"Дневник": Общините предлагат повече правомощия за общинските полиции
20 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Дневник": Общините предлагат повече правомощия за общинските полиции

"Дневник": Общините предлагат повече правомощия за общинските полиции

Сдружението иска те да могат да съставят актове за повече нарушения, особено за земеделски посегателства

52 прочитания

© Мария Съботинова


Общинската полиция да може да съставя актове на нарушители във всички населени места, особено когато това касае посегателство над земеделско имущество. Това предлагат от Националното сдружение на общините в България, чийто изпълнителен директор е Гинка Чавдарова. Предложенията бяха представени по време на четвъртото заседание на националния съвет за превенция на престъпността.За да може да се случи това обаче, е нужна промяна в Закона за местното самоуправление и местната администрация, с която да се дадат повече правомощия на общинските охранителни органи и инспекторати за установяване на нарушения. По този начин ще се избегне дублиране на функции и МВР ще се концентрира върху върху по-сериозни нарушения, обясни Чавдарова. Тя обяви, че до края на следващия месец ще бъдат подготвени идеите за законодателните промени и ще бъдат внесени в Министерския съвет за обсъждане.

Обединения за превенция

Чавдарова обясни още, че в някои общини има издадени наредби за защита на селскостопанската продукция, като например за проверки при съхранението й, извозването й през деня или нощта, вида на превозните средства, изкупвателните пунктове и др. Те ще бъдат разпространени и сред останалите общини и всяка ще реши кое работи за нея и може да го приеме, коментира изпълнителният директор на общинското сдружение. Чавдарова коментира още, че чрез различни закони се създават местни комисии към общинските съвети, свързани със сигурността и превенцията. От сдружението предлагат всички местни комисии да се обединят в една работеща структура, в която да има представители от всички компетентни органи като агенцията по горите, МВР, Агенцията по заетостта, инспектората по здравеопазване. Така те ще разпределят задълженията помежду си.
Предложение бе направено и за по-ефективно използване на камерите за видеонаблюдение в населените места. След като бъдат въведени навсякъде, те могат да бъдат използвани и за превенция на престъпността. Глобите, установени от камерите в населените места, да постъпват в общинския бюджет е друга идея на общинското сдружение. Липсва координацияНационалният съвет за превенция на престъпността обсъжда годишния план за борба с битовата престъпност до 2018 г., който бе приет по-рано, както и мерките във връзка с предстоящия летен сезон, обяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Те са свързани, от една страна, с опазване на селскостопанската продукция, а от друга, с туристическия сезон. Целта е да се ангажират всички институции, включително и органите на местната власт, за превенция на престъпността на местно ниво.

Бъчварова заяви още, че до момента са проведени две срещи на регионално ниво в Ямбол и Шумен и предстоят още такива, тъй като се "появяват добри предложения на места". Министърът каза и че мерките досега не са дали необходимия резултат, а направеният анализ е показал, че няма активност на всички институции, координация между тях и стимул. Тя обърна внимание, че не може да се разчита на общи решения, а се преценява сложната регионална характеристика на всяка община. Тя обясни, че някои мерки могат да работят само за конкретно място, но това ще е и задачата на местната власт - да прецени от опита на другите кое ще е работещо за нея.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK