тоест чуждите инвестиции успяват да компенсират липсата на такива от страна на рафинерията чрез други вложения. Излизането на руската компания се вижда косвено по линия на дълговите инструменти, които са на обща стойност 87.8 млн. евро. Това е три пъти по-малко, отколкото за трите месеца на миналата година. Руската компания майка правеше инвестицията през регистрираното в Холандия дружество Lukoil Europe Holdings, а статистиката отчиташе тези парични потоци като заеми. Едва през лятото дълг на стойност 900 млн. евро бе преобразуван в капитал.

Добрите новини са, че през първото тримесечие инвестициите в дялов капитал (вложенията на чужди лица в капитала на български дружества, както и покупката на недвижими имоти) са 50% повече от същия период на 2015 г. Новините са добри, защото инвестициите в дялов капитал са измерител за дългосрочните инвестиционни намерения на чуждестранните компании към страната. Много по-трудно се излиза от такава инвестиция. Постъпленията от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти са 9.3 млн. евро при 15.8 млн. евро за януари – март 2015 г.

По предварителни данни реинвестираната печалба (частта на чуждите компании и физически лица в неразпределената печалба или загуба на месните предприятия) е 139 млн. евро за януари – март 2016 г. при 214.6 млн. евро за същия период на 2015 г. За последните 15 години тези инвестиции формират около 6% от общите чуждестранни вложения в страната.

Кой и къде инвестира

Данните показват, че въпреки прекратената инвестиция на бургаския "Нефтохим" най-много инвестиции продължават да идват от Холандия – 233 млн. евро. Трябва да се има предвид, че там има правна възможност да се създават компании с ограничена отговорност под т.нар. форма B.V., които на практика са офшорни. Под тази форма заради възможностите за данъчни облекчения са регистрирани и дружествата, които са собственици на много от големите български компании.

На второ място се нарежда Германия (109 млн. евро), следвана от Австрия (53.3 млн. евро) и Белгия (31.4 млн. евро). Най-много капитали пък изтичат в посока Унгария (118 млн. евро) и Кипър (67.1 млн. евро).

На всеки три месеца БНБ дава данни и за отрасловата структура на ПЧИ. От тях се вижда, че най-много се инвестира в търговия и ремонт на автомобили и мотоциклети (180 млн. евро), преработваща промишленост (135 млн. евро), операции с недвижими имоти (41.4 млн. евро) и строителство (12.6 млн. евро).


2 коментара
 • 1
  boko34 avatar :-?
  boko34

  Има нещо сбъркано в нашата икономика. Вместо ние да инвестираме и да печелим, чакаме да дойде някой, да инвестира и да печели на наш гръб. Трябват закони! Читави закони! Ако се направят такива закони, гарантиращи, че меринджея няма да си накупи яхти и мерцедеси, Българина ще започне да инвестира по-смело и няма да държи 40 милиарда в банките.

 • 2
  galindimov avatar :-|
  galindimov

  Съгласен съм с предходния коментар, ама господин Меринжея по принцип в България, очаква с печалбата от първата година да избие цялата си инвестиция (като не плати некой лев данък примерно), че и да остане някой лев за форд на старо. А от догодина печалбата отива в трета плоча на къщата, чер жип, сватба на племенника и т.н. Щото е баровец и всички баровци тъй правят.
  А пари се държат, когато чакаш нещо да стане .. еврофондове, да фалира НОИ, да се смени правителството с БСП и да купуваме рубли. Някои още чакат светло бъдеще, ама пасивно го чакат. Да ги удари по челото.
  На практика най-големият чуждестранен инвеститор в България е .. България. Холандските компании са пари на български "предприемачи", къде с ясен, къде с нетолкова ясен произход. Чистички влизат като инвестиции.
  Реални инвестиции идват от Германия.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK