Еврокомисията не е спирала 1,1 млрд. лв. за България, но проверява фонд "Земеделие"

Плащанията по общински мерки са спрени до споразумение за финансова корекция, заради нередности

Фондът има устойчив проблем със системите си за контрол и проверка, твърди и ЕК
Фондът има устойчив проблем със системите си за контрол и проверка, твърди и ЕК    ©  Цветелина Белутова
Фондът има устойчив проблем със системите си за контрол и проверка, твърди и ЕК
Фондът има устойчив проблем със системите си за контрол и проверка, твърди и ЕК    ©  Цветелина Белутова

Европейската комисия не е спирала 1,1 млрд. лв. по Програма за развитие на селските райони за България. Това потвърди пред "Капитал" говорител на Комисията по въпросите на селскостопанската политика и фондове. Твърдението, че парите платени през 2015 г. от фонд "Земеделие" няма да бъдат възстановени, първо се появи в Offnews, после бе размахано от трибуната на Народното събрание от Корнелия Нинова, а накрая писмо от ЕК в тази връзка се появи в "Биволъ".

Това, което се казва в писмото и което бе потвърдено от ЕК е, че заради късния срок в който е назначен, сертифициращият орган на Фонд "Земеделие" е нямал възможност да направи изискваните проверки, с които да бъде установено категорично, че няма проблеми с плащанията миналата година. "Ето защо, сега Комисията ще направи собствен одит. Това бави изчистването на сметките, но не значи автоматично, че ще има корекции", обясни източникът от ЕК. Той подчерта, че възстановяването на средства и одитните проверки са две различни процедури, които не са свързани. Това всъщност, позволява да бъдат прави и онези, които твърдят че парите са под въпрос, и правителството, което днес показа разплащателни записи, че ЕК продължава да възстановява средства.

Това, което сега ще се случи, е че органите на Дирекция "Земеделие" ще извършат собствени проверки, след които ще стане ясно дали България ще трябва да върне част от парите. Няма срок за извършването на проверките, но процесът тече в момента, потвърдиха от ЕК. В писмото, пуснато от Бивол, обаче има сериозни критики към работата на сертифициращия орган - неговите твърдения за под 2% грешки се разминават с данните, предоставени от самия фонд "Земеделие", проверките не са разширени, както е било поискато от Комисията, и не са поправени слабостите в контролните механизми на самия фонд.

До юни 2015 г. сертифициращият орган е "Делойт България", а от 01.12.2015 е "Грант Торнтон". И в двата случая органът е назначен твърде късно, констатира Комисията.

Парите за общините - спрени

В същото време, Комисията потвърди, че има спиране на плащанията по две от мерките по ПРСР за миналия и настоящия период. Причината са проблеми, констатирани при изпълнението на мерките. Робин не пожела да каже кои са мерките, но каза че става дума за "много по-малка сума от съобщената в медии".

Източник на "Капитал" неофициално заяви, че става дума за общинските мерки - 321 и 322. В документ на сайта на самото МЗХ се казва, че предложената от ЕК корекция за тези две мерки е 28,4 млн. евро.

Това са и мерките, в които има много съмнения за нарушения и проблеми, както показа разследване на "Капитал". Там са приемани много завишени Количествено-стойностни сметки, упражняван е минимален контрол и като цяло системите за проверка на фонда са демонстрирали неефикасност.