Мнозинството "аз на теб, ти на мен"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнозинството "аз на теб, ти на мен"

"Златният пръст" на патриотите стана причина за отхвърлянето на ветото на президента

Мнозинството "аз на теб, ти на мен"

Отхвърлянето на ветото на президента върху Изборния кодекс показва на какви безпринципни сделки ще се крепи управлението оттук насетне

Велина Господинова
9120 прочитания

"Златният пръст" на патриотите стана причина за отхвърлянето на ветото на президента

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Сделката между Патриотичния фронт (ПФ) и ГЕРБ "оставане в мнозинството срещу отхвърлянето на ветото на президента Росен Плевнелиев за гласуването в чужбина" вече е факт. В сряда внушително мнозинство от 135 депутати бламира държавния глава, като одобри отново приетите преди това спорни текстове, с които се свежда до минимум възможността за откриване на секциите в чужбина. Заедно с това бяха бламирани и онези живеещи в чужбина български граждани, които от няколко седмици се срещат с политици от управляващото мнозинство, премиера Бойко Борисов и президента Росен Плевнелиев в опит да ги убедят да променят приетата рестриктивна мярка.

Сделката бламира и думите на самия Борисов, че "ако накрая трябва да избирам между стабилност и демокрация, правата на хората, ще избера правата на хората и демокрацията". В крайна сметка политическите сметки се оказаха по-важни. Те са мрачен предвестник на бъдещото управление, което очевидно ще бъде базирано основно на бакалски сметки вместо на принципни политики, които дават повече възможности на гражданите вместо на политическите партии.

Как беше постигнато мнозинството

"Стабилно мнозинство" срещу президента и гражданите беше постигнато чрез тежък парламентарен алъш-вериш между ПФ, ГЕРБ и една от партиите от Реформаторския блок (РБ), подкрепящи властта - ДБГ. Той предвиждаше гласуване против ветото на държавния глава срещу безпроблемното прокарване на законопроекта за борба с корупцията по високите етажи на властта и конфискацията на незаконно имущество, известен като закона "Кунева".

Малко преди оспорените от президента текстове на Изборния кодекс да влязат за гласуване в пленарната зала, законопроектът, който е квинтесенцията на работата на Меглена Кунева като вицепремиер, беше отхвърлен на първо четене от комисията за борба с корупцията с гласовете на депутатите от ПФ. Но от ГЕРБ побързаха да гарантират на колегите си от ДБГ, че законопроектът ще мине безпроблемно при гласуването му във водещата правна комисия и след това при първото четене. В този залог депутатите на Кунева включиха СДС и прибавиха като бонус един народен представител от формацията на Радан Кънев ДСБ - Валентин Павлов. В резултат на тази оперативна комбинация приносът на Реформаторския блок (РБ), които общо имат 23-ма депутати, в офанзивата по бламирането на президента беше 12 гласа.

Цената за подкрепата на деклариралите официално вярност към ГЕРБ веднага след напускането на АБВ на мнозинството девет депутати от партията БДЦ трябва да се измерва през призмата на икономическите интереси на нейния създател - бизнесмена Христо Ковачки. Неговите интереси са основно в един от ключовите сектори - енергетиката. Останалите петима народни представители от учредената наскоро партия "Народен съюз" винаги могат да бъдат договорени срещу "дребни услуги".

Заслугата за присъединяването към това мнозинство на Волен Сидеров формално би могла да се припише на съпредседателя на ПФ Красимир Каракачанов. По неговите признания той се срещал с лидера на "Атака", за да го уговаря да се присъедини към мнозинството за бламиране на президента. Като се има предвид тоталната изолация, в която изпадна Сидеров в този парламент, благодатната тема за затягането на партийните редици на националистите със "заплахата от Турция" и възможността "да си го върне на президента", едва ли Каракачанов е загубил много време да убеждава Сидеров депутатите му да гласуват срещу ветото. След напускането на АБВ миналата седмица лидерът на "Атака" изненадващо започна да идва редовно на работа в парламента, след като от доста време не беше правил това, и уж на шега припомни за "златния си пръст" по време на управлението на Орешарски. Не на шега обаче показалецът на Сидеров може да възвърне блясъка си след излизането на АВБ в опозиция и нееднократно заявеното намерение на ГЕРБ да управлява с различни тематични мнозинства.

След като така конструираното мнозинство за бламиране на ветото на държавния глава постигна целта си, председателят на парламентарната група на ГЕРБ и главен архитект на "коалицията по интереси" в парламента Цветан Цветанов обяви, че "мнозинството е стабилно" и "продължава напред". Тази оценка обаче се размина драстично със засегната страна - гражданите, които тази седмица организираха протести пред парламента.

Технологията обаче, по която беше сформирано мнозинството от 135 народни представители, поставя няколко логични въпроса. И първият е

Колко време може да издържи тази конструкция

Ако попитате конструктора на подкрепата за правителството на Борисов Цветан Цветанов, отговорът му най-вероятно ще бъде колкото е необходимо и докато това устройва ГЕРБ.

Тази конструкция на парламентарното мнозинство от типа "аз на теб, ти на мен" всъщност се крепи на два фундамента. Единият е, че никоя от останалите политически сили извън ГЕРБ и от управляващото мнозинство, и от опозицията засега няма интерес от предсрочни парламентарни избори. Част от тях, защото са наясно, че има вероятност след предсрочен вот да не попаднат в новия парламент. Другият е, че ГЕРБ няма алтернатива и по тази причина се намира в комфортната ситуация да поддържа изкуствено мнозинство, докато това устройва Борисов.

Сегашната ситуация е римейк на последната година от управлението на Симеон Сакскобурготски, когато парламентарната група на НДСВ се разцепи и от нея се отделиха депутатите от "Новото време". Това веднага повиши цената на тогавашния коалиционен партньор на царя - ДПС, и Сакскобургготски удържа властта с цената на редица тежки компромиси с ДПС и "Новото време", които след това помогнаха НДСВ да замине в политическото небитие.

От ГЕРБ не изглеждат притеснени от факта, че стават все по-зависими от Патриотичния фронт, нито от историческите реминисценции с управлението на Сакскобургготски, които Бойко Борисов би трябвало да помни добре. Въпросът обаче е

Готови ли са от ГЕРБ да платят цената на тази зависимост

Засега очевидно да. Депутатите на Бойко Борисов без проблем подкрепиха двете спорни предложения на патриотите в Изборния кодекс - орязването на секциите в чужбина и задължителното гласуване. Без абсолютно никакво възражение се съобразиха с условието на патриотите издигнатият от ГЕРБ за президент Росен Плевнелиев да бъде бламиран.

Тази демонстрация всъщност изобщо не беше необходима. Обявеното след това от т.нар. мнозинство намерение за внасяне на промени в Изборния кодекс всъщност се сви само до оспорените от президента текстове. Което означава, че ветото можеше да бъде прието и текстовете след това поправени. В случая за ГЕРБ може да е била удобна ситуацията да покажат неподкрепата си за държавния глава, но в бъдеще най-вероятно ще им се налага да подкрепят още популистки предложения на Патриотичния фронт.

Проблемът на ГЕРБ е, че, съгласявайки се на такива компромиси, те нищо не печелят. Например на последните парламентарни избори партията на Бойко Борисов, след ДПС получи най-много гласове от българите в чужбина. Сега те очевидно ще загубят голяма част от тях. По-важното е, че очевидните парламентарни пазарлъци подкопават и последните реформаторски претенции в ГЕРБ, която явно се бори повече за запазване на статуквото вместо на неговата промяна. И без това примерите от последните седмици в тази посока са в изобилие. Като се започне от непочиващото на никаква логика решение на парламента да допусне до референдум въпроса за електронното гласуване, при положение че миналата година хората вече веднъж участваха в такова допитване, и се стигне до заявката на ГЕРБ, че наесен може да има избори три в едно - вот за държавен глава и два референдума.

