Над половината работодатели имат проблем с намирането на служители
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Над половината работодатели имат проблем с намирането на служители

Делът на компаниите, които са готови да обучават своите служители, е двойно по-нисък от средния за Европейския съюз

Над половината работодатели имат проблем с намирането на служители

Най-търсените работници в България са събирачи на дългове, миньори, строителни работници и оператори в кол-центрове

13042 прочитания

Делът на компаниите, които са готови да обучават своите служители, е двойно по-нисък от средния за Европейския съюз

© Мария Съботинова


70%

от хората на възраст между 16 и 74 години имат проблеми при боравенето с новите технологии.

Над половината работодатели в България изпитват трудности при намирането на квалифицирани кадри. Най-големите проблеми са свързани с образователната система и липса на желание у хората да се квалифицират. Това показва доклад на Европейската комисия, който изследва необходимостта от умения, които трябва да притежават хората, за да си намерят работа. Недостатъчната подготовка на кадрите се дължи на ранното отпадане от образователната система, ниския дял на студентите с техническо и професионално образование, както и на липсата на желание от страна на хората да учат и да се квалифицират през целия живот.

Голям проблем се оказва и липсата на елементарни цифрови умения. Близо 70% от хората на възраст между 16 и 74 години имат проблеми при боравенето с новите технологии, като по този показател по-зле е положението единствено в Румъния (80%).

Какво се търси най-много

Анализът показва, че най-голям недостиг на служители има при събирачи на дългове, миньори, строителни работници и оператори в кол-центрове. IT секторът не е посочен като дефицитен, но по данни на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) и Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) към 2015 г. дефицитът от софтуерни разработчици надхвърля 20 хил. специалисти, а нуждата от професионалисти се увеличава с всяка изминала година. От доклада се вижда, че най-много програмисти в момента не достигат в Германия, но до 2020 г. Великобритания ще има по-големи нужди от хора с такива умения. Прогнозата е, че до 4 години броят на недостигащите програмисти в Европа ще достигне 756 хил. души, 160 хил. от тях във Великобритания, 150 хил. в Германия и 135 хил. в Италия.

Прави впечатление, че се търсят много строителни работници. Само в още една държава в ЕС строителите са толкова желани – във Великобритания те са веднага след здравните специалисти. За разлика от България, където се търсят нискоквалифицирани строителни работници, на Острова има търсене за мениджъри в строителството. Причината за "дупката" която се получава, е кризата, която изхвърли от пазара най-нискоквалифицираните строителни работници, които заради раздвижването на жилищното строителство и държавните инфраструктурни проекти стават отново търсени.

Въпреки недостига проучването показва, че делът на компаниите, които са готови да обучават своите служители, е двойно по-нисък от средния за ЕС.

Различни проблеми

Като цяло в Европа най-бързо се увеличават нуждите от начални учители, софтуерни специалисти и финансисти. Всяка държава обаче си има своите специфики по отношение на търсените кадри. Така например в Румъния най-бързо се отварят работни места за продавачи, чиновници и служители в транспорта. В Полша пък електротехниците имат сигурен пазар сред работодателите, следвани от чистачите и охранителите.

В Гърция сервитьорите и барманите са най-бързо растящите професии, следвани от медицинските сестри, гледачките и общите работници. В Португалия номер едно са продавачите, следвани от работници в заводи за обработка на кожи и за текстилни фабрики, както и чистачите и домашните помощници.

При по-богатите северни държави нуждите са съвсем други. Там най-много се търсят учители, маркетинг и PR специалисти, здравни работници. В Швеция административните сътрудници, началните учители и чиновниците са най-бързо растящите професии. В Люксембург чиновниците водят, следвани от финансистите и медицинските сестри, а във Финландия – продавачите, меркетинг специалистите и програмистите.

IT специалистите са в тройката на професиите и в Италия, където първи са здравните работници. В Холандия най-голям интерес има към наемането на юристи и социални работници, на медицински сестри и шофьори. В Белгия водят чиновниците, следвани от финансисти и електротехници. Във Великобритания брокерите на недвижими имоти са в тройката на най-търсените професии. В Дания това място се държи от касиерите, а в Испания - от учените в областта на природните науки.


2 коментара
 • 1
  kihano avatar :-|
  kihano

  Българските работодатели имат проблем главно с манталитета си. Когато се научат да ценят и заплащат труда, тогава може и да намерят работници.

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  "В Полша пък електротехниците имат сигурен пазар сред работодателите, следвани от чистачите и охранителите...Във Великобритания брокерите на недвижими имоти са в тройката на най-търсените професии."

  Ами извинявам се, ама нашата икономика звучи къде къде по-добре.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK