Времето на Мавродиев в КФН изтече
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Времето на Мавродиев в КФН изтече

В годините на Мавродиев в КФН оборотът на капиталовия пазар стана по-незначим от оборота на Женския пазар

Времето на Мавродиев в КФН изтече

Европейската комисия също препоръчва промени в регулатора, докато ГЕРБ продължава да бави процедурата по избор на нов председател

16522 прочитания

В годините на Мавродиев в КФН оборотът на капиталовия пазар стана по-незначим от оборота на Женския пазар

© Надежда Чипева


Представете си за момент следната история: след катастрофално управление на някой български парламент президентът, излъчен от политическата сила, която има мнозинство, пропуска да насрочи нови избори. Така парламентът и правителството продължават да са на власт, въпреки че мандатите им са изтекли и това е незаконно.

Това изглежда като невъзможна случка, но всъщност нещо много подобно се случва и в момента с избора за нов председател на Комисията по финансов надзор. Мандатът на сегашния - Стоян Мавродиев, изтича на 18 юни, а процедурата - дори и да приемем, че се направи по най-бързия възможен начин, трябваше да е започнала месец по-рано. Така той заедно с един от заместниците си ще остане на поста, след като мандатът му вече е изтекъл.

Двама депутати от Реформаторския блок отново върнаха тази седмица в политическото поле топката за избора на шеф на КФН. Петър Славов и Мартин Димитров внесоха в сряда в деловодството на парламента решение за стартиране на процедура, но процедурата едва ли ще започне веднага. Други представители на управляващите обаче казват, че това ще се случи през следващите седмици.

Спокойствието на ГЕРБ и останалите партии от мнозинството всъщност е напълно необяснимо. Критиките към сегашния председател на КФН са толкова сериозни и от толкова различни посоки, че дори оставането му на този пост е скандално. Сегашното удължаване на мандата вече минава сериозни граници на политическата незаинтересованост, защото води до допълнителни щети за инвеститори, емитенти и икономиката като цяло.

Критиките от Брюксел

На характерния си бюрократичен жаргон в последния си доклад с препоръки относно "Националната програма за реформи на България" Европейската комисия отбелязва, че "неразумни бизнес практики във финансовия сектор, съчетани с неефективен надзор" са създали среда за натрупване на сериозни макроикономически дисбаланси.

"Дупките" в банковия и небанковия сектор бяха основната причина миналата година България да бъде класифицирана от ЕК като рискова държава със значителни макроикономически неравновесия, само на една степен преди страните в криза като Гърция. В същия доклад преди година комисията препоръча да се извърши "заздравяване на финансовия надзор чрез структурни и кадрови промени".

Поводът за тези констатации бяха кризата с КТБ и съмненията, че подобни порочни практики има и в други финансови институции.

Отговорни за фалита на КТБ са председателите на двата финансови регулатора - Иван Искров на БНБ и Стоян Мавродиев на КФН. Ръководените от тях независими регулатори по закон са били длъжни да осъществяват надзор върху КТБ като търговска банка и като емитент на акции и облигации на борсата.

За БНБ кадровите промени бяха предприети с избирането на нов управител на централната банка на мястото на Искров, но в КФН смяната на председателя Стоян Мавродиев беше забавена по политически причини. Той е бивш депутат и зам.-председател на ГЕРБ, а от партията всячески се опитваха да прикрият участието си в процесите, довели до фалита на КТБ.

В мотивите си за проекторешението за старт на процедурата по избор депутатите реформатори Мартин Димитров и Петър Славов посочиха две основни групи причини. Поради изтичането на законовия срок тя трябва да започне незабавно. По-важният аргумент обаче е, че старото ръководство на КФН, което е пряко отговорно за фалита на КТБ, трябва да бъде сменено, за да може доверието в комисията и в пазара да се възстанови.

Какво оставя Мавродиев

Мандатът на сегашния председател на КФН Стоян Мавродиев може да се определи като най-мрачните години в историята на капиталовия пазар.

Под негово ръководство КФН умишлено забави с една година прегледа на активите на застрахователните и пенсионните дружества. Очаква се процедурите да приключат до края на 2016 г.

Целта беше да се разминат с оценката на активите на банковата система. Много от проблемните институции са финансови групи и само едновременният одит на активите би могъл да даде реална преценка за капиталовата адекватност на цялата група.

С фалита на КТБ освен четвъртата банка по активи си отиде и един от най-големите емитенти на акции и облигации на пазара, завличайки стотици милиони от инвеститорите си.

При скандала след затварянето на банката стана ясно, че председателят на КФН е бил в недопустимо близки отношения с мажоритарния акционер на КТБ Цветан Василев. От публикуваната книга с посетители при Василев стана ясно, че най-чест гост от всички е бил именно Мавродиев, с над 30 посещения в рамките на две години. Още по-озадачаващо е, че тези срещи са били за изключително кратко време - 5, 10, 15 минути, което е недостатъчно за разговор по финансова тема, а по-скоро да се приеме или предаде нещо.

Една от причините за провала на КФН в казуса КТБ и наличието на сериозни основания за подобни практики в други поднадзорни лица на комисията е нейният организационен разпад. Стоян Мавродиев се опита да подмени законодателството с вътрешни правила, като ограничи силно функциите на зам.-председателите на КФН. Това доведе до непрекъснати конфликти, скандали и съдебни дела между него и различни негови заместници през годините. В момента Мавродиев е в тежък конфликт с практически всеки от своите заместници - Димана Ранкова, Николай Попов, Борислав Богоев, Ралица Агайн. Стигна се до абсурдни ситуации, в които председателят пише писма на поднадзорни лица с противоположно съдържание на решенията на ресорния зам.-председател.

Те знаят, че той знае

Много сериозен репутационен проблем за Стоян Мавродиев дойде и от делото "Брендо", където прокуратурата го призова като свидетел. Оказа се, че по много от документите на офшорните фирми, през които е извършвано прането на пари от търговия с наркотици, фигурират негови подписи. Макар да не беше директно обвинен в пране на пари, замесването на името на Мавродиев в такъв голям международен наркоскандал повлия сериозно не само върху неговата репутация, но и върху легитимността на цялата комисия.

Възможно е офшорната практика в миналото на Мавродиев да е една от причините той да оцелее толкова дълго в КФН независимо от непрекъснатите скандали в органа. Като адвокат на офшорни структури той разполага с чувствителна информация за много от важните фигури в българската политика и бизнес. Смята се, че част от информациите за офшорни фирми на действащи политици по времето на правителството на Орешарски в пълно нарушение на професионалната етика са разпространени именно от Мавродиев, за да спечели благоразположението на тогавашната власт.

В годините на Мавродиев в КФН оборотът на капиталовия пазар стана по-незначим от оборота на Женския пазар. С непрофесионалното си и враждебно отношение към емитенти и инвеститори, КФН реално принуди небанковия сектор да управлява значителна част от активите си в чужбина.

На фона на свитото кредитиране, това допълнително ограничи достъпа до капитал на бизнеса и допринесе за ръст на безработицата.

И инвеститори, и емитенти, са крайно изтощени от некомпетентността, изнудването и постоянните корупционни напъни на КФН в тъмните години на ерата "Мавродиев". Тя очевидно привършва, но освен смяната на самите хора, е важно да се даде ясна оценка за проблемите, създадени при техния мандат. Само така може да има надежда, че в бъдеще някога пак ще има капиталов пазар в България. В момента такъв няма.

Представете си за момент следната история: след катастрофално управление на някой български парламент президентът, излъчен от политическата сила, която има мнозинство, пропуска да насрочи нови избори. Така парламентът и правителството продължават да са на власт, въпреки че мандатите им са изтекли и това е незаконно.

