Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Влизането във валутния механизъм ERM II - необходимо условие по пътя към еврото, не се случва по конкретни критерии, а е на база споразумения с членките и ЕЦБ

ЕЦБ: България не е готова за еврозоната

Проблем са не числовите критерии, а липсата на реформи и на подходящо законодателство

Вера Денизова
17784 прочитания

Влизането във валутния механизъм ERM II - необходимо условие по пътя към еврото, не се случва по конкретни критерии, а е на база споразумения с членките и ЕЦБ

© KAI PFAFFENBACH


Българското законодателство не съответства на всички изисквания за независимост на централната банка

Нито една от седемте страни, поели ангажимент да влязат в еврозоната, включително България, не отговаря на необходимите условия. Това става ясно от последния доклад за конвергенция на Европейската централна банка (ЕЦБ), в който са разгледани България, Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция. От ЕЦБ посочват, че повечето от държавите отговарят на числовите икономически критерии, но законите им не са в съответствие със стандартите на централната банка.

От там уточняват, че изпълнението на критериите за инфлация, дефицит, съотношение на дълг към БВП и дългосрочни нива на лихвите в определен момент само по себе си не е гаранция за безпроблемно членство в еврозоната. В повечето от разглежданите държави са необходими и широкообхватни структурни реформи за повишаване на икономическия растеж и на конкурентоспособността, твърдят от ЕЦБ в доклада, който се публикува на две години и засяга готовността на държавите извън еврозоната да се присъединят към нея.

Решението дали дадена държава да бъде приета в единния паричен съвет има и политически оттенък. Влизането във валутния механизъм ERM II - необходимо условие по пътя към еврото, не се случва по конкретни критерии, а е на база споразумения с членките и ЕЦБ. Досега България е сондирала мнения в тази посока на два пъти.

Критериите

България отговаря и на четирите числови маастрихтски критерия. Според авторите на доклада обаче съществуват опасения за дългосрочната устойчивост на конвергенцията по отношение на инфлацията. Те допускат, че процесът на догонване на доходите и икономиките на държавите от еврозоната може да доведе до по-високи стойности. Затова е нужна и подходяща политика за избягване на прекомерен ценови натиск.

От ЕЦБ посочват още, че "в дългосрочен план България е изправена пред средно големи рискове за фискалната устойчивост, отчасти поради очакваното нарастване на свързаните със застаряването на населението разходи за медицинско обслужване и дългосрочни здравни грижи". От ЕЦБ препоръчват допълнителни реформи в тези области, както и процесът по свиване на дефицита в бюджета да продължи. Плановете на това правителство са разходите да продължат да надхвърлят приходите в държавните финанси чак до 2019 г. За тази година планираният дефицит е 2% от БВП, или 1.8 млрд. лв. Заради доброто изпълнение през първите пет месеца на 2016 г. обаче финансовият министър Владислав Горанов даде заявка за по-малък дефицит.

Извън числовите критерии от ЕЦБ посочват, че българското законодателство не съответства на всички изисквания за независимост на централната банка, на забраната за парично финансиране и правна интеграция в евросистемата. Визират се конкретно Законът за БНБ, Законът за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и Законът за кредитните институции.

Нужни са реформи

"За да се запази финансовата стабилност, от ключово значение е властите да завършат прегледа на качеството на активите и стрес тестовете във финансовия сектор и допълнително да усъвършенстват надзорните практики", се посочва в доклада. Авторите му са на мнение, че България би имала полза от широкообхватни структурни реформи за подобряване на институционалната и бизнес среда, което пък би привлякло повече преки чужди инвестиции. От решаващо значение е да се намали корупцията и да се осигури независима и ефикасна съдебна система. В доклада се препоръчва да се пристъпи към либерализация на регулираните сектори. Необходими са и допълнителни усилия по усвояването на средства от европейските фондове. За да се справят с високото ниво на необслужваните кредити пък, според ЕЦБ "властите следва да насърчат изчистването на балансите на банките чрез премахване на юридическите и съдебните пречки за преструктурирането на необслужвани кредити".


14 коментара
 • 1
  knb avatar :-|
  knb

  Никакви реформи!

  Валута, чийто емисия е възможна само на заем не ни трябва. Ще трябва да взимаме заем и да задлъжняваме за всяко евро добавена стойност, т.е. за всичко, което произвеждаме. Накрая дълга ще стане толкова голям че всичкия икономически растеж ще отива за изплащане на лихвата. Вече е така във всички страни от южна Европа.


  Който е нямал евро е нямал криза. Всеки по-слаб го срускват. Така че никакви реформи. Току виж сме изпълнили условията и ни натикат в еврото. Тогава ще има първо жилищна криза като в Испания, след това финансова и след това ще ни смъкнат и последната риза от гърба.

  Изобщо еврото е създадено само за да може Германия да смуче от останалите страни.

 • 2
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  Гърция издъни Еврото и сега никой не иска да влезе в Еврозонота. Финландците дори ще правят референдум дали да излязат. Не може да имаш единна валута без да имаш единна финансова политика. Южните страни затънаха в дългова спирала, а немците купиха дълговете и сега печатат евро за да платят борчовете. Останалите страни като Словения, Словакия, Австрия, Финландия и балтийците си скубят косите.

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#2] от "event_horizon":

  "...Гърция издъни Еврото..."

  По-скоро е обратното. ЕЦБ по времето на Трише изкупи след договорената обезценка гръцки ДЦК от частни кредитори (предимно американски инвестиционни банки и фондове) и ги направи неиздължаем дълг към ЕЗ. Само с печатане на пари дефицит не се гаси.

  Най-добре по-далече от ЕЗ. А и вече няма за кога ...

 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Щом не пускат чехите, смятай колко още път ни трябва...

 • 5
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  " България би имала полза от широкообхватни структурни реформи за подобряване на институционалната и бизнес среда, което пък би привлякло повече преки чужди инвестиции."
  Би имала, ама ако бяхме избрали някой, дето хем иска , хем може, а не такъв дето бяга от реформите, като дявол от тамян, защото хем не може, хем не иска.

 • 6
  balkantourist avatar :-|
  balkantourist

  До коментар [#4] от "Георги Георгиев":

  Те чехите не искат, защото знаят как е!

 • 7
  shisharko avatar :-|
  shisharko

  Като се има предвид настоящата ситуация може би е по-добре да не бързаме да приемаме еврото.

 • 8
  ph_alexiev avatar :-|
  paralelepiped

  Е да, гърците бяха по-готови? Или може би двойни стандарти отново?

 • 9
  1i avatar :-|
  Густав

  След като сме вързани с еврото чрез валутния борд, когато ЕЦБ печата необезпечени пари да плаща гръцки дълг, ние също го плащаме под формата на инфлация. В момента носим всички негативи от това да сме в ЕЗ и почти никакви позитиви.

  Влизането в ЕЗ няма алтернатива, това е единственият път.

 • 10
  joro1959 avatar :-|
  joro1959

  В Англия не си и помислят да влизат. След това, което се случи на Гърция и Ирлания, къде сме тръгнали? Няма бърза работа, да благодарим за отсрочката ;)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK