Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
12 20 май 2016, 18:32, 6078 прочитания

Какво твърди здравното министерство за фонда за лечение на деца

Според инспектората на ведомството бившият директор е нарушил закона. Повечето обвинения обаче имат ясно обяснение

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Държавата ще купува горива и стоки само през обществени поръчки

Министерството на финансите предлага стоковите борси и директното договаряне да са забранени за почти всички изделия без металите

30 юни 2016

Колко работи един ръководител на инспекторат

Служителката на здравното министерство Пенка Белева е взела 10 хил. лв. заплата за цял месец без почивен ден

7 юни 2016

Как работи фондът за лечение на деца през годините

Анализ на публичните данни за дейността на звеното, което на 20 април смени ръководството си след акция на службите

5 юни 2016

Една акция на ГДБОП по-късно

След показния разстрел на фонда за лечение на деца работата му вече започва да се пропуква

13 май 2016

Въпросите за фонда за лечение на деца, които не получиха отговор

Министерството на здравеопазването продължава да не коментира казуса, а останалите институции замлъкнаха след показната акция

2 май 2016

Защо бяха сложени белезниците на фонда за деца

Показната акция с арестуването на екипа на звеното най-вероятно ще сложи край на неговото ефективно съществуване

22 апр 2016
Преди един месец - на 20 април, ГДБОП и Специализираната прокуратура влязоха в център "Фонд за лечение на деца", арестуваха всичките му служители и започнаха разследване. Първоначалните внушения бяха, че е действала организирана престъпна група, която е искала подкупи от родители. Всичко това беше опровергано от самата прокуратура и се оказа, че няма престъпления, а административни нарушения. Петното върху фонда обаче остана и едва ли структурата ще успее да се върне към ефективната си работа от последните години, когато документите на децата бяха обработвани бързо, лечението започваше навреме, а родителите бяха улеснени поне в административните процедури.

Въпросите защо акцията във фонда беше проведена останаха отворени. Ръководството на здравното министерство многократно цитира доклад на инспектората на ведомството като доказателство, че е имало нарушения и злоупотреби. Документът не е публичен и е предоставен на разследващите органи. "Капитал" тази седмица се срещна с ръководителя на инспектората Пенка Белева, за да разбере повече за това какво е открила ръководената от нея институция.

Проверките на Пенка Белева и инспектората на МЗ във фонда за лечение на деца всъщност започват още през 2013 г. Тогава по заповед на служебния министър Николай Петров те влизат в звеното и установяват основно административни пропуски. Докладът им обаче служи на следващия здравен министър - Таня Андреева от кабинета "Орешарски", да уволни директора на фонда Павел Александров (върнат впоследствие от служебния министър Мирослав Ненков). Констатации оттогава намират място и в най-новия доклад на инспектората за фонда от 2015 г., който в момента е в прокуратурата и ГДБОП. За тези две години звеното на Пенка Белева прави още няколко проверки във фонда, които според нея показват нарушения. Въпреки това здравното министерство заверява всички отчети на второстепенния си разпоредител, подавани от Павел Александров регулярно през годините. В тези отчети се съдържат не малко от констатациите, които прави и инспекторатът - просто, защото здравното министерство е институцията, която може да промени нормативните актове така, че да не се допускат въпросните административни нарушения.

"Няма такива подробни отчети и няма как първостепенният разпоредител в която и да е администрация да прави пряк контрол на своя второстепенен разпоредител", заяви по този повод Белева. (Търсещите подробните отчети на Павел Александров можем да насочим към интернет страницата на фонда, където са публикувани.) И след това добави: "Нали ви е ясно, че ресурсът на нашата администрация няма как да покрие 103 второстепенни разпоредителя". Според Белева фондът има отделен бюджет и отговорността за разходването на средствата е при ръководителя му. Между другото Павел Александров не е бил запознат с доклада от последната проверката на звеното, макар това да се смята като логична практика. "Това е все пак решение на министъра", обясни Белева и допълни, че това не е изключение и има и други доклади, които не са предоставяни по някаква причина на ръководителя на съответната институция. За сметка на това документът е изпратен до прокуратурата, икономическа полиция, агенция "Държавна финансова инспекция" и ГД "Инспекция по труда".

Пенка Белева предостави на "Капитал" кратки изводи за установените по време на проверката нарушения. В края на 2015 г. здравният министър Петър Москов е поискал от Павел Александров отговори на 20 въпроса, свързани с констатираните нарушения. Ето най-важното от извадката от доклада, въпросите на Петър Москов и отговорите на Павел Александров:
Констатация в доклада: неадекватен и неефективен финансов контрол

Въпрос: Защо сте допуснал системата за финансово управление и контрол в ЦФЛД да не функционира адекватно и в съответствие с изискванията на Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор?

Отговор: Не съм допуснал системата за финансово управление и контрол в ЦФЛД да не функционира адекватно и в съответствие с изискванията на Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор. Напротив, същата функционира адекватно и в съответствие с изискванията на закона. Същата е изработена с участие на Сметната палата. Следва да се има предвид, че горните обстоятелства нееднократно са били предмет на проверки от различни компетентни органи.
Констатация в доклада: без да е техен работодател, директорът на фонда е командировал в други държави лекари, вкл. и със задача да преминат обучение или специализация, като с издадените заповеди за командировка директорът на фонда нарежда разходите за командировка да са за сметка на ЦФЛД, като същите да се отчетат по параграф "Лечение на деца" и да се изискат от МЗ

Въпрос: На какво нормативно основание сте издал заповеди, с които сте командировал в други държави лекари-служители на лечебни заведения, вкл. и със задача да преминат обучение или специализация?

Отговор: Изпращането на български лекари в чужбина при лечението на финансирани от фонда деца се основава на изрични решения на Обществения съвет за всеки отделен случай, които са обвързващи за директора. Българските лекари са били изпращани в случаите, когато това е било необходимо с оглед състоянието на конкретния пациент при наличие на необходимост да бъде придружен от лекар. Следва да се обърне внимание, че българските лекари са изпращани в чужбина и за да участват в провежданите лечебни процедури, в резултата на което придобиват опит и впоследствие се създава възможност лечебни процедури от същия вид да се извършват в Република България без да е необходимо децата да бъдат насочвани за лечение в чужбина.
Констатация в доклада: директорът на ЦФЛД е сключил граждански договори само с 46 от всичките 97 външни експерти с медицинско образование, които да подпомагат дейността на ЦФЛД, за срок от една година и не е разпределял за доклад постъпилите заявления равномерно между всички външни експерти с еднаква квалификация от утвърдения списък

Въпрос: Защо в неспазване на чл. 28, ал. 8 от Правилника за дейността и организацията на работа на Център "Фонд за лечение на деца" през 2015г. не сте сключил едногодишни граждански договори с всички външни експерти от Списъка на външни експерти с медицинско образование, които подпомагат дейността на ЦФЛД? Защо през 2015г. не сте разпределял за доклад постъпилите заявления между всички външни експерти с еднаква квалификация от Списъка на външни експерти с медицинско образование, които подпомагат дейността на ЦФЛД?

Отговор: В изпълнение на чл. 28, ал. 8 от Правилника за дейността и организацията на работа на Център "Фонд за лечение на деца" са сключени граждански договори с всички външни експерти, които подпомагат дейността на Център "Фонд за лечение на деца".
В действащата нормативна уредба и по специално в Правилника за дейността и организацията на работа на Център "Фонд за лечение на деца" липсва задължение да разпределям за доклад постъпилите заявления между всички външни експерти. Напротив, определянето на външен експерт по всяко заявление при условията на чл. 33 от Правилника е в дискреционната власт на директора. За пълнота следва да се отбележи, че с оглед прозрачността и елиминирането на евентуален конфликт на интереси по решение на Обществения съвет по заявленията се определят външни експерти, различни от изпращащия лекар от съответното болнично заявление в Република България, където е предложено да се извърши лечението, за което е поискано финансово подпомагане.
Констатация в доклада: без правно основание и без да притежава необходимата компетентност, за периода от 01.01.2014 г. до 15.08.2015 г. директорът на ЦФЛД е издал Формуляри S2 на обща стойност 7 603 445, 89 лева

Въпрос: Посочете мотивите, с които без наличие на правно основание и без да притежавате необходимата компетентност, за периода от 01.01.2014г. до 15.08.2015г. сте издал Формуляри S2 на обща стойност 7 603 445,89 лева.

Отговор: Посредством формуляр S2 за три години на държавата са спестени 44 мил. лв. За същия период няма решение на Министерството на здравеопазването относно издаването на формуляра. С формуляра се улеснява дейността по лечение на българските деца в чужбина в страните – членки на Европейски съюз. Формулярът се издава от години с мълчаливото съгласие на Министерството на здравеопазването. През последните няколко години в Център "Фонд за лечение на деца" са извършени множество проверки от различни органи, като не са налице констатирани нарушения по отношение на издаване на формуляра S2.
Констатация в доклада: допуснато е финансиране на медицински дейности в чужбина в случаи, когато са налице обективни данни, че посочените дейности могат да бъдат осъществени в България

Въпрос: Издавал ли сте решения за финансиране на медицински дейности в чужбина в случаи, когато са налице обективни данни, че посочените дейности могат да бъдат осъществени в България? Допуснал ли сте да бъдат издадени формуляри за заплащане на дейности, които са включени в обхвата на задължителното здравно осигуряване и следва да бъдат издадени от компетентния орган – НЗОК?

Отговор: Такива решения не са издавани. Следва да се има предвид, че регламентираното в Правилника за дейността и организацията на работа на Център "Фонд за лечение на деца" производството по издаването на решение се спазва стриктно. Решенията се основават на доклади по чл. 34 от ПДОРЦФЛД. Заявленията се разглеждат от Обществения съвет, който прави предложения по всяко заявление. Директорът действа при условията на обвързана компетентност, като въз основа на предложенията на съвета издава решения за организационно и финансово подпомагане или прави мотивирани откази. По втората част на въпроса следва да се отбележи, че НЗОК не заплаща транспорта в двете посоки и престоя на пациента и един негов придружител в чужбина, което на практика лишава от смисъл и практическо приложение издаденото разрешение за лечение в чужбина.
Констатация в доклада: сключени са договори, свързани с дейността на ЦФЛД, на стойности, за които директорът на ЦФЛД, като възложител по смисъла на чл. 7, ал. 1, т. 3 от ЗОП, е бил длъжен да приложи разписаните в Закона за обществените поръчки процедури и да възложи изпълнение на услугата, посредством прилагане на процедура по ЗОП

Въпрос: Сключвал ли сте договори за услуги на стойност, за които сте бил длъжен да приложите разписаните в Закона за обществените поръчки процедури и да възложите изпълнение на услугата посредством прилагане на процедура по Закона за обществените поръчки?

Отговор: Не съм сключвал договори за услуги на стойност, за които да съм бил длъжен да приложа разписаните в Закона за обществените поръчки процедури и да възложа изпълнение на услугата посредством прилагане на процедура по Закона за обществените поръчки. Липсва и произнасяне в този смисъл на компетентен орган.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Разходите за труд нарастват с 12.2% през четвъртото тримесечие на 2017 г. 4 Разходите за труд нарастват с 12.2% през четвъртото тримесечие на 2017 г.

Това е вторият най-висок резултат в ЕС след Румъния, която запазва челната си позиция с годишно изменение от 14.3%.

17 мар 2018, 1669 прочитания

До две седмици ще стане ясно кой печели концесията на летище Пловдив 8 До две седмици ще стане ясно кой печели концесията на летище Пловдив

Потенциалният печеливш е китайският инвеститор HNA Group

16 мар 2018, 3972 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Мнозинството "аз на теб, ти на мен"

Отхвърлянето на ветото на президента върху Изборния кодекс показва на какви безпринципни сделки ще се крепи управлението оттук насетне

Двамата братя Каменски с 3 млн. евро добавка за хрупкавия им бизнес

Шуменската им фабрика ще търси ръст на продажбите в региона с партньорството на Empower и ко-инвеститора Гари Левсли

МиГ завинаги

Каракачанов се погрижи само руснаците да поправят изтребителите ни

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Размерите на трагедията

"Изкореняване" на Костадин Бонев изследва арменския геноцид и пътя на травмата

Когато Фелини срещна Пикасо

Първа изложба за влиянието и близката чувствителност на двамата артисти

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 11

Капитал

Брой 11 // 17.03.2018 Прочетете
Капитал PRO, Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 17.03.2018 Прочетете