🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Съдът отмени рекордната глоба на Мавродиев срещу "Капитал"

КФН незаконно е санкционирала фирмата издател със 100 хил. лв.

През следващата седмица Народното събрание трябва да открие процедура за избор на нов председател на комисията, тъй като мандатът на Мавродиев изтича
През следващата седмица Народното събрание трябва да открие процедура за избор на нов председател на комисията, тъй като мандатът на Мавродиев изтича
През следващата седмица Народното събрание трябва да открие процедура за избор на нов председател на комисията, тъй като мандатът на Мавродиев изтича    ©  Георги Кожухаров
През следващата седмица Народното събрание трябва да открие процедура за избор на нов председател на комисията, тъй като мандатът на Мавродиев изтича    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Заради публикация, свързваща Стоян Мавродиев и Брендо, "Икономедиа", нейният издател, негови фирми и журналисти се превърнаха в мишени, обстрелвани със стотици административни актове.

Рекордната глоба от 100 хиляди лева, която Комисията за финансов надзор (КФН) наложи на "Икономедиа", фирмата - издател на "Капитал" и "Дневник", беше отменена окончателно и на втора инстанция.

В началото на 2015 г.

Комисията, ръководена от бившия ковчежник на ГЕРБ и някогашен офшорен адвокат Стоян Мавродиев, наложи на "Икономедиа" четири глоби с общ размер 160 хил. лв. Като повод бяха използвани статии в "Капитал", за които в актовете на КФН се твърдеше, че манипулират борсовия пазар. Част от глобите бяха и заради отказ за разкриване на журналистическите източници.

Миналия вторник състав на Административен съд - София-град, с председател Владимир Николов и членове Антони Йорданов и Николина Янева потвърди изцяло решението на Софийския районен съд от февруари, с което най-голямата глоба от 100 хил. лв. беше отменена.

Санкцията беше наложена за публикацията "Паниката е по-голяма от проблема", публикувана в дните на банковата криза през лятото на 2014 г., когато КТБ беше поставена под особен надзор. В публикацията се разказва как около ПИБ се създава напрежение, което не отговаря на реалната ситуация в банката. От КФН приемат, че публикацията може да "създаде невярна представа у вложителите", и поради тази причина контролният орган приема, че е налице пазарна манипулация.

Всъщност глобите бяха наложени в контекста на серия институционални и лични атаки от страна на Стоян Мавродиев срещу съсобственика на "Икономедиа" Иво Прокопиев и фирмите му, както и няколко дела, които той заведе срещу журналисти от "Капитал". Злоупотребявайки с правомощията на КФН, Мавродиев започна офанзивата, след като "Дневник" публикува информация, че е бил призован като свидетел по делото за пране на пари от наркотрафик, водено срещу Евелин Банев-Брендо. Впоследствие щеше да стане ясно, че подписи на Мавродиев присъстват по документи, свързани с дружествата, през които според прокуратурата са минавали парите от наркотрафик.

Натискът върху журналистите започна още от деня на първата публикация, когато в съпровод с намеци и заплахи пресаташето на Мавродиев излъга главния редактор на "Дневник", че призованият свидетел е друг Стоян Мавродиев, а не шефът на КФН. Истината бързо беше разкрита, но заради това, че публикацията остана, "Икономедиа", нейният издател, негови фирми и журналисти се превърнаха в мишени, обстрелвани със стотици административни актове.

Офанзивата на КФН срещу "Икономедиа" беше критикувана от редица международни организации, в това число и от комисаря по човешките права към Съвета на Европа. Той коментира решението на финансовия регулатор да наложи глоби на изданията по следния начин: "Най-големият проблем е способността на механизма за финансов надзор да налага глоби на медиите. Не ми е известно да има друга страна по света, в която това може да се случи. Това е недопустимо, не бива да се случва. Един финансов регулаторен орган не знае нищо за медиите, за свободата на медиите и не би трябвало да има властта да налага глоби на медии. На това трябва да се сложи край. Защото би било много трудно да се пише за финанси и банки, ако те се страхуват, че ще им бъде наложена огромна глоба."

Съдът: Няма нарушение

Административен съд - София-град, приема изцяло доводите на първата инстанция - статията, обект на 100-хилядната глоба, не цели уронване престижа на ПИБ. През февруари СРС отмени глобата на първа инстанция, като в решението си написа: "Наказващият орган е следвало да санкционира единствено разпространяването на такава информация, която обективно е насочена към манипулация на финансовия пазар, а не всяко предаване или статия, които търсят причините за изненадващата банкова криза и съдържат недоказани твърдения."

"Административният съд правилно е потвърдил мотивите на районния за отмяна на наложената глоба, като е приел, че статията, за която КФН е наложила санкцията, и нейният тон "не сочат на опит за дестабилизация на финансовия пазар, а точно напротив, общият й смисъл е да се предотврати банковата криза и да се овладее напрежението", коментира адвокат Александър Кашъмов, който представлява "Икономедиа" по делата, с които се обжалват глобите на финансовия надзор. "Съдебната власт изпълни според мен конституционната си роля на независим арбитър, гарантиращ упражняването на свободата на словото като основно човешко право", коментира още адвокат Кашъмов.

Той изрази сериозно притеснение от действията на ръководената от Стоян Мавродиев комисия: "Намирам за крайно притеснителна тенденцията да се осъществява цензура върху критични публикации чрез глоби или заплаха за налагането им от държавен орган, чиято задача е да се грижи за финансовата стабилност."

Според него практиката да се използва един неясен текст от европейска директива (и преписалия я български закон) "за притискането на медии, чиито критични публикации не се харесват от някого, има "смразяващ ефект" по отношение на всички, които искат да говорят свободно по обществено значими въпроси". Той припомня, че в практиката си Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) предупреждава, че "неоправданата намеса в свободата на изразяване и разпространяване на информация е посегателство към самите устои на демократичното общество, което изисква плурализъм и широкомислие, без които не може да се нарече такова".

В тази посока е и практиката на Конституционния съд, който още през 1996 г. приема, че "държавните институции са длъжни да търпят информация и идеи, които шокират, смущават и разстройват държавата или части от населението".

Съдбата на другите глоби

За разлика от глобата от 100 хил. лв. Административен съд - София-град, на два пъти отмени решения на долната инстанция, с които бяха отменени две глоби от по 5 хил. лв., наложени на изпълнителните директори на "Икономедиа". От КФН настояваха да бъдат разкрити източниците на информация на журналистите и отказът на "Икономедиа" беше сакциониран с мотив, че се възпрепятства работата на комисията.

По тези решения фирмата издател е решила да заведе дела пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Делото, което "Икономедиа" води срещу втората по-големина глоба - за 50 хил. лв., все още се развива на първа инстанция.

За да не бъде обвинявана, че действа целенасочено срещу "Капитал", в офанзива от края на 2014 г. КФН глоби, отново за пазарни манипулации, и регионалното издание от Враца "Зов нюз". Глобата от 100 хил. лв. беше отменена на първа инстанция, но КФН обжалва и делото тепърва ще се разглежда от Административния съд в София през юли. На същото основание беше наложена и глоба от 50 хил. лв. на журналист от в. "Конкурент", която беше отменена на две инстанции.

До този момент нито парламентът, който е органът по конституирането на КФН, нито ГЕРБ, от чиито редици идва Стоян Мавродиев, са потърсили отговорност за злоупотребата с власт. През следващата седмица Народното събрание трябва да открие процедура за избор на нов председател на комисията, тъй като мандатът на Мавродиев изтича. В публичните си изявления сред най-големите си успехи по време на мандата той отчита множеството наложени санкции, но без да посочва колко от тях са отменени от съда.

14 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  eco27487886 avatar :-|
  ruby
  • - 1
  • + 8

  Ето защо, България пропада в пропастта на бедността, контрабандата, корупцията, антидемократичност и простотия на всички нива на властта.
  Държава на безхаберието, на тарикатите, на липса на нужните мерки, на контрол или по - скоро държава на мафиоти.

  Нередност?
 • 2
  black_recluse avatar :-|
  black_recluse
  • - 11
  • + 2

  Не смятам, че материята по статията се преглежда обективно. Ако питате КФН те ще са на тотално срещуположния полюс, естествено разликата е, че те са Комисия, а вие медия, в която има свобода на словото(както е коментирал и комисаря по човешките права). Но явно комисарят пропуска факта, че в ЗКИ пишеше, че предоставянето на невярна информация или уронването на престижа и доброто име на банкова или кредитна иституция подлежи на наказание. В случая не трябва да плюете по Мавродиев и по КФН, а да доказвате и опровергаете, че това не е истина. КФН в лицето на Мавродиев свърши доста работа и неговият мандат не беше толкова черен колкото вие го описвате. Не ми се влиза в подробности, но явно забравяте репо сделките с Булброкърс. Да не говорим, че излизането на Алфа финанс холдинг от БФБ под претекст, че е заради "натиск от КФН" две семици преди изтичането на мандата на Мавродиев е несериозно и никой, който се занимава с бизнес не би ви повярвал. Нямам против бизнес интересите на медията, но като ваш читател от началото на 2000г. бих казал, че стилът ви не се е променил много, за разлика от законодателството. И вместо да се оплаквате, трябва да се адаптирате с текущата ситуация. Ако смятате, че Мавродиев е лош председател на КФН, ОК, но имайки предвид кой подготвят да сложат на негово място мисля, че Мавродиев ще ви се стори перфектният шеф. Карина Караиванова-Ганозова не само, че ще съсипе безнес средата, а и след нея ще останат стабилни само една-две компании, като едината ще е Хювефарма. Така, че ви съветвам, да внимавате какво си пожелавате, за да не се случи.

  Нередност?
 • 3
  guentertreitel avatar :-|
  guentertreitel
  • - 1
  • + 16

  До коментар [#2] от "black_recluse":
  Очевидно е, че Мавродиев е нарушил закона, издавайки наказателното постановление - има влязло в сила съдебно решение, че законът е приложен неправилно от КФН.
  Очевидно е, че Мавродиев използва възложената му публична власт за да си избива комплексите - хубаво, Капитал разкриха, че е прал парите на Брендо (осъден в Румъния и Италия за наркотрафик) - нека да съди журналистите за това, че са го разкрили, но да използва ресурса на КФН за да бълва незаконосъообразни постановления вече си е длъжностно престъпление.

  Нередност?
 • 4
  seniorbb avatar :-P
  джендър NATO generals
  • - 4
  • + 3

  Мавродиев-един от малкото усмихнати типажи в съвременното демократическо битие!

  Нередност?
 • 5
  sephiroth avatar :-|
  Oberyn
  • - 1
  • + 3

  На тази снимка Мавродийката прилича на една идея по-слаб Оланд. :)

  Нередност?
 • 6
  pipi avatar :-|
  Рали
  • - 1
  • + 5

  До коментар [#4] от "Крадолюб ДемоКРАДов":

  Те и в лудницата пациентите постояно се усмихватл

  Нередност?
 • 7
  seniorbb avatar :-P
  джендър NATO generals
  • - 1
  • + 2

  До коментар [#6] от "Рали":
  Тоя от снимката е шегобиец, и съвсем не е за луднцата! Защото напълно отговаря за деянията си! Но на мястото си няма да попадне, защото-е сватосник на Росен и г-жа Плевнелиева(бивша секретарка на Мавродиев като адвокат по регистрации на офшорки) Негови клиенти са били Бойко, Цветелина и други.

  Нередност?
 • 8
  m17 avatar :-|
  m17
  • - 3
  • + 3

  Не мога да коментирам по същество но статията определено има манипулативно излъчване. Фразата "някогашен офшорен адвокат Стоян Мавродиев" очевидно иска да ни внуши колко лош човек е щом някога си се е занимавал с такива гнусни работи като офшорки. Само дето офшорките са напълно законни въпреки помията която се излива върху тях. И основната им употреба не е на избягяване на данъци ( защото повечето данъц са косвени т.е върху потреблението ) а защита от админстративен произвол и несигурност.
  Като цяло припомнянето на несвързани факти от кариера в настоящия контекст е чиста манипулация. Много хора сме работели по строежи, заведения и всякакви дупки докато учихме. По тази логика за всеки може да цъфне заглавие: "бившия общ работник на строеж/бившата сервитьорка/бившия служетел на макдоналдс днес станал изпълнителен директор"

  Нередност?
 • 9
  valdim avatar :-|
  Dimov
  • - 1
  • + 4

  До коментар [#8] от "m17":

  Гледах в тълк. речник какво значи "манипулация". Ами в преносен смисъл значи "измама, заблуда". В този смисъл, не мога да се съглася с вас, че "Фразата "някогашен офшорен адвокат Стоян Мавродиев" очевидно иска да ни внуши колко лош човек е щом някога си се е занимавал с такива гнусни работи като офшорки." Фразата "офшорен адвокат" отразява 2 безспорни факта - че този на вид интелигентен индивид, някога е бил адвокат и че предоставял услуги свързани с регистрация на офшорни дружества. Фактите НЕ могат да създават измама или заблуда. Виж, какво се случва във вътрешния мир на всеки от нас, това авторът на статията не може да знае. Аз например, безрезервно вярвам, че за този очилат субект, понятието "почтеност" е непознато и в този смисъл "офшорен адвокат" е просто елемент, пасващ в общата картина/пъзел. Виж, за вас, тя създава предположение, което вие дори вербализирахте, с което наистина внушихте някому (несъзнателно, разбира се) нещо негативно за офшорките.
  А фактите за това умилително личице са си пределно свързани и е въпрос на време да намерят отражение и в конкретен обвинителен акт.

  Нередност?
 • 10
  contxt avatar :-|
  conTXT
  • - 3
  • + 4

  Мавродиев безспорно е успешен шеф на КФН. КТБ е перлата в неговата корона. Титанично постижение, за съжаление без видими последствия за титана. За останалите скъпоценни камъни в короната, няма особен смисъл да детайлизираме, но акцията му с глобите също е достойна за отбелязване.

  Нередност?
Нов коментар