Любовната игра на малките партии
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Любовната игра на малките партии

Любовната игра на малките партии

Президентските избори ще са полигонът, на който ще бъдат изпитани новите коалиции за далеч по-важния следващ парламентарен вот

Велина Господинова
6892 прочитания

© shutterstock


Темата накратко

В опит да докажат, че не са изпаднали от борда и с надеждата чрез участието си в президентските избори да тестват бъдещи партньорства за парламентарния вот, малките политически формации в парламента започнаха да се прегрупират.

След като напусна правителството и управляващото мнозинство АБВ създаде политически и парламентарен съвет за контрол на изпълнителната власт заедно с Народен съюз и "Гергьовден". Заедно с това формациите започнаха и усилени разговори за издигането на обща кандидатура за президент.

Тази седмица изненадващо лидерът на "Атака" Волен Сидеров отправи оферта към доскорошния си политически враг Патриотичния фронт за съвместно участие във вота за държавен глава и за следващите парламентарни избори.

Разнобой как и с кого да се явят на президентския вот има и в редиците на Реформаторския блок. Заради желанието на ДБГ десният съюз да участва във вота заедно с Патриотичния фронт отДСБ заподозряха формацията на Меглена Кунева, че готви план Б за политическото си бъдеще заедно с ВМРО и НФСБ, ако десният съюз се разпадне.

Рано сутринта в сряда, малко преди да започне заседанието на парламента, лидерът на "Атака" Волен Сидеров занесе папка в стаята на заклетия си враг Патриотичния фронт. Причината, както впоследствие обясни националистът, е покана за разговори до съпредседателите на двете формации от фронта - НФСБ и ВМРО, за общ кандидат за президентските избори през есента и общо явяване на следващите парламентарни избори. Заедно с това Сидеров пресметна, че в момента общо имат 29 народни представители, с един по-малко от третата политическа сила в Народното събрание ДПС, и ако се явят заедно на парламентарни избори, според сметките националистическия лидер могат да спечелят 40-45 мандата.

Противно на очакванията и предвид сложните от години отношения, политически и семейни, между лидерите на "Атака" и НФСБ Валери Симеонов (които дори се съдиха за клевета) реагира спокойно на протегната ръка. "Взех папката, която Сидеров донесе, не съм я хвърлил в коша", каза Симеонов.

"Папката с офертата на Сидеров" всъщност е част от започналия процес на прегрупиране на малките парламентарно представени политически сили. Стимулът са предстоящите президентски избори, но те ще бъдат само полигонът, на който ще бъдат изпитани новите коалиции за далеч по-важния следващ парламентарен вот. Освен при националистите такъв процес започна и в АБВ и БДЦ. Заради неясната съдба на Реформаторския блок партиите от десния съюз също пресмятат шансовете си. В резултат от всички тези сметки се оформят поне два нови политически гравитационни центъра, които не е изключено да се привлекат взаимно преди някои от следващите вотове. Прегрупирането е и явна заявка за демонстрация на присъствие, което да бъде отчетено от големите - ГЕРБ и БСП.

Офертата на Сидеров

От Патриотичния фронт не са изненадани от иначе изненадващия ход на Сидеров. Депутати от фронта твърдят, че от около месец лидерът на "Атака" търси контакти с тях за разговори, а "знакът на добра воля" за сътрудничество Сидеров даде при гласуването на ветото на президента върху текстовете от Изборния кодекс. Тогава след срещи с лидера на ВМРО Красимир Каракачанов групата на "Атака" гласува срещу ветото и в подкрепа от прокараните от Патриотичния фронт спорни поправки в кодекса.

Депутати от фронта са скептични към евентуално партньорство със Сидеров, но за хода му има две възможни обяснения. Едното е залязващата звезда на националиста и формацията му, която според социолозите е на границата на 4% бариера за влизане в парламента и при следващ парламентарен вот има реална вероятност да не я прескочи. Другото обяснение е свързано конкретно с предстоящите президентски избори и сложната ситуация, в която се намира лидерът на "Атака" - ако иска да покаже, че партията му все още е жива, той трябва да се кандидатира отново за президент. Тогава обаче ще лъсне драстичният отлив на гласове за Сидеров в сравнение с предходните избори за държавен глава - на изборите през 2006 г. той стигна до балотаж с Георги Първанов, пет години след това получи 4%, а на тези избори резултатът му може да е още по-незначителен. Далеч по-изгодно за Сидеров е да влезе в коалиция с идеологически близките му формации от Патриотичния фронт, зад които може да прикрие политическата си немощ.

