С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
2 10 юни 2016, 16:57, 23715 прочитания

Защо спада контрабандата на цигари

През 4-ото тримесечие на 2015 г. се отбелязва най-ниското ниво на нелегални цигари от 2007 г.

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Когато се заговори за контрабанда на цигари, обикновено в България се случват нелогични неща. В момента, в който отчита най-ниски исторически нива от 2007 г. досега на контрабандата на цигари, премиерът Бойко Борисов обяви, че трябва да се уволняват началници на областни дирекции на полицията заради несправяне с... контрабандата.

Ако случайно си мислите, че рекордно ниските нива на цигари без платени данъци се дължат на масираната кампания срещу контрабандата - бъркате. Ограничаването е резултат от постоянното присъствие на полицейски и митническите служители, които бяха командировани във и около цигарените фабрики и проверяваха непрекъснато акцизните складове от януари до юни 2015 г. Когато контрабандата рязко спадна, те бяха оттеглени.


Във времето на проверките Министерството на финансите и митниците, които отговарят за борбата с контрабандата на цигари, подкрепяха кампанията на най-големия местен производител "Булгартабак" срещу безбандеролните цигари. В същото време след първоначалните им проверки контрабандата рязко спадна, но кампанията продължи, а марките на българския борец срещу контрабандата "Булгартабак" се оказаха с най-голям дял на... нелегалния пазар в Турция.

През последната година държавата показа, че може да се пребори с нелегалното производство и внос на тютюневи изделия. Резултатите са красноречиви само в две числа – легалната консумация нарасна за една година с 19%, което би трябвало да означава, че пушачите са се увеличи с една пета или че институциите си вършат работата, а приходите от акцизи от цигари се увеличиха от 1.8 на 2.1 млрд. лв. през миналата година.
Така опитът да се уволняват неудобни полицейски началници с мотив контрабандни цигари малко издиша на фона на това, че в момента държавата не показва особена упоритост да продължи да контролира пазара и да огледа промените на сивия пазар.

Според традиционното проучване на празните цигарени кутии в кофите за боклук, провеждано по поръчка на цигарените компании, в последното тримесечие на 2015 г. делът на продаваните цигари, които не са предназначени за българския пазар (контрабандни, предназначени за duty free магазини, с нерегистрирана в България марка, фалшиви и др.) е 8.3%.

Годината на малкия сив пазарСпоред проучването на празните опаковки, поръчано от пет цигарени компании от "Инициатива срещу незаконната търговия" (BritishAmerican Tobacco, Philip Morris, Japan Tobacco International, Imperial Tobacco и "Булгартабак"), през последното тримесечие на 2015 г. делът на контрабандните цигари е на най-ниското си ниво от последните девет години – 8.3%, като само за половин година потреблението на нелегални цигари е намаляло с 5.1 процентни пункта. Директорът на Агенция "Митници" Розалия Димитрова е съобщила по време на представянето на данните в присъствието на премиера Бойко Борисов, че за първите пет месеца има 33% ръст на приходите от акцизи в сравнение с 2015 г. И е отчела, че до края на май митниците са задържали 10 млн. къса незаконни цигари и 26.8 тона нелегален тютюн.

Градовете с най-високи нива на продажба на нелегални цигари са Габрово – 40.2% от изпушените там цигари са непредназначени за пазара или illicit whites (марки, създадени с цел незаконно разпространение). Това най-вероятно се дължи на факта, че градът е сравнително малък и дори малко отклонение може да промени картината. На второ място като дял в сивия пазар са погранични градове Свиленград33.7%, следван от Видин — 33.18%, Кюстендил и Сандански, които са първи спирки на куфарната търговия. Следват Пазарджик, Пловдив и Хасково.

Въпреки забележимо малкия дял проучването наистина поставя нови въпроси. За разлика от предишните изследвания, в края на миналата година производителите, чиито цигари са лидери на сивия пазар, не са офшорни фирми, които по някакъв начин се свързват с "КТ интернешънъл" ("Кингс табако"), а двете най-големи по пазарен дял на легалния пазар цигарени компании - "Карелия" и "Булгартабак".

Досега винаги, когато е ставало въпрос за присъствието им в топ 5 на най-контрабандираните марки, от гръцката компания "Карелия" са отричали да имат нещо общо с това. "Карелия" наистина е най-популярната марка на легалния пазар в България, а според проучванията контрабандата от Гърция е добре организирана. Въпросът е дали в случая институциите ще бъдат по-настоятелни, за да я прекратят.


Случаят с попадането на бранда ММ на "Булгартабак" и въобще на производителя на второ място сред най-контрабандираните цигари също повдига въпроси. ММ е марка на софийската фабрика и беше една от най-изнасяните за Близкия изток. През миналата година обаче износът на "Булгартабак" за Близкия изток, който беше основен експортен пазар с около 80% дял в продажбите, намаля. През тази пролет компанията обяви, че спира експорта, след като стана ясно, че цигарите й продължават да бъдат най-широко разпространеният контрабанден бранд в Турция, като те влизат там точно от Близкия изток. Междувременно турските медии обявиха, че Турция е забранила влизането на нейна територия на тогавашния акционер в "Булгартабак" Делян Пеевски. Поне видимо депутатът от ДПС продаде официалния си дял в цигарената компания, а софийската цигарена фабрика беше затворена. Въпреки това мажоритарната собственост в "Булгартабак" продължава да е свързана с Пеевски и тъй като продажбите на компанията значително се сриват, ще бъде интересно дали "Булгартабак" ще опита да компенсира на вътрешния пазар, включително и на нелегалния.

Обикновено във видеоматериалите за заловени от митниците нелегални цигари на южната граница много често се появяват брандове на "Булгартабак", което означава, че или те са широко разпространени дотолкова, че е по-изгодно да се купят там и да се конрабандират обратно в България масово, или че огромни количества влизат през фришоповете.

В проучването на празните опаковки офшорните компании продължават да имат дял, но той е малък. За сметка на това се появяват нови марки неизвестни цигари, произведени в Китай и в Дубай, която от своя страна е една от топ дестинациите, за които досега "Булгартабак" изнасяше.

Става въпрос за марката Gold Mount, която заема 5.5% от дела на незаконните цигари. Тя е бранд на компанията Kaane American International Tobacco Company (KAITCO), чиято цигарена фабрика се намира в свободната зона на най-голямото пристанище в Близкия изток - Jebel Ali Port в Дубай. Според източник на "Капитал" става дума за дубайски производители, които отдавна били познати на пазара.

Разбира се, стои и въпросът дали държавата ще продължи със засиления контрол върху този пазар, както и как е възможно градове като Габрово да бъдат център на сивия пазар с 40.2% нелегални продажби и да подминат традиционния лидер – Свиленград.

Все по-трудната контрабанда

Според Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията, който от години следи пазара на нелегални цигари, именно изследването на празни опаковки е променило необратимо контрабандния пазар: "През 2010 г., когато беше рязко вдигнат акцизът върху цигарите и цената им рязко се вдигна, изследването на празните опаковки за пръв път даде ясна картина за това колко голям е нелегалният пазар на цигари. Допреди влизането на България в ЕС подобно изследване беше немислимо. В този смисъл то е повече от изследване, защото има политически последици. Поставя държавата заедно с другите от ЕС. "

"Изследването нагледно показва кой е на пазара и колко губиш от контрабанда. Дори и да искаш да скриеш някой олигарх, няма как да го направиш", коментира той пред "Капитал". И дава пример: "Случаят с пловдивската фабрика е точно такъв. Тя бе приватизирана 2008 г. и всички заподозряха, че целта е да се влезе на този пазар. И действително от самото начало на празните опаковки тя имаше участие в началото 20-25%. При първото правителство на Борисов никой не я пипаше. При Орешарски направи рекорд - стигна вече 70% от всички незаконни цигари. И в това отношение празните опаковки се оказаха също сериозен политически инструмент. Няма как да скриеш кой е нарушителят. Покойният Танов затова казваше, че няма контрабанда - защото производството е вътре в България и не минава границата. При второто правителство на Борисов явно се решиха да влязат и сега виждаме резултатите. Трите групи марки, които според изследването са свързани с "Пещера", ги няма. Имаме феномен "Карелия" да са първи, а ММ на "Булгартабак" - втори", допълва още Безлов.

Какво следва

По традиция в началото на годината, в която има вдигане на акциза, какъвто е случаят с 2016 г., цените на цигарите се задържат без особена промяна, защото търговците са се заредили предварително с бандероли. "Очакването беше, че с вдигането на акцизите ще има връщане към по-високи нива на черния пазар. Увеличението средно беше 30 стотинки на ниския и средния сегмент и над 50 за високия. Това обаче не се случи - феномен, който никой не може да си обясни", коментира Тихомир Безлов. Според него ограничаването на нелегалния пазар е довело до силна конкуренция между легалните производители, от които е пострадал най-много "Булгартабак: "Наблюдаваме жестока конкуренция, при която големите цигарени концерни приемат да понесат сериозни загуби, за да запазят или разширят пазарния си дял."

Прогнозата на Безлов е, че натискът от външните канали ще се засили, "защото никой не се отказва от пазар за 400 млн. лв. годишно". Към апетита за този пазар можем да прибавим и факта, че натискът върху българския пушач да си купи нелегални цигари е 3.3 пъти по-голям от този в Германия, тъй като доходите в България са много по-ниски, но акцизът не може да падне под определени нива заради ЕС.

В същото време граничният контрол заради бежанците, както и масово инсталираните скенери ще са пречка пред контрабандата. Факт е, че след вдигането на обсадата на българските фабрики свързаните с тях марки цигари не се връщат на нелегалния пазар. Решението на митниците и МВР е да сменят тактиката, защото ясно са си давали сметка, че е въпрос на време щитът от служители да бъде пробит. Сега проверките са изненадващи, с цялата условност на това понятие предвид високото ниво на корупция в двете системи. Но това няма голямо значение - всъщност и големите играчи на нелегалния пазар, и управляващите знаят добре, че контрабандата няма как да бъде скрита.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

ГБС ще ремонтира "Струма" срещу 1.8 млн. лв. и срок от 4 месеца 2 ГБС ще ремонтира "Струма" срещу 1.8 млн. лв. и срок от 4 месеца

Под съоръжения в страната са открити не само сметища и струпани гуми, но и овчарник

23 авг 2019, 2135 прочитания

Чума отвъд прасетата Чума отвъд прасетата

Африканската чума по свинете вече засяга и бизнеса в горите

23 авг 2019, 1023 прочитания

24 часа 7 дни

23 авг 2019, 6003 прочитания

23 авг 2019, 4609 прочитания

23 авг 2019, 3194 прочитания

23 авг 2019, 2754 прочитания

23 авг 2019, 2131 прочитания

Всички новини
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Слънчевият бряг на безнаказаността

Защо престрелката в курорта не е свада, а логичен резултат от липсата на воля за борба с организираната престъпност

Летен лихвопад

Условията на банките стават все по-изгодни, а отпуснатите ипотеки и потребителски заеми продължават да растат.

Пробуждането на къмпингите

Четири нови къмпинга се изграждат в Южна България

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Should I Stay or Should I Go

Групата Hayes & Y за уроците, на които Великобритания ги научи

20 въпроса: Теодора Димова

Новият роман "Поразените" ни връща към събитията от 1944 г. и вече е в книжарниците