Строеж върху дюни бил "неспираем"

   ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
   ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Според министър Павлова казусът бил в ръцете на община Несебър.

Министерството на регионалното развитие не може да спре строеж върху дюни на плаж в близост до Иракли, за който проверка на строителния контрол е констатирала нарушения. Това стана ясно от отговор на министър Лиляна Павлова на въпрос на депутата Гроздан Караджов по време на парламентарния контрол в петък.

Министърът обясни, че казусът е в ръцете на община Несебър, която единствена може да предприеме действия за преустановяване на строителство на ваканционно селище на плаж "Река Вая" до село Емона.

През април медиен репортаж показа как се строи върху дюни на плаж близо до Иракли, взема се пясък от там, припомни Караджов и постави въпрос какви действие се предприемат по въпроса. В отговор министър Павлова заяви, че министерството й се занимава с казуса от няколко години и разказа как се е развил той.

През 2006-2007 г. на два поземлени имота земеделска земя до плажа е променено предназначението с възможност за застрояване. През 2011 г. Регионалната екоинспекция в Бургас е съгласувала инвестиционни намерения за изграждането на ваканционни обекти в тях. През 2011-2012 г. кметът на Несебър е издал заповед за промяна на Подробния устройствен план (ПУП) и двата имота са отредени за ваканционни селища.

Главният архитект на Несебър е издал разрешение за строеж през 2012 г. за 14 къщи в единия имот и вилно селище с 14 бунгала и басейни в другия. В проверка на регионална дирекция по строителен контрол в Бургас е установено нарушение на издаденото съгласуване и оценка за въздействие върху околната среда, защото е превишен броят и размерът на сградите на територията на ваканционните селища.

От РДНСК издават заповеди за спиране на строежите през 2012 г., но след обжалване административният съд в Бургас постановява, че строителството може да бъде възобновено. Следва още едно обжалване и отново бургаският съд отхвърля заповедите за спиране на строителството. Според Павлова в момента единствено община Несебър, разрешила това строителство, би могла да предприеме някакви действия.