Кабинетът "Борисов" удари рамо на морските сараи на Доган

Правителството отпусна държавни имоти за водоснабдяване и канализация на местността "Росенец"

Сараите на Доган, погледнати от морето
Сараите на Доган, погледнати от морето    ©  Георги Кожухаров
Сараите на Доган, погледнати от морето
Сараите на Доган, погледнати от морето    ©  Георги Кожухаров

Със свое решение от днес правителството реши да прехвърли безвъзмездно на община Бургас правото на собственост върху 21 имота с обща площ 22 декара, намиращи се в лесопарк "Росенец".

"Терените са необходими на общината за изпълнението на проект "Водоснабдяване и канализация па Лесопарк "Росенец", зона "Хижи", с който се предвижда извършването на реконструкция на съществуващата водопроводна мрежа и изграждане на канализация за цялата територия на Лесопарка", пише в краткото прессъобщение на правителството.

Ако оставим настрана нефтопристанището на "Лукойл", най-големият обект в парк "Росенец" е т.нар. "водна спортна база" на нос Чукалята - мащабна постройка, известна като морските сараи на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган.

През май 2014 г. кметът на Бургас Димитър Николов внася докладна записка в Общинския съвет, с която иска разрешение общината да кандидатства в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) на екоминистерството за европейско финансиране на изграждането на лесопарка. Бюджетът на проекта е за 3.39 млн. лв., а от оперативната програма е одобрен 1 милион.

Димитър Николов мотивира предложението си с факта, че на територията на парка има "ведомствени почивни бази и зона за обществен отдих, чиито отпадни води се събират в септични ями, повечето от които са изградени в непосредствена близост до плажната ивица." Зоната, която ще бъде канализирана, обхваща парцелите точно под сараите на Доган.

Потърсен за коментар от "Капитал" по темата преди месец и половина, кметът на Бургас коментира предложението си така: "Няма населено място на територията на общината, за което да не съм кандидатствал по проекти за изграждане на водоснабдяване и канализация. В повечето селища и квартали успяхме да спечелим финансиране и да изградим канализация. За съжаление на територията на лесопарк "Росенец", където са разположени десетки почивни бази, хижи, рибарски постройки и която се посещава от хиляди хора, все още нямаме одобрен проект. Надявам се това да се случи, защото е изключително важно и от екологична, и от битова гледна точка да има канализация навсякъде - и в жилищните територии, и в парковите среди, които се ползват за туризъм. Теренът на "Хермес Солар" [фирмата, собственик на комплекса - бел. ред.] не е в обхвата на проекта, с който община Бургас е кандидатствала пред ПУДООС."

Историята на разточителния във всички аспекти строеж в крайморски парк до Бургас - от придобиването на терена (виж "Досието на имота"), през финансирането на строителството до издаването на разрешителните за него и последващите услуги, можете да прочетете в разследването на "Капитал" от края на април.

Фотогалерия: Сараи на брега

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Цялата галерия