Суматохата вдясно

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов успя да подведе тактически партньорите си вдясно. Той първо заяви, че партията му ще обяви името на кандидата си за президент през юни. След това отхвърли един по един спряганите в медиите имена като евентуални номинации - на столичния кмет Йорданка Фандъкова, на бургаския кмет Димитър Николов, на вицепремиера Томислав Дончев, на Цветан Цветанов и собствената си кандидатура. И когато темата за президентските избори влезе в дневния ред на Реформаторския блок, Борисов заяви, че ГЕРБ ще каже кандидата си за държавен глава през септември. Подобна беше тактиката му и при предишния вот преди пет години, когато името на Росен Плевнелиев беше обявено в началото на септември, двадесетина дни преди началото на предизборната кампания.

В РБ обаче дебатът как да се яви десният съюз на вота вече започна, най-малкото защото може да се окаже решаващ за оцеляването на блока, или по-скоро на неговите остатъци.

Ако сте се загубили в разнопосочните ходове на партиите от блока, не сте сами. В различни периоди от време както ДСБ, така и ДБГ - двете основни формации в блока, искаха да влязат в преговори с ГЕРБ за обща кандидатура за държавен глава, както партията на Меглена Кунева искаше споразумение и с Патриотичния фронт. След това обаче ДБГ обявиха, че обща кандидатура с ГЕРБ ще навреди на блока. От ДСБ пък категорично изключиха възможността за партньорство Патриотичния фронт.

И от двете партии - ДСБ и ДБГ, са наясно, че ГЕРБ ще излъчи собствена номинация и едва ли Борисов ще се съгласи на преговори с реформаторите за президентския вот. Депутати определят първоначалните заявки на двете основни партии в блока за преговори с формацията на Борисов като блъфиране, чиято цел е предложенията взаимно да се блокират. От ДСБ подозират, че желанието на ДБГ за обща кандидатура с Патриотичния фронт е да имат вариант Б, в случай че РБ се разпадне. Иначе подозренията им са, че не е изключено, ако взаимното блокиране продължи, ДБГ и СДС да се преориентират и да подкрепят кандидатурата на ГЕРБ за президент. "В такъв случай е много вероятно ДСБ да издигне Радан Кънев за президент, защото ще се отвори ниша вдясно", казват депутати от блока. Засега обаче надлъгването в блока за президентските избори продължава, като от ДСБ дадоха да се разбере, че единната кандидатура на РБ минава през провеждането на обединителен конгрес преди вота. Предложението вече беше направено от Радан Кънев и очаквано не срещна засега подкрепа от страна на ДБГ и СДС.

Плановете на Първанов

Подобна на Борисов тактика предприеха и от БСП. Предстоящите президентски избори, очевидното желание на Първанов да се кандидатира отново за поста, както и изборът на Корнелия Нинова за председател на партията станаха причина формацията на Георги Първанов - АБВ, да напусне правителството и управляващото мнозинство. Първоначално действията на бившия президент изглеждаха като съгласуван ход с хората около Нинова, още повече че за победата й допринесе и останалото в БСП крило про-Първанов в лицето на депутата Кирил Добрев. С днешна дата обаче ходът на лидера на АБВ изглежда прибързан, поне ако се съди по публичните изявления на Нинова. Тя се обяви за широка подкрепа на бъдещия кандидат на левицата, но номинацията на социалистите ще стане след вътрешнопартийно допитване. За сочения като евентуален кандидат на АБВ за държавен глава Ивайло Калфин Нинова заяви, че не й звучи като президент. Депутати са скептични, че в БСП ще приемат като кандидат Калфин или Първанов.

В опит да вкара левицата в дебат за вота Първанов първо лансира идеята за създаване на патриотичен блок и обединение около "патриотична кандидатура", като според депутати от Патриотичния фронт лидерът на АБВ ги уверявал, че възнамерява да се кандидатира за президент, ако получи подкрепата на БСП. Другият вариант според тях бил Ивайло Калфин. Отправената от Първанов оферта основно към ВМРО обаче засега не среща подкрепа. От формацията на Каракачанов не се присъединиха към обявения от АБВ, депутатите от Народен съюз от групата на БДЦ, "Гергьовден" и още няколко по-малки формации извън Народното събрание политически и парламентарен съвет за контрол на изпълнителната власт, който води разговори за съвместно участие на президентските избори. Депутати от разпадналата се бивша партия на евродепутата Николай Бареков твърдят, че в обединението вече се обсъждат различни варианти за обща кандидатпрезидентска двойка, като вариантите за номинация са както на лидера на АБВ Първанов, така и на бившия вицепремиер и министър на социалната политика от кабинета на Борисов Ивайло Калфин. А като подгласник се обсъжда сегашният вицепрезидент Маргарита Попова. Депутати твърдят, че се обсъжда включително и вариант, при който кандидатпрезидентската двойка да бъде Първанов - Попова и ако Конституционният съд се произнесе, че лидерът на АБВ няма право да се кандидатира за президентския пост за трети път, общият кандидат за президент да бъде Маргарита Попова.

Обявеното партньорство между Народен съюз и АБВ предизвика разрив в и без това хладните отношения в парламентарната група на БДЦ. Малко след като двете формации обявиха създаването на парламентарния съвет за контрол на изпълнителната власт, от БДЦ, лоялна на Христо Ковачки, внесоха предложение за промяна на състава на три комисии в парламента, в които участват колегите им от Народен съюз - Румен Йончев (председател на комисията за българите в чужбина), съпратиецът му Явор Хайтов (член на комисията по вътрешна сигурност) и Георги Ковачев (член на комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси). Съпредседателят на групата на БДЦ Светлин Танчев заяви, че лидерът на партията на Ковачки - Красимира Ковачка, е внесла предложението, подписано от 8 от общо 14 депутати от групата, без да се допита до колегите си от Народен съюз. Това стана повод за разцепление на парламентарната група на БДЦ.

Така идващите президентски избори слагат край на по-лабилните политически формации и прегрупират техните остатъци - някои към АБВ, други към Патриотичния фронт. Засега изглежда, че Реформаторският блок, който преди две години изглеждаше като влиятелен играч, вече окончателно ще се разтече към ГЕРБ и ПФ, с което отново ще постави въпроса "абе, къде са десните".

Темата накратко

В опит да докажат, че не са изпаднали от борда и с надеждата чрез участието си в президентските избори да тестват бъдещи партньорства за парламентарния вот, малките политически формации в парламента започнаха да се прегрупират.

След като напусна правителството и управляващото мнозинство АБВ създаде политически и парламентарен съвет за контрол на изпълнителната власт заедно с Народен съюз и "Гергьовден". Заедно с това формациите започнаха и усилени разговори за издигането на обща кандидатура за президент.

Тази седмица изненадващо лидерът на "Атака" Волен Сидеров отправи оферта към доскорошния си политически враг Патриотичния фронт за съвместно участие във вота за държавен глава и за следващите парламентарни избори.

Разнобой как и с кого да се явят на президентския вот има и в редиците на Реформаторския блок. Заради желанието на ДБГ десният съюз да участва във вота заедно с Патриотичния фронт отДСБ заподозряха формацията на Меглена Кунева, че готви план Б за политическото си бъдеще заедно с ВМРО и НФСБ, ако десният съюз се разпадне.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  mapto avatar :-|
  mapto

  Вече ясно в Българската политика се откроява разграничителната линия ЕС-Русия. ГЕРБ систематично отказват да заемат позиция. Това е ново при тях. Досега не бяха забравили защо са сложили Е в името си. Само крайно пристрастните и неадекватните не могат да си извадят изводите от това.

 • 2
  drilldo avatar :-P
  Георги Георгиев

  Хлебарката никога не пада по гръб.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK