Цената на тока за дребния бизнес пада

Регулаторът е определил и отстъпката, която тежката индустрия трябва да получи

В енергийния регулатор с председател Иван Иванов предстои обсъждане на новите цени с компаниите от сектора
В енергийния регулатор с председател Иван Иванов предстои обсъждане на новите цени с компаниите от сектора
В енергийния регулатор с председател Иван Иванов предстои обсъждане на новите цени с компаниите от сектора    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
В енергийния регулатор с председател Иван Иванов предстои обсъждане на новите цени с компаниите от сектора    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За битовите потребители по-съществено е увеличението на нощната тарифа, която според повечето дружества в сектора беше "исторически занижена".

Намаление на цената на малките стопански потребители и минимално увеличение на цената на електроенергията за битовите потребители от 1 юли. Това предвижда проектодокладът за новите цени на електроенергията, публикуван в петък от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Предстои той да бъде обсъден с всички заинтересовани страни, след което в края на юни регулаторът ще вземе своето окончателно решение за цените на електроенергията за следващата една година. Обикновено разликите с първоначално обявените стойности не са съществени.

Цените за потребителите

За битовите потребители по-съществено е увеличението на нощната тарифа (виж таблицата), която според повечето дружества в сектора беше "исторически занижена". Това е и една от причините поне за момента за тези клиенти да не е изгодно да сменят доставчика си, излизайки на свободния пазар, където се предлага една тарифа през цялото денонощие.

Минимално увеличение има и в дневната тарифа за бита.
Сметките на регулатора съществено се различават от поисканото от трите дружества – ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про". Най-голямо е разминаването при ЧЕЗ, които преди месец предложиха увеличение за битовите потребители от 20%. Още тогава обаче председателят на КЕВР Иван Иванов посочи, че решението на регулатора ще се размине съществено с искането на ЧЕЗ. За "Енерго-про" регулаторът също е одобрил по-малко поскъпване от поисканото, докато при ЕВН, която беше най-скромна в исканията си, регулаторът е определил по-високи от поисканите цени за битовите потребители.

Съществено намаление на цените има за малките стопански потребители, които все още са на регулирания пазар. Това са квартални магазинчета, някои офиси и др. Досега техните цени бяха сравнително високи, което накара голяма част от тези клиенти да излязат на свободния пазар, където успяваха да договорят с до 30% по-ниски цени. Високите сметки на стопанските потребители досега действаха и като подкрепа за поддържането на по-ниски цени за бита.

Другите компоненти на цената

Освен цената на енергията потребителите плащат и мрежови разходи, които се определят от регулатора за всички клиенти на регулиран и свободен пазар. Според предложението на КЕВР цената за пренос се покачва и при трите дружества. Изключение прави само тарифата за пренос на енергията на средно напрежение на ЕВН, която е предвидено да бъде намалена с 6.45%. Минимално намаление има и в цените за пренос и достъп на държавния Електроенергиен системен оператор, които се плащат от големите стопански потребители.

Един от важните компоненти, който влияе съществено върху крайната цена на всички клиенти - цена задължение към обществото, в която влизат разходите за зелена енергия и дългосрочните договори с американските централи и топлофикациите, ще бъде намалена с 2.7% до 35.83 лв. за мегаватчас.

Отстъпката за индустрията

Регулаторът е предвидил в ценовото си предложение и отстъпката, която индустрията ще получи от компонента за зелена енергия в цена задължение към обществото. За целта беше изготвена наредба, която все още чака одобрението на ЕК. Когато то бъде получено, фирмите ще получат отстъпката със задна дата от 1 август 2015 г. Така цена задължение към обществото за фирми с енергийна интензивност от 5 до 10% ще бъде 26.60 лв. за мегатвачас. За тези с енергийна интензивност от 10 до 20% цената ще е 21.98 лв., а за големите индустриални предприятия като сектор металургия цената ще е 16.21 лв. за мегаватчас.

Цените на производителите

Цените на държавните АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2" и големите ВЕЦ на НЕК, които се определят от комисията за регулирания пазар, също се увеличават, макар и с по-малко от поисканото от централите (виж таблицата). Количествата, които първите две централи ще трябва да продават по регулирани цени, се намаляват заради все по-голямо излизане на потребители на свободния пазар. Така АЕЦ "Козлодуй" ще трябва да доставя с 20% по-малко енергия по регулирани цени, което означава, че остатъкът ще може да се продава на свободния пазар "при значително по-висока цена от регулираната", се посочва в доклада на КЕВР. Искането на АЕЦ "Козлодуй" да не доставя енергия за технологични нужди, която също продава на загуба, не е прието от КЕВР.

Количествата за регулиран пазар на ТЕЦ "Марица-изток 2" също са намалени два пъти, като останалото производство също може да донесе по-високи приходи на централата на свободния пазар. В тази връзка в доклада на регулатора се посочва, че очакванията са през втората половина на годината пазарните цени на електроенергята да се увличат и да постигнат нивата от 2015 г. след понижението през първите месеци на 2016 г.

Искането на ТЕЦ "Марица-изток 2" да й бъдат компенсирани разходи от цена задължение към обществото, които дружеството предвижда, че няма да може да покрие, не е признато от КЕВР.

Ново намаление за топлофикациите

Поредно намаление ще има и на цените на топлофикациите от 1 юли (виж таблицата). Последното понижение на цените беше от началото на април заради падането на цената на природния газ, която е основен разход за тези дружества. Най-голямо ще е намалението при топлофикациите в Пловдив и Плевен, докато в София цената пада с 4.3%. Ако през следващите месеци няма ново рязко понижение на природния газ, новите цени на топлофикациите би трябвало да се запазят за период от една година. Това обаче едва ли ще се случи предвид нестабилните цени на петрола на международните пазар, който влияе изключително и на тези на природния газ.

Освен цената на парното и топлата вода намаление ще има и за високоефективната енергия на топлофикациите, която се изкупува от НЕК по преференциални, т.е. високи цени. Там най-голямо понижение ще има при "Топлофикация - Варна" - с близо 10%.
Moody's повиши рейтинта на БЕХ

Международната рейтингова агенция Moody‘s повиши кредитния рейтинг на Българския енергиен холдинг (БЕХ) до Ba1 със стабилна перспектива. Това съобщиха в петък от БЕХ и агенцията. Оценката е с две степени по-висока от предишния рейтинг на холдинга - BB- с негативна перспектива, даден от Fitch през миналия септември. Причината тогава беше лошото финансово състояние на дъщерните дружества на БЕХ и подготовката за вземане на кредит до 650 млн. евро, който в крайна сметка беше намален до 535 млн. евро. Холдингът смени рейтинговата агенция тази година и сега Moody's повишава кредитната му оценка до Ва1. От агенцията обясняват, че оценката е предварителна и дали ще я потвърдят зависи от това колко успешна ще е облигационната емисия, която холдингът предстои да пусне.

Повишението на рейтинга се дължи на подобреното финансово състояние на БЕХ благодарение на мерките за свиване на тарифния дефицит, взети през август 2015 г. от правителството. Рейтинговата агенция очаква тези мерки да продължат да оказват влияние върху паричния поток на компаниите в групата. Moody's предупреждава, че ликвидността на БЕХ в момента е слаба и напълно зависима от вътрешния паричен поток на дъщерните дружества на холдинга. В оценката е взето предвид и това, че на БЕХ предстои пускане на облигационна емисия, с приходите от която да се разплати за отпуснатото мостово финансиране от 535 млн. евро за погасяване на дълговете на дъщерната НЕК към двете американски електроцентрали за купена енергия по дългосрочните договори.