Парламентът одобри спасителния механизъм за общините

Финансовият министър получава властта да определя кои от тях ще получават финансиране от държавата

Според депутати правомощията на финансовия министър са неограничени и липсва каквато и да е форма на контрол върху дейността му
Според депутати правомощията на финансовия министър са неограничени и липсва каквато и да е форма на контрол върху дейността му
Според депутати правомощията на финансовия министър са неограничени и липсва каквато и да е форма на контрол върху дейността му    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Според депутати правомощията на финансовия министър са неограничени и липсва каквато и да е форма на контрол върху дейността му    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
При наличие на финансови проблеми кметовете ще създават план за стабилизиране и ще може да кандидатстват за безлихвен заем от правителството.

Механизмът за оздравяване на общини в тежко финансово състояние вече е факт. Депутатите приеха окончателно промените в Закона за публичните финанси, които дават възможност на местната власт да влезе в процедура по оздравяване и да получи безлихвен заем от правителството. Най-много критики събраха текстовете, които дават власт на финансовия министър да решава кои общини да получат финансиране, както и дали заемът към дадена община да бъде опростен, ако тя покаже трайна тенденция за подобряване.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  sebastians avatar :-|
  sebastians

  " Тя призна, че това вероятно не са най-прецизните текстове и практиката ще покаже дали трябва да бъдат променяни след няколко години. "За мен е важно да се сложат критерии, както и да имаме едно относително ранно оповестяване, че в дадена община има проблеми."

  !!!


  Нередност?
 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев
  • + 2

  Значи всички туристически общини са нетни вносители в бюджета, само Велинград има под 20% самоучастие в собствения си бюджет! Как е възможно?!

  Нередност?
 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Жалко само за адаша. Ако беше изтраял още един мандат, щеше да закрепи феодалното владение поне до 2050 г.

  Ще си позволя да перефразирам една небезисвестна татуировка за максимално точно отразяване на бъдещата ситуация:

  "К****и пийте, яжте, държавата черпи"

  Нередност?
 • 4
  knb avatar :-|
  Кнб

  Абе те всички реформи във всички страни в европа си приличат като капки вода. Само се правят че пишат нещо в НС. Единственото, което правят е да превеждат от немски инструкциите и параграфите. Те тези мерки съществуват и в други страни.

  Накратко, преведено на български е погробчване на всички общини, които са закъсали със финанситрането им. А тази, които не са закъсали и не са погробчени, довеждане до състояние на явно закъсали.

  Установяването на президентските "демокрации" и "републики" в Европа върви с пълна пара. Турция може да служи като флагман.

  Нередност?
 • 5
  knb avatar :-|
  Кнб

  Между другото публикуването в интернет ще даде огромно предимство на всички небългарски фирми и организации, които ще занят как да сложат цените си за да загробят всяка община. Те дори в САЩ така го направиха използвайки фондовете за териториално финансиране, които преди бяха абсолютно сигурен финансов инструмент а сега са собственост на десетина компании и фондове тип Мърдок.
  Изобщо информацията е златото в тези времена и да се пръска злато на мегдана е безумие.

  А критерия "равнището на събираемост на приходите на общината е под средното за страната, отчетено за последната година" няма равен на себе си. Есенцията на параграф 22. Представете си само всички хора в страната да са над средния ръст в страната.

  Нередност?
Нов коментар