На фона на всичко това възниква още един въпрос -

Има ли Реформаторски блок

Краткият отговор е не. Той престана да съществува още в края на миналата година, когато влезлите във властта реформатори със заявката да бъдат гарант за провеждането на реформи се разделиха при бламирането на промените в конституцията на управляващи и опозиция. Гласуването на ветото на президента само прибави към това разделение още един щрих - такива, които са склонни да влизат в различни плаващи мнозинства в името на запазването на позициите си във властта - ДБГ и СДС (по думите на Радан Кънев), и такива, които отстояват принципи.

От тази гледна точка призивът на ДСБ от миналия петък за обединение на десните партии около кандидатурата на президента Плевнелиев за втори мандат не изглеждаше лишен от логика. Едно от обясненията на депутати от ДСБ за този изненадващ ход беше, че са очаквали ГЕРБ да се съобразят с условието на патриотите държавният глава да бъде бламиран при гласуването на ветото и са се опитвали да предотвратят този ход. А отправената тази седмица оферта към премиера Борисов за разговори за обединение около приоритети с ясен хоризонт на този парламент и около евентуалната кандидатура на Плевнелиев срещу подкрепата на опозиционната част от РБ - ДСБ и депутатите от гражданската квота, изглежда като опит ГЕРБ да бъде изваден от популисткия коловоз, в който формацията на Борисов сама се вкара.

Този ход, зад който застанаха три от петте партии в РБ - ДСБ, БЗНС и НПСД, както и гражданският съвет, може да се разчете като начало на формирането на нов десен проект. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче определи предложенията като "част от политическата игра на някои политици" и като опит управляващите "да се отклонят от ежедневието". А премиерът Борисов мълчи. Вместо това президентът Росен Плевнелиев направи изявление в петък, че няма да се кандидатира за втори мандат, въпреки че намерението му беше да обяви решението си през юни. Избързването вероятно е продиктувано от поставянето на дневен ред на кандидатурата му за втори мандат от ДСБ и от поведението на ГЕРБ във връзка с ветото. Сега обаче на ход отново е партията на Борисов.

Плевнелиев няма да се кандидатира за втори мандат

"Няма да участвам в предстоящите президентски избори по лични причини." Това заяви президентът Росен Плевнелиев в специално обръщение в петък. Той посочи, че това не означава, че излиза от политиката. "Но не очаквайте от мен да правя нова политическа партия или да бъда член на някоя от тях. Веднъж президент - винаги президент", каза държавният глава. Плевнелиев отбеляза, че обявява решението си пет месеца преди президентските избори, защото не иска да се спекулира с тази тема. И добави, че не е съгласен смислени промени в държавата като съдебната реформа и антикорупционния закон "да отстъпят място на тънки политически сметки" за предстоящия вот. "Не мога да приема антидемократични действия да търсят политическа легитимация чрез удобното обяснение, че вече сме в предизборна кампания", посочи още той. Президентът посъветва политиците да "оставят тънките сметки за президентските избори", "да подкрепят съдебната реформа и аниткорупционното законодателство" и "да дадат път на европейското развитие на България".

Сделката между Патриотичния фронт (ПФ) и ГЕРБ "оставане в мнозинството срещу отхвърлянето на ветото на президента Росен Плевнелиев за гласуването в чужбина" вече е факт. В сряда внушително мнозинство от 135 депутати бламира държавния глава, като одобри отново приетите преди това спорни текстове, с които се свежда до минимум възможността за откриване на секциите в чужбина. Заедно с това бяха бламирани и онези живеещи в чужбина български граждани, които от няколко седмици се срещат с политици от управляващото мнозинство, премиера Бойко Борисов и президента Росен Плевнелиев в опит да ги убедят да променят приетата рестриктивна мярка.

Сделката бламира и думите на самия Борисов, че "ако накрая трябва да избирам между стабилност и демокрация, правата на хората, ще избера правата на хората и демокрацията". В крайна сметка политическите сметки се оказаха по-важни. Те са мрачен предвестник на бъдещото управление, което очевидно ще бъде базирано основно на бакалски сметки вместо на принципни политики, които дават повече възможности на гражданите вместо на политическите партии.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  "...Сега обаче на ход отново е партията на Борисов..."

  Не, партията на Борисов отдавна изпусна инициативата, вторачена да брои на пръсти колко гласа ще събере на всяко гласуване в НС и да търгува с влияние. Герб се маргинализира и разлага цялата политическа класа.
  Клакьорите му, а и Борисов ще отидат в канала на историята и никой няма да ги помни, както и никой не помни многобройните парламентарни царедворци от НДСВ. Панайотов, Кошлуков, Севлиевски, Агайн говорят ли ви нещо?

  Реформаторската маска на Борисов отдавна падна и колкото и да сбира "тематични мнозинства" от мръсна политическа пяна, отново няма да изкара мандата си.
  Само с говорене не става.

 • 2
  mockinbird avatar :-|
  Vladimir Lyubenov

  предупреждавам. Марсианците (не-хората) надигат глави, окуражени и огромно облекчени от отдръпването на Плевнелиев. президентът нямал иницативи и пълномощия? глупости на търкалета. като оперативна власт да, но като пасивен защитник на демокрацията, реда в държавата и контрол на специалните и въоръжени сили е безценен. а точно това липсваше на не-хората, за да завършат путинския си метеж през 2013-2014-та и неслучайно Местан наскоро ви напомни за всичко това. а точно този президент беше страшно решителен, свръхточен и стоеше с огромна (невъобразима) воля на явния, но и особено тайния фронт. да ви припомня - Путин намери 20 минути време да се погледнат очи в очи на неважна среща - за да види човека, който последен му попречи в България.
  и предупреждавам. самоунизените смачкани хибридни предатели в България постепенно усилват истерията си и кой с каквото може срещу Герб, Плевнелиев, Реформите и срещу мен, българския Народ. консолидират в средносрочен план лайнарските си сили. примляскват с надежда и вдигат тайни празненства за АБВ-БСП-ДПС и ДСБ. използват малоумните полезни идиоти като Трифонов и рошавите му, брадясали негласни въшки.
  но предупреждавам. не вярвайте никога и никъде на Кънев, ДСБ и тайната им шайка, боядисани в демократично тъмносиньо. това е таен тумор от злобни реваншисти, подтиснати от мисълта за десетките години, прекарани в демократична имитация, копнеещи през цялото си време за завръщането на онези времена. те са последният ударен отряд на основната доктрина от 1917-та - омразния език на езика на омразата.
  те никога не са били наши.

 • 3
  cannibal666 avatar :-|
  Tzun Kai Hui

  По жалка и безгръбначна сган от Дупедавци за силна България,няма в този парламент! За щастие на всеки нормален човек,времето когато лилавите комундери ще бъдат изхвърлени на боклука,където им е мястото,е все по близо!

 • 4
  vesko777 avatar :-|
  vesko777

  Болен или платен ! Много болен или добре платен ! До коментар [#2] от " Vladimir Lyubenov ":

 • Santa_Claus

  Имаше едно време обективен "капитал", сега - кукли на конци!

 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  "Проблемът на ГЕРБ е, че, съгласявайки се на такива компромиси, те нищо не печелят. Например на последните парламентарни избори партията на Бойко Борисов, след ДПС получи най-много гласове от българите в чужбина. "

  Глупости на търкалета. Ако се ограничат секциите в Турция и целия свят, ГЕРБ ще получат относително много повече гласове от другите партии. Тъй като присъствието в парламента зависи от проценти, а не от абсолютни гласове, ГЕРБ ще получат повече места!

  Аман от пропаганда! Чужбина избира ДПС! Аз не искам гражданите в чужбина да поставят откровено мафиотска партия в управлението на моята държава.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.