Това изглежда като невъзможна случка, но всъщност нещо много подобно се случва и в момента с избора за нов председател на Комисията по финансов надзор. Мандатът на сегашния - Стоян Мавродиев, изтича на 18 юни, а процедурата - дори и да приемем, че се направи по най-бързия възможен начин, трябваше да е започнала месец по-рано. Така той заедно с един от заместниците си ще остане на поста, след като мандатът му вече е изтекъл.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

34 коментара
 • 1
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Той може да е бандит и крадец, но е близък, на когото трябва.

 • 2
  trotter avatar :-P
  globetrotter

  Капитал, стегнете се, съвсем сте заприличали на в-к Труп. Имайте доблестта да подписвате тези си статии.
  Между това да подписваш статиите си като "Калоян Стоев" (Блъсков) при Труд и като "Капитал" (Иво Прокопиев) тук няма разлика.

 • 3
  cipura avatar :-|
  BgMafia

  Съвсем целенасочено...целта е да се прекрие следващата афера ала КТБ... помните ли покрай аферата КТБ мандата на ИскроФФ точно приключваше ..

  Мога да ви дам предположение и кога ще случи ... август/септември месец ..вероятно ( повече неказвам щото мутрите следят).

 • 4
  gl_avatar avatar :-|
  gl_avatar

  Подлога и тъп@нар.
  Довиждане няма да ни липсваш.

 • 5
  bogry avatar :-|
  BoGry

  "Критиките към сегашния председател на КФН са толкова сериозни и от толкова различни посоки, че дори оставането му на този пост е скандално."

  "Сериозни критики... скандално..." Ма моля ви се, какви са тези неразбираеми думи! Какво стана с певеца Искров? Изпратиха го с почести и тлъста сметка! Какво очаквате от махането на Мавродиев? Ако беше Стефан актьорът, сигурно щяха да го заврат в кучи гъз! За политическите субекти обаче, какъвто е Стоян, особено пък от управляващата клика, която "е бронирана здраво в гърдите, бронебойни патрони... няма открити! Няма открити!"

 • 6
  tanas2 avatar :-|
  Танас

  От насъбралата се отрицателна енергия Господ си знае работата забавя но не забравя та и искрения и тоя измавруден ще идат да кандидатстват при Минчо Коларски за членски карти.

 • 7
  wizard avatar :-(
  Wizard

  Какви критики?!? Този удобен индивид трябваше да е в затвора, заедно с Искров за престъпно бездействие по темата с КТБ! Гаранция има още поне 10-тина случая, за които трябва да отговаря пред обществото. Най-тъжното е, че лицето, което е отговорно за това назначение, именно Бойко Борисов, изобщо не за замесен около скандалите. Това може да се случи само в България, страната с удобните медии, не за обществото, а за власт имащите. Дано Господ ги съди, на българи не разчитам!

 • 8
  pornpig avatar :-|
  pornpig

  Ясно е, че този наглец изнудва всички чрез офшорките, които им е регистрирал в миналото. Изненадва ме само куражът му, не го ли е шубе, че някой ден ще решат, че е по-лесно да се отърват от него, отколкото да му уйдисват.

 • 9
  poptcheva avatar :-|
  Free person

  Наистина времето му изтече,неговата персона е много спорна!

 • 10
  wizard avatar :-?
  Wizard

  Само едно не ми е ясно: Как Борисов не го е страх, да назначи очевидния адвокат на мафията на най-високия държавен финансов регулативен пост? Този човечец от снимката по-горе има повече тайни, отколкото гробницата на Тутанкамон..
  Единственият разумен отговор е, че на Бойко му се казва кой да стане начело на най-важните държавни длъжности и после ония отзад да разчитат на актьорската игра на премиера. Той е доказал, че е страхотен театрал, поне за по-голямата непросветена част от населението на държавата.. Друго обяснение нямам.
  А и ми е непонятно, докога тези груби селски издънки ще продължават да минават в Европейска държава, била тя и последната.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK