Новият брой:
Образованието: Лунната мисия на България

Райфайзенбанк очаква замръзване на инвестициите през 2016 г.

В свой анализ банката посочва, че двигател на икономическия растеж ще бъде вътрешното потребление, подпомагано от експорта

Усвояването на еврофондовете ще бъде слабо
Усвояването на еврофондовете ще бъде слабо
Усвояването на еврофондовете ще бъде слабо    ©  Юлия Лазарова
Усвояването на еврофондовете ще бъде слабо    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Инвестициите ще намалеят през тази година или ще отчетат ръст, близък до нула. Това е прогнозата на Райфайзенбанк (България), публикувана с редовния месечен икономически обзор на финансовата институция. Спирачки на брутото образуване на основен капитал ще бъдат ограниченото усвояване на еврофондовете, задържането на спада на лихвите по кредитите и ограничаването на държавните разходи. В анализа се посочва, че двигател на растежа през тази година ще бъде вътрешното търсене, подкрепено от експорта.

Данните за първото тримесечие на 2016 г. показаха, че инвестициите в основен капитал са се свили с 3.6% на годишна база. Това не е изненада предвид ограничаването на държавната инвестиционна програма с една трета заради по-бавния старт на новия програмен период. "Като цяло усвояването на еврофондове през 2016 г. ще бъде слабо", коментира икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове