Личният инспектор на министъра

Пенка Белева твърди, че няма поръчкови доклади.

Личният инспектор на министъра

Контролният орган на здравното министерство често се използва за отстраняване на неудобни служители

Десислава Николова
34450 прочитания

Пенка Белева твърди, че няма поръчкови доклади.

© Юлия Лазарова


Когато в края на април ГДБОП и Специализираната прокуратура влязоха в център "Фонд за лечение на деца", за да арестуват всичките му служители, хората от службите имаха необичайни придружители - ръководителят на инспектората на Министерството на здравеопазването (МЗ) Пенка Белева и нейни подчинени. На пръв поглед това може да изглежда учудващо. Не и обаче когато става дума за митичния служител на МЗ, обвит със славата на сив кардинал от 2011 г. насам.

По принцип инспекторатите би трябвало да бъдат вътрешният административен проверяващ в структурите на едно министерство, който да помогне да се оптимизира работата им. Участието на Белева и докладите на инспектората, въз основа на които се случват поредните шумни уволнения в сектора, обаче заслужават специално внимание. Причината е, че става въпрос за механизъм за отстраняване на държавни служители в здравния сектор с пресилени аргументи от доклади на инспектората, които след това не се потвърждават по никакъв начин от следствие, прокуратура и съд, но пък водят до съсипване на доброто име на проверявания.

През последните шест години въз основа на доклади на инспектората на здравно министерство са били уволнявани, обвинявани или са правени опити да бъдат отстранени ключови директори на агенции, съвети, директори на Спешна помощ, структури на министерството и държавни болници. В същото време шапката на инспекторатите - Главният инспекторат на Министерския съвет, няколко пъти е подавал сигнали срещу здравния инспекторат и освен това е излизал със заключения, че там превишават правата си и не познават добре нормативната уредба.

Ако обвиненията срещу фонда за лечение на деца не се потвърдят, това ще постави изключително остро въпроса дали министрите, в случая здравните, си позволяват да ползват инспекторатите не толкова, за да подобрят работата във ведомството си, а като бухалки за ключови уволнения на неудобни служители. Затова поискахме разговор с Пенка Белева за уволненията, в чиято основа е, работата й и обвиненията към нея.

Митници, министерства и академията на МВР

Ако потърсите името на Пенка Белева-Тасева в Google, ще попаднете на любопитния прякор Мазератито. Според публикации в медиите отпреди няколко години тя го носи от Столичната митница, където е работила до 2010 г. Луксозното прозвище идвало от съмненията, че е спомагала за обмитяването на автомобили от марката с по-ниски митни сборове. Самата Белева смята, че прякорът й се появява при проверката на спешната болница "Пирогов" от засегнатия бивш директор проф. Раденовски, но тя никога не се е опитвала да опровергае информацията.

"Никога не съм била митничарка. Като излезе този прякор, дори се опитах да видя в интернет как изглежда този автомобил", обяснява Пенка Белева пред "Капитал". Тя допълва, че този автомобил трябва да мине през внос, т.е. през митничар, и тя не е "този човек, за който предполагам, че всеки, четейки, си мисли". Белева разказва, че от 20 години работи в администрацията, а тя самата е работила в Министерството на финансите като главен счетоводител и в регионалното министерство като административен директор. Работила е и в Агенция "Митници" - като главен счетоводител и след това началник на отдел "Акцизи". След този висок пост е била преместена в обучителния център на митниците. По същото време е преподавала в Академията на МВР данъчно и митническо законодателство заради опита й от Националната агенция за приходите. През 2010 г. Белева е за кратко в МРРБ и не се задържа дълго на поста.

"Трудно е да накараш митничар да работи. Това е изключително капсулована среда, аз съм външен за тях човек. То и в Министерството на здравеопазването съм външен за системата човек, когато постъпих след конкурс. Но това пък ми дава една независимост и една друга обективност, друг поглед на нещата и може би това е причината за успеха ми", смята Белева.

Няма сърдити

Първият знаков доклад на Белева, който министър използва за ключово уволнение на висш служител, е разследването срещу проф. Златица Петрова, основателят на Изпълнителна агенция "Медицински одит". Агенцията е единственият контролен орган, който може да проверява работата на лекарите в медицински аспект. В началото на януари 2012 г. тогавашният министър д-р Стефан Константинов уволнява Петрова, след като инспекторатът констатира пропуски в дейността й. Според него проверките на "Медицински одит" се бавят, документите отпадат лесно в съда, има раздаване на бонуси не по установения ред. Проф. Петрова по онова време намира отношението на министъра за "тенденциозно" и се оттегля огорчена. Министър Москов връща на поста проф. Петрова.

Обвиненията, изглежда, не са удържали проверката на времето. Ръководителят на инспектората не ги приема за грешни. "Много наши проверки могат да бъдат повод за отстраняване, но по-скоро винаги са повод да бъдат така изчистени правилата на работа на самите структури и им е дадена една такава възможност първо да бъдат отстранени, да видим как работят. Ето, проф. Петрова, уволнена, да кажем, заради нас, идва и подава искане да влезе пак инспекторатът. То стана като престиж такива доклади към министъра за проверки от инспекторат, защото според мен оценяват нашата работа, излизайки, те имат един много подробен анализ на дейността и им е по-лесно да отстранят тези неща, които пречат", казва Белева.

Проверяващата себе си?

Истинският пик на Пенка Белева е по време на мандата на министър Десислава Атанасова и проверките по домовете за деца, с които Атанасова се ангажира лично. Атанасова явно й гласува доверие и през август 2012 г. я прави председател на съвета на директорите на държавната балнеолечебница "Камена" във Велинград. Скоро след това колективът сезира не само Атанасова, но и Окръжна прокуратура – Пазарджик, за работата на Белева. В сигнала е посочено, че според подателите Белева е в конфликт на интереси, тъй като е и ръководител на инспектората, и председател на борда на санаториум, който същият този инспекторат трябва да проверява.

Жалбоподателите разказват подробно как Белева се разпорежда с парите на "Камена". Окръжна прокуратура - Пазарджик, проверява сигнала и постановява отказ от образуване на досъдебно производство поради липса на данни, от които да се направи обосновано предположение за извършено престъпно деяние. Главният инспекторат на Министерския съвет от своя страна също подава сигнал до Комисията за установяване на конфликт на интереси, която през 2015 г. установява, че Белева не е участвала в проверки на "Камена" и че е подавала декларации за конфликт на интереси.

"Всеки министър, като дойде, първо започвам да го информирам, че има сигнал. Защото те винаги пускат сигнал. Сега просто новият директор на "Камена" вече е разбрал проблема ми със служителите, които даваха сигнали навсякъде, така че мисля, че той ще си го реши", коментира Белева.

Знаковото уволнение с помощта на доклад на инспектората в мандата на Атанасова е на тогавашния директор на "Пирогов" проф. д-р Димитър Раденовски. То започва с проверка на инспектората, който иска да смъкне нивата на компетентност на 19 клиники и по този начин да забрани точно на "Пирогов" да извършва сложни операции. По ирония на съдбата срещу това въстава сегашният заместник-министър на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, тогава депутат. Проверката за работата на "Пирогов" финишира в прокуратурата, финансовата инспекция и Икономическа полиция, като обвиненията не водят до нищо.

"Тук е въпрос на преценка от страна на други компетентни органи, на които ние не можем да даваме оценка, но към момента, в който ние сме изписали това и сме приложили документи, заставаме зад думите си. Осъзнаваме, че това, което пишем, е съдбата на един човек или на много човеци, и не можем да си позволим да бъдем необективни", коментира Белева.

Отново уволнения

При служебния министър проф. Николай Петров инспекторатът прави доклад за назначенията на роднини и служители на притежателя на най-голямата верига аптеки Веселин Марешки на ключови места в Изпълнителната агенция по лекарствата, без да имат образование. Препоръките са да бъдат отстранени. Тези доклади обаче остават без последствия, което отново говори как за някои неща министрите просто са си затваряли очите.

С доклад на Белева обаче червеният министър Таня Андреева уволнява Павел Александров за пръв път от директорското място на фонда за лечение на деца. Белева е подпомогнала и одита на "Спешна помощ", чийто директор д-р Георги Гелев беше отстранен от Андреева.

"Д-р Гелев беше в болничен и ние влязохме по време на неговия болничен на проверка, но констатациите не са против него, имаме по-скоро много нарушения в Центъра за спешна помощ - София-област, по време на Таня Андреева, но тя не резолира този доклад. След това бяхме отново в София-област и този доклад е в прокуратурата", казва Белева. Тя допълва още, че по искане на Андреева многократно е проверявала д-р Славчо Близнаков, тогава директор на хасковската болница.

Въпреки атаките срещу него д-р Гелев устоява на поста от 1997 г. досега. Директорът на областната спешна помощ на София беше уволнен от сегашния здравен министър д-р Петър Москов. При сегашното управление д-р Славчо Близнаков беше назначен за директор на софийската "Св. Анна".

"Служебни" доклади

Белева влиза в полза и при служебния министър Мирослав Ненков, който решава да смени ръководството на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствата. Това пак става с неин доклад, а тогавашният председател научава за смяната си от медиите. Главният инспекторат на правителството извършва проверка и установява, че инспекторатът е искал търговска информация на компании. Освен това част от документацията не е отразена или анализирана в доклада, а инспекторатът е извършвал финансови проверки, които не са в неговата сфера на компетентност. Главният инспекторат завършва с констатации, че Инспекторатът на МЗ е превишил служебните си правомощия, комисията не познава в достатъчна степен нормативните актове и всичко това е изпратено на министъра да вземе отношение.

Това не е единственият доклад на Главния инспекторат срещу Белева. Именно оттам идват сигналите за конфликт на интереси за назначението й в бордовете на най-голямата болница в България "Св. Георги" и след това за дружеството, което управлява санаториумите "СБР - Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс". Сигналите завършват с констатация, че конфликт няма.

Белева коментира, че тя познава нормативната база и не превишава правата си, а има конфликт с Главния инспекторат, който за нея е необясним. Колегите й оттам постъпват некоректно, смята тя.

При служебния министър Белева прави още една проверка. Тя е на Изпълнителната агенция по лекарствата. Новият директор на ИАЛ доц. Асена Стоименова е изпълнила предишните указания на инспектората и е уволнила служителите без нужното образование. Един от тях обаче, Албена Найденова (лелята на Марешки), подава сигнал и инспекторатът започва проверка. Според писмо на Стоименова до президента и премиера оттогава задачата е била тя да бъде отстранена. В резултат петте неправителствени организации на фармацевтичната индустрия за пръв път от съществуването им се обединиха и излязоха с декларации в подкрепа на работата на Стоименова. Белева представя доклад без изводи и препоръки - с пет бели листа на тяхно място. Сега тя обяснява, че в доклада е имало констатации, свързани точно с министъра, и "някак решихме, че е етично да си остане само за министъра".

Проверки по нареждане

Според отчета на инспектората през миналата година са извършени общо 60 проверки. От тях само 10 са планови, шест по сигнали, а 38 са извънпланови, като 32 са по лично разпореждане на министъра. В доклада е записано, че две от тях са предадени на прокуратурата. Едната е от проверката в университетска болница "Св. Анна" - София, чийто директор д-р Димитър Димитров беше уволнен от министъра заради депозит на заведението в КТБ. Другата проверка е на фонда за лечение на деца.

През миналата година няма наложени дисциплинарни наказания, но са образувани 21 дисциплинарни дела срещу проверени служители и са подадени сигнали за конфликт на интереси за 15 лица.

Пенка Белева класифицира докладите си не като успешни и неуспешни, при които не е постигнат ефект и не са уволнени служители, а като интересни и неинтересни. Например през миналата година д-р Петър Москов е разпоредил проверки на всички дирекции в министерството, което се случва за пръв път, унифицирани са правилата за работа на регионалните здравни инспекции. Има и множество сигнали, при които обвиненията са се потвърдили частично. Инспекторатът прави и последващи проверки за отстраняване на нередности. Всичко това обаче не е публично.

Пенка Белева смята, че работата на инспектората ще се подобри, ако може да прави съвместни проверки с други контролни и разследващи органи, ако проверява и финансовата дисциплина, има по-голяма независимост в работата, може да съставя актове, да инициира административно-наказателни производства, да проверява администрацията на държавните болници и да получи достъп до търговския, имотния и други регистри (които са отворени така или иначе).

"Рецептата" за успеха на ръководителя на инспектората, която до момента е неизменен помощник на шестима министри, по думите на самата нея е много работа и бърза адаптация към всеки нов началник на ведомството.

"Трудно е, но е интересно, само жени сме в инспектората. Сутрин влизаме с вода и приключваме когато приключваме, не приемаме вечери, това може би през тези години успя да ни запази на тази позиция. Заради промяната на много министри - това ни е прекият ръководител, много бързо адаптация към всеки един. Законът колкото и да ни защитава, знаете, че ако не искат да сме част от екипа... Всеки министър може да отстрани всеки от нас по всяко едно време, аз мисля, че законодателството на България дава достатъчно възможности", казва Белева. Какво точно включва тази адаптация личи в начина, по който са подбирани и правени проверките, както и последствията от тях.

Това оставя въпроса за кого работи един такъв инспекторат - за министъра или за обществото.

По темата работи и Люба Йорданова

Когато не стане от първия път

Проверките на Пенка Белева и инспектората на МЗ във фонда за лечение на деца започват още през 2013 г. Тогава те влизат в звеното и установяват основно административни пропуски. Докладът им служи на следващия здравен министър - д-р Таня Андреева от кабинета "Орешарски", да уволни директора на фонда Павел Александров (върнат впоследствие). Констатации оттогава намират място и в новия доклад на инспектората за фонда от 2015 г., който в момента е предоставен за разследването на прокуратурата и ГДБОП.

"Има официално писмо от зам.-директора на ГДБОП с искане за оказване на съдействие от служители на инспектората към министъра", обясни пред "Капитал" Пенка Белева участието си по време на акцията. "Нашето присъствие беше доколкото познаваме самите документи", казва тя. Писмото от ГДБОП е получено на 19 април - деня преди акцията във фонда, което си противоречи с учудването на здравния министър Петър Москов от нея.

По думите на Белева инспекторатът започва последната проверка на фонда заради сигнали на д-р Ивелина Георгиева, директор "Медицински дейности" в МЗ. Те касаят издаването на формуляри S2 от фонда за лечение на български деца в европейски болници. След неофициална уговорка Александров издаваше такива документи с цел по-бърза и по-евтина процедура, но министерството така и не уреди нормативно този въпрос. В момента издаването на формуляра е едно от обвиненията срещу бившия директор.

Докладът на инспектората за фонда не е публичен - по думите на Белева заради досъдебното производство, но от разпространени извадки от него става ясно, че намерените така наречени нарушения имат логични обяснения, част от които Павел Александров е дал на здравния министър Петър Москов в края на 2015 г. (повече за тях можете да прочетете в този текст) Между другото Александров не е бил запознат с доклада от последната проверка на звеното, макар това да се смята за логична практика. "Това е все пак решение на министъра", обясни Белева и допълни, че има и други доклади, които не са предоставяни по някаква причина на ръководителя на съответната институция.

Не стана ясно как при толкова констатирани от 2013 г. нарушения във фонда Министерството на здравеопазването е заверявало докладите на структурата, която е второстепенен разпоредител с бюджетни средства и се отчита на министъра. "Няма такива подробни отчети и няма как първостепенният разпоредител в която и да било администрация да прави пряк контрол на своя второстепенен разпоредител", заяви по този повод Белева. (Въпросните отчети между другото са на интернет страницата на фонда, адресирани до министъра.)

Когато в края на април ГДБОП и Специализираната прокуратура влязоха в център "Фонд за лечение на деца", за да арестуват всичките му служители, хората от службите имаха необичайни придружители - ръководителят на инспектората на Министерството на здравеопазването (МЗ) Пенка Белева и нейни подчинени. На пръв поглед това може да изглежда учудващо. Не и обаче когато става дума за митичния служител на МЗ, обвит със славата на сив кардинал от 2011 г. насам.

По принцип инспекторатите би трябвало да бъдат вътрешният административен проверяващ в структурите на едно министерство, който да помогне да се оптимизира работата им. Участието на Белева и докладите на инспектората, въз основа на които се случват поредните шумни уволнения в сектора, обаче заслужават специално внимание. Причината е, че става въпрос за механизъм за отстраняване на държавни служители в здравния сектор с пресилени аргументи от доклади на инспектората, които след това не се потвърждават по никакъв начин от следствие, прокуратура и съд, но пък водят до съсипване на доброто име на проверявания.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  gl_avatar avatar :-|
  gl_avatar

  Д- р Москов,
  Д-р Плосков.

 • 2
  sofianec2 avatar :-|
  Софианец

  Намерете и тефтерчето и всичко ще се изясни...

 • 3
  gogotod avatar :-|
  gogotod

  Това изявления на бухалката на министъра доказва всичко:"Трудно е, но е интересно, само жени сме в инспектората. Сутрин влизаме с вода и приключваме когато приключваме, не приемаме вечери, това може би през тези години успя да ни запази на тази позиция. Заради промяната на много министри - това ни е прекият ръководител, много бързо адаптация към всеки един. Законът колкото и да ни защитава, знаете, че ако не искат да сме част от екипа...
  И още: За пръв път са си паснали толкова много с министъра, просто мръсниците са като краставите магарета, през девет баира се надушват. Москов е сталинист, тази не пада по-долу. Интересно дали не я пази самия ББ. Щото иначе отдавна Министър председателя по доклад на инспектората, щеше да я изгони! А прокуратурата да я погне. Мазератито е скъпа кола, трябва да се пази!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход